Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Google Mengembangkan CPU Chromebook Sendiri

Google mengembangkan CPU pemproses utamanya sendiri untuk komputer notebook dan tabletnya, tanda terbaru bahawa pemain teknologi besar melihat pembangunan cip dalaman sebagai kunci daya saing mereka.

google mengembangkan cpuSyarikat gergasi internet AS itu merancang untuk melancarkan CPU untuk komputer riba dan tablet, yang berjalan di sistem operasi Chrome syarikat, pada tahun 2023, tiga sumber yang mengetahui perkara itu memberitahu Nikkei Asia.

Google juga meningkatkan usahanya untuk membangun pemproses mudah alih untuk telefon pintar Pixel dan peranti lain setelah mengumumkan akan menggunakan cip pemproses dalaman untuk pertama kalinya dalam siri Pixel 6 yang akan datang, kata mereka.

Tumpuan Google yang semakin meningkat untuk mengembangkan kerepeknya sendiri apabila pesaing global mengejar strategi serupa untuk membezakan penawaran mereka. Amazon, Facebook, Microsoft, Tesla, Baidu dan Alibaba Group Holding semuanya berlumba-lumba untuk membina semikonduktor mereka sendiri untuk menggerakkan perkhidmatan cloud dan produk elektronik mereka.

Google sangat terinspirasi oleh kejayaan Apple dalam mengembangkan komponen semikonduktor utamanya untuk iPhone serta pengumuman tahun lalu bahawa ia akan menggantikan CPU Intel dengan penawarannya sendiri untuk komputer dan komputer riba Mac, kata dua orang yang biasa dengan pemikiran Google kepada Nikkei Asia.

CPU dan pemproses mudah alih baru yang dibangunkan oleh Google didasarkan pada rangka tindakan Arm, syarikat cip British yang dikendalikan oleh Softbank yang harta inteleknya digunakan di lebih dari 90% peranti mudah alih dunia.

Secara berasingan, syarikat itu mempunyai harapan yang tinggi untuk barisan Pixel 6 dan telah meminta pembekal untuk menyediakan kapasiti pengeluaran 50% lebih banyak untuk telefon bimbit berbanding tahap pra-pandemi pada tahun 2019, kata dua orang kepada Nikkei Asia. Google menghantar lebih daripada 7 juta telefon Pixel pada tahun 2019, jumlah tertinggi yang pernah ada, tetapi hanya menghantar 3.7 juta pada tahun berikutnya ketika COVID melanda dunia, menurut firma penyelidikan IDC.

Google memberitahu beberapa pembekal dalam pertemuan baru-baru ini bahawa mereka melihat potensi peluang pertumbuhan besar di pasaran global kerana ia adalah satu-satunya pembuat telefon pintar AS yang membuat telefon bimbit menggunakan sistem operasi Android.

Mengenai pengembangan cip, para pakar mengatakan strategi Google adalah langkah logik tetapi tidak tanpa cabaran.

"Kami mendapati bahawa semua gergasi teknologi berkumpul untuk membangun cip tersuai mereka kerana dengan cara itu mereka dapat memprogramkan ciri mereka sendiri ke dalam cip yang dapat memenuhi keperluan khusus mereka," kata Eric Tseng, ketua penganalisis di Yesaya Research, kepada Nikkei Asia. "Dalam hal ini, syarikat teknologi ini dapat dengan mudah menyesuaikan beban kerja R&D mereka tanpa dibatasi oleh pembekal mereka dan menawarkan perkhidmatan atau teknologi yang unik. Dalam senario yang ideal, menggunakan cip mereka sendiri juga bermaksud integrasi perisian dan perkakasan yang lebih baik."

Walau bagaimanapun, membina cip memerlukan pelaburan yang besar dan komitmen jangka panjang, dan semua pemain teknologi baru yang membina cip mereka sendiri juga perlu memperjuangkan kapasiti pengeluaran dengan pemaju cip teratas yang ada dari Intel, Nvidia, Qualcomm dan lain-lain, kata Tseng.

Peter Hanbury, rakan kongsi syarikat perundingan Bain & Co., memberitahu Nikkei Asia bahawa kos merancang cip 5-nm canggih kini sekitar $ 500 juta, berbanding dengan sekitar $ 50 juta untuk mengembangkan cip menggunakan teknologi pengeluaran yang lebih matang, seperti Teknologi 28-nm. "Sangat sedikit pemain yang mempunyai kemahiran atau sumber kewangan untuk merancang cip mereka sendiri, jadi pemain tipikal yang mempertimbangkan jalan ini cenderung menjadi pemain yang sangat besar, seperti penyedia perkhidmatan cloud, atau mempunyai aplikasi yang sangat berharga untuk cip yang direka khas ini."

Google mula membina silikonnya sendiri - digelar unit pemprosesan tensor (TPU) - untuk memudahkan beban kerjanya untuk pengkomputeran kecerdasan buatan untuk pelayan awan pusat datanya pada tahun 2016. Google melancarkan TPU generasi keempatnya pada bulan Mei ini. Ia menggunakan jurutera cip di seluruh dunia, termasuk di Israel, India dan Taiwan - semua ekonomi teknologi utama - dan di rumah di A.S., menurut eksekutif, pekerja dan jawatan pekerjaan syarikat bekalan. Google telah merekrut bakat cip dari pembekal utamanya termasuk Intel, Qualcomm dan Mediatek, menurut sumber dan analisis profil LinkedIn Nikkei Asia.

Google adalah salah satu pembangun sistem operasi terpenting di dunia. Sebilangan besar pembuat telefon pintar terkemuka di dunia, termasuk Samsung, Xiaomi, Oppo dan Vivo, menggunakan OS Android untuk telefon bimbit mereka. Google juga telah melesenkan OS Chrome kepada HP, Dell, Acer, AsusTek, Lenovo dan Samsung untuk membuat Chromebook, komputer riba ringan yang ditujukan terutamanya untuk pasaran pendidikan.

Google memperkenalkan Pixelbook dan Pixel Slate, buku nota dan tabletnya sendiri yang menjalankan OS Chrome, masing-masing pada tahun 2017 dan 2018, tetapi penghantaran tahunan kurang dari setengah juta unit, menurut data IDC.

Penghantaran Chromebook secara global, sementara itu, hampir dua kali ganda tahun lalu berkat ledakan pembelajaran jarak jauh yang disebabkan oleh wabak tersebut. Pengiriman terus meningkat untuk separuh pertama 2021, melalui momentum yang perlahan sejak Julai.

Google enggan mengulas selain mengesahkan pengumuman sebelumnya bahawa ia akan menggunakan pemproses mudah alih Tensor untuk telefon bimbit Pixel 6 yang akan datang.

Catat Ulasan for "Google Mengembangkan CPU Chromebook Sendiri"