Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Samsung Odyssey Neo G9: Sensasi Monitor Permainan Skrin Lebar

Samsung Odyssey Neo G9 adalah monitor yang memerlukan perhatian. Samsung Odyssey Neo G9 bertujuan untuk menjadi salah satu monitor permainan terbaik di planet ini, sama seperti Samsung Odyssey G9 yang asal sebelum ini - dan pastinya mempunyai ukuran dan spesifikasi yang menarik. perhatian kita. Ini adalah rakaman mutlak monitor skrin lebar.

Samsung Odyssey Neo G9Seperti pendahulunya, anda mendapat skrin 49 inci yang mengagumkan dari sudut ke sudut, dan kelengkungan 1000R monitor, sehingga anda benar-benar merasakan bahagian permainan (dan juga filem). Resolusi skrin tetap sama seperti sebelumnya, iaitu 5120 x 1.440 piksel.

Dalam ulasan Samsung Odyssey Neo G9 kami, kami akan menggariskan semua yang perlu anda ketahui mengenai monitor raksasa ini - dari prestasi permainan hingga masa yang diperlukan untuk menyiapkan sambungan dan port yang anda miliki - sehingga anda dapat memutuskan apakah itu pembelian yang tepat untuk anda.

Ulasan Samsung Odyssey Neo G9: reka bentuk dan persediaan

Proses penyediaan untuk Samsung Odyssey Neo G9 tidak terlalu rumit, tetapi saiz perkakasannya semestinya anda memerlukan seseorang untuk membantu anda menyusunnya - bukan monitor yang boleh anda pasangkan sendiri. Anda juga memerlukan pemutar skru untuk memasang penyangga pada paparan, yang tidak seperti kebanyakan monitor lain. Pemasangan dinding adalah pilihan alternatif, jika anda memerlukannya.

Dengan penyangga, anda melihat ukuran keseluruhan 45.3 inci x 21.1 inci x 16.5 inci (iaitu 1151 mm x 536 mm x 419 mm) dan berat 32 paun (14.5 kilogram). Anda memerlukan banyak ruang untuk memasangnya, dan memerlukan lebih banyak ruang dari depan ke belakang daripada yang anda fikirkan, kerana reka bentuknya yang melengkung. Bahagian belakang membulat mempunyai banyak plastik putih dan cincin lampu RGB LED yang sama dengan Odyssey G9 yang asli, dan port menghadap ke bawah, menjadikan semuanya agak sukar.

Anda dapat menyesuaikan ketinggian monitor dengan mudah, dan juga dapat dimiringkan dan diputar ke tahap yang terhad. Setelah siap, anda boleh memindahkannya tanpa bantuan, tetapi jangan ragu tentang ukuran dan berat perkakasan ini - hanya untuk mereka yang mahukan teknologi monitor permainan yang terbaik, dan mempunyai ruang untuknya. Tidak ada pembesar suara bawaan di sini, jadi anda juga memerlukan ruang untuk beberapa pembesar suara luaran (atau sepasang fon kepala).

Menu di skrin yang anda dapat dengan Odyssey Neo G9 cukup mudah dinavigasi, yang membolehkan anda menyesuaikan tetapan papan kekunci pada skrin dengan cepat, beralih antara mod, dan mengaktifkan keupayaan gambar dalam gambar jika anda mempunyai lebih daripada satu input yang disambungkan. Dari segi port, kami mempunyai satu DisplayPort 1.4, dua HDMI 2.1, dua USB-A, satu USB-B, dan bicu fon kepala 3.5mm (walaupun perlu diperhatikan bahawa hanya DisplayPort yang menyokong kadar penyegaran maksimum 240Hz).

Ulasan Samsung Odyssey Neo G9: ciri dan gambar

Nisbah aspek 32: 9 panel LCD VA pada Samsung Odyssey Neo G9 diterangi dengan menggunakan teknologi LED mini kuantum yang sama yang digunakan pada TV mewah Samsung. Ini adalah peningkatan besar berbanding model tahun lalu, ini adalah titik penjualan utama untuk paparan, dan memberikan gambar yang menakjubkan: permainan kelihatan hebat di monitor ini, dengan warna yang kaya, bersemangat, hitam pekat, dan hampir tidak ada hantu untuk dibicarakan. . Terdapat sokongan HDR, yang menghasilkan panel yang seimbang tanpa kehilangan detail.

