Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tanda-tanda Penghawa Dingin Yang Menakutkan

Malangnya, tidak kira seberapa baik sistem penyaman udara anda, ia akan menghadapi masalah dari semasa ke semasa. Berita baik di sini ialah masalah dalam sistem anda sering dapat dikenali dengan mudah jika anda tahu tanda-tanda apa yang harus dicari. Berikut adalah beberapa tanda penghawa dingin menakutkan, yang apabila anda perhatikan, anda tidak boleh mengabaikannya, kerana ia dapat memberi anda gambaran mengenai masalah apa yang mungkin dihadapi oleh sistem anda.

penghawa dingin menakutkan

 

Penapis Udara Hitam

Oleh kerana sistem penyaman udara anda menarik udara dari sumber luar, terdapat penapis di dalam sistem yang perlu dibersihkan dan diganti secara berkala. Apabila penapis dalam sistem penyaman udara menjadi sangat kotor sehingga berubah menjadi hitam ketika dikeluarkan, ia dapat menyebabkan sistem tidak berfungsi dalam beberapa cara. Bukan hanya itu, penapis udara hitam atau kotor juga boleh menyebabkan sejumlah masalah kualiti udara dalaman.

Saliran Tidak Berfungsi

Sekiranya anda melihat ada cecair yang bocor dari unit AC anda, ini adalah tanda bahawa fungsi saliran di sistem anda tidak berfungsi dengan baik. Sistem saliran di pendingin hawa perlu dijaga secara berkala kerana ketika tidak berfungsi dengan baik, mereka dapat mengalirkan cairan ke kawasan lain di rumah anda, yang dapat menyebabkan berbagai jenis kerusakan.

Tanpa Udara Sejuk

Sekiranya penghawa dingin anda tidak melepaskan udara dingin, ini dapat menunjukkan bahawa terdapat semacam kebocoran bahan pendingin dalam sistem. Kebocoran ini boleh menjadi sangat serius jika tidak ditangani dengan cepat, jadi anda harus mencari jalan keluar sebaik sahaja anda melihat tanda-tanda pasti masalah ini.

Masalah Sensor

Terdapat banyak sensor di dalam unit penghawa dingin anda, yang semuanya menyampaikan maklumat penting ke pelbagai sistem di dalamnya. Apabila sensor ini rosak atau kotor, ia dapat menghasilkan hasil yang tidak boleh dipercayai dari sistem AC anda. Perkara pertama yang anda perhatikan jika sistem anda mengalami masalah sensor adalah bahawa akan ada perbezaan antara maklumat yang dipaparkan oleh termostat anda dan suasana yang anda rasakan di rumah anda.

Catat Ulasan for "Tanda-tanda Penghawa Dingin Yang Menakutkan"