Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Penghawa Dingin Tidak Mengeluarkan Udara Sejuk

Sebagai pemilik rumah di kawasan panas, ada beberapa perkara yang lebih mengecewakan daripada mengetahui bahawa penghawa dingin tidak sejuk. Walaupun terdapat banyak faktor yang menyebabkan sistem AC anda mengeluarkan udara yang kurang sejuk, kebanyakannya dapat diatasi dengan mudah. Sekiranya anda menyedari sistem penghawa dingin anda tidak menyejukkan rumah anda, berikut adalah sebab paling umum mengapa dan apa yang boleh anda lakukan mengenainya.

penghawa dingin tidak sejuk

 

Termostat Pada Tetapan Yang Salah

Baiklah, kami tahu apa yang anda fikirkan, tetapi kadang-kadang sesuatu yang konyol seperti menetapkan termostat yang salah boleh menyebabkan masalah keselesaan rumah anda. Periksa tetapan termostat dan pastikan termostat anda diatur ke 'COOL', dan anda tidak mengubahnya secara tidak sengaja ke posisi 'OFF'. Periksa juga apakah kipas tidak diatur ke posisi 'ON', kerana ini boleh mempengaruhi proses penyejukan. Sekiranya ada, menukar kipas ke 'AUTO' akan mengembalikan keselesaan kediaman anda.

Penapis Udara Perlu Diganti

Penapis udara berfungsi untuk menangkap bulu, kotoran, habuk dan sejenisnya sehingga tidak menyebar ke seluruh udara di rumah anda. Tetapi untuk melakukannya, mereka perlu dibersihkan atau diganti dengan penapis udara baru secara berkala. Jika tidak, penghawa dingin anda perlu bekerja lebih keras untuk mengedarkan udara melalui penapis yang tersumbat, sehingga penyejukan tidak cekap.

Mengganti penapis udara anda dengan kerap adalah bahagian penting dalam pemeliharaan asas HVAC pencegahan. Sekiranya anda tidak mengganti penapis udara secara berkala, ia dapat menyekat aliran udara, menyebabkan sistem AC anda mengeluarkan udara hangat. Mengganti penapis udara anda adalah salah satu perkara termudah yang dapat anda lakukan untuk menjaga aliran udara yang baik, jadi pastikan untuk mengganti penapis udara kotor dengan yang bersih setiap bulan.

Kebocoran Penyejuk

Penyaman udara anda mungkin tidak mengeluarkan udara sejuk kerana kebocoran bahan pendingin. Refrigerant adalah agen penyejuk yang diperlukan dalam kitaran penyejukan sistem penghawa dingin anda yang memindahkan haba dari dalam ke luar.

Bahan pendingin tidak habis atau hilang dalam proses ini, tetapi ada kemungkinan bahawa bahan pendingin bocor atau habis sama sekali. Sekiranya sistem penyaman udara anda mengalami kebocoran bahan pendingin, tidak akan ada cukup bahan pendingin untuk memindahkan haba ke luar. Ini dapat menjadikan rumah anda terasa lebih panas daripada biasa, walaupun termostat anda diset dengan betul.

Catat Ulasan for "Penghawa Dingin Tidak Mengeluarkan Udara Sejuk"