Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cara Menghubungkan Bilah Bunyi ke TV, HDMI, Optik Atau RCA

Perlukan petua sambungan dan bantu cara menghubungkan bilah bunyi ke TV anda? Ingin tahu kabel audio mana yang terbaik? Memperkukuhkan audio TV menggunakan bar suara menjadikan menonton televisyen menjadi pengalaman yang lebih mendalam. Bar suara membolehkan anda mendengar suara surround yang benar dalam persekitaran yang dapat disesuaikan dan diperkuat. Bar suara juga merupakan idea yang baik jika anda pekak nada atau sukar mendengar.

Cara Menetapkan Bilah Bunyi Ke TV

Bar suara boleh disambungkan ke TV anda dengan beberapa cara yang berbeza. Bar suara yang paling biasa disediakan menggunakan kabel HDMI ke TV anda di port "ARC". Tetapan umum ini membolehkan sebarang bunyi yang anda dengar dari TV dikeluarkan dan didengar melalui bar suara.

Selepas persediaan, menyesuaikan treble, midrange, dan bass dapat membantu anda mendengar suara yang dimaksudkan untuk pawagam dan sukan langsung. Pengaturan ini dapat disesuaikan untuk sesiapa sahaja yang mengalami gangguan pendengaran dan memerlukan audio yang lebih kuat dan lebih bersih untuk didengar. Lihat di sini jika TV tidak mempunyai suara.

cara menghubungkan bilah bunyi ke TVKabel Audio Digunakan Untuk Menyambungkan Bilah Bunyi

Anda boleh menggunakan kabel HDMI, kabel Optik Digital, atau kabel tv RCA. Cara termudah adalah kabel HDMI.

1. Kabel HDMI (Membawa data digital yang paling tidak dimampatkan untuk sistem bunyi sekeliling yang lebih tinggi daripada 5.1 hingga Dolby Atmos)
2. Kabel Optik Digital / Coaxial (Pindahkan audio digital hingga 5.1 suara sekeliling)
3. Kabel RCA (Hanya membawa audio analog BUKAN audio digital - Kabel ini tidak dapat menghasilkan suara surround digital 100%)

Cara Menggunakan Kabel HDMI

Menggunakan kabel HDMI adalah kaedah termudah untuk menyambungkan TV anda ke bar suara. Kabel HDMI berkualiti membawa sejumlah besar audio digital dan berfungsi dengan sistem bunyi surround tertinggi. Anda boleh menggunakan hanya satu kabel HDMI dari bar suara ke TV untuk menyambungkannya dan anda sudah selesai.

Bagaimana Menghubungkan Bilah Bunyi TV Dengan Kabel HDMI?

Untuk menyambungkan bar suara anda ke televisyen, pastikan untuk memeriksa port HDMI TV untuk yang berlabel "ARC". Sambungkan satu hujung kabel HDMI ke port HDMI-ARC TV dan hujung kabel HDMI yang lain ke bar suara ke port HDMI-ARC. Setelah disambungkan melalui ARC, hidupkan TV dan bar bunyi untuk menguji tetapannya. Periksa di sini jika TV tidak mengenali kabel HDMI.

Pastikan anda mempunyai kabel HDMI yang cukup panjang. Sekiranya kabel HDMI "melalui dinding", anda mungkin perlu beberapa kaki lebih lama daripada yang difikirkan sebelumnya. Mungkin ada penutup yang menutupi hujung kabel HDMI, jadi pastikan untuk melepaskannya sebelum memasukkannya ke port HDMI.

Semasa disambungkan menggunakan ARC, untuk menyambungkan komponen lain untuk bermain permainan video (Xbox) atau menonton filem (blu-ray), pasangkan kabel HDMI dari komponen yang anda sambungkan ke port HDMI IN pada bar suara.

Apabila bar suara diatur dan berfungsi dengan baik, pergi ke menu TV dan tatal ke "audio". Dalam menu ini, anda boleh MENGHIDUPKAN pembesar suara TV daripada menyala ketika menggunakan butang kelantangan pada alat kawalan jauh bar suara anda.

Apa Makna ARC Pada Pelabuhan TV?

“ARC” = Saluran Kembali Audio. ARC bermaksud audio boleh bergerak ke dua arah. Sebilangan besar HDTV baru (dan bar suara) mempunyai HDMI bertanda "ARC". Ini bermaksud satu kabel HDMI dari TV anda ke bar suara akan membantu anda menyiapkannya. Setelah kabel disambungkan melalui ARC, anda boleh menyambungkan semua komponen anda (Xbox, Blu Ray) terus ke bar suara dan bukan ke TV.

