Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Petua Memilih TV Mengikut Keperluan Anda

Membeli TV mungkin terdengar seperti keputusan membeli biasa yang boleh anda buat secara tiba-tiba, tetapi tidak seharusnya. Untuk memastikan anda menikmati TV yang anda beli, anda harus memilihnya dengan teliti. Perhatikan ukuran, resolusi, kualiti suara dan sambungan, seperti yang dibincangkan di bawah ini untuk mendapatkan petua memilih TV.

Petua Memilih TVCatatan ini tidak lagi membincangkan kualiti gambar kerana seharusnya menjadi ciri asas di mana-mana TV moden yang anda dapat. Pilihan anda harus terhad pada TV yang mempunyai warna terang tetapi realistik (tidak terlalu tepu), nisbah kontras yang baik (sekurang-kurangnya 4500: 1), kadar penyegaran yang tinggi (120Hz atau lebih tinggi terutamanya jika anda menggunakannya untuk permainan), dan sudut pandangan yang baik.

Saiz skrin

Salah satu soalan yang paling penting ketika membeli TV adalah ukuran skrin. Seberapa besar TV anda? Jawapannya bergantung terutamanya pada ukuran bilik di mana TV akan dipasang dan bagaimana anda akan menggunakan TV anda. Pakar mempunyai pandangan yang berbeza mengenai cara mencari ukuran TV yang sesuai dengan ukuran bilik. Sebagai contoh, untuk Amazon, ukuran skrin yang disyorkan diperoleh dengan mendapatkan jarak (dalam kaki) antara lokasi TV yang dimaksudkan dan kedudukan di mana anda akan duduk (jarak tontonan), dan mengalikannya dengan 7.7. Ini bermaksud bahawa untuk jarak tontonan 5 kaki, ukuran skrin TV yang disyorkan adalah sekitar 40 inci (5 × 7,7 = 38, tetapi tidak ada TV 38 inci). Rumus ini dikatakan dapat menghasilkan pengalaman menonton yang paling selesa dan mengasyikkan.

Sebaliknya, Crutchfield menunjukkan bahawa ukuran skrin TV yang ideal dapat diperoleh dengan membagi jarak tontonan (dalam inci) dengan 1.5 atau 2.5. Contohnya, jika anda mempunyai jarak tontonan 80 inci atau sekitar 6 hingga 7 kaki, ukuran skrin TV yang disyorkan adalah sekitar 40 inci.

Ini tidak bermaksud bahawa ukuran TV pilihan anda harus berdasarkan ukuran ruang tamu atau ruang hiburan anda. Itu bergantung pada sejauh mana anda mahu duduk dari TV. Sekiranya anda kebanyakan menggunakan TV anda untuk bermain permainan PlayStation, misalnya, anda mungkin meletakkan kerusi anda lebih dekat dengan TV sehingga anda tidak memerlukan layar besar. . Dalam kebanyakan kes, TV 40 inci akan sesuai untuk ruang tamu kecil atau ruang hiburan, tetapi anda boleh mendapatkan sesuatu yang lebih kecil jika anda hanya ingin menggunakannya untuk permainan konsol, melayari laman web, atau sebagai paparan kedua untuk komputer anda. Untuk memastikan bahawa anda mendapat sesuatu yang sangat sesuai dengan keperluan anda, nilaikan TV secara peribadi untuk jarak tontonan yang optimum di kedai.

Resolusi

Mengenai ukuran skrin, anda juga perlu mempertimbangkan resolusi layar. Resolusi skrin yang berkenaan ialah HD atau 720p, FHD atau 1080p, dan Ultra HD atau 4K. Sekiranya anda hanya penonton TV biasa, TV HD mungkin cukup bagus. Rancangan TV, sekurang-kurangnya dalam siaran TV tradisional (bukan penstriman dalam talian), biasanya dalam resolusi 720p atau HD. Tidak ada gunanya mendapatkan TV 1080p atau 4K jika anda hanya akan menggunakan kandungan 720p.

Memilih antara 1080p dan 4K adalah keputusan yang mungkin berdasarkan pada sama ada anda akan mengeluarkan lebih banyak kandungan 4K. Dalam kebanyakan kes, 1080p cukup baik. Ini adalah resolusi yang cukup baik untuk menonton filem, bermain permainan, dan melayari internet. Sekali lagi, tidak ada gunanya membelanjakan skrin beresolusi ultra tinggi jika anda tidak akan mendapatkan kandungan resolusi tinggi. Salah satu sebab kukuh untuk tidak mendapatkan TV 4K adalah kekurangan kandungan 4K. Sebilangan besar TV 4K melaksanakan peningkatan atau penukaran kerana sebahagian besar kandungannya masih dalam format FHD atau 2K. Ini bermaksud piksel dalam video atau permainan hanya ditingkatkan untuk meniru resolusi 4K.

Anda tidak boleh mengatakan bahawa anda mendapat TV 4K kerana anda mahukan ukuran skrin yang besar dan anda mahu melihat TV dari jarak yang lebih jauh. Perbezaan resolusi menjadi tidak penting semakin jauh dari TV. Anda mungkin mahu memilih 4K untuk pemeriksaan masa depan. Diharapkan 4K akan menjadi resolusi standard baru untuk kandungan TV dan media. Akhirnya, lebih banyak kandungan 4K akan tersedia dan lebih murah sehingga tidak menjadi keputusan yang buruk untuk melabur dalam TV 4K.

