Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

3 Kesilapan Penghawa Dingin Paling Biasa di Kediaman Anda

Sebagai pemilik rumah, sistem AC anda boleh menjadi pelaburan yang cukup besar. Itulah sebabnya penting bagi anda untuk mengetahui cara memastikan sistem pemanasan dan penyejukan anda berjalan dengan lancar dan seefisien mungkin dan untuk mengelakkan kesilapan yang tidak disengajakan yang boleh membahayakan sistem anda. Berikut adalah tiga kesilapan penghawa dingin paling biasa dilakukan pemilik rumah dan apa yang boleh anda lakukan untuk mengelakkannya.

kesilapan penghawa dingin paling biasa

 

1. Meninggalkan Sistem Anda untuk Masa yang Lama

Salah satu kesalahan yang sering dilakukan oleh banyak pemilik rumah adalah membiarkan sistem penyaman udara mereka dalam jangka masa yang lama ketika bekerja atau bercuti dalam usaha untuk menjimatkan tenaga. Walaupun ini dapat menjimatkan bil tenaga anda, ia juga boleh menyebabkan sejumlah masalah seperti pertumbuhan acuan di saluran saluran atau di sekitar pemampat. Sekiranya anda merancang untuk meninggalkan rumah untuk jangka masa yang panjang, menggunakan termostat yang dapat diprogramkan dapat membantu menjimatkan tenaga sambil memastikan rumah anda tetap selesa.

2. Tidak Menggunakan Kipas Siling

Kipas siling bukan sahaja dapat membantu mengatur suhu rumah anda, mereka juga dapat mengurangkan penggunaan tenaga anda secara drastik, membantu anda menjimatkan bil bulanan anda. Semasa musim panas, kipas siling mesti berputar berlawanan arah jarum jam untuk menolak udara sejuk dari penghawa dingin ke bawah. Bagi musim sejuk, kipas siling anda harus berputar mengikut arah jam pada tetapan paling perlahan untuk menarik udara sejuk ke atas dan menolak udara hangat ke samping.

3. Sistem AC Anda Tidak Diuruskan Secara Profesional

Anda juga dapat melindungi sistem penyaman udara anda dengan mengekalkannya secara profesional sekurang-kurangnya dua kali setahun. Kegagalan memperbaiki sistem anda boleh mengakibatkan kerosakan yang mahal, masalah kecekapan, kualiti udara dalaman yang buruk (IAQ), dan membatalkan jaminan peranti. Juruteknik AC anda dapat memeriksa sistem untuk kerosakan, mengganti penapis, mengisi cecair, melincirkan bahagian yang bergerak, menguji ketepatan termostat, dan banyak lagi.

Sekiranya anda memerlukan perkhidmatan AC. Cari tukang pembaikan terdekat anda hari ini untuk menjadualkan janji temu untuk pembaikan, pemasangan khusus, panggilan perkhidmatan bermusim dan banyak lagi.

Catat Ulasan for "3 Kesilapan Penghawa Dingin Paling Biasa di Kediaman Anda"