Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Pemain Blu-Ray Terbaik Tahun 2021

Sama ada anda memerlukan pemain Blu-ray terbaik yang mudah dompet untuk menonton filem, atau raksasa streaming dengan kekuatan visual dan audio yang besar, senarai pemain terbaik tahun ini telah anda lindungi.

Walaupun di dunia penuh dengan kandungan streaming, cakera Blu-ray masih kuat. Teknologi telah meletup sejak beberapa tahun kebelakangan, membawa pilihan gambar yang lebih baik dan lebih baik. Dalam panduan ini, kami akan menguraikan pemain Blu-ray terbaik tahun ini, untuk sebarang anggaran dan sebarang persediaan. Pada masa kami selesai, anda akan tahu dengan tepat mana yang harus anda pilih, dan mengapa. Dan untuk melengkapkan sistem anda, lihat senarai Sistem Teater Rumah Terbaik kami.

Pemain Blu-ray Keseluruhan Terbaik

1. LG UBK90

LG UBK90
4K: Ya
Penstriman: Ya
Apa yang Kami Suka: Gambar yang sangat baik, bernilai hebat.
Apa yang Kami Tidak: Tidak ada paparan, tidak ada kabel HDMI.

LG UBK90Kami tidak fikir ada pemain Blu-ray keseluruhan yang lebih baik pada masa ini daripada LG UBK90. Nilai keajaiban kecil dari tawaran LG ini tidak kurang hebatnya, mengalahkan model dengan harga yang sama dari Sony, Phillips, dan Yamaha. Kualiti gambar yang menjadi kesepakatan bagi kami: warna dan perincian yang indah, dengan kedalaman dan kekayaan yang nyata. Walaupun pemain lain, seperti Sony BDP-S6700 yang murah, menawarkan pengalaman penstriman yang sedikit lebih baik, LG UBK90 masih menjadi penipu dalam streaming Netflix, Hulu, Amazon, dan banyak lagi. Ia menawarkan kualiti gambar dan suara yang lebih baik daripada Sony dan pemain lain yang lebih murah, yang menjadikannya pilihan yang lebih baik secara keseluruhan. Bagi kebanyakan orang, LG UBK90 adalah satu-satunya pemain yang mereka perlukan.

Terdapat beberapa masalah kecil yang perlu diketahui sebelum anda memilih pemain ini. Kami berharap ada paparan depan dan kami tidak menganggap alat kawalan jauh itu sesuatu yang istimewa. Kami juga berharap ada kabel HDMI yang disertakan, seperti yang ada pada Sony UBP-X800M2. Walau bagaimanapun, untuk harga ini, akan menjadi gila jika terlalu mengkritik butiran kecil seperti itu. LG telah membuat keajaiban di sini, menambah rangkaian Blu-ray mereka yang sudah sangat baik; UBK90 adalah pemenang sebenar. Ngomong-ngomong, inilah tip pro: LG mempunyai model yang lebih baru yang disebut UBKM9, yang berharga $ 29 lebih dan sama dengan UBK90. Secara harfiah sama persis, dengan ciri dan spesifikasi yang sama, baru dijenamakan semula untuk tahun baru (seperti yang disahkan dalam bahagian Soal Jawab di laman web mereka sendiri). Jimat wang anda, beli model lama, dan dapatkan pemain yang sama. Ini adalah produk yang bagus, tetapi anda harus berhati-hati dengan penjenamaan.

2. Sony BDP-S6700

Sony BDP-S6700
4K: Tidak
Penstriman: Ya
Apa yang Kami Suka: Kumpulan ciri yang kuat dan kualiti gambar yang kukuh.
Apa yang Kami Tidak: Reka bentuk dan pelaksanaan aplikasi yang buruk.

Sony BDP-S6700Sekiranya anda ingin membelanjakan sekitar $ 100, anda masih boleh mendapatkan pemain Blu-ray yang mantap - walaupun anda mengorbankan beberapa ciri yang lebih berharga, seperti 4K dan HDR. Sony BDP-S6700 adalah versi lama dari Sony BDP-S3700 yang sangat baik, di bawah, dan, walaupun berstatus terhormat, ini masih merupakan pilihan mudah untuk pemain belanjawan terbaik. Anda mendapat penstriman, teknologi penukaran 2D-ke-3D, masa muat yang baik, dan kualiti gambar yang kukuh. Biasanya, kami menjauhkan diri dari pemain di bawah $ 100, yang cenderung tidak berkualiti. Tetapi Sony adalah nama yang dipercayai, dan BDP-S6700 adalah pilihan yang tepat di sini.

Seperti semua pilihan belanjawan, anda harus mengetahui mengenai kerugian sebelum anda membeli. BDP-S6700 adalah pemain yang hebat, tetapi tidak sempurna. Isu utama kami adalah dengan pelaksanaan aplikasi PlayStation Now yang canggung. Sekiranya anda berminat untuk menggunakan aplikasi itu, kami mencadangkan untuk pergi ke PlayStation 5, yang dibincangkan di bawah. Terdapat juga beberapa masalah dengan ketinggalan, terutama ketika memasukkan teks. Walau apa pun, ini adalah sedikit kesulitan, dan bagi mereka yang menginginkan pengalaman Blu-ray yang sederhana dan berkesan, kami mengesyorkan pemain ini.

3. Sony BDP-S3700

Sony BDP-S3700
4K: Tidak
Penstriman: Ya
Apa yang Kami Suka: Kaedah intuitif dan mudah diakses untuk mendapatkan streaming digital.
Apa yang Kami Tidak: Anda pasti kehilangan beberapa pilihan.

Sony BDP-S3700Sekiranya anda lebih suka mendapatkan hiburan dari perkhidmatan streaming seperti Netflix, berbanding cakera sebenar, Sony BDP-S3700 adalah kaedah terbaik untuk melakukannya. Ia mempunyai salah satu antara muka streaming terbaik di sekitar, dan dengan harga yang sangat baik. Ini memberi anda akses ke pelbagai perkhidmatan streaming - termasuk Netflix, Youtube, dan Amazon Prime - semuanya dalam antara muka yang intuitif dan pantas. Peningkatan 4K adalah cukup baik, dan anda juga akan melihat peningkatan sebenar dalam gambar - periksa nasihat membeli di bawah untuk mengetahui lebih lanjut mengenai perkara ini.

Walau bagaimanapun, walaupun positif, ini masih merupakan pemain belanjawan yang relatif dan anda semestinya mengharapkan kualiti reka bentuk dan binaan yang sesuai. Sony BDP-S3700 kelihatan jelek, dengan kawalan tipis dan kualiti binaan. Walaupun begitu, ia tetap menjadi salah satu kaedah termudah untuk menonton perkhidmatan penstriman, dan jika dibandingkan dengan pilihan mesra bajet kami yang lain, $ 179 Sony UBP-X700, ia melakukan tugas yang lebih baik. Walaupun terdapat beberapa masalah, Sony BDP-S3700 adalah pemain hebat yang tetap menjadi pilihan streaming terbaik.

4. Panasonic DP-UB420

Panasonic DP-UB420
4K: Tidak
Penstriman: Ya
Apa yang Kami Suka: Sokongan audio beresolusi tinggi, kualiti audio yang sangat baik.
Apa yang Kami Tidak: Bina masalah kualiti.

