Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cara Menetapkan Semula TV Jarak Jauh

Alat kawalan jauh tidak berfungsi dengan TV! TV saya tidak akan bertindak balas atau menukar saluran menggunakan alat kawalan jauh TV. Bagaimana cara menetapkan semula TV jarak jauh atau menyelesaikan masalah sensor jarak jauh TV? Saya mempunyai TV Pintar Samsung dan selama 1 tahun alat kawalan jauh tidak pernah menghadapi masalah mengendalikan TV. Saya menggunakan alat kawalan jauh asal yang disertakan dengan TV saya, bukan alat kawalan jauh universal. Bolehkah saya menetapkan semula TV atau alat kawalan jauh untuk menyelesaikan masalah ini?

Cara Menetapkan Semula TV jarak jauhAlat kawalan jauh yang tidak bertindak balas atau mengawal TV anda biasanya bermaksud bateri rendah. Pastikan anda menghalakan alat kawalan jauh ke TV. Mungkin juga ada yang mengganggu isyarat seperti elektronik lain, jenis pencahayaan tertentu, atau sesuatu yang menyekat sensor jauh TV.

Betulkan TV Tidak Membalas Jauh

1. Ganti bateri alat kawalan jauh (bateri AAA atau AA) dengan bateri baru yang berkualiti tinggi.
2. Tetapkan semula TV dengan mencabut kabel kuasa TV dari stopkontak.
3. Tunggu 5 minit dan pasangkan kembali kabel kuasa TV ke soket dinding.
4. Periksa untuk mengetahui apakah alat kawalan jauh kini berfungsi dengan TV.

Tetapkan semula Alat Kawalan Jauh TV

Alat kawalan jauh TV tertentu mungkin "terkunci" dan tidak bertindak balas terhadap input anda. Alat kawalan jauh TV dapat diset semula dengan hanya mengeluarkan bateri. Keluarkan kedua-dua bateri dari alat kawalan jauh TV anda untuk melakukan tetapan semula. Ini akan menjadi masa yang tepat untuk mengganti bateri di alat kawalan jauh untuk memastikan baterinya mencukupi. Setelah bateri dikeluarkan dan diganti, cuba arahkan ke TV dan tekan butang kuasa. Adakah TV dihidupkan? Sekiranya demikian, alat kawalan jauh TV tetap.

Tetapkan Semula Televisyen

Keluarkan kuasa ke TV. Tarik palam kuasa dengan perlahan dari soket dinding yang disambungkan ke TV. Ini mematikan TV dan akan menetapkan semula masalah yang mungkin menyebabkan alat kawalan jauh tidak berfungsi dengan baik. Selepas 5 minit, sambungkan semula kabel kuasa TV ke soket dinding. Uji untuk mengetahui sama ada anda boleh menghidupkan TV kembali dengan alat kawalan jauh TV. Sekiranya TV dihidupkan, masalahnya diselesaikan. Sekiranya alat kawalan jauh TV tidak menghidupkan TV semula, tekan butang kuasa kecil di TV itu sendiri untuk menghidupkannya semula. Cuba alat kawalan jauh TV sekali lagi dengan menguji butang kelantangan.

Sekiranya masalah ini berlaku baru-baru ini, pastikan anda memasang bateri di alat kawalan jauh dengan betul. Pastikan bateri yang baru dipasang tidak lemah atau mati. Sentiasa gunakan jenama dan jenis bateri yang sama untuk memastikan prestasi yang lebih tinggi.

Dapatkan Jauh Untuk Bekerja Dengan TV

1. Pastikan kawasan di mana anda menggunakan alat kawalan jauh untuk mengawal TV bebas daripada objek yang boleh mengganggu atau menyekat siaran ketika cuba mengawal TV.

2. Pastikan alat kawalan jauh menghantar isyarat. Gunakan kamera telefon anda dan periksa pemancar di bahagian depan alat kawalan jauh. Tekan butang pada alat kawalan jauh untuk melihat apakah anda melihat lampu merah. Sekiranya anda melihat lampu merah, ini bermaksud alat kawalan jauh berfungsi. Sekiranya lampu merah tidak dapat dilihat, alat kawalan jauh mempunyai bateri yang mati atau rosak dan perlu diganti.

3. Periksa penerima sinar inframerah televisyen (sensor jarak jauh di TV itu sendiri) dan bersihkan untuk memastikannya bebas dari habuk atau mungkin pelekat kecil atau objek lain yang menutupnya.

4. Pastikan perisian TV terkini. Pada beberapa TV, perisian TV lama mungkin mempengaruhi alat kawalan jauh. Sekiranya alat kawalan jauh anda tidak berfungsi, kebanyakan TV mempunyai alat kawalan kecil di bahagian belakang TV yang bertindak serupa dengan alat kawalan jauh TV. Gunakan ini untuk menavigasi ke menu dan mengemas kini perisian TV atau firmware untuk mencuba agar alat kawalan jauh berfungsi.

5. Matikan sementara lampu pendarfluor atau overhead di dekat TV. Lampu pendarfluor atau LED tertentu boleh mengganggu isyarat alat kawalan jauh dan menyebabkannya tidak berfungsi.

6. Komponen elektronik tertentu boleh menyebabkan gangguan pada isyarat jauh. Matikan semua komponen luaran berhampiran TV untuk melihat sama ada ia menyebabkan masalah "TIDAK BEKERJA" pada alat kawalan jauh.

Catat Ulasan for "Cara Menetapkan Semula TV Jarak Jauh"