Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Menangani Pendingin Hawa Berbasikal Pendek

Pernahkah anda terfikir mengapa penghawa dingin anda dihidupkan dan dimatikan dari semasa ke semasa? Sistem penyaman udara anda melalui kitaran untuk mengekalkan suhu tertentu di rumah anda. Apabila penghawa dingin anda sedang beroperasi, ia sedang dalam proses mencapai suhu yang diinginkan, dan setelah suhu ini tercapai, ia akan mati sehingga kitaran bermula lagi dan bagaimana menangani pendingin hawa berbasikal pendek.

menangani pendingin hawa berbasikal pendek

 

Sekiranya anda menyedari bahawa penghawa dingin anda menghidupkan dan mematikan dalam jangka masa yang singkat, penghawa dingin anda mungkin mengalami kitaran pendek. Terdapat beberapa sebab untuk corak tidak teratur ini. Penting untuk mencari punca kitaran pendek kerana terdapat banyak kesan yang boleh berlaku dari ini.

Apakah Penghawa Dingin Berbasikal Pendek?

Walaupun kitaran AC rata-rata berlangsung sekitar 20 minit, kadang-kadang sistem AC anda dapat melalui masalah yang terlalu cepat dikenali sebagai "berbasikal pendek." Berbasikal pendek adalah istilah yang bermaksud penghawa dingin dihidupkan dan dimatikan dalam jangka masa yang singkat dan tidak memanaskan atau menyejukkan rumah anda dengan betul. Sistem penyaman udara kitaran pendek dapat menjadi kurang efisien, mengakibatkan peningkatan bil tenaga dan kehausan yang berlebihan, dan dapat mengakibatkan kenyamanan di rumah anda berkurang.

Penyelesaian masalah penyebab kitaran pendek mesti dilakukan dengan cepat untuk mengelakkan kerosakan selanjutnya. Sekiranya sistem penyaman udara anda mengalami kitaran pendek, berikut adalah empat kemungkinan penyebabnya.

4 Punca Penyaman Udara Berbasikal Pendek

Tahap Penyejuk Rendah

Sekiranya bahan pendingin rendah di penghawa dingin anda, unit AC anda tidak akan dapat menyejukkan rumah anda dengan betul. Ketidakupayaan untuk bekerja dengan betul memberi tekanan kepada pelbagai komponen, menyebabkannya bekerja lebih keras dan seterusnya boleh menyebabkan sistem AC anda menyala dan mati secara tidak menentu.

Penghawa Dingin Besar

Sekiranya penghawa dingin anda terlalu besar untuk rumah anda, ia akan menyejukkan rumah dengan cepat dan kemudian dimatikan. Ini menghasilkan bil tenaga yang lebih tinggi, lebih banyak panggilan penyelenggaraan daripada biasa dan boleh menyebabkan penyejukan yang tidak rata di rumah.

Gegelung Penyejat Ais atau Kotor

Ini adalah penyebab biasa bagi orang yang tidak melakukan penyelenggaraan penyaman udara pencegahan rutin pada penghawa dingin mereka. Gegelung penyejat di penghawa dingin anda mengeluarkan udara panas dari rumah anda, dan apabila unit A / C anda tidak dapat mengeluarkan udara panas dengan berkesan, ia harus bekerja lebih keras untuk menyelesaikan tugas tersebut. Ini boleh menyebabkan penghawa dingin terlalu panas dan mati.

Penapis Udara Kotor atau Tersumbat

Sekiranya anda tidak mengganti penapis udara secara berkala di rumah anda, penumpukan boleh menyebabkan penghawa dingin bekerja lebih keras daripada yang diperlukan. Apabila penapis udara anda menjadi terlalu tersumbat dengan kotoran, debu, dan zarah mikroskopik lain, penghawa dingin anda harus bekerja lebih keras untuk mengimbangi aliran udara yang hilang. Ini memberi tekanan berlebihan pada bahagian yang mengoperasikan blower dan compressor. Bahagian ini boleh menjadi terlalu panas menyebabkan sistem A / C anda menjadi kitaran pendek atau bahkan berpotensi mengalami kerosakan sehingga mengakibatkan pembaikan yang mahal.

Catat Ulasan for "Menangani Pendingin Hawa Berbasikal Pendek"