Panasonic DP-UB420sKatakan anda mahukan pemain yang beralih antara filem dan muzik dengan mudah, tetapi anda tidak mahu membelanjakan sejumlah besar. Dalam kes itu, Panasonic DP-UB420 adalah pemain yang mesti dicari. Anda bukan sahaja mendapat sokongan penuh untuk pelbagai format dan jenis fail, menjadikannya sesuai untuk peminat muzik, tetapi ada juga pelbagai penapis, termasuk penapis tiub amp yang benar-benar menghangatkan suaranya. Dan kualiti gambarnya sangat baik, dengan kedalaman dan perincian sebenar.

Walau bagaimanapun, terdapat masalah dengan pemain ini. Yang utama adalah kualiti binaan yang sangat buruk, yang terasa plastik dan tipis. Dan sama baiknya dengan kualiti audio Panasonic DP-UB420, ia tidak memainkan CD dengan sangat baik - sesuatu yang tidak dihadapi oleh model Yamaha. Anggaplah ini sebagai pilihan yang cacat tetapi berfungsi. Sekiranya anda dapat memaafkan masalahnya, anda akan berakhir dengan pemain Blu-ray yang sangat berkebolehan.

5. XBox Siri X

XBox Siri X
4K: Ya
Penstriman: Ya
Apa yang Kami Suka: Keserasian Dolby Vision meletakkan konsol ini di puncak.
Apa yang Kami Tidak: Isu pelancaran dan kekurangan ciri.

XBox Series XSekiranya anda seorang pemain permainan yang kadang-kadang menonton cakera Blu-ray 4K, maka XBox Series X yang baru adalah konsol yang boleh anda gunakan. Ini mendapat anggapan atas PlayStation 5 berkat keserasiannya dengan Dolby Vision (walaupun ada peringatan untuk ini, dibincangkan di bawah). Penglihatan Dolby membolehkan kualiti gambar yang lebih terang dan berbeza, dan setelah melihatnya, kami dapat mengesahkan bahawa ia sesuai dengan masa anda. Tetapi selain dari kenyataan bahawa antara muka dan operasi Seri X jauh mengatasi kebanyakan pemain lain di sini. Dan tentu saja, anda juga boleh bermain permainan di dalamnya.

Namun, ada masalah dengan Blu-ray pada XBox Series X yang perlu diingat. Keserasian Dolby Vision tidak tersedia dari pelancaran (kami menulis ini hanya satu atau dua minggu selepas konsol keluar). Ia akan ditambahkan di kemudian hari, jadi walaupun kami tidak menganggap ketiadaan ini menurunkan konsol dari kedudukan ini, anda tidak akan dapat menikmati masa depan dari awal. Sama sahaja, Seri X tidak diragukan lagi merupakan konsol pilihan bagi mereka yang menikmati cakera Blu-ray.

6. Sony UBP-X700

Sony UBP-X700
4K: Ya
Penstriman: Ya
Apa yang Kami Suka: Sokongan HDR, gambar hebat.
Apa yang Kami Tidak: Kualiti bunyi terasa tidak menentu.

Sony UBP-X700Dolby Vision hebat. Ini adalah sejenis perisian yang menyesuaikan kecerdasan setiap piksel pada layar secara cepat, memberikan anda gambaran terbaik sepanjang masa. Tidak banyak pemain yang menawarkannya, dan sekarang, Sony UBP-X700 adalah pemain yang boleh dicari jika anda ingin mengalaminya. Dolby Vision adalah peningkatan ketara pada standard HDR10 percuma untuk digunakan yang bergantung kepada kebanyakan industri. Malah model Sony lain, seperti UBP-X800, tidak mempunyai ini. Penyertaan menghasilkan gambar yang menakjubkan yang jauh melebihi harganya. Kami berpendapat LG UBK90 adalah sentuhan yang lebih baik, secara keseluruhan, tetapi pemain Sony masih merupakan pilihan yang sangat baik.

Namun, menurut pendapat kami, suaranya dapat diperbaiki. Kami tidak fikir UBP-X700 benar-benar sesuai dengan runut bunyi filem, dengan kualiti audio yang terasa agak lemah dan lemah. Walau bagaimanapun, ini adalah masalah kecil, dan sebahagian besarnya, UBP-X700 adalah pemain yang memuaskan yang memberikan nilai hebat. Berhati-hatilah: jika anda ingin memanfaatkan Dolby Vision, anda memerlukan TV yang dapat menanganinya, dan juga pemain.

7. Sony UBP-X800M2

Sony UBP-X800M2
4K: Ya
Penstriman: Ya
Apa yang Kami Suka: Menambah sokongan untuk Dolby Vision
Apa yang Kami Tidak: Harga yang meningkat tidak betul-betul sesuai dengan set ciri.

Sony UBP-X800M2Sony adalah salah satu daripada beberapa syarikat yang terus melepaskan pemain Blu-ray baru secara berkala. UBP-X800M2 adalah pemain yang luar biasa, model generasi kedua yang menambah sokongan untuk Dolby Vision dan HDR, memperbaiki apa yang sudah menjadi set ciri yang sangat baik. Dengan harga $ 300, ia dengan senang hati mengambil model yang lebih mahal dari Yamaha dan Pioneer, dengan kualiti gambar dan audio yang sangat baik.

Namun, kita mempunyai keraguan. Ya, Dolby Vision dan HDR patut dimiliki, tetapi tidak banyak lagi yang telah ditingkatkan. Ini walaupun UBP-X800M2 berharga $ 50 lebih tinggi daripada pendahulunya. Alangkah baiknya melihat lebih banyak perubahan, tetapi bagaimanapun, ini adalah pemain yang sangat baik. Omong-omong, senarai Amazon yang kami pautkan di sini membuang dua cakera Blu-ray sebagai bonus untuk memulakan anda. Memandangkan anda boleh membeli UBP-X800M2 dengan harga yang sama di tempat lain dalam talian, itu adalah faedah kecil.

8. PlayStation 5

PlayStation 5
4K: Ya
Penstriman: Ya
Apa yang Kami Suka: Kualiti gambar yang kukuh.
Apa yang Kami Tidak: Kekurangan ciri Dolby Vision menjadikan ini pilihan yang tidak baik.

PlayStation 5Walaupun PlayStation 5 baru adalah konsol yang sangat baik, dan pemain Blu-ray yang sangat kompeten, ia kalah dengan XBox Series X, yang dibincangkan di atas. Tidak seperti XBox, ia tidak memiliki kemampuan untuk bermain Dolby Vision, yang merupakan kekecewaan yang ketara. Ini bermakna, dari segi menonton Blu-ray, ini adalah pilihan kedua yang buruk untuk XBox. Walaupun ia adalah konsol yang luar biasa, dan tentunya menawarkan banyak kualiti hebat (dan permainan eksklusif), itu bukan pilihan semula jadi di sini. Walaupun begitu, jika anda menonton Blu-ray di PlayStation 5, ia masih ada dengan pemain Blu-ray berdedikasi terbaik yang ada sekarang.

Perlu diperhatikan: terdapat versi digital PlayStation 5, yang berharga $ 200 lebih sedikit dan sama sekali tidak mempunyai pemacu cakera. Sekiranya anda merancang untuk menonton cakera Blu-ray, pastikan anda menggunakan PlayStation 5. $ 499 yang lengkap, dan tentu saja, kebanyakan model PlayStation sebelumnya yang lain, termasuk PlayStation 4 Pro yang masih relevan, mengendalikan Blu-ray dengan baik.

