Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Samsung Galaxy Z Fold 3 5G Telefon Lipat Paling Menyakinkan

Samsung telah menyelesaikan banyak masalah pada Lipat 2, memotong harga dan ciri kamera di bawah skrin pertama mereka Untuk meringkaskan tinjauan Samsung Galaxy Z Fold 3 5G ini: tanpa keraguan, ia adalah telefon terbaik yang boleh dilipat setakat ini, dan ia akhirnya kelihatan seperti peranti masuk. masuk akal untuk anda mempertimbangkan untuk membeli.

Samsung Galaxy Z Fold 3 5GPada acara Samsung Galaxy Unpacked pada bulan Ogos 2021, dua telefon Galaxy baru dilancarkan, Samsung Galaxy Z Fold 3 5G dan Z Flip 3 yang lebih berpatutan.

Saya berjaya menggunakan Samsung Galaxy Z Fold 3 5G. Langsung dari kelawar, jelas bahawa kelas berat telefon pintar semakin hampir menjadikan telefon bimbit yang boleh dilipat tidak menjadi gimik dan pesaing yang lebih serius untuk telefon terbaik yang boleh anda beli, terutama dalam hal permainan dan produktiviti.

Dalam tinjauan Samsung Galaxy Z Fold 3 5G ini, saya akan membahas semua perkara yang perlu anda ketahui mengenai telefon dari reka bentuk dan binaannya, hingga dua skrinnya, dan sejauh mana prestasi kerjanya berbanding telefon pintar lain. Anda juga boleh mengetahui mengenai sistem kamera serta semua perisian terbaru yang telah disertakan Samsung ke dalam telefon bimbitnya yang boleh dilipat.

Samsung Galaxy Z Fold 3 5G: Harga Dan Tarikh Pelepasan

Salah satu faktor yang menjadikan Samsung Galaxy Z Fold 3 5G lebih meyakinkan daripada sebelumnya adalah tanda harganya. Anda boleh membelinya dengan RAM 12GB dan storan 256GB dengan harga $ 1,799 di AS, £ 1,599 di UK, atau AU $ 2,499 di Australia. Untuk telefon bimbit dengan storan 512 GB, anda akan membelanjakan sekitar $ 1,899 / £ 1,699 / AU $ 2,649. Ia mula dijual di AS dan UK dari 27 Ogos 2021, dan 10 September di Australia. Pesan telefon baru anda dari Samsung Unpacked.

Ia lebih kurang $ 200 / £ 200 lebih murah daripada Samsung Galaxy Z Fold 2 semasa pelancaran yang menjadikannya lebih mudah diakses dari kata go. Memang, telefon ini masih terlalu mahal untuk kebanyakan orang, tetapi mereka yang mampu memperolehnya akan mendapat lebih banyak wang daripada yang mereka dapatkan dari model sebelumnya

Samsung Galaxy Z Fold 3 5G: Reka Bentuk Dan Binaan

Samsung Galaxy Z Fold 3 5G: reka bentuk dan binaan


Selepas pelancaran Galaxy Z Fold yang asli, banyak orang mengalami masalah dengan telefon yang rapuh dan rapuh. Sejak itu, Samsung telah meneruskan misi untuk diperbaiki. Malangnya bagi mereka, ini adalah kelemahan yang tidak dilupakan oleh orang ramai. Samsung telah berusaha mengubah persepsi itu dengan menjadikan telefon bimbit mereka yang boleh dilipat paling berat.

Samsung Galaxy Z Fold 3 5G diperbuat daripada Aluminium Armor yang didakwa Samsung 10% lebih tahan lama daripada bahan yang digunakan dalam Lipatan 2. Perubahan bahan juga bermaksud ia kini lebih kurang 10g lebih ringan dari sebelumnya. Jangan biarkan itu menipu anda, ia masih terasa jauh lebih berat daripada telefon pintar standard. Ini berukuran 67.1 x 158.2 x 16 - 14.4mm jadi harap menambah pukal ke poket anda.

