Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Senarai Jenama Teater Rumah Terbaik

Ingin menjadikan ruang tamu anda terdengar luar biasa? Kami menguraikan sistem teater rumah terbaik tahun ini, dari penyediaan 5.1 sederhana hingga bar suara dan pakej pembesar suara Dolby Atmos.

Tidak kira seberapa besar skrin TV anda. Sekiranya anda kekurangan suara yang hebat, anda hanya mendapat separuh pengalaman. Percayalah kepada kami: pembesar suara TV anda tidak membantu anda. Nasib baik, menaik taraf ke sistem home theater boleh dilakukan tanpa mengira bajet - lihat senarai yang terbaik di bawah ini. Dan untuk melengkapkan sistem anda, anda boleh membaca senarai Penerima AV Terbaik kami.

Rujukan Dan Pilihan Teater Rumah Terbaik

SVS Prime Satellite 5.11. SVS Prime Satellite 5.1

Spesifikasi
Keliling: 5.1
Penerima AV Termasuk: Tidak
Pembesar Suara Tanpa Wayar: Tidak
Apa yang Kami Suka: Pembesar suara yang padat dan kualiti suara yang benar-benar hebat.
Apa yang Kami Tidak: Sistem tidak akan menarik perhatian mereka yang mencari kuasa mentah.

SVS dapatkannya. Mereka memahami apa yang dicari oleh kebanyakan orang dalam dunia teater rumah: pembesar suara yang ringkas dan tampan yang mudah digunakan dan menawarkan bunyi surround yang sangat baik. Sistem teater rumah Prime Satellite 5.1 adalah salah satu produk terlaris mereka, dan untuk alasan yang sangat baik. Ia menawarkan lima pembesar suara Prime Prime Satellite yang hebat, yang boleh anda gunakan untuk memberikan suara dari sisi atau belakang, dan juga termasuk subwoofer SB-1000 yang terkenal untuk melengkapkan bass. Pada pendapat kami, sistem ini dengan mudah mengalahkan pesaing seperti Onkyo HT-S5800 di bawah, dengan suara dan penampilannya yang hebat. Kami sangat menyukainya sehingga menjadikannya sistem ujian pejabat kami - secara harfiah standard yang kami gunakan untuk mengukur peralatan lain.

Namun, sebaik kualitas suara, kekurangan daya. Ia tidak memberikan jumlah yang banyak seperti sistem KEF T305, di bawah ini - jika anda suka bunyi sekeliling anda dengan kuat, anda mungkin ingin melihatnya sebagai peningkatan berbanding pembesar suara SVS. Walaupun pembesar suara individu padat, sistem ini tidak mempunyai pembesar suara pusat khusus. Sekiranya anda menghargai dialog yang sangat jelas, Q Acoustics 3000i Series 5.1 adalah pilihan yang lebih baik, walaupun tentu saja SVS jauh lebih berpatutan. Intinya, kami berpendapat bahawa SVS Prime Satellite 5.1 menyatukannya lebih banyak daripada sistem home theatre lain yang diuji, dan ini adalah pilihan mudah untuk tempat teratas kami.

Yamaha Yht-4950U2. Yamaha YHT-4950U

Spesifikasi
Yamaha Yht-4950U
Kategori: 5.1
Penerima AV Termasuk: Ya
Pembesar Suara Tanpa Wayar: Tidak
Apa yang Kami Suka: Ciri-ciri yang baik dan kualiti suara dengan harga yang sangat berpatutan.
Apa yang Kami Tidak: Suara boleh memutarbelitkan pada kelantangan tinggi.

Mari kita nyata: banyak orang hanya memerlukan sistem home theatre yang akan memberi mereka bunyi surround yang baik, dan mereka lebih suka tidak membayar bumi untuknya. Sekiranya itu anda, maka kami sangat mengesyorkan Yamaha YHT-4950U. Ini adalah sistem sub-$ 500 yang telah dijual oleh muatan trak, dan untuk alasan yang sangat baik. Pembesar suara kompak memberikan suara yang tajam dan mengagumkan, dan sangat unggul dengan audio filem. Kami juga berpendapat bahawa ciri tambahan mendorong YHT-4950 ke atas. Terdapat sambungan Bluetooth untuk streaming muzik, dan penentukuran bilik YPAO Yamaha untuk membantu anda mendapatkan suara berkualiti terbaik tidak kira apa saiz dan bentuk ruang tamu anda. Terdapat penerima AV juga, yang bermaksud pakej ini mengandungi semua yang anda perlukan untuk memulakan.

Apa yang anda hilang? Pada jumlah yang tinggi, YHT-4950U cenderung memutarbelitkan sedikit. Sekiranya anda jenis orang yang suka bunyi letupan pada kelantangan teratas, anda mungkin ingin mencari tempat lain. Onkyo HT-S5800 mungkin merupakan tempat yang baik untuk memulakan. Dan sebagai peraturan umum, suaranya bagus, bukannya hebat. Ia juga benar bahawa YHT-4950U sudah berusia beberapa tahun sekarang, tetapi sistem teater rumah yang baik ini tidak akan ketinggalan zaman. Sebaiknya kami mencadangkan sesuatu yang berpatutan daripada mencuba gear terbaru dan paling mahal untuk anda. Teater rumah yang hebat tidak semestinya datang dengan harga yang tinggi, dan kami rasa YHT-4950U berjaya.

Sonos 5.1 Surround Set3. Set Keliling Sonos 5.1

Spesifikasi
Set Keliling Sonos 5.1
Kategori: 5.1
Penerima AV Termasuk: N / A
Pembesar suara Tanpa Wayar: Ya
Apa yang Kami Suka: Mudah disediakan dan digunakan, audio tanpa wayar yang hebat.
Apa yang Kami Tidak: Harganya baru sahaja naik dan naik.

Secara sederhana, tidak ada yang melakukan teater rumah tanpa wayar lebih baik daripada Sonos. Ini sebenarnya sangat luar biasa betapa baiknya 5.1 Surround Set mereka. Sistem wayarles powerhouse ini, yang terdiri daripada pembesar suara surround berkembar, subwoofer, dan bar bunyi Arc yang baru, sangat mudah untuk disiapkan dan digunakan, dan satu-satunya wayar yang akan anda lihat di sini adalah yang menghubungkan komponen ke palam dinding. Salah satu keluhan terbesar yang kami ada mengenai sistem Sonos lama ialah kekurangan Dolby Atmos, tetapi itu tidak lagi menjadi masalah — Arc menanganinya dengan baik. Sekiranya bukan kerana harganya yang besar, ia mungkin menjadikan VIZIO SB46514-F6 sebagai sistem teater rumah terbaik untuk Dolby Atmos dan juga sistem tanpa wayar terbaik. Begitulah baiknya.

Kita perlu mengambil kira pricetag, dan dengan itu, kita harus mengatakan bahawa kita menganggapnya terlalu tinggi. 5.1 Surround Set adalah hebat, dan tidak diragukan lagi salah satu sistem wayarles terbaik di dunia. Tetapi pada pendapat kami, ia tidak bernilai dengan harga hampir $ 2,500. Sekiranya anda mencari pilihan wayarles yang lebih berpatutan, sistem VIZIO patut dilihat, seperti Enclave Audio CineHome HD 5.1 yang lebih murah lagi. Tetapi walaupun terdapat harga yang tinggi, kami masih menganggap 5.1 Surround Set menawarkan suara home theater tanpa wayar yang luar biasa.

VIZIO SB46514-F64. VIZIO SB46514-F6

Spesifikasi
VIZIO SB46514-F6
Kategori: 5.1.4
Penerima AV Termasuk: N / A
Pembesar Suara Tanpa Wayar: Tidak
Apa yang Kami Suka: Bunyi yang baik dan kesambungan yang hebat.
Apa yang Kami Tidak: Penyediaan tidak semudah yang sepatutnya.

Sistem bar bunyi telah berkembang pesat selama bertahun-tahun, mencabar sistem berbilang pembesar suara tradisional di dunia teater rumah. VIZIO telah menerajui tugas ini, dan pada pendapat kami, mereka menghasilkan salah satu sistem Dolby Atmos terbaik yang pernah kami dengar. SB46514-F6 merangkumi dua pembesar suara surround dan subwoofer bersama dengan bar, dan merupakan salah satu daripada sedikit persediaan sub-$ 1,000 untuk menawarkan audio Dolby Atmos penuh, yang termasuk audio ketinggian di samping yang datang dari depan, sisi, dan belakang. Ini adalah persediaan 5.1.4 - lima pembesar suara surround, satu subwoofer, dan empat pembesar suara tinggi - tetapi pembesar suara ketinggian tertanam dalam pembesar suara sekeliling itu sendiri, yang pintar. Ini benar-benar memberikan peningkatan dari segi kualiti suara, dan mengalahkan sistem berkemampuan Atmos lain seperti Sonos 5.1 Surround Set, yang jauh lebih mahal.