9. Panasonic DP-UB9000

Panasonic DP-UB9000
4K: Ya
Penstriman: Ya
Apa yang Kami Suka: Kualiti gambar yang luar biasa.
Apa yang Kami Tidak: Boleh didapati sukar di AS - anda perlu membuat pesanan dari luar negara.

Panasonic DP-UB9000Kami teragak-agak untuk memasukkan Panasonic dalam senarai ini; mereka sukar dijumpai di AS, dan walaupun peruncit seperti Amazon menawarkannya, pilihannya boleh dilewati atau terlepas. Tetapi pada akhirnya, kami memutuskan bahawa kami akan gila untuk tidak memasukkannya ke dalam senarai ini. Model ini, DP-UB9000, menawarkan gambar 4K yang benar-benar sukar dipercayai yang paling mudah dari mana-mana model dalam senarai ini. Kejelasan, kecerahan, dan perincian harus dilihat untuk dipercayai. Kedua-dua cakera 4K dan sumber bukan 4K dikendalikan dengan baik. DP-UB9000 mungkin berharga lebih besar, tetapi jika anda dapat mencarinya, ia sangat bernilai.

Yang dikatakan: kami faham jika anda memutuskan untuk lulus, berkat ketersediaan yang berubah-ubah. Pemain yang lebih biasa tersedia yang unggul pada 4K, tetapi tidak mencapai ketinggian yang dilakukan DP-UB9000, adalah PlayStation 5. Ia juga mempunyai kelebihan untuk dapat bermain permainan dan harganya $ 400 yang sangat berpatutan untuk yang terbaik model. Sekiranya anda tidak dapat menemui DP-UB9000, kami mencadangkan untuk menggunakan PS5.

10. Philips BDP7502

Philips BDP7502
4K: Ya
Penstriman: Ya
Apa yang Kami Suka: Warna dan prestasi yang kukuh.
Apa yang Kami Tidak: Pilihan streaming terhad.

Philips BDP7502Philips BDP7502 adalah alternatif yang tepat jika anda tidak menemui LG UBK90, pemain teratas kami. Ia melakukan perkara yang hampir sama, dengan harga yang hampir sama, dengan perbezaan gambar yang cukup untuk menjadikannya alternatif. Kami percaya warna yang ditawarkan BDP7502 tidak begitu terang seperti UBK90, walaupun terdapat HDR, tetapi kami merasa ada sentuhan yang lebih jelas dan terperinci pada gambar. Pada akhirnya, kedua-dua pemain ini mungkin merupakan dua sisi duit syiling yang sama.

Satu perkara yang tidak dimiliki oleh BDP7502 yang dilakukan oleh UP970 adalah kemampuan 3D, yang merupakan sesuatu yang harus anda ingat sebelum membeli. Di luar itu, anda mendapat pemain sub-$ 200 yang cukup standard. Philips tidak dapat bersaing dengan fungsi dan kualiti jenama seperti Sony dan LG, tetapi mereka selalu berjaya. Kami juga menyukai reka bentuk di sini, yang mempunyai hujung depan yang serong dan kelihatan hebat.

11. Reavon UBR-X100

Reavon UBR-X100
4K: Ya
Penstriman: Tidak
Apa yang Kami Suka: Kualiti dan reka bentuk gambar yang menakjubkan.
Apa yang Tidak Kita Lakukan: Peminat yang sangat mahal dan peminat streaming mesti kelihatan di tempat lain.

Reavon UBR-X100Pengilang Perancis Reavon adalah syarikat yang agak baru dalam dunia pemain Blu-ray, dan UBR-X100 adalah salah satu daripada dua persembahan pertama mereka. Ia menghilangkan pemutaran Blu-ray ke tahap minimum, dengan fokus pada kualiti gambar dan reka bentuk yang terbaik. Visualnya mewah di sini, dengan warna dan definisi yang kaya. Kami juga menyukai reka bentuk yang ringkas dan bersahaja, yang sangat mudah sehingga kanak-kanak dapat menggunakannya. Sekiranya anda akan menghabiskan lebih banyak perbelanjaan untuk pemain Blu-ray, dan merupakan sesuatu yang melebihi tawaran asas dari LG, Panasonic, dan Sony, maka pemain Reavon adalah cara terbaik.

Pricetag Reavon UBR-X100 yang besar boleh menyebabkan beberapa orang kecewa, dan itu benar terutamanya apabila anda mempertimbangkan kekurangan ciri di sini. Walaupun anda mendapat 4K, peningkatan skala, dan HDR, tidak ada Wi-Fi sama sekali, yang bermaksud tidak ada Netflix atau Hulu yang tersedia dari pemain. Itu mungkin pemecah perjanjian, terutama pada masa kini. Tetapi jika anda tidak mempedulikannya, dan hanya mahukan pemain yang benar-benar istimewa untuk mempamerkan koleksi Blu-ray anda, majulah. Ngomong-ngomong, kami telah menyebut bahawa ini adalah salah satu dari dua persembahan dari Reavon, yang kedua adalah UBR-X200 yang lebih mahal. Kami rasa ia tidak cukup untuk perbelanjaan tambahan. Anda boleh bertahan dengan yang satu ini.

12. Panasonic DP-UB820

Panasonic DP-UB820
4K: Ya
Penstriman: Ya
Apa yang Kami Suka: Audio dan gambar yang luar biasa.
Apa yang Kami Tidak: Pilihan streaming yang sangat teknikal tidak mempunyai 4K atau HDR.

Panasonic DP-UB820Sekiranya bukan untuk beberapa masalah, yang akan kita sampaikan, Panasonic DP-UB820 akan jauh lebih tinggi dalam senarai ini. Ia menawarkan gambaran yang luar biasa - bukan hanya untuk harganya, tetapi harga apa pun. Gambar yang sangat bersih dan jernih sesuai dengan audio yang bersih dan jernih, memberikan salah satu pengalaman Blu-ray terbaik yang kami dapati. Ini adalah salah satu pemain terbaik yang belum dihasilkan oleh Panasonic. Ia tidak mengalahkan DP-UB9000 yang luar biasa atau nilai bajetnya, DP-UB420, tetapi tetap menjadi pilihan pembunuh.

Kelemahan besar? Anda mesti bersedia meluangkan masa. Untuk mendapatkan yang terbaik dari pemain ini memerlukan pengetahuan teknikal dan kesabaran serta kemahiran untuk menavigasi pelbagai pilihan. Nasihat Pembelian kami dapat membantu dengan beberapa perkara ini, tetapi memalukan bahawa Panasonic tidak membuat DP-UB820 sedikit menakutkan. Kami juga kesal kerana tidak ada pilihan 4K atau HDR untuk streaming, yang semestinya menjadi standard pada zaman ini.

13. LG BPM35

LG Electronics BPM35
4K: Tidak
Penstriman: Ya
Apa yang Kami Suka: Kualiti gambar yang hebat dengan harga yang sangat berpatutan.
Apa yang Kami Tidak: Streaming agak perlahan, sedikit output audio.

