Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

TV Rosak Tidak Menghidupkan, Apa Yang Perlu Dilakukan

Bantu TV saya tidak menyala! Anda duduk untuk menonton TV, dan TV anda memaparkan skrin hitam tanpa suara yang keluar darinya. Sebelum anda terlalu kecewa, atau menganggap TV rosak, terdapat beberapa petua mudah untuk melihat apakah anda boleh menghidupkan TV.

TV rosakPastikan TV dihidupkan

Perkara pertama yang anda ingin periksa ialah TV sebenarnya hidup atau mati. Pastikan TV dihidupkan. Periksa untuk mengetahui sama ada terdapat input yang salah. Sekiranya TV anda diatur ke sumber input yang salah, TV mungkin hanya memaparkan layar hitam, ketika TV sebenarnya AKTIF. Untuk menguji ini, cuba tekan butang menu di TV itu sendiri, dan lihat apakah ada yang muncul di skrin. Sebagai alternatif, cuba ubah sumber input di TV atau alat kawalan jauh dan lihat apakah ada yang berubah. Sekiranya semuanya masih hitam, anda sekarang pasti TV tidak menyala. Anda boleh mencuba yang lain ...

Pastikan masalahnya bukan alat kawalan jauh TV

Perkara pertama yang perlu dicuba adalah menghidupkan TV dengan menekan butang secara langsung pada set televisyen, bukan alat kawalan jauh. Sekiranya anda mengalami masalah dengan alat kawalan jauh televisyen, anda tidak akan dapat menghidupkan TV, walaupun TV masih dalam keadaan berfungsi. Sekiranya ini menjadi masalah anda, cuba ganti bateri alat kawalan jauh, atau beli alat kawalan jauh yang baru. (Lihat di bawah untuk remote OEM baru)

Periksa Kabel / Palam TV

Tambahan pula, TV anda mungkin telah dicabut. Mungkin anda menggerakkan sesuatu dan tali itu terlepas secara tidak sengaja, atau haiwan peliharaan kembali masuk ke sana dan menjatuhkan sesuatu. Periksa sama ada kabel kuasa dari TV masih tersambung dengan kuat ke kedua soket dinding dan belakang TV. Semasa anda berada, cubalah mencabut kedua-dua hujung kabel (jika boleh) dan kemudian pasangkan kembali. Kadang-kadang kabel hanya perlu dipasang semula, dan ia akan berfungsi.

Periksa Outlet Dinding

Sekiranya TV anda masih tidak menyala, tempat yang perlu diperiksa seterusnya ialah bekalan kuasa. Cuba pasangkan televisyen anda ke outlet lain untuk melihat apakah itu menyelesaikan masalah. Atau, cabut palam TV dan pasangkan sesuatu yang lain ke soket yang sama untuk melihat sama ada ia menerima kuasa. Sekiranya anda mendapati bahawa outlet lain membolehkan TV anda menyala, atau item yang anda pasangkan ke outlet semasa tidak menyala, anda telah menemui masalahnya. Pasang TV anda ke outlet lain buat masa ini, dan jadualkan waktu untuk mengganti / membaiki outlet lama.

Bagaimana Sekiranya Tiada Kaedah Ini Berfungsi?

Setelah anda mencuba semua kaedah di atas, jika televisyen anda masih tidak dapat dihidupkan, anda mungkin menghadapi masalah yang lebih rumit di tangan anda. Kemungkinan ada yang tidak kena dengan TV itu sendiri, dan itu memerlukan beberapa penyelesaian masalah, pembaikan, atau penggantian. Oleh kerana setiap TV berbeza, sukar untuk menunjukkan langkah demi langkah bagaimana membaiki set televisyen tertentu anda. Sekiranya anda masih mempunyai manual pemilik, buka dan lihat apakah ia memberikan jawapan. Anda juga mungkin perlu menghubungi profesional untuk meminta mereka memeriksa TV anda dan mendiagnosis masalahnya.

Sebab Lain TV Tidak Dapat Dihidupkan

- Kabel kuasa TV anda mungkin rosak dan yang baru diperlukan.
- Ada kemungkinan bahawa papan litar di dalam TV gagal atau terbakar, dalam hal ini papan litar perlu diganti.
- Sekiranya anda menggunakan Apple TV, NVIDIA SHIELD, Android Phone, iPhone, ROKU, Amazon Fire Stick, Chromecast, Nintendo Switch, Xbox, PS4 di TV anda, periksa tetapan kabel dan / atau sambungan wayarles anda.
- Adakah TV anda mempunyai mod siap sedia? Sekiranya ada, matikan mod siap sedia.
- Adakah lampu LED di bahagian depan TV anda menyala? Jika tidak, TV mungkin tidak mendapat kuasa.
- Adakah LED TV depan berkedip dan jika berkedip berkali-kali, lampu LED yang berbeza dapat memberi maksud perkara yang berbeza, jadi periksa manual TV anda.
- Jika lampu TV LED depan berkelip, warna apa cahaya? Warna yang berbeza boleh membawa masalah yang berbeza, periksa manual TV anda.
- Adakah soket TV yang terpasang dihidupkan atau dimatikan dengan suis dinding? Periksa untuk mengetahui apakah suis dinding menyalakan soket elektrik yang disambungkan ke TV anda.
- Jika TV anda disambungkan ke pelindung lonjakan arus atau jalur kuasa, pastikan TV ON.

Terdapat beberapa komponen di dalam TV anda yang memberikan kuasa kepada TV anda. Sekiranya salah satu daripada ini gagal, ia mesti diganti agar TV anda dapat dihidupkan.

Sekiranya anda mempunyai televisyen yang jauh lebih tua, biasanya ada jawapan yang lebih mudah untuk mengapa TV anda tidak menyala. Anda tidak mahu membelanjakan wang untuk membaiki hanya untuk mengetahui bahawa anda boleh menyelesaikan masalahnya sendiri. Tetapi setelah anda mencuba semua yang anda boleh, dan masalahnya masih ada, maka anda harus mendapatkan bantuan lebih lanjut dalam talian atau menghubungi syarikat pembaikan TV tempatan untuk mendapatkan sebut harga.

CATATAN: Kaedah ini untuk menghidupkan TV anda akan berfungsi dengan semua jenama TV termasuk Samsung, Panasonic, LG, Toshiba, Sony, dan Vizio.

Catat Ulasan for "TV Rosak Tidak Menghidupkan, Apa Yang Perlu Dilakukan"