Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Punca Pembekuan AC Yang Anda Perlu Tahu

Punca pembekuan AC, anda akan melihat penumpukan fros pada tembaga yang keluar dari sistem. Kadang-kadang ais yang terkumpul boleh menjadi sangat teruk sehingga membentuk sekumpulan ais penuh. Nasib baik, menyelesaikan masalah selalunya sangat mudah. Hanya kerana pengendali udara anda beku tidak bermakna ada masalah serius dengannya.

Apa yang Perlu Dilakukan Apabila Unit AC Membeku.

punca pembekuan AC

 

Langkah pertama untuk memperbaiki AC beku anda adalah mematikan sistem, jika sistem AC anda masih cuba menyejukkan, ia akan terus membentuk beku.

Dalam kes yang teruk, anda mungkin mahu menukar termostat ke tetapan panas untuk mempercepat pencairan.

Apabila penghawa dingin anda meleleh, pastikan anda memperhatikan paras air di unit ini. Sekiranya panci pembuangan di dalam gegelung penyejat meluap, anda mungkin mengalami kerosakan air di penghawa dingin anda.

Mengapa Penghawa Dingin Saya Membeku?

1. Penyejuk Rendah

Kadang-kadang pembekuan AC boleh disebabkan oleh chlorodifluoromethane pendingin, juga dikenali sebagai R22.

Refrigerant R22 mempunyai sifat fizikal yang berbeza pada pelbagai tahap tekanan. Dalam sistem yang berfungsi dengan baik, cara penyejuk melewati saluran adalah pada suhu di mana pemeluwapan dapat terbentuk di luar saluran.

Sekiranya sesuatu berlaku dan tekanan dalam sistem anda berubah, perubahan tekanan dapat menyebabkan R22 bertindak secara berbeza. Semasa udara panas dan lembap dari rumah anda bergerak ke atas penyejat, kelembapan akan mengembun dan membeku pada gulungan dan ais akan mula terbentuk!

Anda mungkin tidak melihat perubahan dalam prestasi sistem anda dengan sedikit es, tetapi terlalu banyak ais akan mempengaruhi aliran udara.

Akhirnya, ais akan berfungsi sebagai penebat dan mencegah sistem penyaman udara berfungsi dengan baik, dan penyejuk R22 akan menguap dengan lebih cepat. Apabila tahap penyejuk terlalu rendah, penghawa dingin anda tidak dapat membekukan saluran. Es mungkin mencair, dan kemudian anda akan melihat tingkah laku aliran udara telah berhenti tetapi anda tidak mendapat penyejukan sama sekali dari sistem.

Sekiranya sistem anda tidak lagi sejuk, penghawa dingin anda berpotensi mengalami kerosakan air. Kami mengesyorkan agar profesional AC memeriksa rumah anda secepat mungkin untuk memperbaikinya.

2. Aliran Udara yang lemah

Sekiranya penghawa dingin anda tidak mendapat cukup udara, maka tidak akan ada cukup panas (dari udara hangat di rumah anda) untuk mengelakkan pemeluwapan pada gegelung berubah menjadi ais.

Periksa dan ganti penapis udara anda terlebih dahulu. Walaupun penapis udara anda bersih, aliran udara yang buruk masih boleh menjadi masalah.

Periksa semua lubang udara di rumah anda, pegang tangan anda di hadapannya untuk merasakan kebocoran udara dari sisi parut.

Anda juga ingin mencari saluran air yang tersumbat, pintu tertutup atau tersumbat, dan peredam tertutup.

3. Gegelung Kotor

Penyebab pembekuan AC ketiga yang paling biasa adalah gegelung AC yang kotor. Sekali lagi, ais menyekat aliran udara yang betul dari sistem anda - jadi apa yang bermula sebagai sedikit ais boleh keluar dari kawalan menjadi sekumpulan ais yang padat.

Sebab mengapa gegelung penyejat anda beku adalah kerana selain menyejukkan udara di rumah anda, penghawa dingin juga menghilangkan kelembapan. Mereka mengeluarkan air dari udara, yang menghasilkan pemeluwapan yang terbentuk di gegelung.

Biasanya ini tidak menjadi masalah kerana titisan pemeluwapan jatuh dari gegelung ke dalam panci titisan. Tetapi jika panci tetes meluap, gulungan boleh menjadi tersekat air dan membeku.

Gegulung kotor boleh menyebabkan pembekuan kerana lapisan kotoran di atas gegelung dapat menghalangnya daripada menyerap air dengan cukup cepat. Pemeriksaan dua tahunan dari profesional HVAC tempatan anda dapat memastikan gegelung AC anda bersih.

4. Kipas Blower Patah

Kipas AC blower anda membantu menghirup udara sejuk ke tempat yang diperlukan untuk pergi dan mengeluarkan udara hangat di luar.

Semasa udara menyejukkan di dalam penghawa dingin anda, udara menjadi lebih padat dan tidak mengalir juga. Kipas blower membantu menggerakkan udara sejuk dengan "menyedut" udara panas dari rumah anda, yang digantikan oleh udara yang lebih sejuk dan lebih padat.

Seberapa berkesan penghawa dingin anda dapat menghasilkan udara sejuk dan mengeluarkannya 100% bergantung pada mesin anda yang mempunyai keseimbangan aliran udara dan tekanan udara yang betul.

Kadang kala kipas blower anda boleh pecah, atau rosak semasa operasi normal. Apabila kipas blower anda berada di fritz, ia secara signifikan mengubah aliran udara di dalam pengendali udara anda. Terlalu banyak pemeluwapan akan terbentuk di gegelung, dan titisan air tidak akan menguap atau mengalir dengan betul.

Tanpa udara panas bergerak di atas saluran yang betul, kipas blower yang rosak juga boleh menyebabkan saluran penyejuk beku juga. Sekiranya saluran penyejuk anda membeku, awas! Pembekuan dapat disandarkan dengan mudah sehingga ke unit pemeluwap anda di luar, menyebabkan masalah.

Sekiranya anda menangkapnya pada peringkat awal, anda mungkin dapat mengatasi masalah pembekuan AC sendiri. Tetapi jika pembekuan disebabkan oleh gegelung yang kotor, atau sistem anda mengalami kerosakan air, anda boleh menemui pembaikan penghawa dingin di sekitar kawasan anda.

Catat Ulasan for "Punca Pembekuan AC Yang Anda Perlu Tahu"