LG Electronics BPM35Walaupun LG BPM35 berusia beberapa tahun sekarang, kami masih senang untuk mengesyorkannya. Kami percaya bahawa usia tidak mendiskualifikasi produk, walaupun terdapat versi yang lebih baru. Kami lebih suka menjimatkan wang anda dan mengesyorkan pemain yang berkebolehan - terutamanya apabila BPM35 mempunyai banyak yang ditawarkan. Kualiti gambar BPM35 benar-benar menakjubkan untuk harganya, dan setanding dengan model seperti Sony BDP-S3700, yang harganya hampir dua kali ganda.

Walaupun tidak ada resolusi 4K, BPM35 menawarkan ciri moden seperti Wi-Fi. Tetapi semasa anda mendapat pilihan untuk melakukan streaming dari perkhidmatan seperti Netflix dan Hulu, ciri ini jauh lebih perlahan daripada pada pemain seperti Sony BDP-S6700, yang harganya hanya sedikit lebih tinggi dan membuat pilihan yang jauh lebih baik untuk streaming. Terdapat juga output audio yang sangat sedikit, menjadikan pemain ini pilihan yang tidak baik jika anda suka meningkatkan suara anda. Walau bagaimanapun, BPM35 masih merupakan pemain Blu-ray bajet yang sangat baik, dan alternatif yang baik untuk yang serupa dengan BDP-S6700.

14. LG BP350

LG BP350
4K: Tidak
Penstriman: Ya
Apa yang Kami Suka: Fungsi penstriman penuh dalam pemain Blu-ray, kualiti gambar yang baik.
Apa yang Kami Tidak: Masa memuat yang perlahan boleh mengecewakan.

LG BP350Jumlah pemain Blu-ray belanjawan yang banyak di pasaran boleh membimbangkan, tetapi ada beberapa yang perlu difokuskan. LG BP350 adalah salah satu daripadanya, dan walaupun tidak mencapai ketinggian UBK90 yang sangat baik, pemain utama LG yang menduduki tempat nombor satu dalam senarai ini, ia masih kukuh. Anda mendapat fungsi streaming penuh dengan harga di bawah $ 100, termasuk Netflix, Hulu, dan Amazon Prime. Itu masih jarang berlaku pada pemain pada julat harga ini. Itu, ditambah dengan kualiti gambar yang baik, menjadikan ini alternatif yang baik untuk anjing besar.

Terdapat satu kelemahan utama LG BP350. Sungguh lambat memuatkan apa sahaja, dari Blu-ray hingga streaming. Berbanding dengan LG BPM35 dengan harga yang sama, yang belum mempunyai speedster, ia benar-benar menderita. Sekiranya anda suka tindak balas anda cepat dan bersih, maka anda mungkin ingin menghindari yang ini. Seperti yang ada, perlu dilihat, tetapi pasti ada pilihan yang lebih baik di luar sana.

15. Goldmund Eidos 36U 4K

Goldmund Eidos 36U 4K
4K: Ya
Penstriman: Tidak
Apa yang Kami Suka: Mungkin yang terbaik di planet ini.
Apa yang Kami Tidak: Anda perlu menjual buah pinggang untuk mendapatkannya.

Goldmund-Eidos-36U-4K-SmallDi The Master Switch, kami menghabiskan banyak masa untuk melihat spesifikasi produk. Mereka tidak selalu mudah dijumpai, tetapi biasanya kami cukup yakin bahawa, sekurang-kurangnya, kami dapat memberitahu anda berapa harganya. Kami tidak boleh melakukannya di sini. Goldmund Eidos 36U 4K buatan Switzerland dijual, tetapi anda tidak akan mendapat tanda harga. Kami harus menghubungi mereka untuk bertanya, dan mendapat kembali harga yang disebut dalam Franc Swiss. Masukkan ini dalam kategori "jika anda mesti bertanya, anda tidak mampu." Kami pasti tidak boleh ...

Tidak ada keraguan bahawa ini adalah salah satu pemain Blu-ray terbaik di planet ini, dengan kualiti gambar yang luar biasa. Oleh itu, kami terkejut mengetahui bahawa tidak ada sambungan Wi-Fi, yang bermaksud bahawa pemain paling mahal dalam senarai ini berkongsi sesuatu dengan salah satu yang paling murah: LG UBK80. Sekali lagi, jika anda mempunyai wang untuk membeli salah satu daripadanya, tekaan kami adalah bahawa anda mungkin mempunyai ruang ganti untuk menempatkan koleksi Blu-ray anda.

Blu-ray vs. DVD

Tidak seperti banyak format lama, DVD masih ada, dan masih boleh menjadi pesaing Blu-ray. Kedua-duanya berbentuk cakera fizikal yang anda perlukan untuk memasukkan pemain ke tempat kerja. Perbezaan utama antara keduanya adalah simpanan. Sederhananya, Blu-ray dapat menyimpan sedikit lebih dari lima kali jumlah data yang dapat disimpan oleh DVD - 25GB hingga sekitar 4.7GB. Apa yang diterjemahkan adalah kemampuan untuk tidak hanya memberikan gambar dan suara yang lebih baik, tetapi juga menawarkan menu yang lebih halus, resolusi yang lebih tinggi, peningkatan gambar yang baru seperti 3D, dan ciri tambahan. Sudah tentu, kelemahannya adalah bahawa cakera Blu-ray sedikit lebih mahal, dan sudah lama tidak ada, yang bermaksud bahawa ada lebih sedikit judul yang tersedia.

Pengambilan kami? Blu-ray sepanjang jalan. Ia lebih baik, dan lebih banyak tajuk tersedia setiap hari. Ini dengan cepat menjadi standard. Selain itu, hampir setiap pengeluar mempunyai kemampuan untuk memainkan DVD definisi standard dalam pemain Blu-ray - bahkan meningkatkannya untuk kualiti yang lebih baik, yang akan kita bahas di bawah. Mungkin juga bernilai melabur dalam peralatan tambahan untuk meningkatkan pengalaman anda. Mengapa tidak melabur dalam sistem teater rumah untuk memulakan suara anda?

Berapa Banyak Yang Harus Saya Belanjakan untuk Pemain Blu-ray?

Mungkin tidak sebanyak yang anda fikirkan. Anda boleh membelanjakan lebih dari $ 1,000 untuk pemain, tetapi anda juga boleh mendapatkan model yang sangat mampu dengan harga di bawah $ 200. Kualiti gambar jelas menjadi faktor. Walaupun sebahagian besarnya dikendalikan oleh TV, pemain Blu-ray masih boleh menerjemahkan data pada cakera menjadi gambar yang dapat dilaksanakan. Pemain yang lebih berharga akan menangani perkara ini dengan lebih berkesan daripada yang lebih murah. Walaupun, anda boleh bergantung pada semua pemain dalam senarai kami untuk menghasilkan kualiti yang luar biasa - kami tidak akan memaparkannya sebaliknya.