Audio

TV yang bagus harus dilengkapi dengan audio yang bagus. Seboleh-bolehnya, anda tidak perlu lagi membeli sistem teater rumah yang berasingan untuk menikmati TV anda. Perhatikan bunyi TV yang anda pertimbangkan. Lebih baik jika dilengkapi dengan subwoofer dan bar suara sendiri.

Sekiranya anda mahukan TV nipis yang pas di dinding anda, jangan berharap ia memberikan kualiti suara yang terbaik. Anda mesti mendapatkan pembesar suara tambahan jika anda benar-benar mahukan pengalaman bunyi terbaik. Jelaskan dengan keutamaan anda. Sekiranya anda menginginkan sesuatu yang ringan dan memakan sedikit ruang, bersiaplah untuk menghabiskan lebih banyak untuk menambahkan sistem pembesar suara yang berasingan.

Kesalinghubungan

TV anda harus dilengkapi dengan semua pilihan sambungan yang diharapkan di TV moden. TV anda harus cukup fleksibel untuk disambungkan ke pelbagai peranti lain. Sebagai tambahan kepada port HDMI (lebih baik sekurang-kurangnya 4 daripadanya) dan port audio, ada baiknya mempunyai port USB dan juga sambungan tanpa wayar. TV yang dilengkapi dengan port USB mampu memainkan kandungan media dari pemacu USB. Mereka juga boleh menyambung ke peranti pintar. Begitu juga, mereka yang mempunyai sambungan tanpa wayar dapat digunakan untuk mencerminkan skrin peranti seperti telefon pintar, komputer tablet, dan komputer riba

Namun, jika anda hanya akan menggunakan TV untuk menonton rancangan TV biasa, anda tidak memerlukan banyak pilihan sambungan. TV yang anda dapat kemungkinan akan lebih murah hanya dengan port input dan output asas.

Dipasang Di Dinding Atau Di Rak?

Sebilangan besar TV boleh dipasang di dinding atau diletakkan di rak. Namun, tidak semuanya mempunyai aksesori yang tepat untuk dipasang di dinding. Oleh itu, jika anda berhasrat memasang TV di dinding, lebih baik memasangkannya dengan aksesori yang betul. Tidak perlu menggali lebih dalam untuk pelekap dinding. Beberapa kedai mungkin menawarkan pemasangan percuma.

Adakah Anda Memerlukan TV Pintar?

Sangat bagus jika mempunyai TV pintar tetapi anda tidak perlu mempertimbangkan aspek "pintar". Sekiranya pilihan anda yang lain lebih murah tetapi cukup baik dari segi kualiti gambar dan audio, itu akan menjadi pilihan yang lebih baik. Sekiranya TV anda mempunyai HDMI atau port USB pantas (USB 3.0 atau 4.0), anda boleh menaikkannya ke TV pintar dengan mudah menggunakan dongle TV atau set top box.

Petua dan Kesimpulan

Pertimbangkan petua berikut ketika anda membuat keputusan membeli TV:

  • Jangan digantung pada jenama. Jenama yang anda kenali dan percayai mungkin telah digantikan oleh pemain baru dengan alternatif yang lebih murah dan lebih baik.
  • Sekiranya anda memerlukan TV untuk permainan, selain perkara yang dibincangkan di atas, anda hanya perlu memastikan bahawa TV yang anda dapat dapat mengendalikan gerakan pantas atau pemandangan aksi tinggi dengan baik dengan kadar penyegaran yang tinggi (120Hz atau lebih). Ia juga harus mempunyai jeda input yang rendah.
  • Teliti pilihan anda dalam talian sebelum pergi ke kedai. Dengan cara ini anda boleh terus menilai pelbagai ciri TV yang ingin anda beli.
  • Seboleh-bolehnya, jangan beli TV anda dalam talian. Periksa pilihan anda secara peribadi.
  • Jangan terlalu memperhatikan spesifikasi semasa anda menilai TV. Percayai mata anda sendiri.
  • TV melengkung dan 3D tidak begitu penting. Alami mereka secara peribadi dan tentukan apakah mereka benar-benar bernilai harga tambahan.
  • Baca maklum balas mengenai kualiti TV berkenaan dengan kedai atau vendor. Jangan membuat generalisasi jenama berdasarkan ulasan atau penilaian pembeli yang disiarkan di laman web yang berbeza. Selalunya, ulasan, terutama mengenai kualiti TV dan perkhidmatan pelanggan, adalah khusus untuk kedai.

TV yang anda beli semestinya mempunyai kualiti gambar dan suara yang baik, mudah dipasang, dan mempunyai pilihan sambungan yang mencukupi. Pertimbangkan perkara yang dikemukakan di atas semasa anda meneliti faktor-faktor ini berkaitan dengan keperluan dan pilihan anda.

Catat Ulasan for "Petua Memilih TV Mengikut Keperluan Anda"