Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

3 Masalah Penyaman Udara Yang Umum dan Perkara Yang Harus Kita Lakukan

Hidup di kawasan yang panas, anda bergantung pada penyaman udara untuk memastikan anda tetap sejuk dan selesa sepanjang tahun. Tetapi memandangkan penghawa dingin anda adalah alat yang kompleks, ia pasti menghadapi masalah dari semasa ke semasa. Ketika menjaga rumah anda tetap sejuk dan selesa, penting untuk mengetahui apa yang harus dilakukan apabila penghawa dingin anda rosak. Berikut adalah tiga masalah penyaman udara yang dihadapi penghawa dingin dan apa yang boleh anda lakukan untuk memperbaikinya.

masalah penyaman udara

 

1. AC Anda Tidak Menghidupkan.

Sekiranya penghawa dingin anda tidak menyala, tetapan termostat mungkin telah diselaraskan secara tidak sengaja atau sistem mungkin telah beralih ke mod "MATI". Pertama, periksa termostat anda untuk memastikan bateri tidak mati dan tetapan sistem telah disesuaikan. Seterusnya, tetapkan termostat anda ke "COOL" dan cuba turunkan suhu sebanyak 5 hingga 10 darjah. Sekiranya rumah anda tidak mula sejuk, hubungi profesional penyaman udara tempatan anda.

2. AC Anda Tidak Menghasilkan Udara Sejuk.

Sekiranya anda menyedari bahawa udara yang keluar dari ventilasi tidak sedingin biasa, periksa penapis udara terlebih dahulu untuk memastikan tidak kotor. Sekiranya penapis udara kotor, ia boleh menyebabkan penghawa dingin anda menghasilkan udara yang kurang sejuk. Mengganti penapis udara kotor dengan yang bersih dapat meningkatkan kecekapan penghawa dingin anda dan memastikannya menghasilkan udara sejuk. Pastikan anda mengganti penapis udara dalam sistem AC anda sebulan sekali untuk memastikan rumah anda tetap sejuk dan selesa. Sekiranya penggantian penapis udara tidak menyelesaikan masalah, sistem A / C anda mungkin rendah pada bahan pendingin. Mengendalikan bahan pendingin boleh membahayakan, jadi hubungi profesional penyaman udara tempatan anda untuk mendapatkan bantuan.

3. AC anda Bocor.

Sekiranya penghawa dingin bocor berhampiran unit kondensor di luar rumah, mungkin ada penyumbatan di saluran pembuangan kondensat. Sekiranya anda merasa selesa untuk memeriksa penyumbatan, buka penutup depan unit kondensor dan periksa apa-apa yang terdapat di dalam longkang. Bersihkan penyumbatan dengan lembut dan ia akan mengembalikan aliran udara yang betul dan menghentikan kebocoran air.

Catat Ulasan for "3 Masalah Penyaman Udara Yang Umum dan Perkara Yang Harus Kita Lakukan"