Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cara Memperbaiki TV yang Paling Biasa

Adakah HDTV skrin rata anda memberi anda masalah? Sebelum anda menghubungi pembaikpulih TV, cara memperbaiki TV anda adalah beberapa masalah yang paling biasa. Inilah yang paling biasa - dan cara memperbaikinya.
TV Memaparkan Skrin Biru, Hijau, Atau Hitam.

Televisyen anda tidak mendapat isyarat. Pastikan kotak kabel atau satelit anda (atau peranti lain) dihidupkan dan TV diatur ke input yang betul - tekan Input, Source atau TV / Video pada alat kawalan jauh anda. Periksa di belakang TV untuk sambungan yang terputus. Sekiranya tidak ada yang berfungsi dan anda cuba menonton TV langsung, mungkin sudah tiba masanya untuk menghubungi penyedia kabel atau satelit anda. Anda mungkin perlu "menetapkan semula" penerima anda. Sekiranya pemain DVD, masalahnya mungkin dengan pemain. Kabel video juga mungkin rosak.

Gambar TV "pecah" Atau Menunjukkan Piksel.

Ini disebabkan oleh isyarat yang lemah. Dalam beberapa kes, ini boleh menjadi isyarat satelit antara siaran langsung dan stesen televisyen (terutamanya jika anda menonton sukan langsung di seberang dunia). Sekiranya ia hanya berlaku semasa anda cuba menonton HD, itu mungkin artifak mampatan. Dengan kata lain, ini adalah masalah penerimaan, bukan masalah dengan TV anda. Sekiranya perkara itu sering berlaku, anda boleh cuba mengurangkan tetapan ketajaman anda.

TV Akan Menyala Dari Jauh, Tetapi Tidak Dengan Kotak Kabel Atau Satelit.

Kotak kabel tidak bercakap dengan TV anda dengan betul. Pastikan bahawa ini adalah pilihan (bukan dengan semua penerima) dan jika ada, cuba matikan kotak, cabut dari kabel selama 15 saat (sekurang-kurangnya) dan hidupkan kembali.

Tetapan TV Tidak Kemas.

Mungkin kucing atau anak kecil anda mengendalikan alat kawalan jauh - tetapi anda akhirnya mempunyai tetapan TV dari yang anda mahukan sehingga anda hanya mahu membaliknya. Cara terpantas adalah menetapkan semula TV kembali ke tetapan kilang. Ini berbeza mengikut model TV - anda harus memeriksa laman web pengeluar untuk mendapatkan arahan, tetapi biasanya melibatkan menekan tombol kombinasi tertentu pada alat kawalan jauh.

Teks Dihidupkan (atau dimatikan) Apabila Anda Tidak Menginginkannya.

Mengaktifkan dan mematikan sari kata berbeza mengikut syarikat kabel anda. Anda harus menggunakan alat kawalan jauh, biasanya tetapan atau butang menu. Beberapa alat kawalan jauh mempunyai butang CC tertentu. Periksa laman web penyedia anda untuk mendapatkan arahan khusus.

Penerima Kabel Atau Satelit Membeku.

Penerima kabel atau satelit anda, terutamanya jika ia juga DVR, sebenarnya komputer yang agak mudah, dan seperti komputer mana pun, ia boleh rosak. Perkara pertama yang perlu dicuba adalah mematikannya, mencabutnya, tunggu sekurang-kurangnya 15 saat kemudian hidupkan semula. Ini pada dasarnya "reboot" penerima anda. Untuk mengelakkan pelanggaran, pastikan tidak menutup lubang panas pada penerima, kerana ia sering disebabkan oleh terlalu panas.

TV Kelihatan Kasar.

Ini biasa dengan TV baru - dan ini bermaksud kawalan ketajaman anda terlalu tinggi untuk kandungan yang anda terima. Sebenarnya, sebilangan pakar mengesyorkan menurunkan ketajaman menjadi sifar kerana cenderung memperburuk segala masalah sumber gambar.

TV Tidak Memaparkan 4K Atau Resolusi Tinggi Lain Dengan Betul.

terdapat dua masalah di sini. Pertama sekali, jika TV 4K baru anda kelihatan sangat terang dan berwarna dan mempunyai butiran kabur, kedai mungkin meletakkannya dalam mod Vivid. Mod langsung adalah untuk paparan di kedai. Anda mahu menetapkannya semula, idealnya, Filem / Pawagam (atau Permainan jika anda bermain permainan). Masalah lain ialah penerima AV anda atau apa sahaja antara sumber dan TV anda mestilah HDMI 2.0a - atau tidak menyokong banyak jenis 4K.

Gambar Dicubit, Diregangkan Atau Dipotong.

Ini paling sering disebabkan oleh sesuatu yang salah dalam tetapan ukuran gambar anda - juga disebut zoom, lebar, nisbah aspek, atau gambar. Pengaturan terbaik, dalam kebanyakan keadaan, adalah Direct atau Just-Fit, yang memberitahu TV anda untuk hanya menunjukkan video ketika diterima. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai pemain DVD atau sistem permainan yang lebih lama, anda pasti mahu menetapkan video ke 4: 3 - jika tidak, TV anda akan meregangkannya ke nisbah 16: 9 moden. Sekiranya menggunakan komputer, matikan Overscan untuk mengelakkan pemotongan yang aneh.

Catat Ulasan for "Cara Memperbaiki TV yang Paling Biasa"