Anda berpendapat bahawa perincian seperti kemudahan penggunaan, ciri tambahan, dan keserasian 3D hanya akan muncul dalam kurungan yang lebih mahal. Tetapi anda akan salah. Teknologi canggih sering dapat muncul pada sistem tahap kemasukan. Contohnya: Sony UBP-X800M2 mempunyai pelbagai ciri cemerlang yang anda harapkan untuk membayar lebih banyak, dan yang akan cukup mudah bagi kebanyakan orang. Tidak ada peraturan yang sukar dan cepat untuk ini, kerana pemain individu akan berbeza-beza. Apa yang dapat kami katakan adalah bahawa kualiti audio dan video secara signifikan meningkatkan lebih banyak wang yang anda keluarkan. Sekiranya itu penting bagi anda, anda harus berfikir keras untuk meletakkan sejumlah wang tambahan untuk pemain yang sedikit lebih mahal. Percayalah, sangat berbaloi.

Blu-ray vs. Streaming

Salah satu soalan yang paling kerap kami tanyakan: apakah ada gunanya memiliki cakera Blu-ray, ketika ada perkara seperti Netflix? Kami mengambil: benar. Apa yang anda harus fahami adalah bahawa mereka menawarkan pelbagai perkara. Pemain seperti $ 81 Sony BDP-S6700 menawarkan perpustakaan kandungan yang luas dari beratus-ratus pengeluar dan studio yang berbeza, semuanya tersedia atas permintaan melalui perkhidmatan seperti Netflix, Hulu dan Amazon. Terdapat beberapa perkara yang dilakukan oleh cakera yang tidak dapat dilakukan oleh media streaming.

Yang pertama dan paling jelas adalah bahawa perkhidmatan penstriman, sebaik mungkin, rentan terhadap gangguan Internet dan penyanggaan. Tiada isyarat Wi-Fi? Sambungan cerdik? Cium malam selamat tinggal filem anda. Bukan masalah yang akan anda hadapi dengan cakera Blu-ray, kecuali jika anda merosakkan cakera itu sendiri. Kedua, perkhidmatan streaming hebat, tetapi tidak menawarkan banyak kandungan tambahan yang dilakukan oleh cakera Blu-ray. Mereka lebih sesuai untuk malam santai, di mana cakera Blu-ray - yang sering terdapat dalam set, jika kita bercakap mengenai siri TV - lebih sesuai dengan seseorang yang benar-benar ingin melibatkan diri dalam dunia tertentu. Ini membolehkan anda menyerap setiap isi tambahan yang mereka dapat, termasuk pengambilan, adegan yang dihapus, dan wawancara pengarah. Sudah tentu, ada keseronokan untuk memiliki media fizikal. Jangan ketuk sehingga anda mencubanya!

Pemain Blu-ray vs PlayStation vs XBox

Konsol permainan adalah pilihan Blu-ray yang hebat. Mari kita bincangkan tiga sistem utama yang ada di pasaran - yang terbaru, pada masa penulisan - dan beri anda ringkasan ringkas mengenai apa yang mereka semua tawarkan. Sangat jelas, semua yang akan kita sebutkan bermain permainan, dan membolehkan anda mengakses kandungan streaming dalam talian. Tetapi semuanya berbeza sedikit dalam cara mengendalikan cakera Blu-ray. Perbezaan tersebut datang kepada apa yang dikenali sebagai 4K, standard gambar yang dipertingkatkan yang akan kita bahas dengan lebih terperinci di bawah.

Untuk memulakan, kami mempersembahkan $ 499 PlayStation 5. Konsol PlayStation unggulan Sony adalah raksasa, dan dengan mudah salah satu pilihan yang lebih baik untuk Blu-ray, walaupun ketidakmampuannya untuk memainkan cakera 4K penuh (walaupun cukup selesa streaming bahan 4K dari sumber lain) . Terdapat juga $ 429 XBox One S, yang merupakan pilihan Microsoft untuk permainan dan Blu-ray. XBox mempunyai masalah dengan Blu-ray pada masa lalu, dan anda masih perlu memuat turun aplikasi untuk memainkan cakera ini.

Perbezaan utama antara konsol ini dan pemain Blu-ray mandiri adalah, jelasnya, mereka mempunyai kemampuan untuk bermain permainan, melayari Internet, streaming muzik, dan banyak lagi. Dengan kata lain, jika anda tidak memerlukan perkara ini, anda akan membayar premium untuk perkhidmatan yang tidak akan anda gunakan. Mereka juga memiliki kontrol yang, sementara sempurna untuk permainan, cenderung berlebihan kerana hanya menonton cakera Blu-ray. Pengambilan kami? Kecuali anda juga akan bermain permainan, anda akan dapat menjimatkan wang dan mempunyai pengalaman yang lebih baik hanya dengan membeli pemain Blu-ray biasa. Anda akan melihat, by the way, bahawa kami belum memasukkan Nintendo Switch dalam senarai kami. Itu sengaja: jika anda ingin memainkan cakera Blu-ray, lupakan yang ini. Ia bahkan tidak mempunyai pemacu cakera. Maaf!

Jenis dan Profil Cakera Blu-ray Dijelaskan

Semasa anda meneliti pemain Blu-ray, anda sering melihat senarai panjang jenis cakera dan jenis fail yang akan mereka terima dan mainkan. Sudah tentu, sangat jarang bagi pengeluar untuk benar-benar menjelaskan apa itu, atau apa maksudnya. Nasib baik, kami di sini untuk menyelamatkan hari. Atau lebih tepatnya, selamatkan sebahagian hari. Kenyataannya ialah terdapat banyak jenis fail dan cakera. Tidak hanya memerlukan masa untuk menjelaskan apa yang dilakukan oleh setiap orang, tetapi sebilangan dari mereka cukup jelas sehingga maklumat tersebut hanya berguna bagi segelintir orang. Apa yang boleh kami lakukan adalah menerangkan perkara utama yang perlu anda ketahui, dan memberikan senarai yang sesuai dengan setiap pemain yang kami pilih.

Terdapat empat jenis cakera utama yang perlu anda ketahui: Blu-ray, DVD, CD, dan DTS-CD. Dua yang pertama memainkan filem dan suara, dengan Blu-ray berkualiti lebih tinggi, berkat kemampuannya untuk menghantar lebih banyak data (anda boleh membaca lebih lanjut mengenai perbezaan itu di sini). CD memainkan muzik - jelas - sementara DTS-CD yang jarang digunakan memainkan campuran suara sekeliling, biasanya 5.1. Anda tidak akan dapat memainkannya menggunakan pemain CD biasa, dan memerlukan pemain Blu-ray atau DVD untuk membuatnya berfungsi.

Di samping itu, anda akan sering melihat akhiran ROM, R, dan RE. Jadi, sebagai contoh, anda mungkin melihat bahawa dalam spesifikasi LG UBK90 peringkat teratas, anda akan dapat memainkan cakera BD-ROM, BD-R, dan BD-RE. BD-ROM (Blu-Ray Disc, Read Only Memory) bermaksud anda boleh memainkan kandungan pada cakera, tetapi tidak dapat merakamnya; cakera BD-R (Blu-ray Disc Recordable) boleh ditulis sekali sahaja; dan BD-RE (Blu-ray Disc Recordable Erasable) dapat menyalin data berulang kali. Sangat jarang untuk bertemu dua yang terakhir, tetapi ini bermakna anda akan dapat mengetahui apakah pemain dapat mengendalikan cakera Blu-ray buatan rumah. By the way: kadang-kadang anda akan melihat DVD + R, dan DVD-R. Apa perbezaannya? Kedudukan laser berhubung dengan cakera. Untuk semua maksud dan maksud, maksudnya sama. Kami telah menggunakan simbol ± pada jadual di bawah, jika berkaitan. Sebagai catatan: Tuhan yang baik, DVD adalah format yang membingungkan.

