Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Mengapa Penghawa Dingin Tidak Dapat Dihidupkan?

Hidup di kawasan yang panas, sistem penyaman udara rumah anda sangat penting untuk keselesaan anda secara keseluruhan. Sekiranya anda mempunyai bayi atau ahli keluarga yang lebih tua, ini juga penting untuk kesihatan mereka secara keseluruhan.

Oleh itu, apabila penghawa dingin tidak dapat dihidupkan (terutamanya semasa musim panas), mudah untuk mengabaikan perasaan tenang dan terus memasuki mod panik.

Jangan bimbang dulu. Penyaman udara yang tidak dapat dihidupkan bukanlah perkara biasa dan ada langkah cepat dan mudah yang boleh anda ambil untuk mengetahui mengapa sistem anda menghadapi masalah.

Berikut adalah sebab yang paling biasa penghawa dingin anda tidak dapat dihidupkan.

penghawa dingin tidak dapat dihidupkan

1. Pemutus Litar Terputus

Pemutus litar dirancang untuk dimatikan ketika menerima beban elektrik. Ini adalah perkara yang baik. Ia melindungi rumah anda dari kebakaran.

Sebab pemutus pecah adalah kerana ia menggunakan terlalu banyak alat sekaligus, atau mungkin alat itu terlalu lama dan menggunakan terlalu banyak elektrik.

Apa pun alasannya, jika pemutus yang memberi kuasa kepada unit AC anda tersekat, AC tidak akan menyala. Periksa untuk mengetahui sama ada anda perlu menetapkan semula pemutus.

2. Anda Mempunyai Fius yang rosak

Untuk mengetahui sama ada fius anda berfungsi dengan betul, anda memerlukan multimeter untuk melakukan ujian kesinambungan. Uji kedua-dua sekering. Sekiranya bip multimeter, fius anda berfungsi dengan baik. Sekiranya salah satu daripadanya tidak terdengar, anda boleh membeli pengganti di kedai perkakasan.

3. Penapis Udara Tersumbat

Berapa kerap anda menukar penapis udara? Ini adalah sesuatu yang kebanyakan orang tahu perlu dilakukan secara berkala, tetapi bukanlah sesuatu yang harus diutamakan.

Mari kita lihat beberapa asas penyaman udara: Penapis udara bersih memastikan aliran udara yang betul. Apabila berlapis-lapis dengan serpihan dan debu, udara tersumbat.

Dalam keadaan biasa, penghawa dingin akan menyerap kelembapan dari rumah anda. Titisan air kemudian akan jatuh ke dalam dulang pemeluwapan, dan disalirkan di luar melalui saluran pembuangan. Tetapi apabila penapis udara anda kotor, titisan air akan membeku, menutup gegelung dengan lapisan ais.

4. Gegelung Penyejat Kotor

Kelemumur, kotoran, habuk dan segala kekotoran jahat dari kehidupan seharian kita boleh membina gegelung penyejat, pemeluwap atau penapis di dalam penghawa dingin anda. Pada dasarnya, penghawa dingin anda penuh dengan komponen yang terdedah kepada penumpukan kotoran. Apabila serpihan terkumpul pada pelbagai komponen penghawa dingin anda, ia menjadikan sistem anda kurang cekap dan akhirnya boleh menyebabkan kerosakan total. Nikmati diri anda (dan sistem anda) dan jadualkan penyelenggaraan penyaman udara secara berkala.

 


5. Talian Kondensor Kotor

Dengan cara yang sama penapis udara menjadi kotor, begitu juga dengan garis pemeluwap. Lama kelamaan, acuan dan alga akan tumbuh di atasnya. Dalam beberapa kes, tikus atau burung mungkin menganggap ini adalah lokasi yang tepat untuk mendirikan kedai.

Anda boleh membersihkannya dengan meletakkan unit pemeluwap AC di luar rumah, mengangkat penutupnya, dan menggunakan tempat basah / kering dan tempat tinggal DIY atau cuka putih suling untuk menghilangkan kotoran di dalamnya. Namun, sebelum anda melakukannya, pastikan mematikan sumber kuasa yang membekalkan kuasa ke penghawa dingin anda. Sekiranya ini terdengar terlalu rumit, hubungi kami dan kami akan mengurusnya.

6. Terdapat Kebocoran Penyejuk

Penyejuk adalah penyejuk. Namun, ia tidak perlu ditambahkan secara berkala, seperti pada kereta. Apabila unit AC berfungsi dengan baik, tidak perlu menambahkan bahan pendingin. Kononnya, jika anda mengalami kebocoran freon, penghawa dingin anda tidak akan berfungsi sebagaimana mestinya. Ia juga boleh menyebabkan keracunan penyejuk.

7. Motor Berhenti Berfungsi

Sekiranya penghawa dingin anda mengeluarkan bunyi yang pelik sebelum berhenti berfungsi sepenuhnya, masalahnya mungkin berlaku pada motor yang rosak. Untuk mengetahui sama ada motor anda masih tinggal di dalamnya, anda boleh melakukan ujian kapasitor.

Sekiranya masalahnya adalah motor anda, anda harus mendapatkan sebut harga berapa kos untuk membaikinya berbanding kos untuk mengganti unit AC.

8. Terdapat Masalah Pendawaian di Rumah Anda

Secara keseluruhan, berapa banyak masalah yang anda hadapi dengan peralatan elektrik di rumah anda? Adakah lampu menyala dan mati secara berkala? Adakah alat mengeluarkan bunyi berdengung pada kali pertama anda memasangnya? Selalunya, terdapat tanda-tanda masalah kabel sebelum puding menyentuh kipas.

Sekiranya anda sering mengalami perkara ini, anda memerlukan juruelektrik untuk menyelesaikan masalah yang mendasari. Dan jika ia mempengaruhi unit AC anda, anda memerlukan profesional AC untuk menjalankan ujian diagnostik.

9. Termostat Anda Perlu Diganti

Termostat anda adalah bahagian tidak terpisahkan dari sistem penyaman udara anda, kerana ia adalah panel kawalan untuk alat ini. Sekiranya termostat anda kosong, rosak, usang, memerlukan bateri, atau beberapa senario lain yang serupa, ia dapat menghentikan penyaman udara anda daripada dihidupkan.

Anda boleh memulakan dengan menguji termostat anda sendiri. Anda akan memerlukan rumah anda tenang untuk ini, dan meluangkan masa untuk memeriksa semua tetapan untuk melihat apakah ia berfungsi dengan baik.

Catat Ulasan for "Mengapa Penghawa Dingin Tidak Dapat Dihidupkan?"