Salah satu masalah yang kami hadapi dengan SB46514-F6 adalah penyediaannya. Tidak semudah atau berkesan seperti yang kita mahukan; aplikasi VIZIO SmartCast bagus, tetapi kami sering menghadapi masalah berhubung. Itu bukan masalah yang terdapat di rumah sistem Sonos, dan tentu saja, ini bukan masalah yang anda akan hadapi dengan persediaan pembesar suara berwayar tradisional. Walau bagaimanapun, dengan harga di bawah $ 1.000, SB46514-F6 masih mewakili salah satu sistem teater rumah yang lebih baik di pasaran, dan salah satu cara yang paling berpatutan untuk mendapatkan Dolby Atmos.

Logitech Z5065. Logitech Z506

Spesifikasi
Logitech Z506
Kategori: 5.1
Penerima AV Termasuk: Tidak
Pembesar Suara Tanpa Wayar: Tidak
Apa yang Kami Suka: Pembesar suara bersaiz pint dan bunyi yang baik yang tidak menderita di ruang kecil.
Apa yang Kami Tidak: Dialog tidak jelas, Bluetooth memerlukan kos tambahan.

Bilik-bilik kecil (di bawah 150 kaki persegi) boleh mencabar sistem teater rumah, dan anda perlu mengambil perhatian khusus untuk memilih pembesar suara yang tidak akan memberi anda suara yang meredam atau berlumpur. Itulah sebabnya Logitech Z506 benar-benar mengejutkan kami. Ini bukan sahaja menariknya, tetapi melakukannya dengan harga sekitar $ 100, yang jauh lebih murah daripada hampir semua sistem lain di sini. Anda mendapat lima pembesar suara dan subwoofer, dan kualiti suara - terutamanya bass - tidak pernah dapat dihentikan oleh ruang kecil. Kami fikir ia jauh lebih baik daripada sistem lain yang lebih mahal, seperti $ 259 Rockville HTS56. Kami juga menghargai betapa mudahnya penyediaan dan penggunaan: Z506 cukup sederhana sehingga anda dapat memperoleh suara surround penuh dalam beberapa minit.

Harus dikatakan bahawa, pada julat harga ini, harapan untuk kualiti bunyi tidak boleh besar. Itu pasti berlaku dengan Z506. Unsur-unsur seperti dialog kadang-kadang tidak dapat dibezakan, yang sedikit mengecewakan, tetapi sukar untuk terlalu marah dengan mempertimbangkan harganya. Sekiranya anda mahukan ciri seperti Bluetooth, anda perlu membayar sedikit tambahan untuk penerima yang disertakan, yang mungkin menghalang sebilangan orang - terutamanya kerana model yang lebih murah menyertakannya sebagai standard. Ini bukan sistem Logitech terbaru yang tersedia — mereka telah melepaskan persediaan Z606 dan 906 yang lebih hebat — tetapi kami rasa ia menawarkan nilai terbanyak. Sekiranya anda mempunyai bilik yang lebih kecil, Logitech Z506 boleh menjadi sistem yang sempurna untuk anda.

Enclave Audio CineHome HD 5.16. Enclave Audio CineHome HD 5.1

Spesifikasi
Enclave Audio CineHome HD 5.1
Keliling: 5.1
Penerima AV Termasuk: N / A
Pembesar suara Tanpa Wayar: Ya
Apa yang Kami Suka: Sistem pembesar suara tanpa wayar paling pintar yang pernah kami saksikan.
Apa yang Kami Tidak: Kualiti bunyi tidak cukup.

Pembesar suara home theater tanpa wayar perlahan menjadi biasa, dan sekarang, kami berpendapat bahawa Enclave Audio CineHome HD 5.1 adalah yang sepatutnya anda dapatkan. Ini adalah alternatif yang paling berpatutan untuk Sonos 5.1 Surround Set, di atas. Ia mempunyai teknologi yang sangat pintar yang membuat rangkaian Wi-Fi sendiri, jadi anda tidak perlu mendaftar ke yang sudah ada di rumah anda. Itu berbeza dengan apa yang dilakukan oleh sistem Sonos, yang menghubungkan ke rangkaian anda yang ada. Sekiranya anda mempunyai masalah dengan keciciran di rangkaian anda, atau anda fikir mungkin di masa depan, maka CineHome HD 5.1 adalah penyelesaian yang sangat pintar. Sonos adalah sistem yang lebih baik secara keseluruhan, tetapi pasti ada masalahnya.

Kelemahannya ialah, sebaik teknologi, kualiti suara tidak begitu tinggi. Audio tidak sekaya atau hebat seperti VIZIO SB46514-F6, yang jauh lebih murah. Itu sedikit tanda hitam terhadap Enclave, dan anda mungkin mahu berfikir dengan teliti sebelum membeli. Namun, ia tetap menghasilkan suara yang bagus, jika tidak cukup hebat, dan sangat bersengketa jika anda mencari sistem yang mudah. Enclave Audio CineHome HD 5.1 adalah pilihan teater rumah yang luar biasa dan berkesan.

Monoprice 1338327. Monoprice 133832

Spesifikasi
Monoprice 133832
Kategori: 5.1.4
Penerima AV Termasuk: Tidak
Pembesar Suara Tanpa Wayar: Tidak
Apa yang Kami Suka: Salah satu sistem 5.1.4 yang paling berpatutan yang pernah kami lihat.
Apa yang Kami Tidak: Kelas rendah hampir tidak sama dengan sistem lain dalam senarai ini.

Monoprice secara serentak adalah salah satu syarikat yang paling mengagumkan dan paling menjengkelkan yang pernah ditemui. Di satu pihak, mereka membuat peralatan teater rumah yang sangat baik dengan harga yang tidak masuk akal, seperti Monoprice 133832, sistem 5.1.4 yang menggabungkan pembesar suara tinggi untuk Dolby Atmos dan berharga di bawah $ 300. Sebaliknya, ketersediaannya berubah-ubah, dan konvensi penggunaan rentetan nombor untuk nama pakej sering kali membuat mereka kecewa untuk mengikuti. Yang dikatakan: jika anda mahukan sistem asas yang melebihi harga yang anda bayar, kami sangat mengesyorkan pakej 133832.

Bunyinya kuat, jika tidak spektakuler. Audio ketinggian inilah yang menjadi tarikan utama di sini, dan walaupun anda tidak boleh mengharapkan keajaiban, mungkin satu-satunya sistem dalam julat harga ini yang menawarkannya. Dan walaupun hujung yang rendah dari Monoprice 133832 mudah diperoleh dengan pakej dari Yamaha, kami berpendapat bahawa jumlah yang anda dapat di sini lebih banyak daripada membenarkan pembelian. Pada akhirnya, ini adalah sistem asas yang baik dan sesuai dengan kebanyakan ruang tamu, walaupun kualiti suaranya tidak cukup tinggi. Sekiranya anda dapat menemuinya, kami juga mengesyorkan sistem Monoprice 33309, yang bahkan lebih murah dengan harga sekitar $ 250. Pada masa penulisan, sistem itu tidak lagi tersedia baru.

Klipsch HDT-6008. Klipsch HDT-600

Spesifikasi
Klipsch HDT-600
Kategori: 5.1
Penerima AV Termasuk: Tidak
Pembesar Suara Tanpa Wayar: Tidak
Apa yang Kami Suka: Dialog dan nota tinggi jelas.
Apa yang Kami Tidak: Memerlukan kedudukan yang teliti.

Sangat mungkin membelanjakan ribuan dolar untuk pembesar suara Klipsch. Mereka membuat yang terbaik di dunia. Yang benar-benar mengejutkan mereka ialah mereka juga memenuhi pasaran anggaran, dan dengan HDT-600, mereka menghasilkan sistem yang benar-benar hebat. Ia tidak begitu mesra pengguna seperti Yamaha YHT-4950U. Kami mendapati ia memerlukan lebih banyak masa, terutama mengenai penempatan pembesar suara. Anda mungkin harus bersiap untuk meluangkan masa untuk mencari tempat yang manis, tetapi setelah anda melakukannya, jelas mengapa sistem ini tersekat. Dialog, khususnya, benar-benar bersinar, dan jelas bahawa Klipsch tahu apa yang mereka lakukan. Memandangkan harga yang menarik, ini bermakna ia boleh menjadi pemenang bagi banyak orang.

Sekiranya anda hanya mahukan sistem plug and play, pasti ada pilihan yang lebih baik daripada Klipsch HDT-600. Bukan hanya Yamaha yang lebih mahal, sudah disebutkan, tetapi Monoprice 33309 yang super sederhana dan pemaaf, yang tidak terdengar bagus tetapi harganya jauh lebih rendah. Sekiranya anda bersedia meluangkan masa untuk menyiapkannya, Klipsch HDT-600 adalah pemenang. Seperti model lain dalam senarai ini, agak lama, tetapi kami rasa ia masih berkinerja baik, dan kami lebih suka menjimatkan wang daripada memaksa model yang lebih baru untuk anda.

