Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Menyebabkan Peti Sejuk Atau Pembeku Tidak Sejuk Sama sekali

Sekiranya peti sejuk dan penyejuk beku anda berhenti menyejukkan badan, kapasitor starter dan / atau relay permulaan mungkin rosak. Ini bermaksud pemampat yang menyediakan udara sejuk tidak dapat berfungsi kerana ada bahagian yang rosak. Sekiranya peti sejuk anda terpasang dan mendapat bekalan elektrik di dinding dan kedua-dua peti sejuk dan penyejuk beku anda telah berhenti menyejukkan badan, baca terus bagaimana membaiki peti sejuk tidak menyejuk.

Apa yang Menyebabkan Peti Sejuk Tidak Sejuk?

Adakah pintu dibiarkan terbuka?
Adakah gegelung kondensor telah dibersihkan?
Adakah tetapan suhu salah?
Adakah terdapat sesuatu yang menyekat aliran udara di dalam peti sejuk?

peti sejuk tidak dinginMungkin terdapat pelbagai sebab mengapa peti sejuk dan penyejuk beku tiba-tiba berhenti menyejukkan. Anda mungkin mempunyai termostat kawalan suhu yang salah, pemampat buruk, motor kipas penyejat, motor kipas kondensor, masalah pendawaian, masalah kuasa, dan banyak lagi.

Periksa sama ada peti sejuk terpasang. Pastikan peti sejuk mempunyai kuasa. Adakah lampu di dalam peti sejuk menyala?

Kami mengesyorkan memeriksa semua bahagian dengan meter beberapa sebelum mengeluarkan dan mengganti apa-apa.

Anda mungkin mempunyai kapasitor starter dan / atau relay permulaan yang rosak. 2 bahagian ini membantu menjalankan pemampat. Sekiranya semua yang lain di dalam peti sejuk anda berfungsi tetapi tiba-tiba berhenti menyejukkan badan, periksa 2 bahagian ini untuk melihat sama ada ia terbakar atau rosak. Kapasitor permulaan dan / atau geganti permulaan kedua-duanya terletak di bahagian belakang peti sejuk di atau berhampiran pemampat. Pastikan anda memutuskan bekalan kuasa ke peti sejuk anda sebelum melakukan penyelesaian masalah.

Permulaan Kapasitor Untuk Pemampat Peti Sejuk

Sekiranya peti sejuk berhenti menyejukkan, pemampat mungkin menghadapi masalah semasa memulakan. Kapasitor permulaan memberi kuasa kepada pemampat semasa fasa awal ketika dimulakan. Sekiranya kapasitor permulaan rosak atau terbakar, pemampat akan sukar memulakannya. Anda perlu menguji kapasitor permulaan dengan meter, dan jika anda merasa rosak, lepaskan dan gantikannya.

Mulakan Relay Untuk Pemampat Peti Sejuk

Sekiranya peti sejuk berhenti menyejukkan, geganti permulaan mungkin rosak. Relay permulaan adalah geganti kecil yang dipasang pada pemampat. Relay permulaan ini memberi daya kepada belitan pemampat sesaat pada permulaan permulaan untuk menjalankan pemampat. Sekiranya geganti permulaan kecil ini rosak atau terbakar, pemampat mungkin tidak dapat dimulakan, dan peti sejuk dan penyejuk beku akan berhenti menyejukkan. Sekiranya anda mendapati geganti permulaan rosak atau terbakar, keluarkan dan gantikannya.

Cara Membaiki Peti Sejuk

Saya mempunyai peti sejuk / peti sejuk bersebelahan yang berumur 5 tahun. Peti sejuk dan penyejuk beku berhenti menyejukkan sepenuhnya. Lampu di peti sejuk dan peti sejukku masih menyala, jadi saya tahu ia semakin menyala. Untuk tujuan menyelesaikan masalah, saya mengeluarkan kuasa ke peti sejuk. Saya mengeluarkan penutup belakang kadbod di peti sejuk dan melihat bahawa pemampat tidak berfungsi kerana tidak menyejukkan.

Pemampat peti sejuk tidak menyala tidak kira suhu apa yang saya tetapkan pada peti sejuk / penyejuk beku. Saya juga perhatikan kipas tidak berfungsi atau menyejukkan. Agar pemampat berfungsi dengan baik, diperlukan kapasitor permulaan dan relay permulaan yang baik. Tidak jarang kapasitor pemula atau relai permulaan gagal setelah bertahun-tahun digunakan.

Saya mengeluarkan kapasitor dan relay untuk memeriksa tanda-tanda kerosakan. Relay telah habis dan kerana ini pemampat tidak dapat memulakan / berjalan. Pemampat diperiksa dalam keadaan kerja jadi saya memasang kapasitor permulaan baru dan geganti permulaan. Peti sejuk dan peti sejuk sejuk seperti baru dan pemampat berfungsi dengan sempurna.

Penyelesaian ini untuk peti sejuk yang berhenti menyejukkan akan berfungsi dengan semua jenama peti sejuk termasuk Frigidaire, GE, Kenmore, KitchenAid, LG, Maytag, Samsung dan Whirlpool.

1 ulasan for "Menyebabkan Peti Sejuk Atau Pembeku Tidak Sejuk Sama sekali"

Unknown 15 Mei 2022 11:54 PG Padam Ulasan
Xmembeku