Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Komputer MacBook Air M1 (2020)

Ciri terbaik MacBook Air untuk pelajar bukanlah kelajuan dan reka bentuk yang menarik, tetapi kebolehpercayaan, sokongan, dan pemeriksaan masa depan yang baik. Ini adalah masa yang sukar bagi pelajar untuk memilih komputer riba mana yang akan dibeli sebelum kembali ke sekolah atau pergi ke universiti, dan mudah bingung tentang apa yang ada di luar sana, dan apa yang harus diutamakan. Panduan kami untuk komputer riba pelajar terbaik mempunyai banyak pilihan dengan belanjawan yang berbeza untuk menjadikan semuanya lebih mudah, tetapi ada satu aspek yang jarang difikirkan oleh orang, tetapi mereka benar-benar seharusnya, dan itu sangat mengarahkan apa yang saya cadangkan secara peribadi kepada orang lain.

MacBook AirPilihan peribadi saya untuk komputer riba terbaik untuk pelajar adalah MacBook Air terbaru (M1, 2020). Saya tahu, saya tahu, ini adalah pilihan yang kontroversial dan berani. Pelajar telah meminta komputer riba Apple untuk ibu bapa mereka semasa saya berteknologi - sejak zaman pra-iPhone.

Tetapi alasan saya bukan bahawa komputer riba Apple sejuk dan komputer riba Windows membosankan (atau, sekurang-kurangnya, mereka dianggap - komputer riba Windows sebenarnya cenderung menawarkan pilihan yang lebih menarik). Ini kerana Apple menawarkan kebolehpercayaan yang membosankan dan diperlukan yang tidak anda dapat dari jenama lain - sekurang-kurangnya, bukan dengan cara yang sama.

Sebahagiannya adalah kebolehpercayaan mesin yang sebenarnya, yang selalu dinilai tinggi oleh Apple (walaupun tidak sendirian dalam hal itu). Dan MacBook Air sangat hebat kerana menggunakan pemproses M1 baru Apple yang berjalan dengan begitu sejuk sehingga tidak memerlukan kipas - yang bermaksud lebih sedikit bahagian kritikal boleh gagal.

Tetapi yang penting ialah rangkaian Kedai Apple dan Penyedia Perkhidmatan yang Diberi Kuasa. Sekiranya komputer riba HP anda gagal dua hari sebelum semua kerja anda selesai, ke mana anda pergi? Ke mana-mana kedai komputer generik di dekat anda, dengan harapan bahawa seseorang yang mungkin tidak pernah melihat reka bentuk komputer riba anda sebelum ini dapat memperbaikinya dengan cepat? Adakah anda akan melindungi jaminan, atau adakah anda perlu mengembalikannya kepada syarikat untuk berapa lama?

Sekiranya MacBook anda gagal dua hari sebelum tugas anda selesai, anda boleh pergi dan berjumpa Apple sendiri, atau minta orang yang diperbaiki sebagai terlatih Apple, yang mengetahui dengan tepat bagaimana mesin itu dibuat. Mereka ada di seluruh negara - jika anda berada di bandar universiti, hampir pasti ada satu yang mudah dikendalikan / pengangkutan awam. Anda juga boleh meminta Apple untuk mengambilnya, tetapi yang menarik adalah anda tidak perlu melakukannya. Anda dapat melihat seseorang dari Apple untuk membincangkannya, dan kemudian anda boleh pergi dan mengganggu orang itu pada masa akan datang.

Jangan memandang rendah ini! Kemalangan berlaku dan kegagalan berlaku, dan mereka melakukan yang terbaik untuk berlaku apabila dunia mengizinkan. Mengetahui dengan tepat di mana hendak membawa komputer riba anda, dan bukan koboi, sangat berharga bagi pelajar.

Komputer MacBook Air Satu Untuk Masa Depan

MacBook Air juga merupakan pelaburan yang baik sebagai komputer riba pelajar, sebagai sesuatu yang dapat bertahan selama bertahun-tahun penggunaan. Sangat mudah untuk membeli komputer riba sejak awal, dan kemudian sedar bahawa itu bukan pilihan yang tepat sebaik sahaja anda memulakan kursus. Saya tahu ini kerana itulah yang berlaku kepada saya.

MacBook Air jauh lebih hebat daripada komputer riba Windows yang setara - sebenarnya lebih dekat dengan komputer riba permainan yang besar dan mahal untuk memproses kuasa - dan itulah muslihat untuk membuktikannya di masa hadapan. Anda mungkin tidak memerlukan semua kekuatan itu, tetapi tidak ada kekurangan untuk memilikinya - MacBook Air tidak berharga sama seperti mesin Windows yang tipis dan ringan, dan ia tidak lebih tebal atau lebih berat untuknya. Dan ia masih mempunyai jangka hayat bateri yang lama.

Sekiranya anda memasuki tahun ini dan memutuskan untuk mencuba sesuatu yang cukup sengit, anda pasti dapat mengatasinya. Penyuntingan video 4K? Podcasting? Menyusun program? Tanpa peluh - seperti yang saya katakan, ia mempunyai tahap prestasi desktop.

Kelemahan yang berpotensi adalah bahawa pemproses Apple M1 yang berdedikasi di MacBook Air mungkin mempunyai masalah keserasian dalam kes yang jarang berlaku (saya membincangkannya lebih lanjut dalam panduan kami untuk MacBook terbaik untuk pelajar) - dan Mac ini tidak dapat menjalankan Windows, jadi jika anda perlu menggunakan perisian yang berjalan di Windows maka ... baiklah, tidak faham.

Tetapi bagi kebanyakan pelajar, MacBook Air adalah pembelian yang baik dari segi kebolehgunaan umum, dan saya fikir hakikat bahawa anda tahu apa yang harus dilakukan sekiranya berlaku sesuatu yang salah menjadikannya pilihan pintar daripada banyak pertandingan.

Catat Ulasan for "Komputer MacBook Air M1 (2020)"