Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Pendingin Udara Mudah Alih (Portabel)

Adakah anda menghadapi masalah tidur ketika terlalu panas? Atau adakah anda mempunyai pejabat yang terlalu lembap untuk menyelesaikan sesuatu? Penghawa dingin mudah alih (portabel) dapat mengekalkan kesegaran satu bilik pada bulan-bulan musim panas, tanpa perlu memasang dan dengan kos yang jauh lebih rendah daripada sistem seluruh rumah.

Penghawa dingin mudah alih (portabel)Sebilangan besar model mempunyai pemasa terbina dalam, jadi mereka hanya dapat berjalan ketika anda menggunakan bilik dan tanpa membuang tenaga. Anda juga boleh memindahkannya, dengan beberapa batasan, jadi unit yang sama yang menyejukkan pejabat rumah anda di siang hari juga dapat menjadikan bilik tidur anda sejuk pada waktu malam.

Cara memilih penghawa dingin mudah alih (portabel) yang terbaik untuk anda

Berapa banyak yang perlu anda belanjakan bergantung pada keperluan penyejukan anda. Penghawa dingin mudah alih (portabel) dinilai dalam unit termal British (BTU): satu BTU adalah jumlah haba yang diperlukan untuk menaikkan suhu satu paun air sebanyak satu darjah. Peringkat yang lebih tinggi bermaksud penghawa dingin dapat menyejukkan ruang yang lebih besar, yang biasanya bermaksud unit itu sendiri akan lebih besar dan lebih mahal. Unit 9,000BTU akan mengendalikan ruang sekitar 45 meter padu, sementara unit 12,000BTU dapat mencapai 90 meter padu. Ukur bilik anda sebelum membeli untuk memastikan anda memilih penghawa dingin yang sesuai untuk pekerjaan itu.

Sudah tentu, anda tidak mahu menjadi lebih besar daripada yang anda mahukan. Berat, ukuran dan keselesaan penting, dan jika unitnya terlalu besar, terlalu berat dan terlalu sukar dipasang, maka anda mungkin akan mengelakkannya kecuali beberapa hari musim panas yang sangat panas. Anda perlu mengimbangi daya penyejukan yang anda perlukan dengan seberapa besar dan menonjolnya PAC sebelum anda tidak bersedia mengambilnya.

Di mana saya boleh meletakkan penghawa dingin mudah alih (portabel)?

Positioning adalah perkara lain: kebanyakan Penghawa dingin mudah alih (portabel) perlu membiarkan udara panas keluar dari tingkap, dan jika anda tidak dapat meletakkannya tepat di sebelah bukaan yang sesuai, anda perlu memasang ventilasi kekal melalui dinding atau mencari model dengan pemanjang hos. Lebih-lebih lagi, apabila udara keluar, ada juga kemungkinan udara yang lebih hangat masuk. Sebenarnya, tekanan udara negatif yang dihasilkan oleh penghawa dingin secara aktif mendorongnya untuk melakukannya.

Sebilangan besar PAC dilengkapi dengan kit pemasangan tetingkap untuk menyekat jurang, tetapi ini mungkin hanya sesuai untuk tingkap selendang, pintu gelangsar, atau tingkap berengsel atas. Walaupun anda mungkin dapat berimprovisasi dengan papan keras atau tuala, masuk akal untuk memeriksa pilihan apa yang tersedia untuk PAC pilihan anda sebelum anda membawanya pulang.

Udara panas bukanlah satu-satunya perkara yang perlu dikeluarkan oleh penghawa dingin anda. Semasa udara sejuk, kelembapan mengembun dari itu, yang berkumpul di PAC. Beberapa unit dapat menguap ini secara dalaman dan melepaskannya melalui selang atau bahagian belakang unit; dalam model lain, ia disimpan dalam takungan dalaman yang perlu dikosongkan secara manual.

Adakah Penghawa dingin mudah alih (portabel) akan bising dan mahal untuk dijalankan?

Semua Penghawa dingin mudah alih (portabel) menggabungkan pemampat dan satu atau lebih kipas, jadi ia tidak boleh diam sepenuhnya. Sebilangannya lebih senyap daripada yang lain, namun: anda harus mencari tahap tekanan bunyi minimum dan / atau maksimum yang disenaraikan dalam spesifikasi pengeluar. Perhatikan juga mod tidur. Ini mematikan pemampat dan mengurangkan kelajuan kipas untuk menjadikan PAC hum lebih mudah tidur. Walau bagaimanapun, jika anda benar-benar bergelut dengan suara, fikirkan untuk menyejukkan bilik sebelum tidur, atau cuba gunakan kipas atau alas desktop.

