Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cara Mengatasi Kebisingan Di Peti Sejuk

Adakah anda mempunyai peti sejuk berbunyi? Punca bunyi bip berbeza, ada yang disebabkan oleh masalah pada bahagian, komponen peti sejuk anda, atau gangguan sementara. Dalam artikel penyelesaian masalah bip peti sejuk ini, kami akan membahas 10 masalah yang boleh menyebabkan peti sejuk anda berbunyi bip dan cara mengatasi kebisingan peti sejuk.

Bunyi bip sering menjadi tanda bahawa ada sesuatu yang tidak kena dengan peti sejuk anda. Bip berterusan atau 5 bip berturut-turut boleh membawa maksud sesuatu yang sama sekali berbeza. Bip ini boleh bermaksud pelbagai masalah yang mungkin dapat anda perbaiki dengan cepat dengan menyelesaikan masalah sendiri atau mungkin memerlukan profesional.

10 langkah untuk cara mengatasi kebisingan peti sejuk.

cara mengatasi kebisingan pti sejukPeriksa manual peti sejuk

Manual untuk peti sejuk anda harus memperincikan maksud bunyi bip, dan cara menghentikannya jika perlu. Dapatkan manual peti sejuk di sini. Sekiranya anda tidak menemui maklumat "berhenti berbunyi" yang berkaitan dengan peti sejuk anda, teruskan membaca di bawah.

Peti sejuk terlalu panas atau terlalu sejuk

Peti sejuk akan mula berbunyi apabila terlalu sejuk atau terlalu panas. Gunakan termometer jika diperlukan dan ketahui suhu di dalam peti sejuk atau peti sejuk beku. Atur suhu naik atau turun bergantung pada sama ada peti sejuk terlalu sejuk atau terlalu panas.

Peti sejuk memerlukan tetapan semula yang mudah

Cabut peti sejuk dari steker, tunggu 5 minit, dan pasangkan semula. Sekiranya kesalahan kecil, peti sejuk akan menghentikan bunyi bip dan menetapkan semula atau mencabutnya, ia akan memperbaiki dan menghentikan bunyi.

Periksa di dalam peti sejuk untuk barang-barang yang menyekat aliran udara

Mungkin ada sesuatu yang menyekat aliran udara di dalam peti sejuk anda yang perlu dipindahkan. Lubang udara di dalam peti sejuk atau peti sejuk beku tidak dapat disekat sepenuhnya atau udara tidak dapat mengalir dan menyejukkan peti sejuk atau membekukan peti sejuk beku.

Periksa sama ada peti sejuk atau peti sejuk mempunyai terlalu banyak barang

Mengisi petak akan menghalang pintu daripada ditutup dengan betul dan boleh mencetuskan penggera berbunyi.

Periksa meterai pintu peti sejuk

Segel pintu peti sejuk yang tidak diselaraskan atau rosak boleh mengelakkan peti sejuk ditutup. Ini biasanya berlaku kerana anjing laut yang kotor. Pastikan anda mengelap penutup pintu peti sejuk dengan kain lembut dan air sabun suam, kemudian tutup pintu. Sekiranya pintu kelihatan mengeluarkan bunyi bip, penutup pintu mungkin perlu diganti. Penggera pintu yang berbunyi jika pintu peti sejuk terbuka lebih dari beberapa minit mungkin rosak dan menyebabkan bunyi bip.

Pastikan peti sejuk diratakan dengan betul

Untuk mengekalkan fungsi yang betul, peti sejuk mesti diletakkan di permukaan rata. Bunyi bip boleh disebabkan oleh peti sejuk sedikit miring atau TIDAK TINGGI. Pastikan peti sejuk seimbang dengan menggunakan gelembung gelembung di bahagian atas peti sejuk. Sekiranya anda mendapati peti sejuk tidak rata, cuba gerakkan kaki di bahagian bawah peti sejuk ke atas atau ke bawah untuk meratakannya.

Periksa semua aspek pembeku

Sekiranya peti sejuk anda tidak mempunyai fungsi pencairan automatik, maka anda mungkin terdengar bunyi bip kerana penumpukan ais yang berlebihan di dalam peti sejuk. Sekiranya anda melihat penumpukan ais di dalam peti sejuk, matikan peti sejuk anda dan tunggu sehingga cair. Apabila peti sejuk telah dicairkan sepenuhnya, bunyi bip akan berhenti.

Periksa sama ada bahagian luar peti sejuk suam

Pastikan peti sejuk tidak terhalang oleh apa-apa yang boleh menyekat aliran udara. Sekiranya setelah mengesahkan bahawa suhu luar peti sejuk lebih panas daripada biasa dan anda masih mendengar bunyi bip, ia mungkin memerlukan pembaikan profesional. Sekiranya bunyi bip terus mematikan peti sejuk.

Papan litar utama mungkin rosak

Papan litar utama peti sejuk mungkin menghadapi masalah. sekiranya ini berlaku, ia harus dikeluarkan dan diganti. Periksa untuk mengetahui sama ada anda melihat kod kesalahan pada paparan peti sejuk kerana ini akan memberitahu anda apa masalahnya.

Ingat, peti sejuk akan berbunyi apabila terlalu sejuk atau terlalu panas. Sebaiknya periksa suhu peti sejuk dan penyejuk beku anda menggunakan termometer. Suhu di bawah 40 darjah Fahrenheit untuk peti sejuk dan 0 darjah Fahrenheit untuk peti sejuk beku.

Catat Ulasan for "Cara Mengatasi Kebisingan Di Peti Sejuk"