Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Apple iOS 15 Meningkatkan Ciri Utama

Seperti yang dijangkakan, Apple mengumumkan iOS 15 malam tadi, semasa ucaptama untuk WWDC21. iOS 15 dijangka akan turun pada bulan September dengan perkakasan baru, tetapi pembangun yang ingin menguji aplikasinya dan memanfaatkan fitur baru, dapat memperoleh versi beta sekarang.

apple ios 15Apa yang baru dalam siaran ini adalah peningkatan besar-besaran ke Facetime, Memoji, Notifikasi, Maps, Safari dan banyak lagi, setelah memikirkan perubahannya, ini pasti kelihatan sebagai salah satu peningkatan iOS terbesar dalam beberapa tahun.

Apple iOS 15 Facetime

Apple memperluas FaceTime dengan beberapa cara yang bermakna. Pada iOS15, anda dapat menonton rancangan TV dan filem, mendengar muzik, atau berkongsi skrin anda dengan SharePlay. Ini adalah kaedah baru untuk mempunyai pengalaman bersama keluarga dan rakan, pilihan yang bagus untuk mereka yang merasa terpisah dari orang tersayang.

Tonton bersama: streaming filem dan rancangan TV semasa melakukan panggilan FaceTime dengan rakan. Dengan main balik dan kawalan yang diselaraskan, anda akan melihat semua orang ketawa, melompat, dan bertindak balas pada saat yang sama pada masa yang sama. Dan kelantangan disesuaikan secara automatik, jadi anda boleh terus bercakap semasa menonton.

Dengarkan bersama: berkumpul dan mendengar album dengan rakan. Seluruh kumpulan dapat melihat lagu seterusnya dan menambahkan lagu ke barisan bersama dengan main balik yang diselaraskan dan kawalan yang mudah digunakan.

Bagikan skrin anda Kongsi skrin: Anda dengan semua orang dalam panggilan FaceTime anda. Semak senarai pangsapuri, tatal album foto, atau rancangkan percutian anda seterusnya sebagai satu kumpulan, sambil melihat dan bercakap antara satu sama lain.

Apple iOS 15 Facetime Pada Android Dan Web

Akhirnya, setelah membuat komitmen untuk membawa Facetime ke platform di luar iOS, Apple akan menepati janji itu. Apple akan membolehkan pautan Facetime untuk dihantar untuk menghantar rakan, keluarga, atau rakan sekerja, untuk berhubung di FaceTime. Ini bermaksud mereka yang menggunakan Windows atau Android juga dapat bergabung, sementara masih dienkripsi dari ujung ke ujung, jadi panggilan anda bersifat peribadi dan aman seperti panggilan FaceTime lain.

Ini adalah cabaran di ruang persidangan video, untuk perkhidmatan seperti Microsoft Teams dan Zoom. Dalam dunia yang ideal, Apple akan memiliki ini sebelum Covid-19, kerana perkhidmatan pesaing ini melihat pertumbuhan pengguna yang besar pada tahun 2020, jadi akan menarik untuk melihat apa bahagian pasaran yang dapat dituntut semula oleh Apple.

Anda juga boleh membuat pautan web FaceTime yang unik untuk menjadualkan panggilan kemudian, atau berkongsi pautan dengan kumpulan. Berkongsi dengan rakan anda dalam Mesej, Mel atau aplikasi pihak ketiga seperti WhatsApp. Anda juga boleh membuat pautan untuk acara di Kalendar, sehingga semua orang akan mengetahui dengan tepat di mana dan kapan harus bertemu.

Audio ruang

Yang ini sangat menggembirakan dan idea yang harus disalin oleh platform lain. Semasa anda melakukan panggilan, iOS15 akan melakukan sihir untuk membuat suara individu terdengar seperti mereka datang dari arah di mana semua orang berada di skrin anda, membantu perbualan mengalir dengan lebih semula jadi.

Kita mesti menggunakannya untuk memahami seberapa baik ia berfungsi, tetapi untuk telefon dengan pembesar suara stereo, cukup mudah untuk menggeser keseimbangan output ke kiri atau ke kanan, berdasarkan sisi skrin pembesar suara berada.

Lihat Paparan grid: jubin menunjukkan orang-orang pada panggilan FaceTime anda dalam jubin bersaiz sama, jadi anda boleh berbual dengan kumpulan yang lebih baik. Pembesar suara diserlahkan secara automatik sehingga anda selalu tahu siapa yang bercakap.

