Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cara Memperbaiki Televisyen Rusak Tanpa Alat

Baiki TV anda tanpa alat. Panduan pembaikan televisyen… Sekurang-kurangnya sepuluh tahun yang lalu, perbezaan antara televisyen dan monitor komputer cukup ketara. Pasti, mereka berdua menunjukkan gambar yang bersinar di layar berdasarkan isyarat digital, tetapi cara pembuatannya berbeza-beza. Namun, hari ini, dengan semua streaming video dan perkhidmatan dalam talian, garis antara televisyen dan monitor jauh lebih kecil. Pada hakikatnya, satu-satunya perbezaan utama pada masa ini adalah ciri-ciri terbina dalam, seberapa besar layarnya, dan pelbagai port di bahagian belakang.

cara memperbaiki televisyenMonitor lebih cenderung mempunyai port VGA dan DVI lama sementara televisyen lebih cenderung mempunyai banyak saluran input HDMI untuk dipilih. Monitor cenderung lebih kecil daripada televisyen dan sering kali mempunyai resolusi lalai yang lebih tinggi manakala televisyen cenderung mempunyai pembesar suara bawaan berkualiti tinggi. Terlepas dari perbezaan kecil ini, jika anda biasa dengan monitor komputer, anda juga berkesan dengan televisyen moden.

Walau begitu, masih boleh menjadi kecewa apabila TV anda berhenti berfungsi. Ramai orang bergantung pada televisyen mereka bukan hanya untuk mengikuti rancangan kegemaran mereka tetapi juga untuk menemaninya semasa bekerja dan melakukan tugas. Bila, suatu hari, televisyen anda mulai kabur, tidak akan menyala, atau berhenti merespons kotak kabel anda, sudah tiba masanya untuk memulakan penyelesaian masalah. Berita baiknya ialah kita akan mengkaji 10 cara memperbaiki televisyen yang rosak tanpa alat. Mari kita mulakan…

1. Outlet Ujian

Sekiranya televisyen anda berhenti menyala sepenuhnya, tidak ada sedikitpun cahaya kuning di sudut, maka masalah anda sebenarnya adalah kuasa daripada TV itu sendiri. Ambil lampu dan cabut plag televisyen anda. Uji kedua-dua outlet di mana tv anda telah dipasang untuk melihat apakah mereka dapat menyalakan lampu. Sekiranya lampu menyala, pasangkan kembali tv anda ke outlet yang berfungsi dan teruskan. Sekiranya lampu tidak menyala, periksa pemutus terbalik atau gunakan kabel sambungan untuk memasangnya ke soket lain yang berfungsi dengan lampu.

2. Putuskan dan Sambungkan Semula Semua Kabel

Salah satu 'masalah' yang paling biasa dengan televisyen moden dan monitor komputer adalah bahawa sambungan HDMI dan USB yang lancar ini dapat meluncur keluar dari tempat dengan sangat mudah. Mereka sering kelihatan seperti berada di tempat walaupun mereka telah meninggalkan hubungan yang sebenarnya. Sekiranya televisyen anda menyala tetapi menegaskan bahawa tidak ada "Isyarat" dari komputer, kotak kabel, atau konsol anda, penyelesaian pertama adalah dengan mencabut setiap sambungan dan kemudian pasangkan kembali dengan kuat, pastikan setiap hujung kabel didorong dengan kuat dan sama rata ke tempatnya. Sekarang uji untuk mengetahui sama ada anda boleh mendapatkan isyarat.

Sekiranya ini tidak berfungsi di hujung TV, jangan lupa untuk mengamankan semula kabel dari peranti isyarat juga. Cabut kabel HDMI atau kabel khas sepenuhnya dari port di bahagian belakang peranti dan tolak dengan kuat kembali ke tempatnya.

3. Reboot Kotak Kabel Anda

Kadang-kadang setelah sambungan kabel terputus, peranti akan gagal mengakui bahawa sambungan telah dibuat semula dengan prosedur pemasangan semula anda. Untuk memeriksa dan melihat apakah ini masalahnya, reboot kotak kabel anda atau peranti isyarat lain seperti komputer atau permainan anda. Anda juga mungkin mahu mematikan dan menghidupkan televisyen pada masa yang sama untuk memastikan setiap peranti mencari isyarat baru.

4. Tukar Port Kabel dan Saluran Input

Sama seperti ujian saluran keluar, masalah anda mungkin dengan kabel, port, atau saluran mati di televisyen. Mulakan dengan menukar port yang anda gunakan untuk setiap kabel dan menguji saluran yang baru dipasang. Contohnya, jika anda menggunakan HDMI 1, uji kabel pada HDMI 2 untuk melihat apakah ia boleh mendapatkan isyarat.

5. Cuba Sumber Input Lain

Mungkin masalahnya bukan televisyen anda tetapi sebenarnya peranti isyarat. Sebagai contoh, gunakan kotak kabel, cabut kabel HDMI dari bahagian belakang kotak kabel dan pasangkannya ke bahagian belakang komputer atau konsol permainan anda. Sekiranya anda mendapat isyarat dari komputer anda, kabel, port dan televisyen baik dan anda harus menghubungi syarikat kabel anda.