Bersama dengan casis aluminium, Samsung telah menutupi bahagian depan dan belakang dengan Corning Gorilla Glass Victus sementara layarnya lebih tahan calar dan dikatakan 80% lebih tahan lama daripada sebelumnya. Samsung nampaknya telah mencapai tujuannya kerana telefon terasa lebih kuat dengan engsel yang kukuh dan binaan premium.

Satu lagi perubahan besar ialah penarafan IPX8 baru yang bermaksud Samsung Galaxy Z Fold 3 5G kini kalis air sepenuhnya, anda boleh membuangnya ke dalam tab mandi dan anda tidak akan membunuhnya - hore!

Untuk membuka kunci telefon bimbit, terdapat sensor cap jari pada butang kuasa. Saya dapati ia berfungsi dengan cepat dan cekap. Di era topeng muka, lebih masuk akal daripada menggunakan pengecaman wajah. Seperti yang anda harapkan dari telefon pintar moden, tidak ada input audio 3.5mm di sini, jadi jika anda masih menggunakan fon kepala berwayar, anda perlu beralih ke pasangan yang menggunakan Bluetooth.

Secara keseluruhan telefonnya kelihatan sangat pintar, mempunyai kemasan matte yang ramping dan terdapat dalam tiga warna canggih: Phantom Black, Phantom Green dan Phantom Silver. Sebahagian besarnya, ia tetap bersih walaupun terdapat tanda cap jari samar. Modul kamera bulat di bahagian belakang adalah perubahan selamat datang dari takuk segi empat tepat yang juga ada sebelumnya.

Reka bentuknya tidak akan menarik bagi mereka yang menginginkan sesuatu yang ramping dan padat untuk poket mereka, tetapi jika anda mahukan sesuatu yang kukuh yang boleh anda simpan di dalam beg anda tanpa perlu risau akan lebam dan lecet maka ia sangat sesuai.

Samsung Galaxy Z Fold 3 5G: Skrin

skrinSamsung Galaxy Z Fold 3 5G mempunyai skrin penutup 6,2 inci dan paparan phablet 7,6 inci di bahagian dalam. Paparan 2X Dynamic AMOLED bukan sahaja lebih cerah daripada sebelumnya, tetapi juga menjimatkan lebih banyak hayat bateri.

Seperti yang anda jangkakan dari peranti Samsung kelas atas, kedua-dua skrin lebih jelas dan jelas dengan warna yang terang dan tepat. Skrin utama yang besar sangat bagus untuk menonton video dan bermain permainan mudah alih. Satu masalah yang saya dapati ialah skrin utama sangat berkilat. Oleh kerana itu, ia bersifat reflektif yang dapat mengganggu dan sukar digunakan dalam sinar matahari yang terang.

Kedua-dua layar mendukung kadar penyegaran 120Hz, di mana sebelumnya layar penutup hanya dapat mencapai 60Hz. Maknanya, anda harus mendapatkan pengalaman yang sama di dalam dan di luar. Segala-galanya dari bekerja pada spreadsheet hingga menatal halaman web terasa sangat lancar dan mudah pada kedua-dua paparan.

Pergantian antara kedua skrin juga terasa agak lancar. Anda boleh mengatur telefon untuk memindahkan aplikasi yang anda gunakan dari paparan utama ke skrin penutup semasa anda melipatnya, walaupun skrin penutupnya agak terlalu ramping untuk beberapa tugas yang lebih kompleks.

Skrin utama kelihatan lebih keras daripada generasi sebelumnya kerana lekukan lipatan tidak terlalu dalam, tetapi lipatan di tengah masih menjadikannya kelihatan lebih lemah di tengah. Secara peribadi, anda tidak dapat melihat lipatannya, hanya apabila anda melihatnya dari sudut ia akan menjadi lebih jelas.

Ada satu ciri baru yang mungkin anda lewatkan jika anda tidak memperhatikan. Keseluruhan paparan phablet tidak terganggu kerana Samsung telah membuang kamera gaya pukulan lubang dan menggantinya dengan kamera bawah paparan pertama mereka. Piksel digunakan di atas bukaan kamera yang dimaksudkan untuk dilihat hampir sama sekali tidak dapat dilihat.

