Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bagaimana Membangun Sistem Home Teater Impian Anda Di Rumah

Menyiapkan sistem teater rumah yang baik boleh menjadi projek DIY impian untuk anda. Walau bagaimanapun, mencipta semula persekitaran seperti panggung wayang di dalam ruang tamu anda bukanlah perkara yang mudah. Sebenarnya, selain daripada mengenal pasti keperluan umum, anda juga harus mempersempit spesifikasi tertentu seperti ukuran skrin, julat frekuensi suara dan penempatan unit dengan mengambil kira aspek audio-visual bilik anda. Tambahan penting bagi sistem home theater ialah TV LED yang baik dan pembesar suara surround yang kuat. Walau bagaimanapun, anda juga boleh menambahkan elemen seperti bar suara dan projektor untuk memperluas ruang lingkup hiburan anda.

sistem home theater


Walau bagaimanapun, membeli segala-galanya pada masa yang sama dapat membebankan wang dan menghabiskan anggaran anda. Tetapi kerana penting untuk sistem home theater berfungsi agar semua peranti anda dapat berfungsi bersama-sama, adalah idea yang baik untuk mengatur ruang anda sekaligus dan mencari kaedah mudah untuk membiayai pembelian anda. Salah satu cara untuk melakukannya adalah dengan membeli elektronik anda dari Rangkaian EMI Bajaj Finserv.

Pasar yang luas ini, terdiri daripada lebih daripada 60,000 penjual rakan kongsi, menawarkan produk dengan EMI Percuma. Ini membolehkan anda membahagikan pembayaran anda dalam jangka masa 3 hingga 24 bulan sambil mengehadkan perbelanjaan anda pada harga pembelian barang tersebut dan tidak lebih dari itu. Untuk berbelanja di sini, anda hanya perlu menggunakan Kad Rangkaian EMI anda atau memilih pembiayaan di kedai jika anda belum memilikinya.

Sekarang setelah anda mengetahui bagaimana membuat pembelian yang berpatutan, lihat produk yang harus anda pertimbangkan untuk membeli untuk membina sistem teater rumah anda.

Skrin TV LED

Perkara pertama yang harus anda pertimbangkan untuk membeli semasa membina sistem teater rumah yang baik adalah TV berkualiti tinggi, lebih baik TV LED. Ini kerana kemampuan visual paparan LED lebih unggul daripada kemampuan yang ditawarkan oleh panel lama. Contohnya, semasa anda memilih TV OLED Sony Bravia, anda menikmati nisbah kontras yang tinggi dan warna hitam yang lebih nyata kerana dioda yang boleh dimatikan secara individu. Apa yang hebat ialah anda tidak perlu menghadkan carian anda kepada yang tersedia dalam siri TV LED Sony. Ini kerana pasaran dibanjiri dengan pelbagai jenama dan model yang dapat memenuhi keperluan anda untuk TV.

Anda juga boleh mempertimbangkan membeli dari jenama lain seperti Onida, LG, Samsung, Mi, dan Panasonic. Memiliki pilihan yang ada adalah penting kerana kebanyakan TV LED hari ini pintar dan menawarkan banyak pilihan media di hujung jari anda. Memilih jenama yang betul sangat penting kerana segala-galanya dari OS dan pemproses hingga pengalaman pengguna yang anda nikmati adalah khusus pengeluar. Kembali ke skrin, ukurannya adalah salah satu parameter terpenting yang perlu anda perbaiki dan anda boleh melakukannya dengan mengambil kira ruang yang ada di kediaman anda, jarak tontonan dan jumlah orang yang anda fikir akan menonton TV bersama di mana-mana. satu titik masa.

Pembesar suara sekeliling

TV moden sangat langsing dan mempunyai ukuran bezel yang semakin berkurang. Kelemahannya adalah bahawa fungsi set audio dibatasi oleh reka bentuknya yang ringkas. Walau bagaimanapun, audio bukanlah sesuatu yang boleh anda kompromi dan mudah untuk membuktikan bahawa suara latar adalah apa yang menghidupkan visual, sama ada filem atau perlawanan bola sepak. Membeli sistem audio surround-sound sangat sesuai kerana set ini terdiri daripada beberapa pembesar suara dan oleh itu merangkumi julat frekuensi yang luas.

Subwoofer sistem menangani nada rendah dan pembesar suara lain memenuhi frekuensi tinggi dan pertengahan. Kelebihan lain untuk mempunyai berbilang pembesar suara, dan bukan hanya satu unit, ialah anda dapat menikmati suara tiga dimensi. Ini penting untuk persediaan teater rumah yang baik kerana ia membolehkan anda melibatkan diri dengan media yang sedang dimainkan. Oleh itu, sama ada muzik mandiri yang anda mahu tarian atau kandungan audio-visual yang anda mahu gunakan, sistem audio Sony atau persembahan dari jenama terkenal akan memastikan bilik anda sempurna secara akustik.

Bar Bunyi

Soundbar, yang terdiri daripada satu atau dua unit pembesar suara yang rapi juga perlu dipertimbangkan. Kadang-kadang, keterbatasan ruang sedemikian rupa sehingga bilik anda tidak dapat menampung sistem bunyi surround yang lengkap. Kelebihan bar bunyi ialah ia memberikan kualiti audio yang baik dalam bentuk kecil. Bar suara moden merangkumi, dalam reka bentuknya yang ramping, subwoofer terbina dalam dan sebagainya, menambahkan kedalaman audio yang mengalir di bilik anda. Beberapa juga memanfaatkan pemprosesan bunyi maya untuk memberi anda rasa 3D.

Anda juga boleh mempertimbangkan untuk menggunakan bar suara bersama dengan sistem suara surround biasa untuk menyelesaikannya. Ini boleh berguna, terutamanya jika bilik anda sangat besar, atau jika anda ingin beralih ke persekitaran yang tenang sesekali. Sekiranya bilik anda besar, bar suara anda boleh diletakkan di tengah untuk memberi makan langsung sementara sistem bunyi sekeliling anda merangkumi kawasan lain di dalam bilik.

Projektor

Projektor adalah elemen lain yang patut dibeli, terutamanya jika anda ingin menjadi tuan rumah orang ramai dan menonton banyak permainan atau filem. Kelebihannya di sini ialah anda dapat menikmati ukuran skrin yang besar dengan harga yang cukup rendah. Membeli TV LED 75 inci, misalnya, boleh menjadi sangat mahal, tetapi projektor berfungsi tanpa menanggung beban kewangan. Beberapa projektor mampu menampilkan kandungan 4K, menjadikannya sesuai untuk suapan definisi tinggi. Semasa membeli projektor, anda ingin mempertimbangkan aspek seperti resolusi, kecerahan, dan jarak lontaran yang diperlukan.

Sekarang setelah anda mengetahui asas-asas asas sistem teater rumah yang bagus, pergi ke Rangkaian EMI Bajaj Finserv dan manfaatkan produk ini di EMI yang mesra saku. Dengan masalah pembiayaan di belakang anda, anda dapat menjalankan projek haiwan kesayangan anda dengan semangat yang semakin meningkat. Semasa anda mula membeli-belah, periksa tawaran pra-persetujuan anda dari Bajaj Finserv kerana memberikan anda kelulusan dan akses segera ke pembiayaan EMI hingga Rs.4 lakh.

Catat Ulasan for "Bagaimana Membangun Sistem Home Teater Impian Anda Di Rumah"