Mod Potret: diilhamkan oleh mod Potret dalam Kamera, kesan video baru ini memberi tumpuan kepada anda, bukan pada perkara di belakang anda.

Mod mikrofon: sound Isolation meminimumkan bunyi latar dan meletakkan suara anda di depan dan tengah. Apabila muzik atau suara di sekitar anda sama pentingnya dengan apa yang anda katakan, Broad Spectrum membiarkan suara ambien tidak difilter.

Mesej Dan Memoji

Walaupun undangan acara mempunyai Memoji, kemas kini cukup halus, kemas kini pesanan yang benar-benar bersinar di iOS15.

Dikongsi dengan anda: kini pautan, gambar, dan kandungan lain yang dikongsi dengan anda dalam Mesej dipaparkan di bahagian Baru Dibagikan dengan anda pada aplikasi masing-masing. Anda bahkan boleh membalas terus dari aplikasi yang anda gemari - tanpa kembali ke Mesej.

Dikongsi dengan anda dalam aplikasi: dikongsi dengan anda terdapat di Foto, Safari, Apple News, Apple Music, Apple Podcasts, dan aplikasi Apple TV.

Memoji Baru: kini anda boleh memilih pakaian untuk Memoji anda dan menyatakan diri anda dengan pelekat baru. Rangkumkan penampilan dan gaya anda dengan hiasan kepala berwarna-warni. Dan penyesuaian kebolehcapaian kini merangkumi implan koklea, silinder oksigen, dan topi keledar lembut.

Koleksi: foto Beberapa gambar dalam Mesej kini muncul sebagai kolaj elegan atau tumpukan gambar yang boleh anda leret. Ketik untuk melihat semuanya sebagai grid atau tambahkan Ketuk Kembali cepat. Dan simpan ke perpustakaan anda hanya dengan beberapa ketukan.

Fokus

Sekarang, kita sudah biasa dengan meletakkan telefon kita dalam mod senyap, tetapi sebenarnya ada jurang antara pilihan hidup atau mati kekuatan brute ketika datang ke pemberitahuan. Terdapat corak getaran yang berbeza dan lain-lain, tetapi yang benar-benar anda mahukan ialah mengkonfigurasi profil untuk pemberitahuan, yang membolehkan aplikasi penting menarik perhatian anda, tetapi aplikasi lain diam.

Pilih Fokus: fokus membantu anda berada di tempat yang anda perlukan ketika anda perlu menumpukan perhatian atau melarikan diri. Pilih Fokus untuk membenarkan pemberitahuan yang anda mahukan sahaja - anda boleh menyelesaikan kerja semasa berada di zon atau menikmati makan malam tanpa gangguan. Pilih dari senarai pilihan Fokus yang disarankan atau buat pilihan anda sendiri.

Isyarat status anda: lebih mudah apabila orang lain tahu bahawa anda sibuk. Oleh itu, apabila anda menggunakan Fokus, status anda akan ditunjukkan secara automatik dalam Mesej. Dan untuk mesej yang benar-benar mendesak, masih ada cara bagi orang untuk memberitahu anda.

Pengumuman

Pemberitahuan yang direka bentuk semula: pemberitahuan memiliki tampilan baru, termasuk foto kenalan dan ikon aplikasi yang lebih besar untuk membuatnya lebih mudah dikenali.

Ringkasan pemberitahuan: dapatkan koleksi pemberitahuan berguna yang dihantar setiap hari dengan cepat, berdasarkan jadual yang anda tetapkan. Ringkasan disusun secara bijak mengikut keutamaan, dengan pemberitahuan paling relevan di bahagian atas.

Peta

Pengalaman bandar yang serba baru: terokai bandar dengan perincian yang belum pernah terjadi sebelumnya untuk jalan raya, persekitaran, pokok, bangunan, dan banyak lagi. Lawati mercu tanda 3D yang menakjubkan seperti Jambatan Golden Gate pada waktu siang dan peta mod gelap.

Ciri pemanduan baru: peta kini menawarkan pemandu jalan raya yang sangat baik seperti lorong belokan, persimpangan dan laluan basikal; perspektif tahap jalan ketika anda menghampiri persimpangan kompleks; dan peta pemanduan tersuai baru yang dapat membantu anda melihat kejadian dan keadaan lalu lintas semasa secara sepintas lalu.