Untuk kos operasi, penilaian BTU yang lebih tinggi secara amnya bermaksud PAC akan melakukan lebih banyak kerja dan menghabiskan lebih banyak tenaga, tetapi tidak semua unit dibuat sama. Penghawa dingin anda harus mempunyai kelas kecekapan tenaga, dari A ++ hingga G, sama seperti peti sejuk atau dapur anda. Semakin tinggi kelasnya, semakin cekap unit ini.

Penghawa dingin mudah alih (portabel) ciri lain yang harus saya perhatikan?

Seperti kebanyakan peralatan besar, penghawa dingin mudah alih (portabel) mempunyai kos persekitaran. Anda boleh mengurangkannya dengan memilih model A ++ yang cekap tenaga, tetapi beberapa pengeluar juga meningkatkan kelayakan hijau mereka dengan menggunakan gas penyejuk, seperti R290, yang mempunyai kesan persekitaran yang lebih rendah dan tidak menghasilkan gas rumah hijau sepanjang kitaran hidup produk.

PAC mesti dikosongkan sepenuhnya dan dibersihkan pada akhir setiap musim panas, dan kipas dan penapis yang mudah diakses menjadikan tugas lebih mudah. Pastikan anda juga membersihkan paip atau longkang; mereka boleh menjadi sangat berbau jika dibiarkan lama musim sejuk. Penghawa dingin mudah alih (portabel) terbaik untuk dibeli

1. Igenix IG9911: Penghawa dingin mudah alih (portabel) kompak terbaik untuk bilik yang lebih kecil

Spesifikasi utama - Peringkat BTU: 9,000; Fungsi: penghawa dingin, dehumidifier, kipas; Peringkat tenaga: A; Bunyi maksimum: 55dB; Ciri tambahan: Alat kawalan jauh, pemasa, kipas tiga kelajuan; Panjang hos: 1.5m; Dimensi: 320 x 680 x 348mm; Berat: 21kg

Salah satu Penghawa dingin mudah alih (portabel) kegemaran kami, WiFi Igenix IG9901, tidak tersedia sekarang, tetapi model saudara kandungnya, IG9911 menjadikan alternatif yang sangat baik. Yang ini tidak mempunyai kawalan aplikasi Wi-Fi atau telefon pintar yang sama, tetapi ia mempunyai kekuatan penyejukan 9,000BTU yang sama dan faktor bentuk padat yang sama, dengan unit setinggi 68cm. Anda boleh mengawalnya melalui panel kawalan sentuh di atas atau alat kawalan jauh yang disertakan, dan mudah untuk mengatur suhu yang diinginkan, mengatur pemasa atau mod suis. Selain mod automatik biasa, ia juga mempunyai mod dehumidifier, sleep, dan fan.

Ia hanya sesuai untuk bilik yang agak kecil hingga ukuran 18m2, walaupun sedikit lebih tenang daripada 9901WiFi, menghasilkan sekitar 55dBA apabila dinaikkan menjadi maksimum. Sebilangan besarnya menguap sendiri melalui selang longkang 1.5m, tetapi ada tangki air dalaman yang akan mengambil lebihan, dan perlu dikeringkan sesekali. Igenix menyediakan kotak tetingkap termasuk pelat penutup untuk menutup ruang di sekitar bolong. Anda memerlukan sesuatu dengan lebih banyak daging lembu untuk ruang yang lebih besar, tetapi untuk ruang tamu atau bilik tidur yang kecil, ini adalah PAC yang cemerlang.

2. MeacoCool MC Series 7000: Penghawa dingin mudah alih (portabel) yang sangat berkesan untuk bilik yang lebih kecil

Spesifikasi utama - Peringkat BTU: 7,000; Fungsi: penghawa dingin, dehumidifier, kipas; Peringkat tenaga: A; Bunyi maksimum: 65dB; Ciri tambahan: Alat kawalan jauh, pemasa, kipas dua kelajuan; Panjang hos: 1.8m; Dimensi: 348 x 335 x 740mm; Berat: 21kg

Unit AC tidak jauh lebih berpatutan daripada MeacoCool MC 7000. Sesuai untuk bilik sehingga 22m² berkat penilaian BTU 7,000, unit ini merangkumi dua kelajuan kipas, serta fungsi penyahhidratan dan kipas. Ia juga cukup padat, berukuran kurang dari satu meter dan 35cm persegi.

