Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tanda-Tanda Saiz AC Terlalu Besar Di Bilik

Bagaimana perasaan anda ketika membeli sistem penyaman udara baru? Adakah anda yakin dengan keputusan anda atau anda sukar memilih antara semua jenama dan model di pasaran sekarang?

Memilih sistem penyaman udara yang tepat untuk kediaman anda bukanlah tugas yang mudah, terutamanya jika anda tidak mempunyai bantuan juruteknik AC profesional. Dan sayangnya, banyak pemilik rumah mempersoalkan sama ada mereka membeli sistem penyaman udara yang terlalu besar untuk rumah mereka setelah dipasang.

tanda saiz ac terlalu besar

 

Sekiranya anda berada di kapal yang sama, pelajari tanda-tanda bahawa sistem penyaman udara anda terlalu besar di sini:

Tanda Saiz AC yang terlalu besar

Adakah sistem penyaman udara anda terlalu besar? Cari salah satu daripada empat tanda berikut:

1. Kitaran Pendek

Penghawa dingin yang terlalu besar tidak berfungsi dengan baik kerana mengisi "beban penyejukan" rumah terlalu cepat dan akibatnya jangan berputar selama itu. Apabila sistem penyaman udara berputar dengan betul, mereka akan menyala dan berfungsi sehingga rumah mencapai suhu yang ditetapkan pada termostat. Sistem penyaman udara kemudian akan ditutup dengan keseluruhan proses mengambil masa sekitar 15 hingga 20 minit.

Sebaliknya, sistem penyaman udara yang besar akan berjalan dalam masa 8 hingga 10 minit. Ini kerana sistem akan menyejukkan udara dengan cepat di sekitar termostat (terutamanya jika termostat dekat dengan pengawal udara) tanpa menyejukkan seluruh ruangan dengan betul. Ini menyebabkan sistem mati tanpa berjalan cukup lama untuk menyejukkan bilik terjauh di rumah.

2. Ketidakkonsistenan Suhu

Penghawa dingin yang besar bukan sahaja mempunyai kitaran pendek, mereka juga akan berpusing dengan kerap dan menyebabkan ketidakselarasan suhu. Sistem penyaman udara yang terlalu besar akan berusaha untuk menjaga seluruh rumah anda pada suhu yang diinginkan dan anda mungkin menyedari bahawa bilik-bilik tertentu nampaknya tidak selesa.

3. Kelembapan Dalaman Tinggi dan Acuan Berkemungkinan

Kesan sampingan lain dari penghawa dingin yang besar adalah rumah anda tidak akan dikeringkan dengan betul. Apabila penghawa dingin anda hanya beroperasi selama beberapa minit pada satu masa, alat ini tidak memberi masa yang cukup kepada unit untuk mengeluarkan kelembapan dari udara. Ia memerlukan satu kitaran antara 20 hingga 30 minit untuk setiap unit mengkondisikan dan melembapkan udara. Akibatnya, anda mungkin melihat pertumbuhan acuan berkembang di dinding atau siling.

4. Bil elektrik meningkat

Apabila sistem penghawa dingin anda sentiasa bermula dan berhenti semasa kitaran pendek, perkara-perkara boleh menjadi mahal. Sekiranya anda melihat bil tenaga anda lebih tinggi daripada biasa, sistem penyaman udara anda boleh disalahkan.

Cara Mencari Sistem AC dengan Ukuran yang Sesuai untuk Rumah Anda

Membeli sistem penyaman udara yang besar kemungkinan akan menyejukkan kediaman anda dengan lebih cepat, bukan? Walaupun ini mungkin logik, sistem penyaman udara tidak berfungsi seperti itu. Pada akhirnya, pangsapuri studio kecil mempunyai keperluan penyejukan dan pemanasan yang berbeza daripada ruang komersial seluas 10,000 kaki persegi, jadi anda perlu mencari sistem penyaman udara yang sesuai untuk ukuran dan susun atur rumah anda yang unik.

Walaupun anda harus berunding dengan profesional HVAC tempatan anda sebelum melabur dalam sistem penyaman udara, ada cara mudah untuk mengira anggaran ukuran sistem untuk keperluan rumah anda. Peraturan praktis yang baik adalah bahawa satu tan kapasiti penyaman udara akan menyejukkan sekitar 500 kaki persegi. Ini bermaksud jika rumah anda berkeluasan 2.000 kaki persegi, unit tiga hingga empat tan mungkin akan menjadi pilihan terbaik untuk kediaman anda.

Catat Ulasan for "Tanda-Tanda Saiz AC Terlalu Besar Di Bilik"