Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Berapa Kali Sekiranya Anda Menukar Penapis Penghawa Dingin

Salah satu soalan yang paling biasa dialami oleh pemilik rumah di kawasan panas mengenai sistem penyaman udara rumah mereka ialah seberapa kerap mereka harus mengganti penapis penyaman udara mereka. Penapis udara penghawa dingin anda bertanggungjawab mengeluarkan sebahagian besar zarah dari udara, yang boleh mempengaruhi kualiti udara dalaman dan kecekapan keseluruhan sistem. Ini juga boleh mempengaruhi jangka hayat sistem dan keperluan pembaikannya dari masa ke masa.

menukar penapis penghawa dingin

 

Faktor-faktor yang Mempengaruhi Berapa Kali Anda Perlu Menukar Penapis Penghawa Dingin

Oleh kerana penapis udara mempunyai tugas yang sangat penting, adalah penting untuk menjaga kebersihan penapis udara anda. Tetapi berapa kerap anda perlu mengganti penapis udara di sistem AC anda? Ketahui mengenai empat faktor yang mempengaruhi berapa kali anda perlu menukar penapis penghawa dingin anda.

Berapa Kerapkah Anda Menggunakan Sistem Penghawa Dingin Anda

Seberapa kerap anda harus menukar penapis udara bergantung pada seberapa kerap anda menggunakan kediaman anda. Untuk rumah percutian yang jarang digunakan, anda boleh mengganti penapis sekali setahun. Walau bagaimanapun, untuk rumah pinggir bandar yang biasa, anda mungkin ingin menukar penapis anda sekurang-kurangnya setiap 90 hari. Tetapi jangka masa itu berubah berdasarkan keadaan tambahan di bawah.

Sebagai peraturan umum, adalah idea yang baik untuk mengganti penapis udara dalam sistem HVAC anda setiap bulan. Walau bagaimanapun, beberapa faktor boleh mempengaruhi masa ini. Contohnya, di Florida pada bulan-bulan yang lebih panas dalam setahun, anda mungkin menggunakan sistem penyejukan anda secara berlebihan. Semasa musim sejuk, anda mungkin tidak menggunakan sistem HVAC anda sama sekali. Selagi anda sering menggunakan sistem, anda mungkin mendapat keuntungan dengan menukar penapis setiap beberapa minggu dan bukannya setiap bulan.

Berapa Banyak Orang Dan Haiwan Peliharaan Di Rumah Anda

Bilangan orang dan haiwan peliharaan di rumah anda akan mempengaruhi kualiti udara rumah anda. Seseorang yang tidak mempunyai haiwan peliharaan perlu menukar penapis udara lebih jarang daripada rumah tangga dengan anak-anak dan banyak haiwan peliharaan.

Haiwan peliharaan boleh menambahkan lebih banyak bulu di udara rumah anda dan boleh membawa lebih banyak zarah seperti habuk, debunga dan kotoran dari luar ke rumah anda. Sekiranya anda mempunyai sekurang-kurangnya satu kucing atau anjing, anda mesti menukar penapis sekurang-kurangnya setiap 60 hari.

Semakin banyak haiwan kesayangan anda, semakin kerap anda menukar penapis. Untuk setiap haiwan kesayangan yang anda miliki di rumah anda, anda semestinya mendapat prestasi 30 hari lebih sedikit dari penapis udara anda. Sekiranya anda mempunyai banyak haiwan peliharaan, ubah penapis anda sebulan sekali.

Apa Jenis Penapis Udara Yang Anda Miliki

Faktor terakhir yang perlu dipertimbangkan berkaitan dengan kecekapan penapis udara anda. Penapis udara yang lebih cekap direka untuk menangkap lebih banyak zarah dan tahan lebih lama. Adalah bijaksana untuk memperhatikan cadangan pengeluar penapis berkenaan penggantian, dan membuat penyesuaian berdasarkan penggunaan anda dan berapa banyak penghuni rumah tersebut.

Adakah Anda Mempunyai Alahan?

Di kawasan panas, anda mungkin perlu menukar penapis udara lebih kerap kerana kelembapan, acuan, habuk dan alergen lain. Sekiranya anda mempunyai alahan dan sensitif terhadap pencemaran udara, ada baiknya anda mengganti penapis udara setiap 30-45 hari. Ini membantu anda dan tetamu serta rakan-rakan isi rumah anda bernafas dan berehat dengan tenang pada hari-hari mendatang. Udara yang lebih bersih bermaksud kesihatan yang lebih baik bagi semua orang pada penghujung hari.

Berapa kerap saya perlu menukar penapis?

Rumah percutian yang kosong, bergantung pada seberapa kerap anda menggunakan sistem, boleh menggantikan penapis udara setiap 6-12 bulan.

Isi rumah satu orang tanpa haiwan peliharaan boleh menggantikan penapis udara mereka setiap 4-6 bulan.

Rumah tangga keluarga tanpa haiwan peliharaan harus menukar penapis sekurang-kurangnya setiap 90 hari.

Isi rumah haiwan peliharaan tunggal mesti mengganti penapis setiap 60 hari.

Rumah tangga yang mempunyai banyak haiwan peliharaan mungkin perlu menukar penapisnya sekerap setiap 20 hari.

Catat Ulasan for "Berapa Kali Sekiranya Anda Menukar Penapis Penghawa Dingin"