Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cara Menjaga Komputer Riba Anda Dengan Baik

Di dunia yang celik teknologi hari ini, komputer riba telah menjadi bahagian yang sangat diperlukan dalam sebahagian besar kehidupan kita. Terlepas dari lokasinya, ini memberi kita kebebasan untuk mengakses internet dan fail penting. Komputer riba zaman baru dibina agar sangat mudah alih dan ringan serta dilengkapi dengan warna dan corak yang dapat dibayangkan. Tetapi seperti mana-mana alat elektronik, cara menjaga komputer riba agar sentiasa dalam keadaan baik dan meningkatkan jangka hayatnya. Di sini, kami telah menyenaraikan beberapa teknik penting yang pasti menjadikan komputer riba anda tahan lama dengan prestasi yang baik untuk dibanggakan.

cara menjaga komputer ribaBersihkan Komputer Riba Anda Dengan Kerap

Tangan yang kotor boleh menyukarkan penggunaan pad sentuh komputer riba dan anda secara tidak sengaja boleh meninggalkan kotoran atau noda di atasnya dan papan kekunci. Begitu juga, jika anda tidak dapat melihat layar LCD dengan betul, kemungkinan besar kotoran. Lagipun, anda harus mempunyai tangan yang bersih ketika menggunakan komputer riba untuk meningkatkan jangka hayatnya. Anda boleh menggunakan kain microfiber untuk membersihkan skrin. Namun, berhati-hatilah dengan memberi tekanan lembut.

Jauhkan Komputer Riba Anda Dari Makanan Dan Cecair

Makanan dan cecair boleh merosakkan komputer riba dalam jangka pendek. Yang pertama boleh merosakkan kunci bersama dengan litarnya, mengundang pepijat dan membuatnya kelihatan kotor sementara yang kedua dapat merosakkan data, merosakkan komponen dalaman dan menyebabkan kunci dilumpuhkan. Oleh itu, walaupun mungkin menggoda untuk minum teh, kopi, soda atau cecair lain atau makan sambil bekerja di komputer riba, anda harus menjauhi minuman ini.

Jangan Gunakan Komputer Riba Di Atas Katil

Laptop digunakan di semua jenis tempat yang pelik, tempat tidur menjadi salah satu daripadanya. Sebenarnya, semasa anda menggunakan komputer riba di atas katil untuk beberapa lama, cadarnya menjadi agak hangat. Komputer riba zaman baru dikembangkan sedemikian rupa sehingga suhu keseluruhan dikendalikan melalui gabungan fungsi pengurusan kuasa, kawalan kelajuan kipas dan pendikit. Penggunaan komputer riba di katil berulang kali akan membuatkan kipas menyerap kotoran dan habuk di tempat tidur, sehingga akhirnya menjadikannya lumpuh. Walau bagaimanapun, menggunakan komputer riba di tempat tidur dapat meningkatkan suhu dalamannya dengan ketara, yang boleh menyebabkannya tidak berfungsi.

Jauhkan Haiwan Kesayangan Anda Dari Komputer Riba

Haiwan peliharaan seperti kucing dan anjing biasanya suka bersantai di sekitar sesuatu yang hangat dan oleh itu, jika anda mempunyai haiwan peliharaan, sebaiknya anda tidak menggunakan komputer riba yang berdekatan dengan mereka. Haiwan peliharaan cenderung memerah, yang bermaksud mereka mungkin akan menggaru komputer anda pada satu ketika, terutamanya jika anda berehat dan terlupa untuk menggerakkan komputer riba anda, sehingga memberi mereka akses percuma ke sana. Rambut dan bulu binatang peliharaan anda juga boleh masuk ke komputer riba anda, yang akan menjadikan komponen dalamannya tidak berfungsi. Mereka juga boleh merosakkan komputer riba secara tidak sengaja dengan ekornya yang bergoyang atau bahagian badan yang lain dengan menjatuhkannya dari dudukan atau tersandung / tergelincir pada kabel kuasa, dll.