Bagaimana Menghubungkan Bilah Bunyi Ke TV Dengan Kabel Optik Digital?

Periksa bahagian belakang TV anda untuk mencari output persegi kecil. Pasangkan satu hujung kabel optik ke input optik TV. Setelah kabel digital disambungkan ke TV, sambungkan hujung yang lain ke input optik digital bar bunyi. Setelah kabel disambungkan, hidupkan TV dan bar bunyi untuk menguji sistem.

Berhati-hatilah semasa menyambungkan kabel optik digital mungkin ada penutup di hujungnya yang harus dilepaskan terlebih dahulu, perhatikan juga bahawa kabel hanya boleh masuk ke lubang persegi pada kedudukan tertentu, jadi berhati-hatilah untuk tidak merosakkannya. Kabel optik digital mempunyai sambungan berbentuk persegi.

Sekiranya Saya Menggunakan Kabel RCA Untuk Menghubungkan Bilah Bunyi?

Sebelum menggunakan kabel RCA untuk menyambungkan TV anda ke bar suara, perlu diketahui bahawa ia tidak dapat membawa audio digital yang sebenarnya. Gunakan HDMI atau Kabel Optik Digital sebagai gantinya. Sekiranya anda mempunyai pilihan, gunakan kabel HDMI dan bukannya kabel RCA. Kabel RCA tidak akan menghasilkan bunyi digital yang sebenar.

Bagaimana Menghubungkan TV Ke Bilah Bunyi Dengan Kabel RCA?

Sekiranya bar suara anda hanya mempunyai sambungan RCA, berikut cara menyambungkannya. Kabel RCA hanya menggunakan kabel MERAH dan kabel PUTIH untuk audio. Semasa menyambungkan audio dengan kabel RCA, abaikan kabel HITAM. Kabel HITAM hanya digunakan untuk input VIDEO.

Pasang kabel RED RCA ke port RED RCA di TV anda, dan kabel WHITE RCA ke port RCA WHITE di TV anda. Ambil hujung kabel RCA yang lain dan pasangkan kabel RED ke port RED pada bar bunyi anda dan kabel WHITE ke port WHITE pada bar suara anda. Setelah sambungan selesai, hidupkan sistem dan uji sambungannya betul.

Cara Menghubungkan Muzik Di Bilah Bunyi

Sebilangan besar bar bunyi mempunyai bluetooth. Pasti ada butang atau butang untuk menekan pada bar suara atau alat kawalan jauh untuk mengaktifkan "mod pasangan". Apabila bar suara berada dalam mod berpasangan, mana-mana peranti wayarles dapat menyambung ke dalamnya. Ini bermaksud anda dapat "mengalirkan" muzik atau audio dari telefon, tablet atau komputer riba anda terus ke bar suara dengan bluetooth.

Bagaimana Menstrim Muzik ke Bilah Bunyi?

Letakkan bar suara dalam mod berpasangan. Hidupkan bluetooth pada telefon anda dan cari bar suara. Sambungkan ke bar suara melalui bluetooth. Cari fail audio di telefon anda atau aliran muzik dari perkhidmatan streaming muzik mana pun. Sekiranya anda mempunyai Amazon Prime, anda boleh menstrim muzik secara percuma menggunakan Amazon Music dari mana-mana peranti. Pilih lagu dan ia akan dimainkan melalui bar suara. Anda kemudian boleh menyesuaikan suara menggunakan alat kawalan jauh bar suara. Laraskan bass, treble dan aktifkan mod suara sekeliling untuk benar-benar menikmati muzik.

Bilah suara boleh digunakan untuk menikmati permainan video, filem, sukan langsung, dan digunakan sebagai sistem stereo rumah yang lengkap.

Bilah Bunyi Apa yang Perlu Saya Beli?

Membeli bar bunyi yang betul adalah mustahak. Sekiranya anda mempunyai anggaran yang rendah, cubalah cari bar bunyi dengan harga tinggi yang dijual. Sekiranya anda tidak mempunyai anggaran, dapatkan bar bunyi terbaik yang anda boleh. Bar bunyi berkualiti tinggi boleh digunakan dalam pelbagai cara.

Bermain permainan video dengan suara surround boleh menjadi pengalaman yang mengasyikkan. Mendapatkan bar suara berkualiti tinggi dapat menjadikan menonton TV, bermain permainan video, menonton Netflix, dan menonton sukan sebagai pengalaman yang lebih baik.

Catat Ulasan for "Cara Menghubungkan Bilah Bunyi ke TV, HDMI, Optik Atau RCA"