Seperti kebanyakan unit AC, 7000 perlu dikeluarkan dari tingkap tetapi dilengkapi dengan selang tingkap 1.8m dan tetingkap / pintu gelangsar supaya anda dapat melakukannya dengan segera. Untuk jenis tingkap lain, anda perlu membeli kit tetingkap "fleksibel" yang berasingan. Sekali lagi, ia tidak semahal itu. Kami juga suka bahawa unit ini menggunakan penyejuk R290 yang lebih mesra alam.

Setelah dipasang, ini adalah unit yang sangat berkesan yang dapat menjadikan ruang tamu atau bilik tidur UK anda sejuk dengan mudah - sehingga 16˚C. Satu-satunya kelemahan adalah bahawa dengan kebisingan hingga 65dB, ia lebih kuat daripada kipas menara purata anda.

3. Amcor SF8000E: Penghawa dingin mudah alih (portabel) kos rendah terbaik

Spesifikasi utama - Peringkat BTU: 7,000; Fungsi: penghawa dingin, dehumidifier, kipas; Peringkat tenaga: A; Bunyi maksimum: 64dB; Ciri tambahan: Alat kawalan jauh, pemasa, kipas dua kelajuan; Panjang hos: 1.5m; Dimensi: 345 x 870 x 378mm; Berat: 21kg

Ingin menyejukkan ruang tamu kecil, pejabat rumah atau bilik tidur? Amcor SF8000E adalah salah satu Penghawa dingin mudah alih (portabel) terkecil dan termurah. Berukuran 34.5 x 37.8cm, ia mempunyai jejak kecil dan tingginya kurang dari satu meter, namun masih memberikan 7,000BTU penyejukan, menurunkan suhu di sebuah ruangan kecil hingga 18m². Beratnya 21kg, ia hampir boleh digerakkan dengan roda kastornya, walaupun anda dibatasi oleh selang 1.5m dan kit tingkap gelangsar.

Jelasnya, penilaian BTU yang agak rendah menjadikannya tidak sesuai untuk bilik yang lebih besar, apalagi ruang tamu terbuka, tetapi untuk ruang tamu atau bilik tidur di UK, semestinya baik. Anda boleh mengawalnya menggunakan kawalan sentuh yang terpasang di atas atau alat kawalan jauh yang disertakan, dan ada pemasa berhenti / mula 24 jam untuk menyejukkan bilik tidur anda sebelum anda tidur. Satu-satunya masalah ialah kebanyakan pengguna menggambarkannya sebagai "agak bising". Anda mungkin tidak mahu membiarkan ini berjalan semalaman.

4. AEG ChillFlex Pro: Penghawa dingin mudah alih (portabel) premium untuk lebih banyak ruang

Spesifikasi utama - Peringkat BTU: 9,000 atau 12,000; Fungsi: penghawa dingin, dehumidifier, pemanas, kipas; Peringkat tenaga: A; Bunyi: 64dB; Ciri-ciri: Alat kawalan jauh, pemasa, kipas tiga kelajuan, pam haba; Panjang hos: 1.5m; Dimensi: 476 x 710 x 385 mm; Berat: 31kg hingga 34kg

Penghawa dingin mudah alih (portabel) kompak AEG menggabungkan penampilan anggun dan kualiti terbaik dengan penyejukan yang berkesan dan cekap tenaga, mewujudkan salah satu PAC terbaik di luar sana. Dengan kapasiti penyejukan 9,000BTU atau 12,000 BTU, ia dapat mengendalikan bilik hingga 45m dan masih mempunyai penarafan tenaga A. Ini agak kuat pada pengaturan kipas tertinggi dari ketiga tetapi tenang pada yang paling rendah, dan ini sangat baik untuk menurunkan suhu dengan cepat. Lebih-lebih lagi, ia menggunakan R290 sebagai penyejuk, menjadikannya pilihan yang lebih mesra alam daripada beberapa penyejuk kos rendah. Ia juga berfungsi sebagai kipas, pemanas dan dehumidifier, mengumpulkan 1.2 liter air per jam ke dalam tangki atau, dalam mod kipas dan pemanas, selang saluran keluar yang terpisah.

