Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Samsung Galaxy Z Flip 3 5G

Samsung Galaxy Z Flip 3 5G adalah telefon bimbit bergaya yang juga boleh menjadi telefon lipat pertama yang layak dibeli Baru untuk tahun 2021, Samsung Galaxy Z Flip 3 5G dilancarkan pada acara Galaxy Unpacked di samping lipatan teratas Samsung yang dapat dilipat. telefon, Samsung Galaxy Z Fold 3 5G, serta siri Galaxy Watch4 dan Galaxy Buds 2 pada hari Rabu 11 Ogos.

Samsung Galaxy Z Flip 3 5GTidak seperti banyak percubaan lain untuk menyudutkan pasaran, Samsung Galaxy Z Flip 3 5G adalah telefon bimbit yang nampaknya berfungsi untuk orang biasa. Saya harus melihat lebih awal mengenai peranti baru dan menjauhkannya daripada mempertimbangkan sama ada saya harus melabur dalam Samsung Galaxy Z Flip 3 5G sendiri kerana sebenarnya, saya rasa ia hebat. Ini pasti akan menjadi salah satu telefon lipat terbaik yang boleh anda beli pada tahun 2021.

Di sini saya akan membincangkan semua perkara yang saya fikirkan mengenai telefon dalam tinjauan Samsung Galaxy Z Flip 3 5G awal saya setelah menghabiskan masa yang singkat menggunakannya. Ulasan penuh dengan skor akan menyusul kerana saya menghabiskan lebih banyak masa dengan peranti.

Samsung Galaxy Z Flip 3 5G: Harga Dan Tarikh Pelepasan

Anda boleh membeli Samsung Galaxy Z Flip 3 5G dengan 8GB RAM dan penyimpanan 128GB dengan harga $ 999 di AS, 949 £ di UK dan $ 1,499 di Australia. Anda juga boleh membelinya dengan penyimpanan 256 GB dengan harga sekitar $ 1,049 / £ 999 / AU $ 1,599. Ia mula dijual di AS dan UK dari 27 Ogos 2021, dan dari 10 September di Australia. Pesan telefon baru anda dari Samsung Unpacked di sini

Walaupun masih agak mahal, harga Samsung Galaxy Z Flip 3 5G kini sama dengan telefon bimbit unggulan seperti Samsung Galaxy S21 Plus dan jauh lebih murah daripada telefon lipat clamshell lain seperti Motorola Razr. Semasa pelancaran, harganya sekitar £ 350 lebih murah daripada Galaxy Z Flip yang asli yang pastinya menjadikan kit ini jauh lebih meyakinkan.

Samsung Galaxy Z Flip 3 5G: Reka Bentuk Dan Binaan

Sebilangan besar telefon pintar kelihatan lebih kurang sama. Lembaran kaca yang sama yang biasa kita semua sebenarnya tidak banyak membezakannya secara fizikal, selain mungkin kedudukan kamera di sini dan skrin melengkung di sana. Samsung Galaxy Z Flip 3 5G pastinya bukan salah satu daripadanya. Ia kelihatan sangat berbeza dan sebenarnya, ia adalah telefon yang sangat bagus.

Apabila dilipat, Samsung Galaxy Z Flip 3 5G akan sesuai di telapak tangan anda. Apabila dibongkar, telefon terasa sangat langsing dan kelihatan seperti telefon pintar biasa, sehingga anda mendapat yang terbaik dari kedua-dua dunia.

Secara semula jadi, apabila dilipat terasa cukup tebal. Berukuran 72.2 x 86.4 x 17.1 - 15.9mm, ia pasti akan menambah sedikit ke dalam poket anda tetapi ia masih cukup kecil untuk muat di dalam. Dengan berat 183g, beratnya hampir sama dengan telefon pintar biasa yang menjadikannya selesa untuk penggunaan seharian.

