Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cara Memperbaiki Peti Sejuk LG Tidak Dapat Membekukan

Model freezer pintu bawah LG Perancis tidak berfungsi tetapi peti sejuk tidak berfungsi. Sekiranya anda melihat pembeku anda beku terlalu perlahan, atau tidak berfungsi sama sekali, kami dapat membantu anda menyelesaikan masalahnya. Saya mempunyai masalah dengan peti sejuk LG saya, peti sejuk tidak berfungsi tetapi peti sejuk masih berfungsi. Peti sejuk LG tidak akan membeku. Saya meneliti masalah ini dan menemui jalan penyelesaian dan memperbaikinya. Pembaikan ini memerlukan masa 45 minit untuk membaiki peti sejuk beku.

kulkas lg tidak bisa bekuPeti Sejuk LG Berfungsi Tapi Freezer Tidak Membeku?

Perkara pertama yang perlu dilakukan untuk mengesampingkan masalah lain ialah mencabutnya selama 24 jam untuk melihat apakah gegelung di dalamnya membeku. Ya, anda memerlukan peti sejuk beku lain untuk memasukkan makanan semasa melakukan ini. Juga, periksa semua meterai, lubang udara untuk memastikannya tidak tersekat, ratakan peti sejuk, dan tetapkan kawalan suhu dengan betul.

Masalah: Peti sejuk LG mempunyai peti sejuk yang tidak akan membeku. Peti sejuk mula mencair dan semua yang ada di dalamnya dibuang. Saya perhatikan pembuat ais berhenti membuat ais dan semua yang ada di dalam peti sejuk menjadi lembut. Peti sejuk tidak membekukan apa-apa tetapi bahagian peti sejuk berfungsi dengan baik. Kami menukar nombor suhu pembeku dari tinggi ke rendah tetapi tidak memberi kesan. Saya menghidupkan termostat sepanjang masa dan menyalakan semula selama beberapa jam, tetapi itu tidak membuat apa-apa agar peti sejuk berfungsi.

Saya mencuba yang pertama terlebih dahulu dengan mencairkannya, untuk memastikan tidak ada masalah dengan pencairan diri secara automatik. Saya juga mencabutnya selama 24 jam untuk melihat apakah gegelung di dalamnya membeku. Ini tidak menyelesaikan masalah. Namun, jika anda menghadapi masalah ini, cubalah pembaikan berikut jika anda tinggal di persekitaran yang berdebu dan anda belum membersihkan kuali di bahagian belakang peti sejuk anda.

Penyelesaian: Tanggalkan panel belakang peti sejuk dan ia boleh memasuki selang pembuangan untuk panci. Beberapa periuk air berdebu lain duduk di rak bawah. Terdapat habuk yang meliputi seluruh kawasan. Saya menggunakan vakum kedai dan membuang semua habuk dan kotoran. Selang bawah terendam dalam air kotor. Ia dibersihkan dari semua kotoran dan debu untuk menyelesaikan masalah. Untuk memastikan salurannya bersih, saya menembak udara termampat ke dalam peti sejuk dan peti sejuk, yang memeriksa aliran udara di sisi lain dan keluar udara.

Habuk adalah masalahnya. Gegelung di bawah peti sejuk / penyejuk beku adalah cara peti sejuk untuk menghilangkan haba. Sekiranya gegelung atau komponen lain dari peti sejuk ditutup dengan habuk atau kotoran, haba tidak dapat dilepaskan atau sesuatu mungkin tersumbat atau tersumbat. Bersihkan gegelung dengan baik dengan mengosongkan gegelung peti sejuk / penyejuk beku kerana kipas pemeluwap berada di lokasi tersebut.

PETUNJUK: Sekiranya pembeku dan peti sejuk keduanya panas, biasanya ini merupakan tanda gegelung kondensor kotor di bawah unit di mana pemampat dan kipas berada. Bersihkan dan hampa dan ia akan mula berfungsi dengan baik.
Sekiranya berlaku pada peti sejuk beku LG anda: Pemampat linier menggunakan pintu pengudaraan untuk mengatur kesejukan & sejuk, jadi mungkin ada masalah dengan pengudaraan.

Apa Lain Yang Boleh Menyebabkan Pembeku Peti Sejuk LG Tidak Membekukan?

Gegelung Kondensor Kotor

- Motor Kipas Penyejat
- Permulaan Relay
- Gegelung Penyejat Beku

Masalah Gegelung Kondensor Kotor:

Sekiranya gegelung kondensor terletak di dalam dinding pembeku, anda tidak perlu membersihkannya. Sama ada gegelung kondensor mudah diakses dari belakang atau di bawah unit, anda harus membersihkannya setiap 6-12 bulan. Sekiranya gegelung kondensor kotor, ia tidak akan dapat menghilangkan haba dengan berkesan, yang dapat mengurangkan kapasiti penyejuk beku anda secara drastik. Bersihkan gegelung kondensor jika kotor atau sudah lama tidak dibersihkan.

Masalah Motor Kipas Penyejat:

Motor kipas penyejat mengedarkan udara yang diambil dari gegelung beku ke atas penyejat dan di seluruh peti sejuk. Sekiranya motor kipas penyejat tidak berfungsi, pembeku anda TIDAK akan membeku. Periksa motor kipas penyejat dengan membuka pintu pembeku dan menekan suis pintu penyejuk beku. Sekiranya suis pintu diaktifkan dan motor kipas penyejat tidak berfungsi, ganti motor kipas penyejat untuk membolehkan pembeku beroperasi dengan baik.

Mula Masalah Relay:

Relay permulaan memberi kuasa kepada pemampat peti sejuk / penyejuk beku. Sekiranya geganti permulaan tidak berfungsi, pemampat tidak akan berfungsi. Apabila pemampat peti sejuk / penyejuk beku tidak dapat beroperasi atau berfungsi dengan baik, peti sejuk beku anda tidak akan menyejuk. Cabut penyejuk beku, keluarkan relay permulaan dari pemampat untuk melihat apakah relay mula rosak. Dapatkan meter pelbagai dan uji relay permulaan. Uji kesinambungan antara terminal mula dan jalankan. Sekiranya geganti tidak mempunyai kesinambungan, lepaskan dan gantikannya.

Masalah Pembekuan Gegelung Evaporator:

Masalah dengan sistem pengeluaran? Pemanas pencairan menyala beberapa kali setiap hari untuk mencairkan ais yang menumpuk di gegelung penyejat beku. Frost akan terbentuk pada gegelung penyejat dan gegelung akan membeku jika pemanas pencairan tidak menyala. Untuk menyelesaikan masalah jika pemanas pencairan tidak berfungsi, gunakan meter pelbagai dan periksa kesinambungan. Sekiranya tidak ada kesinambungan, angkat dan ganti pemanas pencairan.

Bagaimana Menetapkan Semula Freezer Di Peti Sejuka LG?

Untuk menetapkan semula panel pada peti sejuk LG, buka pintu kanan peti sejuk. Kemudian tekan dan tahan butang REFRIGERATOR AND ICE PLUS selama 5 saat. Panel akan berbunyi dan menunjukkan pengaturan suhu untuk menunjukkan bahawa ia telah ditetapkan semula.

Catat Ulasan for "Cara Memperbaiki Peti Sejuk LG Tidak Dapat Membekukan"