Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bolehkah Hujan Mempengaruhi Unit AC?

Hujan boleh menjadi perhatian berterusan bagi pemilik rumah, terutama ketika menggunakan peralatan luar seperti unit penyaman udara. Bolehkah hujan mempengaruhi unit AC di luar?

hujan mempengaruhi unit ac

 

Unit AC Anda Dan Hujan atau Cuaca Panas

Dengan cara unit AC dirancang, hujan tidak akan menyakitkan. Unit ini direka untuk mengelakkan air keluar dari air yang sangat penting untuk memastikan unit ini beroperasi seperti biasa. Walaupun semasa hujan lebat di tengah Florida, unit anda akan baik-baik saja.

Adakah Cuaca Menjadi Masalah Untuk Sistem AC?

Ya, cuaca boleh menyebabkan kerosakan pada unit anda. Khususnya, banjir, kerosakan yang berkaitan dengan ribut, dan kakisan. Sekiranya anda mengalami banjir dengan paras air lebih dari 15 inci, kemungkinan masalah dengan unit anda akan timbul. Dengan paras air yang tinggi, komponen elektrik dan bahagian bergerak unit terganggu.

Beberapa inci hujan biasanya tidak akan menyebabkan kerosakan, tetapi angin kencang akan menerbangkan puing-puing. Angin kencang sering mematahkan dahan pokok yang boleh mendarat di unit anda dan memusnahkannya sepenuhnya. Pada masa yang lain, daun boleh jatuh melalui panggangan dan memasukkan bilah atau bahagian lain yang bergerak.

Unit AC biasanya terdedah kepada unsur-unsur dan mereka akan memantulkannya dari masa ke masa. Perkara ini berlaku terutamanya jika ventilasi unit anda tersumbat atau anda menggunakan penutup yang menyekat aliran udara unit. Banyak pemilik rumah memilih untuk menutup unit mereka pada musim sejuk dengan menggunakan penutup plastik yang memerangkap kelembapan dan menanam acuan dan bakteria lain yang akan membusuk wayar dan getah.

Cara Mengelakkan Kerosakan Berkaitan Cuaca pada Penyaman Udara Anda

Satu-satunya cara untuk melindungi unit anda adalah dengan membina perumahan di sekitarnya atau meletakkannya di kawasan tertutup. Walau bagaimanapun, ini biasanya tidak menjimatkan kos atau diperlukan dalam kebanyakan kes. Sekiranya unit anda selalu terdedah kepada angin kencang atau terdedah kepada air yang membanjiri unit, pertimbangkan untuk memindahkan unit ke bahagian rumah yang lain.

Catat Ulasan for "Bolehkah Hujan Mempengaruhi Unit AC?"