Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cara Tetapan Alat Kawalan Jauh Universal

Tidak dapat menjejaki semua alat kawalan jauh anda? Bosan menggali bantal sofa anda? Alat kawalan jauh universal dapat menjadikan menonton TV, mendengar muzik dan bermain permainan video menjadi lebih mudah dengan menggabungkan beberapa alat kawalan jauh menjadi satu. Dengan meniru isyarat yang dihantar oleh alat kawalan jauh asal anda, alat kawalan jauh universal akan membolehkan anda mengawal banyak peranti sekaligus. Mereka dapat menghidupkan dan mematikan peranti anda, menatal menu dan mengakses sebahagian besar ciri lain yang terdapat pada alat kawalan jauh asal anda. Bagaimana cara tetapan alat kawalan jauh universal?

cara tetapan alat kawalan jauh universal

 

Memprogram jarak jauh universal tidak perlu menjadi tugas yang menakutkan. Terdapat tiga pilihan pengaturcaraan biasa yang menjadikan penyediaan jauh universal anda mudah.

Tetapan jauh universal automatik

Pengaturcaraan automatik, juga disebut pencarian kod automatik, memungkinkan anda memprogram jarak jauh tanpa memerlukan maklumat tambahan, seperti kod jauh. Untuk memprogram alat kawalan jauh secara automatik, ikuti langkah mudah berikut:

1. Hidupkan TV atau peranti lain yang ingin anda sambungkan.

2. Masukkan bateri ke alat kawalan jauh anda dan arahkan ke peranti.

3. Tekan dan lepaskan butang peranti yang betul pada alat kawalan jauh untuk peranti yang anda sambungkan. Contohnya, jika anda menyambung ke TV, tekan butang TV.

4. Sekarang tekan butang kuasa dan butang peranti pada masa yang sama. Pegang sehingga lampu kuasa pada peranti mati dan hidupkan semula.

5. Tekan dan lepaskan butang main dan tunggu lima saat untuk melihat apakah peranti yang anda sambungkan mati. Sekiranya demikian, anda menemui kod yang betul. Sekiranya tidak, ulangi prosesnya. Alat kawalan jauh akan mencuba sekumpulan kod baru setiap kali anda menekan butang main, jadi pastikan anda meluangkan masa untuk menjalani semuanya.

6. Tekan dan lepaskan butang mundur (mundur). Ini mesti menghidupkan semula peranti. Sekiranya tidak, ulangi proses sehingga anda menemui kod yang betul.

7. Tekan butang berhenti untuk menyimpan kode

8. Uji beberapa fungsi untuk memastikannya berfungsi dengan baik dan kemudian mulailah menggunakan alat kawalan jauh anda.

Kemasukan Kod Langsung

Tetapan automatik bukan satu-satunya pilihan untuk memprogram jarak jauh universal - kemasukan kod langsung adalah cara lain untuk menyambung ke TV atau peranti lain. Tidak seperti pengaturcaraan automatik, pilihan ini memerlukan kod yang betul dimasukkan untuk setiap peranti. Beberapa peranti mungkin mempunyai lembaran kod yang boleh anda rujuk, atau anda boleh mendapatkan kod peranti dengan mencari dalam talian.

Pastikan peranti yang ingin anda pasangkan dihidupkan dan alat kawalan jauh mempunyai bateri yang berfungsi di dalamnya.

Tekan dan tahan butang peranti yang sesuai. Lampu kuasa pada alat kawalan jauh harus menyala. Terus tekan butang peranti.

Masukkan kod yang betul untuk peranti anda sambil terus menekan butang peranti. Terus tekan butang peranti walaupun lampu kuasa padam.

Setelah butang kuasa dihidupkan semula, anda boleh melepaskan butang peranti. Anda telah memasukkan kod yang betul dan boleh mula menggunakan alat kawalan jauh untuk peranti.

Ulangi proses untuk setiap peranti yang ingin anda kendalikan dengan alat kawalan jauh universal anda.

Pencarian Kod Jenama

Sekiranya anda tidak mempunyai akses ke kod khusus untuk peranti anda, pencarian kod jenama adalah pilihan lain untuk memprogram alat kawalan jauh anda. Seperti pengaturcaraan automatik, pencarian kod jenama membolehkan anda mencari kod peranti tertentu menggunakan alat kawalan jauh. Perbezaannya di sini ialah anda perlu mengetahui kod jenama peranti anda atau mencarinya dalam talian.

  • Pastikan peranti yang ingin anda pasangkan dihidupkan dan alat kawalan jauh mempunyai bateri yang berfungsi di dalamnya.
  • Tekan dan tahan butang peranti yang sesuai.
  • Sambil terus menekan butang peranti, tekan dan tahan butang kuasa pada alat kawalan jauh. Butang kuasa harus dihidupkan.
  • Lepaskan butang kuasa dan peranti pada masa yang sama. Peranti mesti tetap hidup. Sekiranya tidak, ulangi langkah sebelumnya.
  • Dengan menggunakan kunci nombor alat kawalan jauh universal, masukkan kod jenama.
  • Tekan dan lepaskan butang kuasa pada alat kawalan jauh beberapa kali sehingga peranti mati.
  • Setelah peranti dimatikan, tekan butang berhenti untuk menyimpan kodnya. Sekiranya peranti yang anda sambungkan tidak dimatikan, anda harus mencuba kaedah pengaturcaraan lain atau mengesahkan bahawa anda menggunakan kod jenama yang betul.
Apa sahaja pilihan yang anda pilih, ingatlah untuk memeriksa apakah alat kawalan jauh anda mempunyai bateri sebelum anda memulakan program. Dan, pastikan anda dapat mengarahkan alat kawalan jauh universal ke peranti yang anda sambungkan; jika tidak, anda tidak dapat memprogram alat kawalan jauh anda.

 

Catat Ulasan for "Cara Tetapan Alat Kawalan Jauh Universal"