Anda akan sering melihat pemain Blu-ray dilabelkan sebagai Profil 1.0, 1.1, 2.0, 5.0 dan sebagainya. Ini adalah kaedah untuk mengklasifikasikan jumlah data yang dapat diambil oleh pemain, dan kemampuannya. Semua pemain Blu-ray akan dapat memainkan semua cakera Blu-ray, tetapi jika anda mempunyai cakera yang menawarkan kandungan 5.0, dengan pemain yang hanya dapat membaca 3.0, maka anda mungkin tidak dapat mengakses beberapa kandungan tersebut. Kami akan cuba menerangkannya sesingkat mungkin:

  1. Profil 1.0 adalah tahap paling asas, tanpa kandungan tertanam gambar-dalam-gambar atau kandungan web.
  2. Profil 1.1 membenarkan kandungan terbenam hingga 256MB, dan bermaksud pemain boleh memuat turun kemas kini firmware melalui Internet.
  3. Profile 2.0 - juga dikenali sebagai BD Live - menambahkan lebih dari 1GB lebih banyak ciri kandungan tambahan, dapat diakses semasa main balik. Fikirkan komen, sudut alternatif, dan seumpamanya.
  4. Profile 3.0 adalah format audio sahaja, dan tidak biasa.
  5. Profil 5.0 - tidak, kami tidak tahu mengapa tidak ada 4.0 - memungkinkan untuk memainkan semula cakera Blu-ray 3D.
  6. Profil 6.0 membolehkan lebih banyak data, dan membenarkan kemasukan ciri yang lebih maju.

Perlu juga diperhatikan bahawa terdapat pelbagai jenis fail dan format filem yang terdapat pada cakera yang akan diterima oleh pemain. Setiap pemain mempunyai senarai panjang dalam spesifikasi pengeluarnya. Kami tidak akan menyenaraikan semuanya di sini, kerana kami akan berada di sini sepanjang hari, tetapi anda boleh menyemak halaman pengeluar untuk setiap pemain jika anda memerlukannya - mereka akan selalu disenaraikan. Sementara itu, berikut adalah senarai pemain kami, dan format dan profil cakera apa yang mereka ambil. 

4K Dijelaskan: Asli berbanding Peningkatan

Tanpa terlalu teknikal, gambar 4K gambar 3,840 x 2,160 piksel. Sungguh, hanya itu: ukuran gambar yang lebih besar, direka untuk memberikan seberapa banyak detail yang mungkin. Ini berbeza dengan 1080p - secara harfiah, 1,080 piksel - yang merupakan standard semasa untuk kebanyakan TV bukan 4K.

Untuk mendapatkan filem, siri, atau permainan yang benar-benar dalam resolusi 4K, anda memerlukan beberapa perkara. Anda memerlukan TV yang mampu menampilkan 4K - yang mana wajar, kebanyakan dari mereka sekarang ini. Anda memerlukan pemain yang benar-benar dapat membaca cakera Blu-ray 4K, yang biasa disebut cakera 4K Ultra-High-Definition (UHD). Yang terbaik dalam senarai kami ialah Panasonic DP-UB9000 ($ 1,180). Dan, tentu saja, anda sebenarnya memerlukan cakera 4K - seperti pada cakera dengan kandungan di dalamnya yang telah direka khusus untuk resolusi 4K di sumbernya. Dua yang pertama tidak begitu kompleks, tetapi yang terakhir - kandungan 4K - yang membuktikan titik pelekat. Pada masa penulisan, tidak ada kandungan 4K tulen di luar sana. Walaupun ini jelas merupakan cara terbaik untuk menonton filem dan siri, jumlah pengeluaran sebenar yang menyampaikan kandungannya dalam 4K asli masih sedikit. Jadi, apa yang perlu dilakukan pengeluar pemain Blu-ray yang giat?

Mudah: Kelas atas. Meningkatkan skala adalah proses mengambil kandungan yang bukan 4K dan mengubahnya sehingga dapat dipaparkan pada resolusi 4K. Beberapa pemain melakukan ini lebih baik daripada yang lain, tetapi secara amnya, ia berfungsi dengan baik. Jelas sekali, ia tidak akan menyentuh kandungan 4K asli untuk resolusi dan kejelasan, tetapi tidak ada yang salah dengannya, dan ia tetap akan memberi anda gambaran yang luar biasa. Sebilangan besar pemain dalam senarai kami menawarkan peningkatan, dan anda boleh membeli mana-mana dengan selamat untuk menikmati kandungan anda dalam 4K - walaupun kandungan itu sendiri tidak dihasilkan dalam 4K. Sekiranya anda merancang untuk membeli cakera 4K, maka kami cadangkan untuk menggunakan pemain yang sedikit lebih mahal yang dapat mengatasinya secara asli. Yang perlu dicari di sini adalah LG UBK90 bernilai $ 300, yang meningkatkan kandungan 4K seperti pro, dan juga meningkatkan apa sahaja yang tidak boleh dicungkil.

Perlu diperhatikan bahawa kandungan 5K memang ada, tetapi pada masa penulisan, sangat jarang berlaku. Terdapat beberapa monitor dan TV yang menyokongnya, tetapi kami belum melihat Blu-ray 5K. Sekiranya ada, sila beritahu kami dalam komen di bawah.

UHD vs HDR

Ini pelik. Kedua-dua akronim sebenarnya menggambarkan sesuatu yang sama sekali berbeza - tetapi kerana Blu-ray adalah dunia akronim yang membingungkan, kedua-duanya sering dikelirukan atau bertukar. Mari kita lihat apakah kita dapat menyelesaikan kekeliruan itu.

Mari mulakan dengan UHD. Singkatan dari Ultra High Definition, dan gambar yang lebarnya 3,840 piksel, berbanding dengan standard 2,160. Dalam erti kata itu, ia adalah sesuatu yang berbeza dengan 4K, namun membingungkan, banyak pengeluar akan menggunakan istilah 4K Ultra HD atau 4K Ultra High Definition seolah-olah kedua-duanya bermaksud perkara yang berbeza. Sejauh yang kita tahu, adalah hasil pertandingan yang mengecewakan antara Sony dan Consumer Electronics Show mengenai istilah mana yang akan digunakan, dengan hasilnya setiap orang sekarang menggunakan dua istilah yang bermaksud perkara yang sama. Ya, kami tahu - kami juga tidak masuk akal. Tetapi jika anda melihat spesifikasi Sony UBP-X700, dan melihatnya mengatakan 4K Ultra HD Blu-ray, itulah maksudnya.

HDR, sebaliknya, adalah sesuatu yang benar-benar berbeza. Singkatan dari High Dynamic Range, dan tidak ada kaitan dengan jumlah piksel di layar. Ini adalah teknologi yang pada dasarnya mengambil setiap piksel tersebut dan meningkatkan kecerahan. Sekarang biasanya, semakin terang anda membuat piksel gambar tertentu, semakin dekat dengan warna putih yang membutakan. Tetapi genius HDR adalah menggunakan kombinasi spektrum warna merah, hijau, dan biru piksel untuk memastikan ini tidak berlaku, dengan hasilnya setiap piksel di layar lebih terang, lebih tajam dan lebih jelas.
 