Onkyo HT-S58009. Onkyo HT-S5800

Spesifikasi
Onkyo HT-S5800
Kategori: 5.1.2
Penerima AV Termasuk: Ya
Pembesar Suara Tanpa Wayar: Tidak
Apa yang Kami Suka: Dolby Atmos terdengar dengan harga yang dapat dicapai.
Yang Kami Tidak: Penerima yang disertakan tidak bagus.

Katakan anda mahukan audio ketinggian Dolby Atmos, tetapi anda tidak mahu menghabiskan empat angka untuk mendapatkannya. Anda boleh membeli VIZIO SB46514-F6, tetapi jika anda tidak mahukan sistem bar bunyi, atau ingin berbelanja lebih sedikit, maka Onkyo HT-S5800 boleh menjadi pilihan yang tepat untuk anda. Ini adalah sistem lengkap yang merangkumi penerima AV. Dan tidak seperti sistem harga serupa yang lain di sini, termasuk Yamaha YHT-4950U peringkat teratas, Onkyo HT-S5800 menggabungkan modul ketinggian ke pembesar suara depan. Ini menjadikan HT-S5800 salah satu kaedah termudah untuk mendapatkan suara surround penuh, dan kami sangat mengesyorkannya. Mungkin sedikit lebih mahal daripada beberapa model lain dalam senarai ini, tetapi jika anda mempunyai bilik bersaiz bagus dan ingin mengisinya dengan suara, itu adalah pilihan yang bagus.

Walau bagaimanapun, kami tidak berminat dengan penerima yang disertakan. Ia boleh diterima dengan sempurna, tetapi kami mendapat hasil yang hebat menggunakan penerima dari syarikat lain seperti Denon dan Yamaha. Model penerima asas tidak pernah terasa seperti menyanjung audio atau mendorong pembesar suara sepenuhnya. Ini mungkin atau mungkin tidak menjadi masalah bagi anda, tetapi bagaimanapun, kami rasa perlu disebutkan. Sekiranya anda mempunyai sedikit lebih banyak wang, memadankan Onkyo HT-S5800 dengan penerima seperti Denon AVR-S740H akan menjadi pilihan yang sangat baik.

Aperion Audio Novus 50210. Aperion Audio Novus 5.0.2

Spesifikasi
Aperion Audio Novus 5.0.2
Keliling: 5.0.2
Penerima AV Termasuk: Tidak
Pembesar Suara Tanpa Wayar: Tidak
Apa yang Kami Suka: Pilihan kelas atas yang sangat baik, dengan kualiti binaan dan bunyi yang hebat.
Apa yang Kami Tidak: Perkakas kelas rendah, tanpa pemasangan.

Aperion membuat beberapa peralatan yang luar biasa. Sistem Novus baru mereka adalah pemacu; pembesar suara yang anda dapat dari syarikat Amerika berada di luar dunia ini, dengan kabinet yang kuat dan kualiti audio yang mewah yang dapat memenuhi semua audiophile kecuali yang paling kuat. Ini adalah sistem 5.0.2, yang bermaksud tidak ada subwoofer yang disertakan, jadi ingatlah sebelum anda membeli. Kami tidak terkesan dengan bass, yang terasa sedikit bertulang dan tidak fokus. Ini adalah jenis sistem yang benar-benar mendapat keuntungan dari penyertaan subwoofer, dan mengecewakan bahawa ia tidak disertakan dengan satu.

Sekiranya anda membelanjakan lebih dari $ 2,000 untuk sistem home theater, maka memalukan jika tidak mempunyai pilihan ini. Apa pun, kami menyukai Aperion Audio Novus 5.0. Bukan untuk semua orang, tetapi layak mendapat tempat dalam senarai ini. High-end khususnya sangat hebat, dengan perincian yang tajam dan dialog yang hebat.

Elac Debut 2.0-5.111. Elac Debut 2.0 5.1

Spesifikasi
ELAC Debut 2.0 5.1
Keliling: 5.1
Penerima AV Termasuk: Tidak
Pembesar Suara Tanpa Wayar: Tidak
Apa yang Kami Suka: Peningkatan yang menakjubkan dari Elac, menawarkan nilai yang sangat baik.
Apa yang Kami Tidak: Suara kadang-kadang boleh menjadi terlalu neutral.

Sistem Debut 2.0 5.1 Elac yang hebat bukan untuk pemula, tetapi ia semestinya mendapat tempat dalam sepuluh teratas kami. Perincian yang anda dapat dari pembesar suara lantai F6.2 yang disertakan dan subwoofer 3010 mesti didengar untuk dipercayai. Ini adalah sistem $ 4,000, dengan tanda harga kurang dari setengahnya. Bandingkan dengan Enclave Audio CineHome HD 5.1: pada $ 723, Enclave adalah sistem yang hebat, tetapi ia juga seperti $ 723. Itu bukan masalah dengan Elac.

Sekiranya ada satu kritikan - melebihi harga yang menjauhkannya dari pemula - itu adalah suaranya. Walaupun suaranya bagus, kadang-kadang boleh menjadi sentuhan yang tidak menarik. Kedalaman dan perincian tidak semestinya bermaksud keaktifan, dan walaupun kita tidak dapat menyalahkan realisme Debut 2.0 5.1, kadangkala gagal membuat denyut nadi berlumba. Walau apa pun, jika anda mampu, ini adalah sistem 5.1 yang sangat baik yang kami rasa sesiapa sahaja akan terkesan.

Jamo S 807 HCS12. Jamo S 807 HCS

Spesifikasi
Jamo S 807 HCS
Keliling: 5.1
Penerima AV Termasuk: Tidak
Pembesar Suara Tanpa Wayar: Tidak
Apa yang Kami Suka: Bunyi 5.1 hebat, nilai wang yang sangat menakjubkan.
Apa yang Kami Tidak: ‘Atmos Ready’? Tidak, tidak.

Jamo membuat beberapa pakej teater rumah berpatutan terbaik di sekitar. S 807 HCS, berdasarkan barisan pembesar suara 807 barunya, pastinya tidak mematahkan rentak kemenangan mereka. Ia berlabuh di atas lantai S 807, yang kukuh dan kuat, dan hebat dalam mengartikulasikan elemen seperti dialog. Walaupun kami fikir SVS telah mengalahkan mereka, Jamo pastinya menjadi pesaing jika anda tidak menyukai skema warna hitam Perdana.

Satu perkara yang perlu diperhatikan dengan Jamo S 807 HCS adalah bahawa ia tentunya bukan ‘Atmos Ready’. Dolby Atmos memerlukan pemandu pembesar suara yang menunjuk ke atas siling anda (atau pembesar suara yang dipasang di dinding menunjuk ke sofa anda). Lantai S 807 membenarkan pemasangannya ... tetapi anda perlu membelinya secara berasingan. Jangan tertipu: sistem 5.1 asas ini tidak mampu memainkan audio Dolby Atmos. Sampingan pemasaran yang meragukan, S 807 HCS adalah set pembesar suara home theater yang berkebolehan dan hebat.

RSL CG3 5.113. RSL CG3 5.1

Spesifikasi
RSL CG3 5.1
Keliling: 5.1
Penerima AV Termasuk: Tidak
Pembesar Suara Tanpa Wayar: Tidak
Apa yang Kami Suka: Bass hebat dari salah satu subwoofer terbaik di sekitar.
Apa yang Kami Tidak: Terdapat penceramah teater rumah yang lebih mampu dengan harga ini.

RSL (RogerSound Labs) menjadikan salah satu subwoofer terbaik yang pernah kami dengar, Speedwoofer. Kami gembira dapat mengetahui bahawa mereka telah membuat satu pakej pembesar suara home theater untuk menggunakannya, CG3 5.1. Setelah mendengarnya, kita dapat mengatakan bahawa ia (kebanyakannya) patut ditunggu. Ini adalah sistem di mana bass bersinar, dan dengan mudah mengatasi pakej yang lebih mahal seperti Enclave CineHome HD 5.1. Sekiranya anda suka letupan guruh dan tembakan yang terasa seperti dihantar ke dada anda, berikan bungkusan ini.

Masalah dengan RSL CG3 5.1, pada pendapat kami, adalah sama baiknya dengan bass, selebihnya pembesar suara meninggalkan sedikit yang diinginkan. Bersaing dengan satu-satunya sistem SVS Prime Satellite 5.1 yang lebih mahal, pakej peringkat teratas kami, pembesar suara surround CG3 pasti mendapat tempat kedua terbaik. RSL mungkin mahu anda "meletakkan [CG3] di atas menara pembesar suara lama anda dan memerhatikan reaksi apabila anda memberitahu rakan anda bahawa ia bukan menara yang mereka dengarkan," tetapi kami dapat memberitahu anda reaksi akan menjadi "Ya, anda mempunyai beberapa pembesar suara baru, jadi apa? "

Focal SIB Evo 5.1.214. Fibal Sib Evo 5.1.2

Spesifikasi
Focal SIB Evo 5.1.2
Kategori: 5.1
Penerima AV Termasuk: Tidak
Pembesar Suara Tanpa Wayar: Tidak
Apa yang Kami Suka: Pembesar suara yang direka dengan baik memberi anda Dolby Atmos tanpa komponen tambahan.
Apa yang Kami Tidak: Posting yang mengikat boleh mengganggu untuk digunakan.

