Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Mesin Basuh Bocar Dan Cara Mengatasinya

Saya mempunyai mesin basuh yang dipenuhi dengan air. Saya keluar dari bandar dan pulang untuk mengisi mesin basuh dengan air. Air bocor perlahan, jadi saya menangkapnya tepat pada waktunya. Mesin basuh mati dan tidak digunakan dan masih membocorkan air ke dalam tab mandi. Saya mematikan bekalan air utama. Bolehkah anda memberitahu saya apa yang boleh menyebabkan mesin basuh bocor?

Mesin basuh berisi air biasanya menunjukkan injap masuk air yang rosak. Injap ini terdapat di bahagian belakang mesin basuh. Air dari salur masuk Dingin dan Panas mengalir ke injap masuk. Injap masuk ini dikendalikan oleh dua solenoid, satu untuk air panas dan satu untuk air sejuk. Sekiranya injap masuk rosak, air akan bocor ke mesin basuh.

mesin basuh bocorSebelum mengganti injap masuk air mesin basuh, periksa injap secara visual semasa mesin basuh mengisi air. Pastikan injap pengambilan menyebabkan kebocoran. Anda mungkin mendapati selang air longgar, tersumbat, atau rosak di bahagian belakang mesin basuh. Ganti hos atau penapis jika perlu. Periksa injap air untuk penyumbatan atau penyumbatan sebelum menggantinya.

Sebagai catatan umum, jika air bocor ke sinki mesin basuh, maka penyebabnya adalah injap masuk air. Injap perlu diganti untuk mengelakkan air bocor ke mesin basuh. Sekiranya injap tidak betul, gunakan meter. Lihat di bawah untuk cara menggunakan multimeter ...

Cara Mengganti Input Air pada Mesin Cuci yang Bocor

 1. Tarik perlahan mesin basuh dari dinding.
 2. Keluarkan kuasa ke mesin basuh.
 3. Matikan injap bekalan air panas / sejuk.
 4. Putuskan sambungan hos bekalan air dari mesin basuh.
 5. Tanggalkan skru yang menahan panel atas ke mesin basuh.
 6. Tanggalkan panel atas dari mesin basuh.
 7. Cari unit injap masuk air.
 8. Label atau ambil gambar kabel yang menuju ke injap pengambilan.
 9. Tanggalkan kabel dari injap pengambilan.
 10. Tanggalkan selang air dari injap masuk.
 11. Tanggalkan injap pengambilan dengan melepaskan skru.
 12. Ganti injap yang rosak dengan yang baru.
 13. Pasangkan injap masuk baru ke tempatnya.
 14. Sambungkan hos air ke injap masuk.
 15. Sambungkan semula kabel ke injap.
 16. Ganti panel atas mesin basuh.
 17. Masukkan skru untuk menahan bahagian atas mesin basuh.
 18. Pasang hos air panas / sejuk ke injap masuk mesin basuh.
 19. Hidupkan injap air untuk membiarkan air mengalir ke mesin basuh.
 20. Sambungkan mesin basuh ke soket dinding.
 21. Geser mesin basuh kembali ke tempatnya.
 22. Jalankan ujian mencuci untuk memastikan tidak ada kebocoran.

Cara Menguji Input Input Air Mesin Basuh yang Bocor

Tetapkan multimeter ke ohm. Letakkan setiap meter meter ke dalam satu terminal. Sekiranya ujian menunjukkan bacaan tak terhingga maka solenoid anda rosak dan injap masuk air perlu diganti.

Adakah Terdapat Satu Atau Dua Injap Air di Mesin Cuci yang Bocor?

Bergantung pada mesin basuh anda, mungkin ada satu atau dua injap saliran. Satu injap untuk sejuk dan satu injap untuk air panas. Beberapa mesin basuh hanya mempunyai satu unit injap masuk air. Semasa mengganti injap masuk air, pastikan untuk menyelesaikan masalah dan ketahui apakah injap masuk air sejuk atau panas bocor. Sekiranya mesin basuh hanya mempunyai satu injap, anda pasti tahu yang mana bocor.

Apakah tekanan air yang disyorkan untuk mesin basuh?

Injap air mungkin bocor jika tekanan air ke injap kurang dari 20 psi. Sekiranya mesin basuh mempunyai tekanan air yang rendah, air mungkin bocor kerana injap tidak akan ditutup dengan betul. Periksa untuk memastikan mesin basuh mendapat tekanan air yang mencukupi. Tekanan air yang disyorkan untuk mengisi mesin basuh adalah antara 20 psi dan 116 psi (Pound per inci persegi).

Apa lagi yang boleh menyebabkan air bocor dari mesin basuh?

Periksa selang air di bahagian belakang mesin basuh. Sekiranya ia rosak atau rosak, ganti dengan selang air yang baru. Tekanan air yang rendah dapat menyebabkan kebocoran injap masuk air, periksa apakah tekanan air melebihi 20 psi.

Catat Ulasan for "Mesin Basuh Bocar Dan Cara Mengatasinya"