Dolby Vision Dijelaskan

Kami sudah membincangkan HDR, tetapi perlu disebut jenis tertentu yang mungkin anda lihat. Ini adalah jenis yang kami anggap terbaik, dan patut dicari. Ia dipanggil Dolby Vision. Dibangunkan oleh syarikat yang sama yang mencipta teknologi suara Dolby Atmos standard industri, ini adalah revolusi format HDR asas.

Cara kerjanya adalah mudah. HDR meningkatkan kecerahan setiap piksel, tetapi Dolby Vision mengubah kecerahan itu berdasarkan pemandangan berdasarkan pemandangan. Ia menyesuaikan kecerahan secara cerdas bergantung pada apa yang berlaku di skrin, memberikan anda gambaran terbaik sepanjang masa. Di samping itu, ia juga menjadikan piksel hingga sepuluh kali lebih terang daripada HDR konvensional. Amat luar biasa untuk ditonton, walaupun anda memerlukan TV yang dapat menayangkannya, yang dapat menaikkan harganya. Terdapat beberapa pemain Blu-ray yang ada sekarang yang menawarkan penglihatan Dolby; sekarang, kami fikir yang terbaik adalah Sony UBP-X700, pemain $ 179 yang sesuai dengan gambaran hebat dengan kemampuan yang luar biasa.

Ia juga perlu disebut HDR10 +, teknologi buatan Samsung yang menambahkan metadata dinamik pada gambar. Dalam praktiknya, ini bermaksud pemain dapat menyesuaikan perkara dengan cerdas seperti kecerahan dan warna dengan cepat, sama seperti Dolby Vision, memberikan anda gambaran terbaik mutlak pada setiap adegan filem tertentu. Ia belum tersedia secara meluas, tetapi tidak lama lagi

Nisbah Aspek Dijelaskan

Lupakan nombor piksel sebentar. Mari bercakap mengenai bentuk. Nisbah aspek secara harfiah merujuk pada bentuk gambar anda - seperti dalam, apakah itu persegi (seperti TV sekolah lama) atau adakah segi empat tepat (seperti TV layar lebar)? Jelas sekali, anda perlu mendapatkan bentuk yang tepat untuk TV anda sebelum anda dapat menghargai gambar anda, atau perkara-perkara sama ada akan dihimpit atau diregangkan. Cara termudah untuk melakukannya adalah dengan menggunakan alat kawalan jauh yang disertakan dengan pemain Blu-ray anda, dan menavigasi melalui menu di skrinnya. Anda perlu memberitahu pemain nisbah aspek mana yang hendak dihantar ke TV. Ideanya adalah untuk mempunyai gambar yang memenuhi ruang maksimum di TV, tanpa bar hitam jahat di bahagian atas atau bawah. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai nisbah aspek di sini.

Walaupun pengeluar berbeza-beza, nisbah aspek yang paling biasa anda lihat adalah 16: 9 dan 4: 3. Cara termudah untuk mencari yang betul adalah dengan menavigasinya sehingga gambar adalah bentuk yang anda sukai. Sungguh, tanpa terlalu rumit, itu sahaja yang perlu anda lakukan. Sebilangan besar TV dan kebanyakan pemain Blu-ray telah mencapai standard sekarang di mana mereka akan bermain dengan baik - jadi anda tidak perlu banyak bermain-main dengan menu agar ini berfungsi.
 
Penjelasan Pengekodan Wilayah

Selamat datang ke bahagian media fizikal yang paling menjengkelkan: kod wilayah. Ia bermula dengan filem. Filem yang berbeza mempunyai tarikh tayangan yang berlainan di berbagai belahan dunia, kerana studio bodoh. Tarikh-tarikh pelepasannya hampir sama ketika filem-filem itu benar-benar dirilis dalam DVD - kerana ini adalah masalah yang bermula ketika DVD adalah sesuatu, dan telah bertahan dengan Blu-ray. Jelas, kerana mereka tamak dan lagi bodoh, studio filem itu tidak mahu orang menonton filem itu sebelum mereka bagus dan bersedia. Oleh itu, mereka memperkenalkan sedikit kod pada setiap DVD untuk memastikan bahawa ia hanya boleh dimainkan di kawasan tertentu.

  • Wilayah A merangkumi Amerika dan Asia Tenggara.
  • Wilayah B adalah Eropah, Afrika, Timur Tengah.
  • Wilayah C berada di tempat lain - China, Rusia, bahagian lain di Asia.

Pemain Blu-ray dari satu kawasan tidak dapat memainkan cakera dari kawasan lain. Anda boleh mengubah kawasan pemain Blu-ray anda, jika anda sengaja mendarat dengan cakera dari luar kawasan rumah anda, tetapi anda biasanya hanya dapat melakukan ini beberapa kali sebelum pilihan itu dikaburkan pada menu. Atas sebab itu, kami mengesyorkan agar anda hanya membeli cakera dari kawasan kediaman anda. Ya, kami tahu ia menjengkelkan.
 
Penjelasan Pemain Blu-ray Dijelaskan

Menyambungkan pemain Blu-ray sebenarnya agak mudah, dan melibatkan lebih sedikit kabel daripada yang anda fikirkan. Jelas sekali, kita perlu membuat pemain ini menghantar isyaratnya ke tempat yang betul - visual ke TV, dan suara ke sistem apa pun yang anda sambungkan. Sebagai contoh pertama, mari kita anggap bahawa anda mempunyai TV dan bar suara.

Dengan menggunakan kabel HDMI, anda akan menyambungkan HDMI-out pemain ke HDMI-in TV. Itu mengendalikan gambar. Sudah tentu, kita masih perlu mengendalikan suaranya, dan untuk itu, kita memerlukan kabel HDMI atau kabel optik, yang berjalan dari TV ke bar. Sekiranya kita menggunakan kabel HDMI, kita perlu memastikan bahawa port TV yang dipasang ke ARC (Audio Return Channel). Dengan cara itu, TV tahu untuk menghantar isyarat suara yang dikeluarkannya dari pemain Blu-ray ke pembesar suara di bar suara.

Sekarang untuk sesuatu yang lebih rumit - walaupun, jujur, ia akhirnya menjadi lebih mudah. Katakan anda mempunyai sistem bunyi surround penuh, dengan penerima A / V. Sekiranya demikian, anda hanya perlu menyambungkan pemain Blu-ray, melalui HDMI sekali lagi, ke HDMI-in pada penerima itu sendiri. Agaknya, anda sudah memasang kabel pembesar suara dan penerima anda disambungkan ke TV. Yang perlu anda lakukan selepas itu ialah pastikan bahawa penerima anda telah memilih input yang betul, kemudian menonton!

Terdapat contoh ketiga - walaupun jarang berlaku. Dalam beberapa kes, anda boleh menyambungkan pembesar suara secara langsung ke pemain itu sendiri. Walau bagaimanapun, anda perlu memastikan pembesar suara dihidupkan secara individu - kerana di dalamnya, mereka mempunyai penguat terbina dalam mereka sendiri, atau yang diskrit dipasang secara luaran. Sebabnya adalah bahawa pemain Blu-ray tidak akan mempunyai cukup jus untuk memberi kuasa kepada pembesar suara individu. Bukan itu yang dirancang untuk mereka lakukan. Pastikan anda mengambil kira ini, jika ini adalah laluan yang ingin anda lalui.

