Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tanda Sudah Tiba Masanya Untuk Mengganti Komponen AC

Sistem penghawa dingin adalah salah satu pelaburan terbesar yang kami buat di rumah kami, jadi masuk akal untuk memanfaatkannya sepenuhnya. Malangnya, tidak kira seberapa baik sistem AC anda, anda mesti menggantinya pada satu ketika. Sistem AC yang lama atau rosak boleh menyebabkan masalah kepada pemilik rumah seperti peningkatan bil tenaga dan kualiti udara dalaman yang buruk. Tanda sudah tiba masanya untuk mengganti komponen AC baru? Berikut adalah lapan tanda sudah tiba masanya untuk mengganti sistem AC anda.

mengganti komponen ac

 

Sistem AC Lebih 10 Tahun

Bilakah sistem penghawa dingin anda dipasang? Jabatan Tenaga mengesyorkan pemilik rumah mengganti sistem penyaman udara mereka setiap 10 hingga 15 tahun. Penghawa dingin moden tahan lama, tetapi komponen utamanya akan mula merosot setelah kira-kira sepuluh tahun bergantung pada seberapa kerap anda menggunakannya dan mengekalkannya.

Unit AC yang berumur lebih dari sepuluh tahun juga boleh menggunakan bahan pendingin yang dikenali sebagai R-22. Jenis freon ini tidak hanya ketinggalan zaman, tetapi juga membahayakan alam sekitar. Meningkatkan ke unit yang lebih baru akan mengurangkan jejak karbon anda sambil mengurangkan bil tenaga bulanan anda.

Pembaikan berharga lebih dari separuh kos penghawa dingin baru

Sekiranya anda berada di pagar mengenai sama ada membaiki atau mengganti sistem anda sekarang dan sudah lebih dari satu dekad, membeli sistem baru akan menjadi pelaburan yang lebih baik. Semua sistem penyaman udara akan memerlukan pembaikan dari semasa ke semasa, tetapi jika sistem anda memerlukan pembaikan yang lebih dari separuh kos penghawa dingin baru, lebih baik melabur dalam yang baru.

Bil Elektrik Anda Terus Meningkat

Walaupun terdapat perubahan musim dalam kos tenaga anda, bil untuk bulan yang sama dari tahun yang berlainan harus sama. Bil tenaga tinggi adalah satu lagi tanda biasa bahawa anda perlu mengganti atau memperbaiki sistem penyaman udara anda. Seiring usia sistem pemanasan dan penyejukan, kecekapannya cenderung menurun. Ini boleh menjadi masalah bagi mereka yang tidak mempunyai sistem ini sekurang-kurangnya sekali atau dua kali setahun.

Penyelenggaraan secara berkala akan meningkatkan jangka hayat sistem penyaman udara anda dan memastikan unit penyaman udara anda berfungsi seefisien mungkin, tetapi pada suatu ketika, perlu dilakukan peningkatan. Meningkatkan ke penghawa dingin berkecekapan tinggi dapat mengurangkan bil tenaga anda sebanyak 20 peratus.

Tidak Dapat Mengekalkan Rumah Anda Pada Suhu Yang Selesa

Sistem penghawa dingin yang semakin tua akan selalu berusaha memastikan rumah anda berada pada suhu yang konsisten. Ini boleh disebabkan oleh pelbagai masalah seperti termostat yang rosak, termostat yang tidak tepat, tahap bendalir rendah, penyaring tersumbat, saliran retak, atau kerosakan serius pada motor.

Ketidakkonsistenan suhu biasanya bermaksud bahawa sistem penyaman udara anda tidak cukup kuat untuk membekalkan udara ke seluruh rumah anda, atau saluran ekzos tidak dipasang dengan betul. Dalam kedua keadaan, memilih untuk menjaga sistem penyaman udara anda akan menghasilkan persekitaran rumah yang tidak selesa dan peningkatan bil tenaga. Tidak semua penghawa dingin dibuat sama dan dengan kediaman yang berbeza dari segi ukuran, susun atur, lokasi dan banyak lagi, setiap rumah akan mempunyai keperluan unik ketika datang ke pilihan pemanasan dan penyejukan.

Melihat Lebih Banyak Debu Di Seluruh Kediaman Anda

Selain menyediakan udara sejuk dan panas di seluruh rumah anda, sistem AC anda bertanggungjawab untuk menyediakan pengudaraan yang betul. Semasa bekerja dengan cekap, sistem anda harus meningkatkan kualiti udara di dalam kediaman anda dengan membuang debu (dan juga kotoran, kotoran, dan serpihan lain) dan menjaga kelembapan terkawal. Sekiranya anda melihat peningkatan jumlah habuk di rumah anda, ini mungkin merupakan tanda bahawa sistem penyaman udara anda tidak cukup efisien untuk membuangnya.

Bau yang tidak biasa

Bau yang tidak biasa berasal dari sistem HVAC anda mungkin tidak lebih daripada membakar habuk, tetapi penting untuk mematikan peranti dan segera memeriksanya agar selamat. Dalam beberapa keadaan, wayar cair, atau acuan di longkang dapat menghasilkan bau yang tidak biasa.

Bunyi Pelik

Sistem AC yang dijaga dengan baik harus beroperasi dengan tenang. Seiring berjalannya waktu dan komponen individu semakin tua, anda mungkin mula menyedari bunyi seperti mengisar dan memicit. Sekiranya peranti ini mengeluarkan bunyi yang tidak biasa, anda harus segera memeriksa sistemnya.

Mempunyai Kualiti Udara yang Buruk

Semasa musim panas, penyaman udara kemungkinan besar merupakan faktor terbesar dalam hal kualiti udara dalaman. Keluarga yang mengetahui tahap kelembapan, cendawan, debu atau kelembapan yang luar biasa mungkin menghadapi pendingin hawa yang rosak yang perlu diganti.

Catat Ulasan for "Tanda Sudah Tiba Masanya Untuk Mengganti Komponen AC"