Semakin banyak pengeluar memasukkan modul Dolby Atmos yang dinaikkan terus ke pembesar suara mereka. Focal Perancis adalah salah satunya, dan reka bentuk pembesar suara melengkung pengguna sistem Sib Evo 5.1.2 mereka adalah antara yang paling elegan yang pernah kita lihat. Dolby Atmos di sini kukuh, walaupun pada pendapat kami, Set Sonos Surround 5.1 yang sedikit lebih mahal melakukan kerja yang lebih baik. Sistem Sib Evo menggunakan pembesar suara individu, bagaimanapun, ini mungkin merupakan pilihan yang lebih baik bagi mereka yang ingin meletakkan pembesar suara itu sendiri, berbanding bergantung pada bar suara seperti yang terdapat dalam sistem Sonos.

Walau bagaimanapun, sistem Sib Evo 5.1.2 mempunyai satu elemen yang sangat menjengkelkan. Tidak seperti pembesar suara lain yang menawarkan tiang pengikat luaran untuk wayar pembesar suara, pembesar suara Sib Evo menggunakan port kecil yang hanya boleh menggunakan wayar kosong, dan yang sangat menjengkelkan untuk digunakan. Itu menjadikan cabaran, walaupun pada pendapat kami, hasilnya sangat berbaloi.

Q Acoustics 3010i Cinema Pack15. Pek Pawagam Q Acoustics 3010i

Spesifikasi
Pek Pawagam Q Acoustics 3010i
Keliling: 5.1
Penerima AV Termasuk: Tidak
Pembesar Suara Tanpa Wayar: Tidak
Apa yang Kami Suka: Salah satu sistem terbaik untuk perincian audio.
Apa yang Kami Tidak: Kami cadangkan untuk menggunakan subwoofer yang berbeza daripada yang disediakan.

Q Acoustics 3010i Cinema Pack adalah peningkatan kepada sistem 3000i yang asal, dan bukan hanya jauh lebih murah, ia juga menawarkan elektronik dalaman yang dihidupkan semula dan kualiti bunyi yang lebih tajam. Perincian khususnya di sini adalah padat, dengan kedalaman yang sangat baik, terutama pada dialog. Q Acoustics adalah antara pengeluar yang menerajui dunia teater hi-fi dan rumah tanpa terjatuh, dan kami menganggap sistem ini sebagai alternatif yang sangat baik untuk SVS Prime Satellite 5.1 yang lebih mahal.

Terdapat satu elemen di mana sistem SVS mempunyai kelebihan pada Q Acoustics 3010i Cinema Pack: bass. Q 3060S yang disertakan mungkin mempunyai profil yang ramping dan reka bentuk yang menarik, tetapi kedengarannya janggal. Bass tidak hanya gebu dan tidak terkawal, tetapi pemandu penembak sisi menjadikan kedudukan lebih sukar daripada yang sepatutnya. Agak membingungkan, memandangkan Q Acoustics menjadikan subwoofer yang sangat baik seperti Q B12. Itu mungkin patut diganti di sini. Sekiranya anda dapat mengatasinya, anda akan dapati pakej teater rumah berprestasi tinggi yang kompeten ini.

Polk Audio T Series16. Kumpulan Audio 5.1 Bundle

Spesifikasi
Siri T Audio Polk
Keliling: 5.1
Penerima AV Termasuk: Tidak
Pembesar Suara Tanpa Wayar: Tidak
Apa yang Kami Suka: Pakej yang sangat disesuaikan.
Apa yang Kami Tidak: Suara boleh menjadi sedikit hit-and-miss.

Sebilangan besar pakej dalam senarai ini adalah standard 5.1 - seperti dalam, lima pembesar suara surround dan subwoofer. Tetapi bagaimana jika anda memerlukan pembesar suara lebih sedikit daripada itu, atau anda sudah mempunyai subwoofer? Sekiranya demikian, kami mengesyorkan melihat Bundle Polk Audio 5.1. Kelebihan pakej ini adalah membolehkan anda memilih bilangan pembesar suara dan komponen yang anda perlukan. Tiga pembesar suara dan penerima? Tidak menjadi masalah. Lima pembesar suara dan tidak ada subwoofer? Anda faham. Ini membantu pembinaan dan reka bentuknya kukuh, dan harganya menarik. $ 559 yang disenaraikan di sini adalah untuk pakej 5.1, dan lebih mudah untuk membelanjakan lebih kurang bergantung pada keperluan anda. Fleksibiliti semacam ini adalah sesuatu yang tidak ditawarkan oleh pakej lain dalam julat harga ini, seperti Yamaha YHT-4950U.

Salah satu kelemahan untuk Polk Audio 5.1 Bundle adalah bahawa sebaik fleksibiliti, kualiti suara tidak selalu sepadan dengan pakej lain dalam senarai ini. Dialog, khususnya, sering terdengar sedikit nipis. Kami juga bukan peminat subwoofer Polk kerana kami berpendapat terdapat pilihan yang lebih baik. Walau bagaimanapun, pakej yang membolehkan anda menyesuaikan dengan isi hati anda layak berada dalam senarai ini, kerana ia membuka pilihan yang tidak ada pada pakej lain. Satu perkara yang perlu diperhatikan: kami telah melihat nama pakej ini berubah-ubah (sebelumnya dikenali sebagai T Series Bundle) jadi ketahuilah bahawa mereka mungkin menukar nama lebih cepat daripada yang dapat kami kemas kini!

Rockville HTS5617. Rockville HTS56

Spesifikasi
Rockville HTS56
Keliling: 5.1
Penerima AV Termasuk: Tidak
Pembesar Suara Tanpa Wayar: Tidak
Apa yang Kami Suka: Kelantangan besar, penampilan ringan.
Apa yang Kami Tidak: Tuntutan meragukan tentang kualiti suara.

Sekiranya kelantangan dan kekuatan adalah yang anda mahukan, maka kami mengesyorkan Rockville HTS56. Lima pembesar suara dan subwoofer mengeluarkan watt yang besar, dengan lebih banyak tenaga untuk menggegarkan tingkap. Anda akan merasakannya dengan elemen seperti letupan dan tembakan, dan jika anda mempunyai ruang tamu lebih besar daripada purata, ini dapat menjadikan Rockville HTS56 sesuai untuk permainan. Rockville tidak terkenal dengan kehalusannya, baik dari segi kualiti audio atau penampilan, dan itulah yang pasti berlaku di sini. Kami lebih suka gaya, dan sistem cahaya empat warna, walaupun agak konyol, sebenarnya cukup menyeronokkan.

Namun, kami kurang yakin dengan kualiti suara. "Suara pada sistem ini lebih baik daripada apa pun yang harganya dua kali ganda dari harga!" Rockville membanggakan. Malangnya, itu tidak benar. Bunyi di sini mungkin keras, tetapi jika anda mahukan perincian, nuansa, atau dialog yang jelas, anda boleh melupakannya. Kami sangat mengesyorkan membeli Logitech Z506 lebih dari ini.

Bose Lifestyle 65018. Gaya Hidup Bose 650

Spesifikasi
Gaya Hidup Bose 650
Keliling: 5.1
Penerima AV Termasuk: Ya
Pembesar suara Tanpa Wayar: Ya
Apa yang Kami Suka: Penentukuran bilik Bose ADAPTiQ cukup bagus.
Apa yang Kami Tidak: Semua yang lain cukup buruk.

Bose membuat beberapa fon kepala dan pembesar suara tanpa wayar yang terbaik di sekitar. Tetapi ketika datang ke home theater, mereka menjatuhkan bola dengan serius. Malangnya, Lifestyle 650 tidak terkecuali. Sekiranya anda mempunyai idea untuk membeli sistem Bose, kami mencadangkan anda melihat semula senarai kami. Pada pendapat kami, mereka dihisap oleh hampir semua sistem empat angka lain di sini. Elac dan KEF, khususnya, adalah pilihan yang jauh lebih baik.

Mari lihat Lifestyle 650 secara objektif. Ini sistem unggulan Bose, tetapi tidak ada keserasian Dolby Atmos atau DTS: X. Juga mustahil untuk menaik taraf melebihi saluran 5.1, dan hanya pembesar suara belakang dan subwoofer tanpa wayar. Jangan membuat kami bermula dengan harga; sistem Lifestyle 650 berharga $ 4,000. Dengan wang yang lebih sedikit, anda boleh membeli Aperion Audio Novus dengan penerima $ 1,500 dan mendapatkan hampir semua ciri yang mungkin anda perlukan. Pada asasnya, sama sekali tidak ada alasan untuk membelanjakan wang untuk teater rumah Bose apa pun - terutamanya jika tidak ada banyak produk yang lebih murah yang melakukan pekerjaan yang jauh lebih baik. Banyak laman web lain akan cuba menjual anda di Lifestyle 650, tetapi untungnya, kami bukan laman web lain.