Anda boleh membeli Samsung Galaxy Z Flip 3 5G dalam 7 warna berkilat termasuk lavender, krim, hitam dan hijau untuk beberapa nama. Telefon berwarna mempunyai reka bentuk dua nada di mana badan memenuhi skrin penutup. Anda pasti akan membuat orang bertanya "apa itu?" semasa anda mengeluarkannya di khalayak ramai.

Bukan hanya kelihatan sedikit berbeza tetapi sebenarnya praktikal juga. Skrin penutup mempunyai beberapa kegunaan yang sangat berguna dan anda juga mendapat semua yang biasa anda gunakan dari telefon pintar di skrin utama. Saya teruja melihat perbaikan di dunia telefon sekarang bahawa Samsung menjadikannya lebih masuk akal.

Salah satu perubahan terbesar pada Samsung Galaxy Z Flip 3 5G tahun ini adalah kualiti binaannya. Seperti Samsung Galaxy Z Fold 3 5G, ini adalah salah satu telefon bimbit Samsung yang paling berat. Ia diperbuat daripada Armor Aluminium yang tahan lama, Corning Gorilla Glass Victus dan mempunyai peringkat IPX8 tertinggi yang bermaksud ia akan bertahan ketika dicelupkan ke dalam air. Semasa saya mencubanya, engsel terasa kukuh untuk dibuka dan ditutup sementara keseluruhan bangunan terasa kukuh dan premium.

Samsung Galaxy Z Flip 3 5G: Paparan

Pada Galaxy Z Flip yang asal, skrin penutup hanya 1.1 inci yang terlalu kecil. Ini bermakna anda tidak dapat melakukan banyak perkara dan hanya dapat menunjukkan satu pemberitahuan pada satu masa. Sekarang, Samsung Galaxy Z Flip 3 5G mempunyai layar bersaiz quad, sehingga dapat memuat hingga 4 pemberitahuan sekaligus. Walaupun bukan itu sahaja yang dapat dilakukan.

Anda dapat menyesuaikan apa yang anda lihat di layar penutup dengan menambahkan widget yang anda luncurkan untuk melihat cuaca, mengakses Samsung Pay, mengawal muzik, mengatur penggera, dan banyak lagi. Rasanya sangat wajar untuk digunakan, anda akan terbiasa memeriksa mesej anda dari sana.

samsung galaxy z flip 3Paparan 6,7 inci Full HD + Dynamic AMOLED 2X di dalamnya mempunyai kadar penyegaran adaptif 120Hz yang menjadikannya lancar untuk menatal dan menggesek. Permainan mudah alih terasa hebat dan melayari laman web terasa mudah.

Seperti yang anda harapkan dari Samsung, layarnya kelihatan sangat tajam dengan warna-warna cerah. Walaupun anda dapat melihat lipatan di layar, itu tidak mempengaruhi pengalaman menggunakan layar utama secara dramatik. Satu-satunya masa saya terganggu olehnya semasa saya menggunakan telefon adalah apabila skrinnya benar-benar putih kerana semakin jelas.

Samsung Galaxy Z Flip 3 5G: Perisian Dan Perkakasan

Berjalan pada Android 11 dengan Samsung One UI, pengalaman keseluruhan ketika layar utama dilipat rata seperti yang anda harapkan dari telefon Samsung. Ini intuitif, mesra pengguna, dan ada akses mudah ke rangkaian aplikasi Google. Terdapat beberapa peningkatan perisian kali ini agar sesuai dengan sifat telefon yang boleh dilipat.

Apabila telefon dilipat sebahagian, Panel Flex mengalihkan kandungan aplikasi anda ke bahagian atas dan meletakkan tetapan seperti kelantangan di bahagian bawah. Saya mencubanya pada beberapa aplikasi yang berbeza dan sangat berguna untuk streaming video. Contohnya, anda dapat menonton video dari YouTube di bahagian atas dan menyesuaikan kelantangan atau menghidupkan sari kata di bahagian bawah. Anda juga dapat membelah layar anda dan membuka beberapa tetingkap sekaligus, seolah-olah anda ingin terus menonton video semasa membeli-belah dalam talian.