Bunyi Cakera Pemain Blu-ray Dijelaskan

Inilah perkara mengenai cakera Blu-ray. Mereka boleh berputar dengan cepat - kadang-kadang sangat cepat. Sekiranya anda mempunyai cakera 4K, anda dapat melihat kelajuan hingga 5.000 putaran seminit. Maksud kepantasan itu ialah bunyi bising - kadang-kadang banyak bunyi. Ini adalah keluhan yang biasa mengenai pemain Blu-ray, dan walaupun kami ingin mengatakan bahawa ada pembaikan yang mudah, kami takut ini biasanya merupakan ciri, bukan bug. Tidak banyak perkara yang boleh anda lakukan untuk memperbaiki pemain Blu-ray yang anda anggap terlalu bising. Nasib baik, untuk pemain yang kami senaraikan ini, sebenarnya bukan masalah - kami tidak pernah mengalami kebisingan yang mengganggu pengalaman Blu-ray kami, dan kami juga tidak menyangka anda akan melakukannya. Tambahan pula, pengeluar pemain Blu-ray menyedari masalahnya, dan sering menambahkan ciri untuk mengurangkannya.
 
Adakah Pemain Blu-ray Mati?

Tugas kita untuk bersikap jujur ​​dengan anda, walaupun kita mempunyai berita buruk untuk disampaikan. Walaupun semua gambar dalam senarai kami patut dibeli, dan semua nasihat membeli yang kami ada di sini benar, tidak ada keraguan bahawa sebagai kategori produk, pemain Blu-ray menghadapi masalah. Lebih daripada satu syarikat menarik diri dari pasaran, dan sementara penjualan cakera masih sihat, kualiti streaming media pada perkhidmatan seperti Netflix meningkat dengan pesat.

Yang pertama pergi adalah OPPO, yang dulu merupakan salah satu jenama terbesar di Blu-ray. Dua pemain utama mereka - UDP-203 dan UDP-205 - masih menjadi kegemaran ramai di kalangan penonton Blu-ray. Tetapi anda tidak akan menjumpainya di senarai kami. OPPO berhenti membuat pemain Blu-ray sepenuhnya pada tahun 2018, lebih suka memberi tumpuan kepada perniagaan telefon bimbit. Harga untuk UDP-203 dan 205 bekas benar-benar tidak waras: kadar kenaikan untuk UDP-203 yang baru? Ia akan menjadi $ 2,000. Tidak, serius. UDP-203 sangat mengagumkan; ia pernah mendahului senarai kami, dan kami pasti akan mengesyorkannya. Tetapi ... celaka. Itu di luar kawalan. Harganya sangat tinggi kerana penawaran rendah - OPPO membuat satu kumpulan terakhir kira-kira 10,000 unit sebelum menyebutnya berhenti dan jelas pasarannya adalah penjual sekarang. Mari berharap syarikat berubah fikiran, kerana mereka membuat peralatan yang sangat baik.

Malangnya, mungkin akan mengatakan yang sama dengan gergasi lain di dunia Blu-ray: Samsung. Mereka baru-baru ini mengumumkan bahawa mereka telah memutuskan untuk berhenti membuat pemain Blu-ray baru. Walaupun mereka akan terus menyokong produk lama, anda tidak akan melihat model baru daripadanya - dan itu bermakna, sayangnya, kami terpaksa meninggalkannya dari senarai kami. Kami tidak tahu apakah ini hanya permulaan, atau jika syarikat lain seperti Sony dan Panasonic akan mengekalkan bendera Blu-ray. Tonton ruangan ini ...
 
Apa yang Perlu Dilakukan Sekiranya Bootloops Pemain Blu-ray Anda

Baru-baru ini, perkara yang agak pelik berlaku pada pemain Samsung Blu-ray di seluruh dunia. Sebilangan besar dari mereka - kita bercakap beratus ribu di sini - terjebak dalam apa yang dikenali sebagai gelung but, lebih kurang sekaligus. Gelung boot bermaksud pemain tidak akan boot. Setelah dihidupkan, ia akan berjalan selama kira-kira sepuluh saat sebelum ditutup sepenuhnya. Ini bukan masalah yang tidak diketahui, tetapi hakikat bahawa ia berlaku pada begitu banyak pemain sekaligus sangat luar biasa.

Yang menggila adalah bahawa banyak pemain ini sebenarnya tidak tersambung ke Internet. Samsung juga tidak boleh menyalahkan kemas kini firmware yang jahat. Teori kerja adalah bahawa sijil SSL yang tidak betul pada mesin yang terjejas telah tamat. Itu biasanya tidak menjadi masalah, kerana sijil SSL dikemas kini secara berkala, dan agak mudah untuk mengeluarkan yang baru. Sijil-sijil tersebut digunakan untuk mengikuti manajemen hak digital pada cakera Blu-ray. Masalahnya, tentu saja, adalah bahawa sijil SSL nakal tidak boleh menjadi mesin penjahat, jadi pada masa ini, itu adalah tekaan siapa pun.

Kami rasa perlu menulis mengenai masalah ini di sini, dan juga kemungkinan penyelesaian. Sekiranya ia boleh berlaku pada Samsung, ia boleh berlaku pada model dari pengeluar mana pun. Model dalam senarai kami sangat berbeza, tetapi mereka mempunyai persamaan dalam perkakasan mereka, dan dalam pengekodan perisian mereka. Sekiranya pemain Blu-ray anda pernah memasuki gelung boot, perlu mengetahui apa yang harus dilakukan mengenainya. Pada masa penulisan, penyelesaiannya tidak sepenuhnya jelas. Orang-orang hebat di Hackaday menulis laporan komprehensif mengenai masalah ini, Dan mencadangkan penyelesaian untuk menetapkan semula jam dalaman pemain Blu-ray sebelum 19 Jun 2020, ketika masalah itu berlaku. Buat masa ini, kami tidak dapat melihatnya dengan berkesan, dan tentunya sangat sukar untuk menetapkan semula jam pada pemain yang tidak akan menyala lebih dari 10 saat pada satu masa. Walau bagaimanapun, ia pasti patut dicuba. Sekiranya anda tidak dapat melakukannya, maka Hackaday menyarankan anda "mencuba paket-menangkap peranti yang sedang berjalan untuk menentukan tempat ia bersambung, dan menipu pelayan NTP pada rangkaian tertutup". Sejujurnya, kami memahami satu kata dalam tiga kata di sana, tetapi jika anda lebih memahami daripada kami, silakan.

Perkara yang sangat mengecewakan ialah Samsung keluar dari perniagaan Blu-ray suatu masa dahulu. Ada sebab mengapa kami tidak memaparkan model mereka dalam senarai kami: jelas sekali tidak ada sokongan purna jual lagi. Samsung telah menjawab masalah ini dengan menawarkan pembaikan surat masuk percuma untuk mana-mana model yang terjejas, tetapi buat masa ini, mungkin perkara terbaik yang harus dilakukan adalah dengan menghindari sepenuhnya pemain Samsung Blu-ray.

Catat Ulasan for "Pemain Blu-Ray Terbaik Tahun 2021"