Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Petua Yang Perlu Dipertimbangkan Sebelum Membeli HP Terpakai

Ketika membeli telefon bimbit, dunia menjadi taksub untuk membeli telefon bimbit tetapi juga semakin mahal untuk membeli telefon baru. Bukan sahaja telefonnya mahal tetapi kemajuan tertentu dengan telefon baru ini memerlukan anda membeli aksesori yang mahal juga. Tetapi apabila telefon bimbit menjadi lebih pintar, begitu juga pengguna.

membeli telepon terpakaiHarga runcit telefon pintar tertentu boleh berkisar antara ratusan ribu hingga berjuta-juta. Fikirkanlah ... satu-satunya tujuan telefon adalah alat komunikasi, pada intinya, tetapi dengan semua kemajuan teknologi yang dibuat dalam telefon pintar, anda benar-benar dapat menjalankan perniagaan dari telapak tangan anda! Dan ia hanya telefon sehala yang mengambil alih dunia!

Ciri-ciri ini sangat berguna untuk banyak orang tetapi ada juga orang yang tidak menggunakan telefon bimbit dengan semua fungsi dan kemampuan ini. Sekiranya anda tidak menggunakan ciri tersebut, mengapa anda membayar begitu banyak untuknya? Itulah masalahnya ... orang tidak membayarnya. Orang melihat bahawa mereka dapat membeli telefon bimbit berkualiti tinggi tanpa membayar harga yang tinggi.

Anda tentu tidak hanya akan membeli telefon bimbit terpakai tanpa melakukan kajian terlebih dahulu, terutamanya jika ini pertama kalinya anda membeli telefon bimbit terpakai. Lihat lima pertimbangan teratas yang perlu diambil kira sebelum membeli telepon terpakai.

Pastikan Anda Mendapat Tawaran Terbaik

Ketika membeli telefon terpakai, anda tidak mahu membeli telefon pertama yang anda lihat ... anda perlu berbelanja dan membandingkan harga dari penjual yang berbeza. Ini adalah bahagian penting dalam proses membeli-belah kerana anda harus mempertimbangkan harga telefon berdasarkan kualiti yang anda dapat. Oleh itu, sebelum anda membeli, perhatikan beberapa laman web dan harga telefon yang anda mahukan. Dari sana, anda boleh beralih ke pertimbangan seterusnya.

Pastikan anda membeli dari penjual yang dipercayai

Membeli dari penjual yang berwibawa akan menentukan sama ada anda membeli telefon berkualiti atau tidak. Anda mungkin berkata "baiklah, bagaimana saya tahu jika penjualnya terkenal?" Oleh itu, hakikat bahawa ia adalah telefon terpakai, penjual harus menawarkan semacam jaminan dan mempunyai polisi pengembalian… Anda sekurang-kurangnya dapat melihat kedua-dua perkara tersebut di laman web ini dan mereka tidak semestinya sukar untuk mencarinya. Beberapa penjual menawarkan jaminan wang dikembalikan selepas jangka masa tertentu jika anda tidak menyukai telefon.

Lihat jika Terdapat Peralatan Telefon

Apabila anda membeli telefon bimbit baru, ia datang dalam kotak dan biasanya dilengkapi dengan pengecas dan ada yang dilengkapi dengan fon kepala. Sekiranya penjual yang berminat menyertakan kotak dan pengecas asal, anda pasti mendapat telefon berkualiti tetapi jika penjual tidak memilikinya, itu tidak bermaksud telefon itu tidak berkualiti tinggi tetapi anda sekurang-kurangnya ingin memeriksa dan memahami syarat pengembalian.

Periksa Kualiti dan Penerangan Telefon

Sebilangan besar laman web yang menjual telefon terpakai mempunyai stok foto telefon yang mereka jual, tetapi mereka juga harus mempunyai foto telefon yang sebenarnya dijual. Perinciannya sangat terperinci agar calon pembeli dapat melihat dengan tepat apa yang mereka beli. Contohnya, jika terdapat calar kecil di bahagian belakang telefon, ke arah bawah, ia mesti disenaraikan dalam keterangan.

Dengan telefon premium terpakai, biasanya anda tidak perlu bimbang tentang perkara seperti telefon bimbit ini telah melalui pemeriksaan menyeluruh mengenai ciri dan fungsinya.

Periksa telefon bimbit yang dicuri atau tidak

Nasib baik, ada cara untuk memastikan anda tidak mendapat telefon bimbit yang dicuri. Cara yang paling biasa untuk diketahuinya adalah dengan meminta penjual untuk telefon bimbit IMEI (International Mobile Equipment Identity). Sekiranya penjual tidak mahu memberikan maklumat ini kepada anda, bukan sahaja telefon bimbit dicuri, tetapi penjual mungkin bukan penjual yang bereputasi baik.

Catat Ulasan for "Petua Yang Perlu Dipertimbangkan Sebelum Membeli HP Terpakai"