5.1 vs 7.1 Teater Rumah

Istilah 5.1 dan 7.1 merujuk kepada bilangan penutur dalam sistem home theater tertentu. Sistem boleh mempunyai dua, lima atau tujuh (kadang-kadang bahkan sembilan atau sebelas) pembesar suara. The .1 (atau .2, atau genap .4) merujuk kepada subwoofer yang terdapat dalam sistem. Penyediaan sedemikian akan mempunyai pembesar suara khusus yang dirancang untuk mengeluarkan nota bass, dan itu dilakukan dengan subwoofer. Biasanya jongkok dan berkotak, dan dirancang untuk diletakkan di tingkat lantai, di mana kesannya akan menjadi yang paling kuat.

Pembesar suara juga disebut sebagai saluran. Jadi, sebagai contoh, sistem lima pembesar suara juga boleh dikatakan mempunyai lima saluran. Anda mungkin boleh bertanya ke mana pembesar suara ini pergi dan apa yang mereka lakukan, yang merupakan soalan yang relevan. Dalam sistem lima saluran, anda akan mempunyai dua pembesar suara depan - satu kiri, dan satu kanan - serta pembesar suara saluran pusat khusus, yang akan menangani dialog. Anda juga akan mempunyai dua pembesar suara satelit, yang akan diletakkan di sebelah sisi pendengaran anda, atau di belakang anda. Ini akan memastikan anda mendapat bunyi surround. Sistem 7.1, sebaliknya, akan mempunyai kedua-dua pembesar suara sisi dan belakang selain tiga yang depan. Anda juga boleh mengganti kedua-dua sisi atau pembesar suara belakang anda dengan yang menyala ke atas - pembesar suara yang secara harfiah melantunkan suara dari siling anda - yang akan menghasilkan audio ketinggian juga. Artikel ini, by the way, adalah senarai sistem teater rumah keseluruhan terbaik yang ada sekarang - tanpa mengira jumlah saluran pembesar suara yang termasuk di dalamnya. Sekiranya anda mahu, anda boleh melihat senarai individu kami mengenai sistem 5.1 terbaik, dan sistem 7.1 terbaik tahun ini. Mereka semua mempunyai pilihan yang tidak cukup istimewa untuk membuat senarai ini, tetapi mereka tetap hebat.

Sebagai garis panduan, semakin kecil ruangan, semakin sedikit pembesar suara yang anda perlukan untuk mengisinya. Ada ruang tamu pangsapuri asas? Sistem 5 .1 - tiga pembesar suara depan, dua pembesar suara sisi, dan subwoofer - akan lebih daripada cukup untuk melaksanakan tugas. Memandangkan ruang terhad, mungkin perlu dipertimbangkan sistem wayarles yang baik. Sekiranya anda mempunyai ruang tamu yang sedikit lebih besar, seperti rumah di rumah, anda boleh bergerak dengan selesa ke 7.1 atau seterusnya, meletakkan pembesar suara tambahan di belakang dan di atas kedudukan pendengaran anda. Walau apa pun, kunci utama yang ada di sini adalah bahawa saiz bilik anda menentukan jumlah pembesar suara yang harus anda tuju, dan jika anda mempunyai ruang yang lebih besar, anda boleh menaik taraf sistem anda di kemudian hari dengan menambahkan pembesar suara tambahan.

Penerima AV Dijelaskan

Inilah perkara mengenai pembesar suara: mereka hanya berfungsi jika mereka mempunyai kuasa. Dalam kes penyediaan home theater dengan saluran pembesar suara yang banyak, kuasa itu mesti datang dari penguat khusus. Penguat itu dikenali sebagai penerima AV - AV bermaksud audio / video. Penerima AV adalah kotak besar yang tidak hanya menyediakan ruang untuk menghubungkan semua pembesar suara anda, tetapi juga membolehkan anda menyambungkan konsol permainan, pemain Blu-ray, atau TV anda, mengendalikan sisi visual dan audio.

Cara termudah untuk memahami penerima AV adalah dengan membayangkannya seperti quarterback pada pasukan bola sepak. Ia mengendalikan permainan, menentukan siapa yang pergi ke mana, dan pukul berapa. Ia mengawal kesalahan. Ia tidak hanya memberikan kuasa kepada pembesar suara, tetapi juga bertanggung jawab untuk menyegerakkan audio yang anda dengar dengan gambar yang anda lihat. Pada ketika ini, anda mungkin tertanya-tanya apakah anda perlu membeli peralatan ini secara berasingan dari sistem pembesar suara anda. Jawapannya, dalam kebanyakan kes, adalah ya, tetapi ada dua berita gembira di sini. Yang pertama ialah penerima yang baik tidak semestinya memerlukan kos bumi - mungkin tidak lebih dari beberapa ratus dolar. Yang kedua adalah bahawa banyak pakej pembesar suara - termasuk beberapa dalam senarai di atas - sebenarnya dilengkapi dengan penerima yang digabungkan. Ini adalah satu-satunya kaedah termudah untuk menikmati sistem teater rumah, dan pakej ini dikenali, agak diramalkan, sebagai Teater Rumah- Dalam Kotak (HTIB). Mereka juga tidak mahal. Pilihan nombor dua kami, Yamaha YHT-4950U, dilengkapi dengan penerima yang sangat berkemampuan. Dengan harga $ 430 untuk pakej pada saat penulisan, harganya agak berpatutan, tetapi periksa senarai di atas untuk beberapa pilihan lain yang lebih murah, jika anda tidak dapat melakukannya.

Sekiranya anda tertanya-tanya penerima apa yang hendak dibeli, anda harus melihat spesifikasi daya amp yang disyorkan dalam jadual di atas. Pada asasnya, ini menyenaraikan tahap kuasa yang senang diterima oleh pembesar suara. Hari-hari ini, anda tidak mungkin meletupkan pembesar suara anda, tetapi mendapat 'padanan' yang hebat bermaksud anda memerlukan tahap sinergi antara penerima dan pembesar suara anda yang menghasilkan bunyi yang lebih baik. Misalnya, anda membeli sistem KEF T305, yang mempunyai kuasa penguat yang disyorkan 10-150 watt pada 8 ohm. Mengabaikan bahagian 8 ohm buat masa ini, semua ini bermakna anda perlu memadankannya dengan penerima yang mengeluarkan watt berterusan (kadang-kadang disebut RMS) antara 10-150. 8 ohm dikenali sebagai impedans, dan sebahagian besarnya, anda boleh mengabaikannya. Sangat mungkin untuk mendapatkan teknikal ketika mencocokkan pembesar suara dan penguat, tetapi bagi kebanyakan orang, yang perlu anda lakukan adalah sepadan dengan watt yang disyorkan. Sekiranya anda ingin mendalami pembesar suara dan amp yang sepadan, kami mempunyai panduan lengkap di sini.

Ngomong-ngomong, anda mungkin tertanya-tanya apakah keperluan untuk penerima AV juga merangkumi sistem tanpa wayar. Bagaimanapun, pembesar suara tersebut tidak memerlukan penguat yang berasingan - mereka digerakkan oleh penguat dalaman yang menarik kuasa dari sambungan palam dinding. Sekiranya mereka tidak memerlukan penerima AV untuk mendapatkan kuasa, adakah mereka memerlukannya sama sekali? Jawapannya, dalam kebanyakan kes, ya, tetapi ia akan menjadi penerima khas yang digabungkan dengan pakej pembesar suara tanpa wayar. Ini akan membolehkan anda menghubungkan gambar dan suara anda. Mereka juga sangat mudah disediakan. Sebahagian daripada sistem ini sebenarnya cukup pintar. Sonos 5.1 Surround Set, sistem teater rumah tanpa wayar berharga $ 2,356 pada masa penulisan, menggabungkan pembesar suara kanan dan kiri depan, saluran tengah, dan penerima ke dalam bar bunyi tunggal, yang kemudian anda sambungkan terus ke TV anda.

Format Bunyi Keliling Biasa

Mendapatkan suara surround tidak semudah memasang pembesar suara dan kemudian menonton Netflix. Anda akan menggunakan program kecil khas yang disebut codec. Codec tinggal di dalam bahan sumber anda - dikodkan ke cakera Blu-ray, atau di dalam aliran digital. Setelah memasukkannya ke dalam sesuatu yang dapat membacanya - seperti penerima AV anda - ia akan dapat menghantar pelbagai bahagian soundtrack audio ke pembesar suara yang berbeza, mewujudkan pengalaman bunyi sekeliling yang lebih mendalam dan berkesan.