Petunjuk berjalan yang mengasyikkan: capai matlamat anda dengan arahan langkah demi langkah yang dapat anda lihat dalam kenyataan tambahan.

Ciri: transit baru Integrasi transit awam menunjukkan stesen dan masa transit yang berdekatan dan membolehkan anda menyematkan laluan kegemaran anda ke puncak.

Safari

Reka bentuk bar tab baru: Direka semula untuk cara kita melayari hari ini, bar tab baru memaksimumkan ruang skrin anda dan tidak menghalang ketika anda menatal dan menyemak imbas. Mudah dijangkau di bahagian bawah, jadi anda dapat menavigasi dan melompat di antara tab hanya dengan ibu jari anda.

Kumpulan tab: simpan dan susun tab anda dengan cara yang paling sesuai untuk anda dan beralih di antara mereka dengan mudah. Kumpulan tab disegerakkan di seluruh peranti sehingga anda mempunyai akses ke tab anda dari mana sahaja.

Carian Suara Carian: suara dalam Safari adalah cara yang sangat mudah untuk mencari web bebas-tangan. Cukup ketik mikrofon di bar tab dan bercakap.

Sambungan: kini anda boleh memasang sambungan Safari pada iPhone anda. Dan sama seperti pada Mac, anda boleh memilih bila pelanjutan akan aktif.

Dompet

Kad Pengenalan: tambahkan SIM atau ID negara anda ke Wallet untuk digunakan semasa anda melakukan perjalanan dan, pada masa akan datang, di peruncit dan tempat.

Kunci untuk kehidupan seharian anda: kini iPhone anda dapat membuka rumah, garaj, bilik hotel, dan juga tempat kerja anda.

Teks Langsung

Teks langsung dalam foto: teks Langsung membuka kunci maklumat yang kaya dan berguna dalam gambar, jadi anda boleh membuat panggilan, menghantar e-mel, atau mencari petunjuk dengan hanya mengetuk teks yang disorot dalam foto.

Teks Langsung pada Kamera: teks Langsung juga berfungsi di aplikasi Kamera, jadi anda dapat mengarahkan kamera iPhone anda ke arah teks semasa dalam perjalanan dan segera mengambil tindakan berdasarkan maklumat berguna.

Terjemahan Teks Langsung Teks: segera faham tujuh bahasa yang berbeza: Inggeris, Cina, Perancis, Itali, Jerman, Portugis dan Sepanyol. Dengan terjemahan di seluruh sistem, anda hanya perlu mengetuk dan menerjemahkan.

Paparan Visual

Cari lebih banyak dalam foto: ketahui lebih lanjut mengenai objek dalam foto anda. Pencarian Visual menyoroti objek dan pemandangan yang dikenalinya sehingga anda dapat memperoleh lebih banyak maklumat mengenainya.

Ketahui lebih lanjut dengan satu ketukan: dengan Visual Look Up, anda dapat dengan cepat mempelajari lebih lanjut mengenai seni, mercu tanda, alam, buku, dan binatang peliharaan dengan hanya mengetuk foto di peranti anda atau di web.

Sorotan

Hasil carian dan gambar yang kaya: sorotan menunjukkan lebih banyak maklumat sekilas dengan hasil carian kaya baru untuk artis, penghibur, rancangan TV dan filem, dan kenalan anda. Dan sekarang anda boleh mencari foto anda di Spotlight dan bahkan mencari teks dalam foto anda menggunakan Teks Langsung.

Kesihatan

Kemas kini aplikasi kesihatan: kemas kini aplikasi Kesihatan memberi anda kaedah baru untuk berkongsi data dengan orang yang anda sayangi dan pasukan penjagaan kesihatan, metrik untuk menilai risiko anda jatuh, dan analisis trend untuk membantu anda memahami perubahan dalam kesihatan anda.

Peribadi

Ciri hebat tidak perlu mengorbankan privasi anda. iOS 15 memberikan peningkatan penglihatan mengenai bagaimana aplikasi mengakses data anda, melindungi anda dari pengumpulan data yang tidak diingini, dan memberi anda lebih banyak kawalan terhadap apa yang anda pilih untuk dibagikan.

Laporan Privasi Aplikasi: lihat bagaimana aplikasi menggunakan kebenaran yang anda berikan kepada mereka, domain pihak ketiga mana yang mereka hubungi, 7 dan seberapa baru mereka membuat hubungan.

Anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat di Apple.com

Catat Ulasan for "Apple iOS 15 Meningkatkan Ciri Utama"