Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tanda-Tanda Bahagian Freon Bocor Penghawa Dingin

Salah satu masalah yang paling biasa dialami oleh sistem penyaman udara anda ialah kebocoran freon dan bagaimana tanda-tanda penghawa dingin bocor bahagian freon. Freon, yang lebih dikenali sebagai bahan pendingin, berfungsi untuk menyejukkan rumah anda dengan mengeluarkan udara hangat dari dalam sistem penyaman udara anda dan memindahkannya ke luar. Tetapi kerana pelbagai sebab, freon boleh mula bocor. Kebocoran freon bukan sahaja boleh menyebabkan masalah prestasi dan kecekapan, tetapi juga boleh menyebabkan masalah kesihatan yang serius bagi sesiapa yang terdedah kepada mereka.

tanda-tanda penghawa dingin bocor bahagian freon

 

Perlu diingat bahawa anda tidak perlu mengisi ulang atau mengisi semula bahan pendingin dalam sistem A / C anda. Tidak seperti gas atau minyak, bahan pendingin tidak pernah kering - sebaliknya, sistem penyaman udara anda sentiasa mengedarkannya ke seluruh rumah anda.

Mengetahui tanda-tanda sistem penyaman udara anda bocor freon adalah penting untuk menjaga kediaman anda selesa, dan yang lebih penting, menjaga keselamatan orang yang anda sayangi. Teruskan membaca untuk mengetahui bagaimana anda dapat mengetahui sama ada penghawa dingin freon bocor dan apa yang harus anda lakukan mengenainya.

Aliran Udara Rendah

Apabila sistem penyaman udara anda rendah pada bahan pendingin, ia tidak akan menghasilkan udara sejuk sebanyak yang biasa.

Penghawa Dingin Menghembus Udara Hangat

Anda akan mula menyedari bahawa rumah anda mengambil masa lebih lama untuk menyejukkan badan dan anda mungkin juga merasakan penghawa dingin anda meniup udara hangat melalui pendaftar.

Penumpukan Ais pada Garis Tembaga atau Gegelung Penyejat

Tanda kebocoran bahan pendingin adalah penumpukan ais pada garis tembaga atau gegelung penyejat. Apabila sistem anda kekurangan bahan pendingin yang diperlukan untuk menyejukkan rumah anda, saluran tembaga atau gegelung penyejat dapat menyerap haba sebanyak mungkin. Akibatnya, pemeluwapan bertambah dan menyebabkan garis atau gulungan membeku.

Bil Elektrik Tinggi

Apabila sistem penyaman udara anda bocor dengan bahan pendingin, sistem anda harus bekerja lebih keras untuk menyejukkan rumah anda. Hasilnya, sistem anda menggunakan lebih banyak tenaga, yang dapat menghasilkan bil tenaga yang lebih tinggi.

Rumah Anda Memerlukan Masa Lebih Lama untuk Menyejukkan

Bahan pendingin berfungsi untuk menyerap haba dari dalam rumah anda dan memindahkannya ke luar. Tetapi jika sistem anda tidak mempunyai cukup bahan pendingin, sistem ini tidak dapat menyejukkan rumah anda dengan semestinya.

Gejala Keracunan Freon

Keracunan freon berlaku apabila seseorang terkena sejumlah besar freon. Freon mengandungi hidrokarbon fluorinasi yang boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan. Oleh kerana bahan kimia tidak berwarna dan tidak berbau, penting untuk berjaga-jaga jika anda mengesyaki sistem A / C anda mengalami kebocoran freon.

Sekiranya anda atau orang yang anda sayangi mengalami gejala-gejala ini, ia mungkin berkaitan dengan keracunan freon, dan anda harus segera mendapatkan rawatan perubatan.

- Pening

- Mual

- Kesukaran bernafas

- Penumpukan cecair di paru-paru

Apa yang Perlu Dilakukan Sekiranya Anda Mengesyaki Kebocoran Penyejuk?

Pendedahan kepada bahan pendingin boleh membahayakan, jadi jika anda yakin pendingin hawa anda mengalami kebocoran freon, segera hubungi tukang penyaman udara.

Catat Ulasan for "Tanda-Tanda Bahagian Freon Bocor Penghawa Dingin"