Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cara Merawat Penghawa Dingin Agar Sentiasa Sejuk

Merawat penghawa dingin anda adalah kunci untuk menjimatkan wang pada bil elektrik dan keseluruhan kos penyelenggaraan. Menjadualkan penyelenggaraan berkala dengan penyedia perkhidmatan AC anda akan memastikan bahawa unit anda berfungsi dengan baik dan berjalan seefisien mungkin. Sebaliknya, mengabaikan penyelenggaraan yang diperlukan boleh menyebabkan penggunaan tenaga anda meningkat dan jangka hayat sistem penyaman udara anda berkurang.

merawat penghawa dingin

 

Berita baiknya ialah terdapat beberapa langkah kecil yang dapat anda buat antara janji penyelenggaraan yang dapat memperpanjang umur unit AC anda. Tidak pasti di mana hendak bermula?

Lihat 10 langkah mudah Merawat Penghawa Dingin anda di bawah.

Matikan

Mematikan kuasa semasa bekerja di penghawa dingin anda akan membuat anda selamat semasa anda membongkar dan membersihkan semua bahagian bergerak yang terlibat. Pastikan anda mematikan kotak penutup luar terlebih dahulu, yang akan diletakkan oleh pemeluwap. Kemudian, matikan kuasa pada kotak pemutus.

Buang Serpihan

Anda mesti membuang daun dan serpihan dari dalam unit terlebih dahulu. Untuk melakukan ini, buka penutup sangkar kipas dari bahagian atas unit dan ketepikan. Kemudian, keluarkan semua kotoran dengan pembersih vakum atau dengan tangan dari dalam unit.

Sapu dan Kipas Bersih

Dengan menggunakan selang kebun, semburkan sirip dari dalam ke luar untuk menghilangkan serpihan di antaranya. Anda boleh menggunakan semburan pembersih sirip jika kotoran sukar dikeluarkan, tetapi jangan sekali-kali menggunakan mesin basuh tekanan kerana siripnya sensitif. Anda boleh menyemburkan sangkar kipas atau mengelapnya dan kemudian mengetepikannya.

Luruskan Sirip

Sirip yang patah atau bengkok harus diluruskan untuk memaksimumkan aliran udara. Anda boleh menggunakan pisau mentega atau pelurus sirip untuk melakukan ini. Hati-hati agar tidak merosakkan paip di dalam sirip.

Bersihkan Sekitar Unit

Anda kini boleh mengganti sangkar kipas di bahagian atas unit. Seterusnya, anda mahu membuang serpihan di sekitar unit termasuk semak dan tanaman. Seharusnya radius dua kaki bebas dari apa pun di sekitar unit untuk memastikan aliran udara yang betul. Apabila kondensor tidak digunakan pada musim sejuk, anda boleh menutup bahagian atasnya untuk mengelakkan serpihan jatuh, tetapi jangan sekali-kali menutup sisi kerana kelembapan dapat menumpuk dan menyebabkan kakisan. Jangan sekali-kali menutup unit semasa ia beroperasi.

Meningkatkan Unit

Apabila tanah mula mengeras dari masa ke masa, unit kondensor mungkin tidak stabil, yang akan menyebabkan pemampat gagal pada waktunya. Ratakan kondensor menggunakan pad tahan reput untuk mengelakkan ini berlaku.

Gegelung Penyejat Bersih

Setelah unit luaran lengkap, anda boleh bergerak ke dalam. Pergi ke gegelung penyejat dengan peniup atau relau dan buka. Bersihkan bahagian dalam dengan berus lembut dan semburkan gegelung dengan pembersih gegelung tanpa bilas yang akan berbuih dan menetes ke dalam panci pembuangan. Selepas itu, anda boleh mengeluarkan periuk pembuangan dan membersihkannya dengan sabun dan air panas. Jangan ragu menambahkan sedikit peluntur atau cuka untuk menghilangkan kotoran yang sukar. Anda juga boleh mencurahkan satu bahagian air yang dicampurkan dengan satu bahagian pemutih atau cuka ke longkang untuk mengelakkan pertumbuhan alga. Tablet panci longkang juga tersedia untuk mengalirkan saliran yang bersih. Sekiranya larutan air dan peluntur / cuka anda tidak mudah mengalir, saliran anda tersumbat dan anda harus meneruskan ke langkah seterusnya. Sekiranya tidak, ganti pintu gegelung penyejat dan tutup semula jika perlu.

Saluran Penyejat yang Tersumbat

Lama kelamaan, acuan dan alga dapat membina dan menyumbat saluran penyejat. Tiub saliran biasanya menuju ke saliran bawah tanah, sinki utiliti, atau di luar. Apabila saluran air tersumbat, penghawa dingin anda tidak akan melepaskan udara sejuk untuk mengelakkan banjir. Untuk membetulkannya, anda perlu mengikuti longkang hingga akhir, biasanya paip PVC satu inci berwarna putih, kelabu atau hitam. Anda kemudian boleh menggunakan pembersih vakum untuk membersihkan longkang dari apa pun yang menyumbatnya.

Tukar Blow Filter

Bersama dengan penapis udara anda yang perlu diganti setiap bulan, penapis peniup anda juga harus diganti sepanjang tahun. Dua kali setahun disyorkan, sekali sebelum musim panas dan sekali sebelum musim sejuk adalah optimum. Kandang penapis terletak berhampiran unit penyaman udara dalaman di mana saluran udara segar memasuki unit. Pastikan anak panah pada penapis yang menunjukkan arah aliran udara sepadan dengan anak panah pada unit.

Hidupkan Kuasa

Sekarang setelah anda menjalankan tugas menjaga unit AC anda, anda dapat menghidupkan kuasa dan menunggu udara yang bersih dan sejuk memenuhi rumah anda sekali lagi.

Catat Ulasan for "Cara Merawat Penghawa Dingin Agar Sentiasa Sejuk"