Sekiranya ini terdengar rumit, kami memberi jaminan bahawa tidak. Codec sebahagian besarnya berlaku secara automatik, dengan sedikit atau tidak ada campur tangan dari manusia. Apa yang mungkin anda lakukan adalah memilih yang paling relevan dengan apa yang anda inginkan, yang biasanya dicapai dalam menu di layar yang akan diminta oleh penerima anda di layar. Berikut adalah jenis utama; jangan risau, kami akan memaklumkan perkara ini.
 
Dolby Atmos

Nama Dolby telah menjadi begitu sinonim dengan suara surround sehingga hampir menjadi kata sifat pada saat ini, bersama dengan Google dan Xerox. Sekiranya anda pernah ke teater filem yang sangat bagus, kemungkinan besar adalah suara Dolby yang anda dengar. Salah satu teknologi terbaru Dolby yang paling menarik ialah codec Dolby Atmos, yang menggerakkan suara sekeliling ke semua arah, termasuk ke atas atau ke bawah - sama seperti objek kehidupan sebenar. Itulah sebabnya ia sering disebut sebagai 'surround sound berdasarkan objek'. Namun, ada sedikit tangkapan. Untuk membuatnya berfungsi, anda memerlukan saluran penerima tambahan dan pembesar suara tambahan atau pembesar suara siling. Salah satu e-mel yang lebih pelik yang kami terima adalah dari pembaca yang mengatakan bahawa dia tidak percaya bahawa dia memerlukan pembesar suara ketinggian tambahan untuk membuat Dolby Atmos berfungsi. Seperti yang kami katakan kepadanya, anda pasti melakukannya. Berhati-hatilah: jika anda mahukan suara Dolby Atmos, perlu diperiksa bahawa sistem tertentu anda dapat menyediakannya. Tidak semua sistem melakukannya, termasuk yang mahal - kerana siapa sahaja yang mengalami kemalangan untuk membeli Bose Lifestyle 650 bernilai $ 4,000 dapat membuktikannya.

Perkara lain yang perlu diperhatikan ialah semua komponen anda, bukan hanya pembesar suara anda, juga harus serasi dengan Dolby Atmos. Ini bermaksud, jika anda mempunyai pemain Blu-ray, anda perlu memastikan bahawa a) pemain itu sendiri dapat mengendalikan cakera Atmos, b) cakera itu sendiri mempunyai runut suara Atmos, dan c) bahawa penerima anda menyokong Atmos. Sekiranya anda mahukan codec suara surround yang lebih sederhana, cuba DTS: X di bawah.

DTS: X

Syarikat lain yang juga terkenal, dengan nama DTS, menghasilkan mod surround yang sangat serupa. Mereka menyebutnya DTS: X dan ini adalah jenis codec yang sangat penting, yang sering dijumpai dalam helaian spesifikasi penerima AV generasi terbaru. DTS tidak menggunakan istilah 'berdasarkan objek' tetapi memanggilnya 'audio pelbagai dimensi' surround.

Tidak seperti Dolby Atmos, kelebihan langsung DTS: X ialah ia tidak memerlukan pembesar suara tambahan. Anda boleh menggunakannya dengan sistem 7.1 ringkas - dengan kata lain, sistem tanpa pembesar suara tinggi - menjadikannya jauh lebih serba boleh daripada Dolby Atmos. Sudah tentu, ia tidak mempunyai realisme tambahan dari pembesar suara tinggi, tetapi ini bermakna anda boleh membeli sistem yang agak berpatutan, seperti SVS Prime Satellite 5.1 ($ 1,199), dan masih menikmati hasilnya.
 
Dolby TrueHD

Katakan anda mempunyai sumber berkemampuan Atmos atau DTS: X, seperti cakera Blu-ray yang sangat baik, tetapi penerima AV anda tidak dilengkapi untuk mengendalikan Dolby Atmos atau DTS: X. Sekiranya demikian, anda akan dapati menggunakan Dolby TrueHD. Ini pada dasarnya mengambil bahan dan menghasilkan campuran lapan saluran. Ia tidak begitu baik seperti Atmos atau DTS: X, tetapi sangat dekat, dan selagi anda tidak mempunyai persediaan 9.2 pembesar suara atau lebih, anda akan dapat suara yang baik. Yang agak pelik ialah kadang-kadang anda akan melihat kedua-dua program ini di penerima yang mampu menghasilkan Atmos atau DTS: X; Denon AVR-S740H adalah contoh yang sempurna. Ya, kita tahu, kita juga merasa pelik. 

Dolby Digital Plus

Dolby Digital Plus sedikit berbeza dengan Dolby TrueHD, kerana ia dimaksudkan untuk digunakan dalam sistem tanpa pembesar suara tinggi. Ini pada dasarnya merupakan pengganti DTS: X dan membolehkan anda mendengar campuran audio Dolby tanpa pembesar suara tinggi. Ringkasnya, ia adalah perisian bukan Atmos Dolby standard, dan akan memberi anda bunyi surround tanpa elemen ketinggian.
 
DTS: Neural X

Satu lagi yang sering anda lihat ialah DTS Neural: X. Ini adalah sedikit sihir digital dari DTS. Pada dasarnya, ia membolehkan anda mengambil sumber yang tidak mempunyai maklumat ketinggian - DVD dengan campuran audio 5.1 - dan mengekstrapolasi data ketinggian yang kemudian anda boleh gunakan untuk meniru gabungan 7.1 penuh. Memerlukan pemikiran untuk membungkus kepala, tetapi masih sangat berguna untuk dimiliki. Terdapat banyak jenis perisian surround sound yang lain, dan jika anda mahukan lebih banyak perincian tentangnya, dan juga yang disebutkan di atas, kami akan menerangkannya sedikit dalam senarai penerima AV terbaik tahun ini.

Pembesar suara Tanpa wayar vs Berwayar

Kelemahan besar dengan sistem teater rumah tradisional - seperti dalam, banyak pembesar suara yang disambungkan ke penerima tunggal dengan batu wayar pembesar suara - adalah: batu wayar pembesar suara. Bukan hanya hakikat bahawa anda harus membeli ini secara berasingan. Tetapi anda mesti menanggalkan wayar, menyambungkannya ke palam pisang, dan kemudian melakukannya sekurang-kurangnya sepuluh kali lagi. Keseronokan yang menyeronokkan! Kami akan membahasnya sedikit lagi di bahagian di bawah ini, di mana kami memperincikan cara mengatur sistem teater rumah anda. Tetapi buat masa ini, kami ingin membincangkan mengenai teater rumah tanpa wayar.

Sistem home theater tanpa wayar mempunyai pembesar suara, yang jelas, disambungkan secara wayarles ke TV atau penerima anda. Walaupun masing-masing harus disambungkan ke soket dinding, itu satu-satunya wayar yang perlu anda hadapi. Mereka akan berkomunikasi melalui rangkaian Wi-Fi anda, dan memberi anda suara surround tanpa kekacauan kabel pembesar suara. Seperti yang anda bayangkan, itu adalah kelebihan besar. Kami mempunyai beberapa sistem tanpa wayar dalam senarai kami, dan kami fikir yang terbaik adalah Sonos 5.1 Surround Set. Sonos terkenal dengan ilmu sihir tanpa wayar mereka dan sistem teater rumah mereka adalah wahyu.

Kelemahan sistem tanpa wayar adalah bahawa ia mahal. Sistem Sonos yang disebutkan di atas berharga $ 1,399. Tidak kira bagaimana anda memotongnya, sistem kabel tradisional jauh lebih murah daripada sistem wayarles termurah. Kualiti bunyi tidak benar-benar masuk - sistem wayarles boleh terdengar sama baiknya dengan kabel hari ini. Ini adalah persoalan kemudahan, dan berapa banyak yang anda sanggup bayar untuknya. Kami berpendapat bahawa kebanyakan orang akan baik-baik saja dengan sistem kabel tradisional - menyiapkan wayar pembesar suara dan menghubungkan pembesar suara anda sebenarnya tidak begitu rumit, seperti yang akan kita lihat - tetapi ada baiknya mempunyai pilihan.

Filem vs Muzik vs Permainan

Perkara utama yang perlu difahami ialah sistem teater rumah disediakan untuk filem, TV, dan permainan. Mereka direka untuk memberikan pengalaman terbaik untuk menemani media visual, yang bermaksud bahawa semua sistem dalam daftar kami dirancang terutamanya untuk digunakan dengan TV. Perkara penting lain yang perlu difahami ialah semua sistem dalam senarai kami dapat menangani apa sahaja yang anda lemparkan kepada mereka. Mereka akan melakukan kerja yang baik dengan sesi Xbox seperti yang mereka lakukan dengan malam Netflix. Ini bergantung kepada pencampuran audio untuk permainan, siri, dan filem, yang semuanya mempunyai prinsip yang sama. Kesemuanya dicampur untuk bunyi surround, dan selagi anda mempunyai sistem yang mampu menerjemahkan bunyi sekeliling, anda bagus. Anda tidak perlu risau untuk membeli sistem yang mengkhususkan diri dalam permainan atau filem.

