Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Jenis Pembangunan perisian

Pembangunan perisian adalah bidang yang sangat bermanfaat dan diminati untuk menjadi sebahagian daripada masa kini. Malah telah dinyatakan sebagai pekerjaan terbaik di Amerika Syarikat, berdasarkan tinjauan kerjaya, harapan gaji, dan tuntutan pekerjaan. Biro Statistik Tenaga Kerja telah mengunjurkan bahawa pada tahun 2026 pertumbuhan pekerjaan dalam pengembangan perisian akan meningkat sebanyak 30%.

pembangunan perisianWalaupun permintaan untuk pembangun perisian tinggi, terdapat kepelbagaian besar dalam jenis pekerjaan yang dilakukan oleh pembangun perisian. Di samping itu, semakin mahir kemahiran anda, semakin banyak peluang gaji yang anda dapat untuk bekerja di bidang pengembangan perisian. Jadi, berikut adalah 10 jenis pembangunan perisian:

Pembangunan Mudah Alih

Pembangunan mudah alih sangat popular hari ini dan melibatkan pembuatan aplikasi yang berjalan pada peranti mudah alih, seperti telefon Android, iPhone, dan juga Platform Windows 10. OS popular dibina dengan bahasa pengaturcaraan mereka sendiri, tetapi kadang-kadang bahasa tradisional juga digunakan. Sifat pembangunan mudah alih yang serba boleh bermaksud anda boleh memiliki apa sahaja dari permainan berkualiti konsol hingga permainan Candy Crush di tangan anda.

Pembangunan Aplikasi

Ini adalah jenis pengaturcaraan asli dan melibatkan aplikasi standard yang menjalankan tugasnya pada sistem operasi desktop seperti Linux, atau Mac. Pembangunan aplikasi terutamanya adalah proses membina program komputer atau sekumpulan program yang membantu dalam menjalankan perniagaan seharian atau pengguna.

Pembangunan Web

Pembangunan web melibatkan pengekodan laman web yang berbeza yang biasanya anda lawati ketika anda minum kopi pagi. Ini merangkumi kerumitan dan pelbagai. Perkembangan web hari ini semakin popular terutama disebabkan oleh teknologi web baru, dan Interface Programming Aplikasi (API) yang membolehkan laman web memanfaatkan ciri-ciri yang berguna.

Pembangunan Belakang

Pembangunan back-end terutama berkaitan dengan kerja yang dilakukan di belakang tabir untuk memastikan program front-end berjalan dengan lancar. Bahagian belakang adalah tempat data disimpan, dan umumnya merangkumi pangkalan data, aplikasi, dan pelayan. Pembangun belakang mesti memahami pangkalan data, bersama dengan seni bina pelayan dan bahasa pengaturcaraan.

Sains Data

Data dianggap emas baru, tetapi set data yang besar tidak akan memberikan nilai jika anda tidak tahu menggunakannya dengan betul. Ini adalah tugas saintis data, yang berjaya mencari nilai dalam data. Mereka akan memanipulasi dan menambang melalui data menggunakan pendekatan analitis untuk mencari penyelesaian pengembangan perisian.

Pembangunan API

Pembangunan Antaramuka Pengaturcaraan Aplikasi atau Pembangunan API melibatkan pembinaan program yang dapat diperluas. Pembangun akan membuat program yang berfungsi sebagai teka-teki di desktop, sistem operasi yang berbeza, web dan mudah alih. Pengembangan API adalah tentang meletakkan dasar untuk metode interaksi GUI, alat, jenis, prosedur standar, dan aturan akses pangkalan data, yang dapat digunakan oleh programmer lain, yang sedang membangun aplikasi lain.

Alat Pembangunan Perisian

Alat pengembangan perisian didasarkan pada alat bangunan untuk pembangun perisian menguji kod. Sebagai tambahan kepada pengujian, pengembangan perisian ini memastikan bahawa kod tersebut memenuhi piawaian industri dan dapat dikekalkan untuk jangka masa panjang. Tidak mudah mengembangkan program yang menguji program lain, tetapi syarikat teknologi seperti Google dan Microsoft mengupah pembangun perisian untuk merancang aplikasi yang akan menguji projek lain.

Pengkomputeran Awan

Perkhidmatan pengkomputeran awan telah menggantikan idea standard penyimpanan tempatan untuk fail dan kini popular di seluruh dunia. Pengkomputeran awan melibatkan penggunaan rangkaian pelayan jauh yang dihoskan di internet untuk mengurus dan menyimpan data dan bukannya menggunakan pelayan tempatan atau komputer peribadi. Pembangunan perisian pengkomputeran awan melibatkan pengembangan perisian, yang akan menjalankan aplikasi penyimpanan awan, seperti penyimpanan OneDrive, dan Amazon Web Services (AWS).

Pembangunan Perisian Keselamatan

Ini juga dikenali sebagai penggodaman, dan anda tidak akan menjadi yang pertama bertanya, adakah ini benar-benar jenis pengembangan perisian. Ini dan merupakan bidang yang sangat penting hari ini. Pakar keselamatan siber dan penguji penembusan bekerjasama untuk melindungi data dan sistem perusahaan. Pasukan keselamatan siber akan membangunkan perisian yang memastikan aset penting syarikat selamat dari serangan berbahaya, virus dan pencurian. Penguji penembusan kemudian akan meretas sistem untuk mencari titik lemah atau kelemahan dan kemudian memberikan penyelesaian pengembangan perisian.

Pembangunan Sistem Tertanam Pembangunan sistem embedded sangat pesat kerana munculnya 'Internet of Things'. Pembangunan perisian jenis ini melibatkan kemahiran pengekodan yang diperlukan untuk sistem terbenam seperti Arduino, Raspberry Pi, Beaglebones, dll. Kesimpulannya Jadi, itu sahaja. Kami telah merangkumi semua 10 jenis pembangunan perisian dan apa yang harus anda lakukan untuk mencapai kejayaan di bidang tersebut. Pembangunan perisian adalah bidang yang sangat dituntut dan sangat menguntungkan dan terlibat dengan mana-mana jenis pembangunan perisian di atas akan memberi anda prospek kerjaya yang hebat.

Catat Ulasan for "Jenis Pembangunan perisian"