Ini meningkatkan pengalaman anda ketika anda streaming video, bermain permainan, atau membuat panggilan video. Namun, anda masih dapat melihat lensa ketika seluruh layar berwarna putih, hitam, atau ketika cahaya menangkapnya. Oleh itu, walaupun idea itu bagus, ia tidak begitu mengagumkan seperti yang saya jangkakan.

Samsung Galaxy Z Fold 3 5G: Prestasi Dan Bateri

Di bawah penutupnya, Samsung Galaxy Z Fold 3 5G mengemas pemproses Qualcomm Snapdragon 888 mewah bersama dengan 12GB RAM dan pilihan storan 256GB atau 512GB. Telefon bimbit yang saya uji mempunyai 512GB.

Telefon lipat ini pantas tidak kira apa yang anda perlukan. Ia dengan senang hati akan disambungkan bersama dengan beberapa aplikasi yang terbuka, atau dengan tiga tetingkap yang muncul di skrin sekaligus. Permainan mudah alih dimuat dengan sangat pantas dan saya tidak menemui masalah dengan ketinggalan. Itu disokong oleh skor Geekbench 5, ia berjaya merangkumi 1.087 dalam satu teras dan 3.415 dalam pelbagai teras yang lebih tinggi daripada pendahulunya dan serupa dengan telefon bimbit terbaru seperti Samsung Galaxy S21 Plus dan OnePlus 9 Pro.

5G dan Wi-Fi 6E bermaksud anda dapat memanfaatkan internet super cepat di mana sahaja anda berada jika anda tinggal di kawasan yang menyokongnya atau anda mempunyai penghala yang serasi.

Menguatkan Samsung Galaxy Z Fold 3 5G adalah bateri 4.400mAh, ia berfungsi dengan baik untuk bertahan seharian dengan banyak aplikasi dan tingkap dibuka sekaligus. Dari segi produktiviti, itu adalah perkara yang baik dan bermaksud anda tidak perlu risau kehabisan jus. Saya menguji bateri dengan menjalankan video yang disimpan secara tempatan pada kecerahan penuh selama dua jam. Pada ketika itu tahap bateri turun sebanyak 10% sehingga jumlahnya akan bertahan sekitar 20 jam. Bukan hanya lebih baik daripada banyak telefon bimbit jarak jauh dan bahkan unggulan, tetapi bahkan sedikit peningkatan pada Samsung Galaxy Z Fold 2. Pengisian semula sama pantas, hanya memakan waktu lebih dari satu jam.

Perlu diingat bahawa tidak ada penyesuai daya yang disertakan dalam kotak, hanya kabel USB-C sehingga anda harus membelinya secara berasingan jika belum memilikinya.

Samsung Galaxy Z Fold 3 5G: Perisian Dan Aplikasi

Baik Lipat maupun Lipat 2 tidak banyak aplikasi yang dioptimumkan untuk skrin yang lebih besar. Selalunya ini bermaksud kawalan tertentu telah selesai atau beberapa aplikasi seperti Instagram tidak berfungsi dengan baik. Itulah masalah yang cuba ditangani oleh Samsung dengan bekerjasama dengan pembangun seperti Microsoft dan Google untuk merancang aplikasi yang dibina khusus untuk peranti Lipat.

Pada masa Samsung Galaxy Z Fold 3 5G dilancarkan pada akhir Ogos 2021, sebahagian besar 100 aplikasi teratas di Google Play Store telah disesuaikan untuk menyesuaikan dengan skrin utama. Bagi mereka yang tidak, anda boleh menggunakan ciri Makmal baru. Apabila diaktifkan, secara automatik akan menyesuaikan nisbah aspek tetingkap aplikasi agar sesuai dengan layar, dan memungkinkan Anda menggunakannya secara serentak dengan aplikasi lain.

Samsung juga telah meningkatkan Multi-View di mana anda dapat membuka hingga tiga tetingkap aplikasi sekaligus. Bergantung pada tugas yang ada, anda boleh menyesuaikan ukuran masing-masing. Ini bermaksud anda boleh membuat panggilan video di bahagian atas sementara e-mel dan penyemak imbas web anda terbuka di bahagian bawah, misalnya.