Sangat mudah digunakan, baik melalui kawalan terpasang di atas atau alat kawalan jauh yang disertakan, dan anda dapat dengan cepat menetapkan suhu atau pemasa yang diinginkan untuk permulaan dan penutupan. Apa pun masalahnya, kebanyakannya praktikal - selang pendek dan AEG tidak menyediakan tetingkap - menjadikannya PAC yang ringkas dan padat dengan sedikit gaya dan nuansa mewah.

5. AEG PX71-265WT: Penghawa dingin mudah alih (portabel) paling elegan

Spesifikasi utama - Peringkat BTU: 9,000; Fungsi: penghawa dingin, pemanas, kipas; Peringkat tenaga: A +; Bunyi: 64dB; Ciri-ciri: Alat kawalan jauh, pemasa, kipas tiga kelajuan; Panjang hos: 1.8m; Dimensi: 112 x 53 x 46 cm; Berat: 35.3kg

Hampir mustahil untuk merancang penghawa dingin mudah alih yang tidak kelihatan jelek dan mengganggu, tetapi AEG berjaya melakukannya. Di mana kebanyakannya adalah blok yang besar dan kelihatan industri, yang satu ini adalah usaha silinder tirus, kira-kira seukuran tong dapur kompak. Walaupun demikian, ia masih menyediakan penyejukan 9000BTU, yang cukup untuk kebanyakan bilik bersaiz kecil hingga sederhana, bersama dengan pemanasan dan penyahhidratan. Ia melakukannya dengan cepat dan berkesan melalui aliran udara spiral pintar, walaupun pada 64dB ia tidak senyap.

Gaya bukanlah satu-satunya titik penjualan AEG. Ia mempunyai kawalan yang mudah digunakan dengan paparan yang dapat dimalapkan dan alat kawalan jauh magnetik pintar. Anda juga dapat menetapkan tetapan suhu, mod dan pemasa dari aplikasi telefon pintar. Dan jika anda mencari Penghawa dingin mudah alih (portabel) yang cekap tenaga, yang ini mempunyai penilaian A +. Pasangkan selang 1.8m dan kit tetingkap yang dibundel, dan anda mempunyai apa yang boleh dibilang PAC kompak paling pintar.

6. DeLonghi Pinguino PAC EX100 Diam: Penghawa dingin (portabel) terbaik untuk bilik bersaiz sederhana

Spesifikasi utama - Peringkat BTU: 10,000; Fungsi: penghawa dingin, dehumidifier, penyejuk, penapis; Peringkat tenaga: A ++; Bunyi maksimum: 64dB; Ciri-ciri: Alat kawalan jauh, pemasa, kipas tiga kelajuan, penapis udara, teknologi Real Feel; Panjang hos: 1.2m; Dimensi: 445 x 905 x 390mm; Berat: 30kg

Menyebutnya sebagai "pendiam" penghawa dingin mendorongnya; pada tahap suara maksimum 64dB, ia pasti dapat didengar, walaupun tahap kebisingan yang digunakan biasanya lebih rendah daripada tahap PAC yang bersaing. Ia menjimatkan tenaga A ++, dan mengeluarkan tenaga pendinginan 10,000BTU, yang cukup untuk menyejukkan bilik bersaiz sederhana dengan kelajuan yang mengagumkan.

Seperti Penghawa dingin mudah alih (portabel) AN97, EX100 mempunyai indikator bercahaya untuk memberi tahu anda bila ruangan tidak selesa (oren), dapat diterima (hijau) atau sempurna (biru), dan mudah untuk menukar mod dan menyesuaikan tetapan menggunakan kawalan di bahagian depan atau depan . alat kawalan jauh LCD yang digabungkan. Bahkan ada ruang yang selesa untuk memegang yang terakhir di flap berayun pop-up. Jangan salah, ia adalah unit yang lebih besar dan lebih berat daripada rata-rata, berukuran lebih dari 90cm dan lebar 445cm, tetapi reka bentuknya yang ramping bermakna ia kurang mengganggu, dan sukar untuk mengeluh apabila ia sangat berkesan. Penyaman udara mudah alih yang baik.

Catat Ulasan for "Pendingin Udara Mudah Alih (Portabel)"