Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Petua Lengkap Cara Pembersih Dan Menyelenggara AC

Pemeliharaan pemanasan dan penyaman udara profesional secara berkala adalah langkah bijak untuk kediaman anda dan pelaburan untuk kesihatan keluarga anda. Manfaatkan panduan pembersihan kami dan petua pembersih AC untuk memastikan sistem anda berfungsi dengan baik, dan untuk mengelakkan pembaikan kecemasan yang mahal pada bulan-bulan musim panas.

petua pembersih ac

 

Petua Pembersihan AC

Banyak rumah mempunyai penyaman udara pusat dengan dua unit, satu unit dalaman dan luaran, yang memerlukan penyelenggaraan tahunan. Untuk mula membersihkan penghawa dingin anda di landasan yang betul, ikuti petua asas berikut:

- Anda mesti mengeluarkan penutup dari unit luar dan menyapu serpihan dan daun yang terkumpul semasa musim sejuk.

- Periksa seluruh unit untuk tanda-tanda kerosakan, kerosakan dan kerosakan dengan perhatian khusus pada wayar dan tiub yang menghubungkan unit pemanas rumah ke pemampat.

Penyelenggaraan AC

Membersihkan penghawa dingin luaran biasanya melibatkan mematikan bekalan kuasa AC di pemutus. Setelah kuasa dimatikan, lepaskan penutup dari unit pemampat. Anda mungkin harus melepaskan beberapa skru sebelum mengangkat sarungnya. Periksa pendawaian dalaman untuk kerosakan. Sekiranya anda melihat bukti pendawaian yang rosak, pembaikan mungkin memerlukan bantuan pemanasan, pengudaraan, dan penyaman udara (AC) profesional.

Sekarang, cari gegelung kondensor, beberapa tiub, dan sirip di unit pemanasan anda. Anda boleh menggunakan selang kebun dan vakum kedai untuk menghilangkan keratan rumput, daun, atau serpihan lain untuk memastikan penghawa dingin anda mencapai prestasi yang tinggi. Anda juga mungkin perlu melincirkan motor kipas dengan minyak motor elektrik. Kemudian, ganti penutup unit.

Nota Pengendali Udara

Tidak seperti unit luaran, unit dalaman penghawa dingin pusat anda tidak mengumpulkan rumput, gunting rumput, dan serpihan tetapi masih memerlukan penyelenggaraan. Periksa gegelung penyejat, pemasangan tiub, dan vakum untuk habuk yang terkumpul pada musim sejuk. Periksa kabel yang longgar atau rosak.

Periksa panci titisan yang dipasang di bawah gegelung penyejat untuk tanda-tanda kakisan untuk mengelakkan kebocoran air pada masa akan datang. Pot ini mempunyai paip yang mengalirkan air ke longkang atau sinki lantai. Tuangkan campuran air dan peluntur atau air dan cuka untuk memastikan saliran tetap bersih dan tidak tersumbat sepanjang tahun.

Penggantian Penapis Udara AC

Setelah anda menguji pembuangan, ganti penapis mengikut panduan sistem. Sebilangan besar penghawa dingin mempunyai penapis udara yang perlu diganti setiap 1-3 bulan untuk peningkatan kecekapan dan kualiti udara yang tinggi.

Sekarang Uji AC

Setelah memeriksa dan membersihkan penghawa dingin, hidupkan sistem. Balikkan pemutus dan tetapkan termostat ke tetapan sejuk. Pastikan unit luaran berjalan seperti biasa, dan aliran udara ke rumah anda sempurna. Anda kini bersedia untuk musim panas!

Catat Ulasan for "Petua Lengkap Cara Pembersih Dan Menyelenggara AC"