Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Apa Itu TV Pintar Dan Bagaimana Ia Berfungsi

Apa yang menjadikan TV pintar menjadi pintar? Internet bersepadu, sudah tentu! TV pintar, juga disebut TV bersambung atau CTV, adalah televisyen dengan ciri interaktif yang menyokong web. TV pintar menggabungkan sistem komputer yang kuat dari peranti mudah alih dengan skrin format besar televisyen moden.

Alat maklumat yang hebat ini membolehkan anda melayari internet, melihat foto, menstrimkan muzik dan tentu saja menonton media hiburan kegemaran anda, sama ada melalui penyiaran tradisional atau dengan streaming video over-the-top dan on-demand. Terdapat banyak platform TV pintar untuk dipilih, dengan platform tertinggi termasuk Sony, Panasonic, Samsung, LG, dan Roku TV.

tv pintar

 

TV pintar dilengkapi dengan sistem operasi bawaan mereka sendiri bersama dengan pilihan program atau aplikasi terbina dalam, biasanya termasuk kegemaran popular seperti Netflix, Hulu, Spotify, YouTube, Amazon, dan banyak lagi. Dari sana, anda juga boleh menambah atau membuang aplikasi melalui gedung aplikasi terbina dalam, seperti yang anda lakukan di telefon pintar.

Kemungkinannya tidak berkesudahan, jadi anda dapat menyesuaikan koleksi sumber anda sendiri untuk menonton sukan dan berita, filem dan siri TV, program anak-anak, cuaca, mendengar muzik, sembang video dengan orang tersayang, dan periksa saluran media sosial.

Banyak fungsi yang sama sering dijumpai pada peranti streaming video yang berasingan, serta beberapa pemain Blu-ray dan konsol permainan. TV pintar berbeza kerana mereka menyediakan semua ciri yang disambungkan ke web dalam satu unit yang berdiri sendiri.

Dengan TV pintar, anda juga dapat mengakses foto, muzik dan filem anda sendiri. Cara yang popular untuk melakukannya adalah melalui platform web berasaskan awan seperti Windows Media Player atau iTunes, tetapi anda juga boleh menyambung terus ke komputer atau peranti penyimpanan yang boleh ditanggalkan, seperti cakera keras luaran atau pemacu tongkat USB.

Perkhidmatan tambahan bahkan dapat memberitahu anda ketika acara sukan atau pasukan kegemaran anda bermain. Platform pembayaran inovatif di beberapa TV pintar juga menyediakan pilihan pembayaran yang lebih mudah, jadi anda boleh membeli dan mengakses aplikasi, filem, permainan dan lain-lain dengan mudah, menggunakan alat kawalan jauh atau telefon pintar, komputer riba atau tablet.

Bagaimana TV Pintar Berfungsi?

TV Pintar menghubungkan ke perkhidmatan internet di rumah anda, baik melalui sambungan Ethernet berwayar (untuk kelajuan yang paling konsisten) atau melalui rangkaian WiFi peribadi anda. Semasa pertama kali menyiapkannya, anda akan diminta memasukkan maklumat log masuk rangkaian anda, seperti yang diberikan oleh penyedia perkhidmatan internet anda.

Setelah anda disambungkan, anda akan dapat mengakses sebilangan besar "saluran" (aplikasi) untuk melihat media yang berbeza. Walau bagaimanapun, banyak daripadanya adalah berdasarkan langganan, jadi anda perlu melayari perkhidmatan streaming yang berbeza dan memilih perkhidmatan yang ingin anda daftarkan, ada yang percuma dan kebanyakan dengan bayaran bulanan.

Dalam beberapa kes, isyarat WiFi anda mungkin tidak cukup kuat untuk memberikan kuasa yang mencukupi ke TV pintar. Dalam kes ini, anda mungkin perlu mempertimbangkan beberapa pilihan untuk menaik taraf rangkaian wayarles rumah anda. Sekiranya anda mempunyai modem / penghala yang lebih lama, ada baiknya mencari yang baru yang dibuat dalam tiga tahun terakhir untuk prestasi dan keserasian yang optimum dengan teknologi wayarles terkini.

Sekiranya tidak berjaya, anda boleh mempertimbangkan untuk menambahkan pelanjutan WiFi untuk mendapatkan liputan lebih banyak di rumah anda. TV anda mungkin terlalu jauh dari penghala wayarles anda.

Alat kawalan jauh standard untuk TV pintar akan biasa bagi mereka yang telah mengendalikan peranti penstriman video. Dalam kebanyakan kes, anda boleh menggunakan kekunci anak panah dan kekunci Enter atau Select, bersama dengan kunci Utama atau Menu, untuk menyelesaikan navigasi yang sangat diperlukan.