Jangan Letakkan Bahan Berat Di Komputer Riba

Komputer riba anda harus dikendalikan dengan berhati-hati kerana rapuh, walaupun penampilannya kasar. Meletakkan barang yang besar dan kuat pada kain, sama ada terbuka atau tertutup, boleh menyebabkan kerosakan besar pada skrin LCD, casis, engsel dan komponen dalaman. Ia juga dapat memampatkan CD-ROM anda (pemacu optik) dan jika ada cakera di pemacu anda, hancurkan juga.
Jangan tarik kabel kuasa

Jangan Tarik Kabel Kuasa

Menarik kabel kuasa anda dari soket kuasa komputer riba daripada mengambil palamnya dan melepaskannya dari soket dinding yang sebenarnya boleh menyebabkan kerosakan pada soket, kabel kuasa, dan palamnya. Contohnya, kabel mungkin terputus dari palam kuasa. Juga, jika anda menarik kabel kuasa dan terletak di tempat berhampiran kaki anda, anda boleh menendangnya secara tidak sengaja dan akhirnya merosakkannya. Sebaik-baiknya, anda harus menahan diri dari menyentakkan palam sepenuhnya kerana berbuat demikian akan melonggarkannya dari masa ke masa.

Jangan Terlalu Panas Komputer Riba Anda

Komputer riba menghasilkan sejumlah besar haba, terutamanya semasa anda menggunakan perisian berkuasa tinggi terkini. Panas yang berlebihan dapat merosakkan litar dalaman komputer riba dengan mudah. Jadi, pantau suhu secara berkala. Sekiranya suhu tinggi, pastikan kipas berfungsi dengan baik kerana ini sering tersumbat dengan kotoran atau debu. Cuba simpan komputer riba di persekitaran yang sejuk dan berventilasi baik. Juga, cuba menjimatkan kuasa bateri yang membantu mengurangkan suhu. Pad pendingin, yang membantu menurunkan suhu operasi, juga boleh menjadi pilihan yang baik.

Gunakan Beg Yang Betul Untuk Komputer Riba Yang Betul

Setiap kali anda merancang untuk membawa komputer riba di luar rumah, pertimbangkan untuk membawanya dalam kotak yang cukup besar untuk menampungnya. Beg sandang atau beg galas dengan bahagian empuk yang direka khas untuk komputer riba sangat sesuai. Ini menurunkan kemungkinan lebam atau kejatuhan peranti secara tidak sengaja. Sekiranya anda merancang untuk menggunakan beg lain seperti beg buku, pastikan beg tersebut mempunyai sarung komputer riba. Ini juga akan membantu mengurangkan calar dan kerosakan pada komputer riba.

Jangan Tinggalkan Komputer Riba Anda Di Dalam Kereta

Meninggalkan komputer riba anda di dalam kereta boleh mendedahkannya kepada perubahan suhu tinggi yang sering berlaku di dalam kereta. Perubahan suhu ini akhirnya dapat merosakkan komponen dalaman komputer riba dan menjadikannya berkinerja buruk. Lebih-lebih lagi, apabila komputer riba, tidak kira sama ada disimpan dalam beg komputer riba atau tidak, dibiarkan tanpa pengawasan di dalam kereta, ia boleh menjadi sasaran menarik bagi pencuri.

Pastikan Komputer Riba Anda Dalam Mod Tidur Atau Hibernasi

Komputer riba dilengkapi dengan ciri seperti mod 'tidur' dan mod 'hibernasi'. Apabila disimpan dalam mod sebelumnya, komputer riba anda tidak membekalkan kuasa ke skrin dan sebahagian besar operasi sistem. Ketika berada dalam mod hibernasi, komputer riba anda tidak menggunakan tenaga bateri dan seterusnya menjimatkan sebahagian besar tenaganya. Penting untuk diperhatikan bahawa mod 'tidur' membolehkan peranti anda berjalan dengan cepat ketika anda kembali, sementara mod 'hibernasi' memerlukan masa lebih lama untuk dihidupkan. Anda boleh mengkonfigurasi sejumlah masa senggang selepas komputer riba akan dimatikan secara automatik untuk menjimatkan sejumlah besar kuasa bateri.

Perkataan terakhir

Sekarang setelah anda mengetahui cara merawat komputer riba dengan betul, pastikan anda menggunakannya, dengan itu memastikan bahawa peranti anda berkinerja optimum dan membolehkan anda memanfaatkan sepenuhnya pelaburan anda - tidak kira sama ada anda menggunakannya untuk bekerja, bermain atau tidak. permainan, atau hanya untuk bertemu dengan rakan-rakan di laman rangkaian sosial.

Catat Ulasan for "Cara Menjaga Komputer Riba Anda Dengan Baik"