Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Saliran Air Ac Tersumbat

Apabila penghawa dingin anda berhenti berfungsi, salah satu penyebab utama adalah saluran air AC tersumbat. Saliran yang tersumbat dapat membanjiri bahagian dalam penghawa dingin anda atau menyebabkan kerosakan air yang meluas di rumah anda. Saliran diperlukan agar unit AC anda berfungsi dengan baik kerana mengalirkan pemeluwapan dari pengendali udara dalam ke luar. Anda boleh menemui longkang berhampiran unit luar yang biasanya meneteskan air. Walaupun penyelenggaraan secara berkala adalah cara termudah untuk mencegah penyumbatan di saluran pembuangan anda, jika anda mengalami penyumbatan, anda biasanya dapat menyelesaikan masalah itu sendiri.

Inilah cara untuk memastikan penghawa dingin anda berfungsi sepanjang tahun.

saluran air AC tersumbat


Punca Saliran AC Tersumbat

Anda mungkin bingung tentang bagaimana saluran pembuangan anda tersumbat jika hanya pemeluwapan yang mengalir melaluinya. Bersamaan dengan pemeluwapan, zarah-zarah dari udara (seperti bakteria, habuk dan sejenisnya) juga menemui jalan keluar melalui pembetung yang menyebabkan pertumbuhan alga dan acuan di pembetung. Hal ini dapat dicegah dengan mudah dengan menukar penapis udara anda secara berkala sehingga zarah-zarah tertangkap sebelum memasuki ekzos.

Membersihkan Pembetung Penyaman Udara yang Tersumbat

Berita baiknya ialah anda tidak perlu selalu memanggil juruteknik untuk menyelesaikan masalah saluran pembuangan anda.

Anda boleh mengurangkan kemungkinan saluran tersumbat dengan mengalirkan larutan secara berkala untuk mengelakkan pertumbuhan alga dan, jika perlu, menggunakan vakum kering-kering untuk menghilangkan alga yang ada. Sebilangan pengeluar tidak lagi mengesyorkan penggunaan larutan pemutih atau cuka yang dicadangkan kerana pengoksidaan pramatang menyebabkan bahan di penghawa dingin anda merosot.

Penyelesaian Selamat.

Alternatif yang disarankan untuk larutan pembersihan longkang adalah dengan menuangkan air mendidih ke longkang setiap saat. Ini akan membersihkan kotoran yang terkumpul di saluran pembuangan jika penghawa dingin anda dijaga dengan kerap. Sekiranya tidak berjaya, anda mungkin perlu menggunakan vakum kering-kering untuk menghilangkan lebihan atau menjadualkan janji temu dengan juruteknik AC tempatan anda.

Selenggara Pembetung AC Dengan Penyelenggaraan Rutin

Menjaga penghawa dingin anda melalui penyelenggaraan berkala akan memastikan bahawa setiap masalah dapat diselesaikan sebelum anda harus mengatasinya sendiri.

Catat Ulasan for "Saliran Air Ac Tersumbat"