Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cara Menghilangkan Bau Masam Di Mesin Basuh

Saya mempunyai mesin basuh yang membuat pakaian dengan bau masam yang tidak menyenangkan. Saya telah mencuba hampir semua perkara dan pakaiannya masih berbau masam. Saya rasa ada sesuatu di mesin basuh yang memerlukan pembersihan yang tidak dapat saya akses. Bagaimana cara menghilangkan bau masam di mesin basuh?

cara menghilangkan bauCara menghilangkan bau masam dari mesin basuh

 1. Kosongkan mesin basuh semua pakaian dan barang-barang lain.
 2. Tambahkan seperempat cawan pemutih ke dispenser peluntur dan tambahkan seperempat cawan peluntur ke dalam tab mandi.
 3. Mulakan muatan dengan air suam dan tetapkan agar menggunakan paras air maksimum.
 4. Biarkan beban mula berpusing dan kemudian matikan enjin.
 5. Biarkan semalaman dengan air di dalamnya hingga pagi.
 6. Keesokan harinya, mulakan semula kitaran basuh.
 7. Sekiranya ini tidak menyelesaikan masalah, mungkin ada benda asing di mesin basuh yang menyebabkan bau.
Terdapat banyak sebab pakaian boleh berbau busuk selepas mencuci. Sekiranya pakaian anda berbau masam, anda mungkin ingin meluangkan masa untuk memeriksa dan membersihkan bahagian dalam mesin anda sebelum mencuci pakaian lagi. Sama ada pam pembuangan atau sesuatu di antara tab mandi dalam dan luar mungkin ada yang menyebabkan bau ini.

Terdapat banyak cara untuk menghilangkan bau masam yang kuat:

 1. Biarkan penutup atau pintu mesin basuh terbuka semasa tidak digunakan. Dengan melakukan ini, mesin dapat mengering di antara cucian. Sekiranya pakaian anda masam atau berbau busuk selepas mencuci, rawatan pemutih boleh berfungsi untuk menghilangkan bau di mesin basuh anda.
 2. Bahan pencuci terbentuk di mesin basuh dan boleh meninggalkan bau apak pada pakaian. Untuk mengatasi ini, secara berkala (setiap dua atau tiga bulan) jalankan beberapa kitaran basuh dengan satu cawan cuka putih dan satu cawan ammonia untuk setiap muatan yang anda cuci.
 3. Adalah idea yang baik untuk memasukkan cuka suling putih dengan setiap beban secara berkala, ini akan membantu mencegah bau apak seperti ini dan lebih baik untuk alam sekitar daripada menggunakan pelembut kain.
 4. Gunakan Affresh, produk yang akan membersihkan bahagian dalam mesin basuh anda. Gunakan setiap hari jika anda tidak dapat menghilangkan bau.
 5. Anda mungkin telah menggunakan terlalu banyak bahan pencuci. Cuba kurangkan pencuci sebanyak 1/2 dan lihat apakah bau hilang atau berkurang.
 6. Pastikan anda membilas mesin tanpa pakaian di dalamnya setiap bulan dengan satu cawan cuka untuk mengurangkan bau.
 7. Tanggalkan pakaian dari mesin dengan segera untuk mengelakkan pertumbuhan acuan.
 8. Sesuaikan ukuran beban agar sesuai dengan jumlah pakaian.
 9. Suhu air terlalu rendah.
 10. Mesin basuh mempunyai masalah longkang.
 11. Tukar pencuci kerana anda mungkin menggunakan pencuci generik yang tidak membersihkan dengan baik.
 12. Laraskan paras air untuk melihat sama ada lebih kurang air menghasilkan hasil yang lebih baik.

Sekiranya perkara di atas tidak menyelesaikan masalah anda .. Periksa longkang lantai terdekat di bawah mesin basuh. Tanggalkan penutup dan periksa penyumbatan atau sesuatu yang mungkin menyebabkan bau. Gas pembetung mungkin masuk dan menyebabkan bau.

Anda mungkin menganggap mesin basuh anda rosak, tetapi sebenarnya tidak. Pakaian sebenarnya berbau masam kerana kemungkinan bakteria dari pakaian anda dan bahan pencuci tambahan yang ditinggalkan selepas mencuci. Anda mungkin mempunyai suhu air yang rendah, atau masalah pengeringan. Salah satu cara untuk mengatasi masalah ini adalah dengan menggunakan bahan tambahan cucian yang menghilangkan kuman ini tanpa menimbulkan masalah yang berkaitan dengan aroma. Sekiranya anda telah mencuba segala-galanya tanpa kejayaan, beritahu kami masalah sebenar anda dan kami akan membantu mengetahui apa yang perlu dilakukan seterusnya agar pakaian anda berbau kembali segar.

Catat Ulasan for "Cara Menghilangkan Bau Masam Di Mesin Basuh"