Telefon ini dikuasakan oleh CPU Qualcomm Snapdragon 888 terbaru yang bermaksud ia harus lebih pantas daripada Z Flip asal yang mempunyai cip 7nm. Walaupun sukar untuk menguji prestasi telefon dalam waktu yang singkat, aplikasi yang lebih besar seperti permainan nampaknya memuat dengan cepat. Telefon ini tahan masa depan dengan sambungan 5G sehingga anda akan mendapat kelajuan internet terpantas jika anda tinggal di kawasan yang menyokongnya.

Samsung Galaxy Z Flip 3 5G mempunyai bateri 3,300mAh di dalamnya, jauh lebih kecil daripada kebanyakan telefon pintar yang pernah saya lihat. Oleh kerana saya mempunyai masa yang singkat dengan telefon, saya tidak dapat mengujinya tetapi nampaknya tidak akan memberi anda hari.

Samsung Galaxy Z Flip 3 5G: Kamera

Pendedahan sepenuhnya, teknologi kamera bukanlah yang paling hebat yang anda dapat lihat pada telefon pintar pada harga ini. Sebenarnya, kualiti yang anda dapati jauh dari telefon terbaik yang boleh anda beli. Anda mendapat kamera gaya pukulan 10MP pada jeritan utama dan di bahagian belakang terdapat kamera sudut lebar 12MP serta lensa sudut ultra lebar 12MP.

Walaupun sistem kamera tidak mungkin melanda fikiran anda, terdapat beberapa ciri yang sangat berguna yang harus anda perhatikan. Pertama, Flex Panel berfungsi di sini juga. Dengan layar dilipat sebagian, anda dapat meletakkan pratonton di panel atas dengan tetapan kamera di bawah, yang bermaksud anda dapat menjaga kamera tetap stabil sambil menyesuaikan tetapan dan beralih di antara mod yang berbeza.

Samsung Galaxy Z FlipAnda juga dapat mengubah tempat semuanya ada di layar, seperti jika anda menginginkan tetapan di bahagian atas dan pratonton di bahagian bawah. Sekiranya anda ingin melihat semuanya dengan lebih terperinci, View Capture juga dapat memenuhi keseluruhan skrin.

Satu lagi ciri kamera yang menyeronokkan ialah anda boleh mengambil gambar tanpa membuka telefon sama sekali, anda hanya perlu menekan butang kuasa dua kali. Walaupun skrinnya terlalu kecil untuk dilihat, gambar tetap bagus untuk mengambil gambar selfie dalam perjalanan. Anda tidak akan melepaskan peluang bergambar lagi.

Samsung Galaxy Z Flip 3 5G: Keputusan Awal

Saya akan meletakkan Samsung Galaxy Z Flip 3 5G melalui ujian yang lebih ketat di kemudian hari, tetapi setelah menghabiskan masa yang singkat dengannya, saya harus mengatakan bahawa saya kagum. Walaupun tidak untuk semua orang, ia adalah peranti yang membuktikan bahawa telefon yang boleh dilipat dapat berfungsi dengan baik untuk orang ramai.

Samsung telah berjaya menggabungkan ciri-ciri bergaya dan menonjol dengan perisian yang dipikirkan dengan baik, dan semuanya ada di bawah tanda harga yang tidak akan membiarkan mata anda menyiram.

Satu-satunya kelemahan utama adalah kesederhanaan sistem kamera kerana pada harga seperti ini, anda mengharapkan kamera akan dilakukan dengan serius berbanding dengan telefon lipat yang cukup bagus atau tidak. Walaupun begitu, saya tetap mempertimbangkan untuk membeli telefon ini sendiri kerana sejujurnya, ia adalah peranti yang cukup keren.

Catat Ulasan for "Samsung Galaxy Z Flip 3 5G"