Satu perkara yang perlu kita perhatikan adalah membeli sistem home theater jika apa yang anda lakukan adalah mendengar muzik. Sebilangan besar muzik dicampur untuk dua saluran - kiri dan kanan, untuk membuat gambar stereo. Menggunakan sistem pembesar suara lima atau tujuh penuh untuk mendengar campuran audio dua saluran sama seperti mengeluarkan motor dari Ferrari dan menggunakannya dalam mesin pemotong rumput. Menyeronokkan, tetapi tidak ada gunanya. Semua sistem ini mampu memainkan muzik dengan sempurna - beberapa di antaranya mempunyai Bluetooth untuk membolehkan streaming Spotify. Anda bahkan boleh memilih campuran sekeliling, dan mendengar saluran yang diduplikasi dan dimainkan kepada anda dari pelbagai arah. Ini adalah senaman yang menyeronokkan, dan bukannya sesuatu yang perlu dibayar. Sekiranya anda mencari sistem yang baik untuk memainkan muzik, kami mengesyorkan bermula dengan sesuatu seperti stereo amp.

Bar Bunyi untuk Teater Rumah

Sekarang, anda mungkin menemui sesuatu yang agak jelas. Sekiranya sebahagian daripada sistem suara sekeliling adalah saluran pembesar suara depan, maka apa yang menghalang anda daripada menggunakan bar suara untuk menyediakannya? Mengapa perlu bersusah payah dengan berbilang pembesar suara, apabila anda dapat mengemas beberapa dari mereka dalam satu kotak mudah - dengan mungkin beberapa pembesar suara satelit untuk menyediakan audio belakang atau sisi? Jawapannya tidak ada. Ini adalah idea yang sangat baik, penyelesaian yang mudah dan bijak untuk kerumitan teater rumah, dan sudah ada beberapa pilihan dalam senarai kami. Model seperti VIZIO SB46514-F6 bukan sahaja memberikan kemudahan ini, tetapi melakukannya sambil memberikan suara yang luar biasa, termasuk Dolby Atmos.

Kita harus mengakui, tidak ada kelemahan untuk melakukannya dengan cara ini. Satu negatif yang dapat kita lihat adalah bahawa ia menyekat anda daripada menukar pembesar suara di kemudian hari. Sekiranya anda memutuskan bahawa anda ingin mencuba sepasang pembesar suara lantai dengan sistem home theatre yang ada, tetapi anda bergantung pada bar suara untuk saluran depan, maka anda tidak akan dapat menambahkannya. Untuk itu, kami sarankan memilih pilihan bar suara hanya jika anda tidak berminat untuk menyesuaikan sistem anda di kemudian hari.

Menyiapkan Sistem Teater Rumah Anda

Oleh itu, anda telah memesan sistem teater rumah anda, anda mengeluarkan pembesar suara dari kotak, dan sekarang mereka duduk di ruang tamu anda, kelihatan cantik tetapi juga rumit. Apa yang anda harus lakukan dengan mereka?

Penceramah

Perkara pertama yang perlu dilakukan ialah meletakkan pembesar suara pada kedudukan yang betul. Pembesar suara sebelah kanan dan depan depan harus berada di kedua sisi TV anda. Sekiranya boleh, cubalah membentuk segitiga sama sisi antara anda di sofa, dan pembesar suara, kerana ini akan menghasilkan suara yang terbaik. Namun, jangan tertekan jika ini tidak mungkin - anda tetap akan mendapat suara yang baik. Pembesar suara saluran tengah harus berada di antara dua pembesar suara depan, tepat di bawah TV anda. Cara termudah untuk melakukannya adalah dengan meletakkannya terus di kabinet atau rak. Walau bagaimanapun, adalah mungkin untuk memasang beberapa pembesar suara di dinding.

Pembesar suara belakang hendaklah diletakkan tepat di belakang anda dan pembesar suara sebelah kiri dan kanan kedudukan pendengaran anda. Perhatikan bahawa beberapa sistem hanya boleh dilengkapi dengan pembesar suara belakang atau depan. Anda mungkin perlu membeli tempat pembesar suara untuk meletakkannya. Berita baiknya adalah bahawa ini umumnya murah - kami menggunakan ruang berdiri Sanus di bilik ujian kami, dengan harga sekitar $ 30 setiap satu.
 
Subwoofer

Setelah pembesar suara anda berada di tempat, anda perlu meletakkan subwoofer anda. Ini adalah salah satu bahagian proses yang lebih rumit. Bass bergerak di udara dengan lebih perlahan, dan cenderung terdengar keruh dan tidak fokus jika subwoofer berada di tempat yang salah. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa prinsip umum yang boleh anda patuhi. Kapal selam yang diletakkan di sudut bilik, tidak jauh dari dinding, biasanya terdengar cukup bagus. Gagal, langsung ke satu sisi pembesar suara depan kiri atau kanan depan anda, atau di sisi sofa. Eksperimen untuk mengetahui kaedah mana yang paling sesuai.

Sekiranya semuanya gagal, anda boleh menggunakan kaedah yang biasa dikenali dalam kalangan home theatre sebagai subwoofer merangkak. Sambungkan sistem anda - lebih banyak lagi di bawah ini - dan letakkan subwoofer pada kedudukan pendengaran anda. Ya, betul, letakkan di sofa. Kemudian mainkan sesuatu yang kasar, dan merangkak di sekitar bilik. Tempat di mana bass terdengar paling penuh hampir menyenangkan adalah di mana anda harus meletakkan subwoofer anda. Teknologi rendah, tetapi berjaya. Kami mempunyai lebih banyak maklumat mengenai cara menyediakan subwoofer di sini.

Kabel

Kawat pembesar suara menghubungkan penerima anda ke pembesar suara anda. Anda perlu membeli gulungan wayar pembesar suara - kami mengesyorkan pengukur 16 berkod warna. Kemudian, anda perlu mengukur jarak antara setiap pembesar suara dan penerima anda, dan memotong panjang wayar. Sentiasa pastikan anda mempunyai beberapa kaki yang tersisa.

Setelah selesai, anda perlu memisahkan helai di setiap hujungnya dan menanggalkannya - memotong sarung penebat. Ini memakan masa, tetapi agak sederhana, dan dapat dicapai dengan menggunakan sepasang pemotong kawat atau, dalam keadaan mencubit, satu set gunting dapur. Apa yang akan anda tinggalkan ialah wayar kosong, dan anda perlu memusingkannya menjadi tocang yang longgar dengan sentuhan jari yang pantas. Dari sini, anda mempunyai dua pilihan. Anda boleh membiarkan wayar kosong, untuk dihubungkan terus ke tiang pengikat pembesar suara, atau anda boleh menyambungkan wayar ke palam pisang. Kami sangat mengesyorkan yang terakhir, kerana mereka menjadikan penyambung dan memutuskan pembesar suara sangat mudah. Palam pisang sangat murah, dan pelaburan yang bernilai. Kemudian, dengan penerima anda dicabut dari kuasa langsung, sambungkan setiap pembesar suara ke port yang berkaitan di belakang. Perkara ini mesti dilabel dengan jelas terlebih dahulu.

Untuk setiap pembesar suara, akan ada dua hubungan: positif (merah) dan negatif (hitam). Pastikan terminal positif pada pembesar suara menghubungkan ke terminal positif pada penerima, dan ditto untuk terminal negatif. Ini mungkin memerlukan sedikit kerja, tetapi anda akan sampai di sana pada akhirnya - terutamanya jika anda pintar dan melabur dalam wayar berkod warna! Dan jika anda ingin mengetahui apa yang dilakukan oleh setiap sambungan pelik dan pelik di bahagian belakang penerima anda, anda harus melihat panduan lengkap kami.

Anda pasti akan memerlukan beberapa kabel HDMI, yang akan anda gunakan untuk menyambungkan penerima ke TV anda, dan sumber video anda - seperti konsol anda - ke penerima anda. Sekiranya isyarat anda berasal dari sesuatu seperti Google Chromecast, atau keupayaan streaming wayarles TV anda sendiri, maka satu kabel HDMI akan dapat diterima dengan sempurna; TV dapat mengendalikan isyarat video itu sendiri, dan yang perlu anda bimbangkan adalah isyarat audio. Sekiranya ini berlaku, pastikan kabel HDMI anda disambungkan ke slot ARC (Audio Return Channel) di TV anda.

Subwoofer dan Crossover Dijelaskan

Subwoofer memberikan bass. Ini akan menjadikan sistem anda jauh lebih baik, memberikan kesan rendah dan membuat setiap letupan, pukulan dan tendangan terasa seperti memukul anda. Percayalah, ini menyeronokkan. Anda boleh mengetahui sama ada sistem dilengkapi dengan subwoofer dengan mencatat nombor selepas titik perpuluhan dalam bilangan saluran - sistem 5.1 atau 7.1 akan mempunyai satu sub, sistem 7.2, akan mempunyai dua, dan lain-lain. Dan tentu saja, kami perhatikan dalam senarai kami di atas sama ada sistem tertentu dilengkapi dengan subwoofer (kebanyakannya). Tetapi untuk mendapatkan yang terbaik dari sub, anda harus tahu cara menetapkannya. Untuk melakukan itu, anda perlu memahami kekerapan.