Dengan jumlah tingkap maksimum yang dibuka sekaligus, agak sukar untuk menggunakan kedua-dua tingkap yang lebih kecil itu kerana skrinnya sangat kecil pada skrin sebesar ini. Tetapi saya tidak dapat menafikan bahawa semuanya terasa lebih mesra pengguna dan dioptimumkan daripada sebelumnya.

Mod Fleksibel diaktifkan apabila layar dilipat sebahagian, memindahkan kandungan aplikasi ke bahagian atas layar dan meletakkan semua kawalan anda seperti kecerahan atau kelantangan ke bawah. Samsung juga telah menyesuaikan ukuran menu yang akhirnya menjadikannya lebih mudah digunakan tanpa mengganggu apa yang sudah anda lakukan di layar.

Malah skrin utama lebih masuk akal, terasa seperti tablet atau desktop komputer daripada telefon kerana Lipat 3 lebih sesuai dengan ikon pada skrin sekaligus.

Dari segi produktiviti, peningkatan ini menjadikan Samsung Galaxy Z Fold 3 5G lebih cekap digunakan. Anda harus terbiasa menggunakan semua ciri ini kerana terdapat banyak cara untuk menggunakan telefon ini!

Samsung Galaxy Z Fold 3 5G: S Pen Sokongan

s pen sokonganBuat pertama kalinya dalam siri Lipat, Samsung Galaxy Z Fold 3 5G mempunyai sokongan S Pen. Ia menghubungkan menggunakan Bluetooth dan anda boleh menggunakannya di semua telefon, tablet dan komputer riba Samsung Galaxy anda yang serasi.

Bagi mereka yang tidak memiliki peranti Galaxy lain, Samsung baru saja memperkenalkan S Pen Fold baru yang eksklusif untuk Fold3. Ini adalah versi S Pen yang lebih pendek dengan panjang hanya 132mm. Ia direka dengan sempurna untuk duduk di sebelah telefon. Ia juga sangat senang dibawa semasa anda dalam perjalanan.

Semasa saya mencubanya, saya fikir ia sangat praktikal dan bagus untuk pelbagai tugas. Anda boleh menggunakannya untuk membuat catatan ringkas semasa menonton video, atau memotong bahagian skrin dalam beberapa saat dan menampalnya ke dalam dokumen yang sedang anda kerjakan. Satu lagi ciri hebat ialah Air Commands yang membolehkan anda mengambil gambar atau menjeda acara ketika anda mengklik butang pada pena.

Pada masa penulisan, anda boleh menuntut S Pen Fold percuma semasa anda membeli Samsung Galaxy Z Fold 3 5G. Sebagai alternatif, anda boleh membeli S Pen atau S Pen Pro secara berasingan.

Samsung Galaxy Z Fold 3 5G: Kamera

Teknologi kamera tidak berubah dari Lipatan 2, masih sama dengan kamera lebar 12MP, kamera ultra lebar 12MP dan lensa telefoto 12MP seperti sebelumnya, dan mempunyai kamera selfie 10MP di layar penutup. Kamera bawah paparan 4MP di skrin utama masih baru, tetapi anda akan menggunakannya lebih banyak untuk panggilan video daripada yang lain.

Sayang sekali belum ada peningkatan kamera. Apabila anda menghabiskan banyak wang di telefon anda, anda mahu kamera menjadi hebat dan bukan hanya bagus, walaupun anda bukan peminat fotografi mudah alih.

Seperti pendahulunya, kamera pada Samsung Galaxy Z Fold 3 tidak kurang kompetitif dengan telefon pintar siri S unggulan Samsung.

Walaupun anda dapat menjangkakan gambar yang terang dan banyak perincian dari tetapan lalai, anda tidak akan mendapat keseimbangan yang kuat antara kawasan terang dan gelap. Anda juga mungkin mendapati beberapa warna kelihatan sedikit kusam. Apabila anda beralih ke mod ultrawide, anda juga akan kehilangan detail. Foto yang diambil pada waktu malam cukup terang walaupun bagus. Lihat beberapa tangkapan sampel dari sistem kamera belakang Samsung Galaxy Z Fold 3 di bawah.

Catat Ulasan for "Samsung Galaxy Z Fold 3 5G Telefon Lipat Paling Menyakinkan"