Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cara Membersihkan Pam Kondensat

Pam kondensat adalah komponen penting dalam sistem penyaman udara anda. Tanpanya, akan ada banyak air bertakung di sistem anda, yang seperti yang kita tahu, tidak bagus. Tetapi terima kasih kepada pam kondensat, ini tidak berlaku.

Pam kondensat mempunyai tiga bahagian utama: takungan, apungan dan pam. Pam berfungsi bersama untuk menghilangkan pemeluwapan yang dihasilkan oleh sistem penyaman udara anda semasa proses penyejukan. Ketika tahap pemeluwapan meningkat di takungan, apungan mula naik, menandakan pam aktif. Pam kemudian menggerakkan pemeluwapan melalui longkang dan keluar dari rumah anda. Kedengarannya seperti sihir, bukan?

Pam kondensat

 

Walaupun pam kondensat tahan lama dan boleh dipercayai, ia perlu dijaga agar tidak gagal. Pam kondensat yang tidak dijaga dengan baik dapat melimpah, yang boleh menyebabkan kerosakan air yang besar di rumah anda. Salah satu cara termudah untuk mencegahnya adalah dengan membersihkan pam kondensat secara berkala. Nasib baik, anda boleh melakukannya sendiri dengan sedikit pengetahuan dan masa. Lihat panduan mudah kami di bawah.

Cara Membersihkan Pam Kondensat dalam 7 Langkah

1. Periksa pam kondensat untuk mendapatkan air. Sebelum anda membersihkan pam kondensat, periksa kawasan di sekitarnya untuk memastikan ia tidak bocor. Sekiranya kawasan itu basah atau mempunyai air yang tetap, anda perlu mencari punca kebocoran.

2. Matikan kuasa pada sumbernya. Sebelum membersihkan pam kondensat, anda mesti mematikan kuasa pada kotak pemutus utama.

3. Tanggalkan paip PVC yang disambungkan ke takungan.

4. Tanggalkan pam kondensat dan letakkan di kawasan kerja yang sesuai. Pastikan tidak menjalankan sistem AC anda semasa pam kondensat terputus.

5. Bilas takungan. Dengan menggunakan air bersih, keluarkan semua alga, kotoran dan serpihan di takungan serta bukaan dan tempat saluran air disambungkan.

6. Keluarkan semua penyumbat. Dengan menggunakan berus botol atau alat yang serupa, singkirkan penyumbatan pam kondensat dengan berhati-hati. Bilas pam tetapi pastikan tidak ada yang memenuhi motor pam.

7. Sambungkan semula longkang. Sambungkan semula saluran pembuangan ke takungan pam, pastikan untuk menyambungkannya di tempat yang betul.

Catat Ulasan for "Cara Membersihkan Pam Kondensat"