Beberapa TV pintar kini mempunyai pilihan navigasi tambahan yang menjadikannya lebih mudah untuk berinteraksi dengan kandungan dengan cara yang lebih semula jadi. Ini termasuk perangkat pendamping layar kedua yang memungkinkan Anda menggunakan layar sentuh, atau kontrol sensitif gerakan yang memungkinkan input isyarat seperti menunjuk ke layar, atau perintah suara.

Kaedah inovatif ini membolehkan anda mengelakkan input teks yang agak rumit ketika menggunakan papan kekunci pada skrin dan jarak jauh untuk memasukkan pertanyaan carian. Sebagai contoh, beberapa alat kawalan jauh (seperti Roku, antara lain) mempunyai kemampuan suara yang terpasang, yang membolehkan anda menggunakan arahan lisan seperti "Tunjukkan cuaca tempatan" atau "Matikan kelantangan TV".

Apakah faedah TV pintar?

Ramai orang memilih TV pintar kerana menghilangkan langkah harus menyambungkan peranti penstriman tersambung yang terpisah, seperti Roku atau Amazon Fire. Anda mendapat banyak pilihan "saluran" untuk dilihat tanpa perlu memasang antena TV atau membayar pakej kabel atau satelit yang mahal.

Walau bagaimanapun, kebanyakan TV pintar juga serasi dengan antena siaran atau satelit / kabel, jadi anda boleh mendapatkan yang terbaik dari kedua-dua dunia. Sekiranya anda menonton banyak sukan tempatan melalui antena, misalnya, anda masih boleh melakukannya dengan kebanyakan model, serta dapatkan TV internet berteknologi tinggi.

Trend lain yang semakin meningkat ialah TV pintar serasi dengan peranti rumah pintar seperti Google Assistant atau Amazon Alexa. Oleh itu, bukan sahaja anda dapat menggunakannya untuk menukar saluran dengan arahan suara, tetapi anda juga dapat menghubungkan TV pintar anda ke sistem rumah yang bersambung untuk melihat lampu pintar, bel pintu, kunci, termostat dan banyak lagi.

Adakah terdapat sesuatu yang tidak dapat dilakukan oleh TV pintar?

Ya, selalu ada had untuk teknologi apa pun. Pertama, sementara kebanyakan TV pintar merangkumi banyak aplikasi / saluran popular yang sama, mungkin ada beberapa tawaran istimewa yang hanya disertakan dengan jenama tertentu. Oleh itu, perlu dilakukan penyelidikan sekiranya terdapat pilihan paparan tersuai yang anda mahukan. Anda boleh melakukan carian web untuk mendapatkan ulasan pengguna dengan mudah pada mana-mana model TV pintar.

Anda juga harus tahu bahawa beberapa laman web memilih untuk menyekat akses oleh pelbagai peranti atau menyesuaikan bagaimana kandungan muncul di pelbagai platform, termasuk TV pintar.

Bagaimana dengan keselamatan?

Penting untuk diketahui bahawa banyak TV pintar dilengkapi dengan kamera web dan mikrofon mereka sendiri, yang dapat meningkatkan kemungkinan orang luar meretas komponen ini untuk menguping, atau untuk syarikat menggunakan pemantauan yang selalu aktif untuk tujuan pemasaran.

Sementara itu, serangan malware, seperti virus atau worm, juga mungkin dilakukan. Ini membolehkan penggodam mengakses maklumat peribadi atau maklumat kewangan jika anda menggunakan TV pintar untuk membeli-belah dalam talian.

Atas sebab ini, penting untuk menjamin WiFi di rumah anda dan menggunakan kawalan ibu bapa jika anda mempunyai anak di rumah. Terdapat juga pasaran yang berkembang untuk perisian keselamatan dan antivirus khusus TV pintar, jadi anda boleh menghubungi pengeluar TV untuk melihat program mana yang sesuai dengan platform.

Sekiranya anda sangat prihatin dengan risiko keselamatan, anda boleh memilih peranti streaming media, kerana ini biasanya mempunyai kebanyakan fungsi dan fungsi yang sama seperti TV pintar, tetapi tanpa mikrofon atau kamera web terpasang.

Gambar besar

Terdapat banyak cara untuk menikmati media dalam talian hari ini - dan TV pintar adalah salah satu daripada banyak pilihan hebat yang boleh anda pilih. Sekiranya anda belum bersedia menggunakan TV baru, gunakan peranti streaming atau media stick set-top. Dan jika anda bersedia untuk menaik taraf ke TV yang lebih pintar, luangkan masa anda, buat kajian anda, baca ulasan, dan periksa perinciannya untuk mendapatkan TV yang mempunyai ciri yang anda mahukan. Untuk pembeli yang arif, ada TV pintar yang sesuai di luar sana.

 

Catat Ulasan for "Apa Itu TV Pintar Dan Bagaimana Ia Berfungsi"