Frekuensi adalah ukuran seberapa rendah dan seberapa tinggi suara. Semakin rendah nada - jika itu adalah letupan letupan, misalnya - frekuensi yang lebih rendah akan berlaku. Suara dengan nada yang lebih tinggi, seperti biola, akan mempunyai frekuensi yang lebih tinggi. Mudah, ya? Manusia dapat mendengar frekuensi yang terhad - dari sekitar 20 hertz (atau Hz) hingga 20 kilohertz (20,000 Hz). Walaupun begitu, banyak pengeluar sebenarnya membuat pembesar suara yang dapat menghasilkan bunyi di luar spektrum frekuensi ini. Tidak, kami tidak tahu mengapa. Kebijaksanaan yang diterima adalah bahawa pembesar suara dengan julat frekuensi yang lebih luas akan dapat menghasilkan suara yang lebih berkesan, dan walaupun kita tidak meragukan bahawa pembesar suara secara teknikal dapat menghasilkan audio pada 40kHz, kami tidak pasti ia membuat banyak perbezaan. Jangan ragu untuk menentang kami dalam komen jika anda tidak bersetuju! Walau apa pun, kami telah menyenaraikan penilaian frekuensi individu untuk setiap sistem pembesar suara dalam rundingan, jika tersedia, menunjukkan seberapa rendah dan seberapa tinggi mereka boleh pergi.

Kekerapan dapat berguna, bagaimanapun, ketika menala sistem anda - terutama dalam mendapatkan suara terbaik dari subwoofer anda. Semasa menyiapkan sistem anda, menggunakan menu di skrin penerima anda, anda perlu mengatur crossover - titik di mana pembesar suara anda dilancarkan, dan subwoofer mengambil alih bass. Berita baik di sini ialah jika anda membeli Home-Theatre-In-a-Box (HTIB), crossover akan ditetapkan secara automatik. Anda tidak perlu menyesuaikannya sama sekali!

Penentukuran Bilik

Pengilang teater rumah pintar. Mereka faham bahawa bilik teater rumah yang ideal sebenarnya tidak ada. Di luar bangunan khas, mungkin tidak akan pernah ada ruang yang sempurna yang akan mempamerkan produk mereka dengan cahaya terbaik. Jadi, mereka menjadi pintar. Mereka menggunakan perisian yang dapat menyesuaikan suaranya bergantung pada ruang di mana pembesar suara berada. Ini dikenali sebagai penentukuran bilik, dan menjadi lebih biasa di dunia teater rumah. Ini akan memastikan bahawa suara mengambil kira bilik anda, yang bermaksud anda tidak perlu terlalu risau untuk mempunyai ruang yang sempurna.

Anda pasti akan menemui penentukuran bilik ketika membeli alat penerima AV khusus - kemungkinan akan disatukan dengan yang anda beli. Di bilik ujian kami, kami menggunakan penerima Denon AVR-S740H, model $ 400 yang dilengkapi dengan mikrofon pembetulan bilik. Pada asasnya, setelah mikrofon ini disambungkan, yang perlu anda lakukan ialah meletakkannya di sekitar bilik dalam pelbagai kedudukan sementara pembesar suara dan penerima memainkan serangkaian nada. Mikrofon menangkap bagaimana suara melantun di sekitar bilik, dan membuat penyesuaian dengan sewajarnya. Seperti yang anda bayangkan, bilik ujian kami terdengar hebat.

Anda tidak mungkin mendapat pembetulan bilik jika anda membeli sistem pembesar suara atau penerima dengan harga lebih kurang $ 300. Tetapi jika anda mencarinya, anda boleh melakukan lebih buruk daripada membeli produk yang mempunyai perisian Anthem Room Correction (ARC), yang pada masa ini adalah yang terbaik dari yang terbaik.

Pembuktian Akustik untuk Suara Lebih Baik

Katakan sistem pembesar suara yang anda beli sebenarnya tidak dilengkapi dengan pembetulan bilik. Sekiranya demikian, jika anda memerlukan suara yang lebih baik, anda mungkin perlu melakukan apa yang dikenali sebagai pemeriksaan akustik. Untuk memahami konsep ini, anda perlu mengetahui sedikit tentang bagaimana bunyi berfungsi. Gelombang suara bergerak melalui udara, dan dengan berbuat demikian, mereka berinteraksi dengan semua yang ada di sekitar mereka: anda, rak buku anda, tingkap anda, anjing anda, ibu mertua anda. Semua perkara ini mengubah hasil akhir yang masuk ke telinga kita. Semakin keras dan rata permukaannya, semakin banyak suara yang akan dipantulkan. Dalam dunia teater rumah, pantulannya buruk. Suara yang dipantulkan oleh anda dari dinding rata tidak akan sama hebatnya dengan suara yang datang langsung dari pembesar suara, ya? Pembuktian akustik adalah proses meminimumkan pantulan ini. Dan jika anda berfikir bahawa anda perlu menyingkirkan setiap permukaan rata di ruang tamu anda, anda boleh berehat. Apa yang akan kami cadangkan adalah sedikit lebih mudah.

Mari kita bayangkan ruang tamu standard dan segi empat tepat. Bayangkan tidak ada apa-apa di dalamnya - hanya dinding, tingkap dan pintu. Jelas, ini bukan bilik yang sesuai untuk menempatkan sistem home theater. Mainkan audio di sini, dan anda akan dihujani dengan renungan buruk. Penyelesaian? Mulailah mengisinya dengan benda-benda yang menyerap gelombang suara, bukannya memantulkan. Ini bermaksud perabot lembut: langsir, sofa, rak buku, kusyen. Memandangkan kami baru saja menjelaskan ruang tamu rata-rata, anda dapat melihat bagaimana keadaan anda yang baik dalam perjalanan untuk mempunyai ruang kalis bunyi yang terdengar baik. Semakin banyak barang yang lembut di ruang tamu anda, suara anda akan lebih bersih dan tepat.

Walau bagaimanapun, ruang tidak sempurna. Anda mungkin mempunyai ruangan yang berbentuk ganjil, yang mempunyai ciri seni bina tertentu yang tidak dapat anda kendalikan. Tingkap besar, khususnya, boleh bermain dengan gelombang bunyi. Sekiranya ini berlaku, anda mungkin ingin melabur dalam beberapa penyelesaian akustik. Ini boleh berbentuk panel yang tergantung di dinding, dan untungnya, banyak - seperti panel Akustik ATS ini - kelihatan anggun dan moden, dan terdapat dalam pelbagai warna. Mereka harus membantu menjinakkan refleksi yang tidak baik.

Sekiranya anda mendapati bahawa anda menghadapi masalah dengan bass anda, dan mengeluarkan suara yang tidak keruan, tidak fokus, nipis, maka anda mungkin perlu melabur dalam bass trap atau dua. Gelombang bunyi frekuensi rendah cenderung berkumpul di sudut, jadi tujuan anda adalah meletakkan sesuatu yang menyerap di sudut tersebut. Kami mengesyorkan UA Acoustics Trap, yang kelihatan hebat dan berfungsi dengan baik.

Melangkah ke Sistem yang Lebih Besar

Masanya akan tiba apabila anda memutuskan untuk memperluas suara sekeliling anda. Mungkin anda berpindah ke rumah yang lebih besar, atau anda ingin menambahkan perkara seperti pembesar suara tinggi dan pembesar suara belakang ke dalam campuran. Berita baiknya ialah, selagi anda mempunyai penerima AV yang berasingan (berbanding dengan bar suara, atau penerima tanpa wayar) anda boleh mencapai yang anda mahukan. Sebilangan besar penerima hari ini mencapai sekurang-kurangnya 7.2, dan beberapa lebih jauh dari itu. Ini bermakna anda mempunyai lebih banyak ruang untuk dikembangkan.

Menambah pembesar suara tinggi adalah sedikit - terdapat beberapa model yang direka khusus untuk tujuan ini. Menambah pembesar suara tinggi bermaksud anda boleh mula bermain-main dengan program suara surround seperti Dolby Atmos, yang benar-benar dapat meningkatkan suara anda. Pembesar suara ketinggian kegemaran kami sekarang ialah Klipsch RP-500SA (ulasan penuh di sini). Dua daripadanya akan memberi anda audio ketinggian yang realistik.

Sekiranya anda ingin bermula dari awal, dan membeli sistem 7.1 khusus, maka kami mempunyai keseluruhan rangkuman yang dikhaskan untuk mengesan yang terbaik. Anggap ia sebagai titik permulaan yang sangat baik untuk sistem teater rumah impian anda.

Catat Ulasan for "Senarai Jenama Teater Rumah Terbaik"