Selain kecerahan maksimum 2,000 nits, monitor ini menawarkan masa tindak balas 1 ms, kadar penyegaran maksimum 240Hz, gamut sRGB 100 peratus, gamut DCI-P3 90 persen, dan sokongan untuk Nvidia G-Sync dan AMD FreeSync Pro . Semuanya menambah gambar yang kelihatan jelas dan tajam tidak kira apa yang anda lakukan dengannya - anda pasti mendapat salah satu monitor terbaik di pasaran hari ini dari segi penamat.

Faktor bentuk skrin yang sangat lebar membuat perbezaan yang ketara dalam banyak permainan - dari permainan perlumbaan hingga penembak orang pertama. Salah satu permainan yang kami gunakan untuk menguji adalah Red Dead Redemption 2, dan pemandangan luas Amerika Barat tidak pernah kelihatan begitu bagus. Ini juga bermaksud banyak ruang untuk menyusun tingkap secara bersebelahan untuk tugas pengkomputeran biasa anda, walaupun perlu diingat bahawa filem dan rancangan akan muncul dengan garis hitam tebal di sisi.

Kami tidak pasti kami akan memilih ini untuk monitor pengkomputeran untuk tujuan umum - bukan kerana kelemahan besar, tetapi hanya kerana terdapat pilihan yang lebih baik di luar sana, dan monitor rata cenderung lebih baik untuk spreadsheet, melayari web, dan sebagainya pada. Ia tidak akan berfungsi dengan baik dengan Mac atau dengan konsol permainan, kerana faktor bentuk yang diperpanjang, jadi ini hanya untuk pelantar permainan kelas atas Windows.

Ulasan Samsung Odyssey Neo G9: harga dan keputusan

Periksa widget yang terdapat di halaman ini untuk mengetahui harga Samsung Odyssey Neo G9 terbaru, tetapi pada masa penulisan harga runcit rasmi ialah £ 1.849 untuk UK, $ 2.499 di AS dan AU $ 2.999 di Australia - itu banyak wang , tetapi anda pasti mendapat banyak monitor sebagai balasannya. Sekiranya anda mahukan teknologi monitor permainan terbaik di luar sana, dalam faktor bentuk terbesar dan paling mewah, maka sukar untuk mengalahkan apa yang anda dapat dengan ini.

Dari segi negatif, mungkin yang terbesar adalah terlalu banyak untuk orang ramai: bukan sahaja terlalu mahal dari segi harga, tetapi juga dari segi ukuran, kelengkungan, berat badan dan sebagainya. Sebilangan besar pemain tidak perlu melangkah ke tahap ini - dan juga perlu diingat bahawa anda memerlukan persediaan GPU yang sangat kuat untuk memacu semua piksel ini, jadi itu adalah perkara lain yang perlu dipertimbangkan. kos.

LED kuantum mini yang diperkenalkan oleh Samsung di sini - 2.048 keseluruhan - menghasilkan gambar yang menakjubkan untuk permainan anda dan semua perkara lain yang mungkin anda mahu lakukan di monitor. Peredupan tempatan dilakukan dengan baik, dan mudah untuk diberitahu bahawa Samsung mempunyai banyak kepakaran dalam TV dan juga monitor. Permainan adalah fokus utama panel, tetapi anda tentu mendapat banyak ruang untuk perkara lain juga.

Walaupun terdapat monitor ultra lebar yang lebih murah di luar sana, tidak ada yang dapat menandingi spesifikasi dan kualiti gambar Samsung Odyssey Neo G9 semasa - jadi ini adalah persoalan sama ada anda mahu membayar yang terbaik atau tidak. Anda mungkin terpesona dengan kualiti monitor ketika datang ke permainan Windows anda, tetapi terserah kepada anda untuk memutuskan apakah anda fikir anda mempunyai ruang dan anggaran untuk itu.

Catat Ulasan for "Samsung Odyssey Neo G9: Sensasi Monitor Permainan Skrin Lebar"