Terdapat banyak perkara yang salah dengan televisyen moden dan tidak ada kaitan dengan mekanik dalaman. Lebih kerap daripada itu, masalahnya adalah dengan kuasa, kabel yang terputus atau rosak, atau tetapan di televisyen anda. Kali terakhir, kami membincangkan perbezaan antara TV moden dan monitor Komputer, cara menguji saluran TV anda, dan mula bermain dengan kabel untuk melihat apa yang berfungsi. Mari teruskan di mana kita berhenti dari apa yang mungkin berlaku dengan tetapan TV anda yang mungkin membuat televisyen anda kelihatan rosak ketika sebenarnya tidak.

6. Periksa Tetapan TV

Inilah yang membantutkan banyak orang. TV itu sendiri mempunyai tetapan seperti saluran input mana yang akan ditunjukkan, tetapi ada juga perkara lain. Sekiranya kecerahan, kontras, atau lampu latar telah diubah oleh seseorang yang duduk di alat kawalan jauh, misalnya, anda mungkin menghadapi masalah untuk melihat apa yang ada di layar. Sekiranya televisyen anda disetel ke saluran input yang salah, anda mungkin melihat 'No Signal' walaupun semua peranti, kabel dan port anda berfungsi dengan baik. Alat kawalan jauh anda membolehkan anda mengakses menu tetapan yang harus dikembalikan ke 'lalai' dalam semua keadaan. Sekiranya anda tidak dapat menemukan menu, cari model televisyen anda dan cari cara mengakses tetapan ini.

7. Uji Setiap Kabel Secara Individu

Keadaan lain yang sukar adalah apabila kabel akhirnya berhenti atau, lebih buruk lagi, hanya berfungsi sesekali. Tanda-tanda visual kabel yang rosak boleh merangkumi robekan, selongsong plastik yang terbelah, tanda-tanda jelas berpusing, dan hujung bengkok yang sering disebabkan oleh kabel ditarik terlalu rapat pada sudut. Sekiranya boleh, uji setiap kabel yang anda gunakan secara berasingan untuk melihat apakah ia dapat menyampaikan sebarang isyarat menggunakan peranti berfungsi seperti komputer dan monitor anda.

8. Kosongkan Jalan untuk Isyarat Jauh

Terdapat banyak cara baru untuk menghantar isyarat melalui udara tetapi banyak televisyen dan alat kawalan jauhnya masih berfungsi dengan isyarat inframerah. Ini bermaksud bahawa anda memerlukan garis langsung yang jelas antara jarak jauh dan titik di televisyen yang menerima isyarat, sering di bahagian bawah. Sekiranya alat kawalan jauh anda berhenti berfungsi, mungkin kerana anda telah menumpuk sesuatu di hadapan televisyen yang menyekat penerima. Cari penerima untuk model televisyen anda dan pastikan ia dapat 'melihat' sebahagian besar bilik dan terutama di mana sahaja anda duduk untuk menonton televisyen.

9. Bersih Televisyen dan Pelabuhan

Apabila anda mencapai akhir kaedah penyelesaian masalah pemutar skru, salah satu usaha terakhir anda adalah untuk memeriksa dan melihat apakah penumpukan habuk atau tumpahan makanan baru-baru ini adalah penyebab tingkah laku buruk televisyen anda. Gris pada penerima isyarat, residu lekat di hujung kabel, dan habuk pada segala-galanya boleh menyebabkan masalah isyarat antara kabel dan port dan antara alat kawalan jauh dan televisyen. Sebenarnya, jika anda sudah lama tidak menggerakkan TV, debu pada mekanisme dalaman mungkin menjadi masalah.

Gunakan kain microfiber atau tuala kertas dan pembersih kelas ringan untuk mengelap bingkai dan skrin televisyen anda, kemudian perhatikan portnya. Tarik setiap kabel dan bersihkan ujungnya dengan teliti, kemudian gunakan penyapu kapas yang dicelupkan ke dalam pembersih kaca atau alkohol gosok untuk membersihkan port dengan berhati-hati jika ada yang berminyak atau melekit berjaya masuk. Lakukan perkara yang sama di hujung setiap kabel dengan peranti input anda.

10. Pasang Semula Semuanya

Akhirnya, setelah semua perkara mengenai televisyen, kabel, dan peranti input anda diperiksa dan dibersihkan, jalan terakhir anda adalah untuk melihat apakah memulihkan semuanya dapat menyelesaikan masalah dengan sempurna. Pasang semua kabel ke port yang betul, pastikan tetapan televisyen anda betul, dan reboot semua peranti. Sekiranya berjaya, salah satu daripada sepuluh langkah penyelesaian masalah terakhir berjaya. Sekiranya tidak, sudah tiba masanya untuk menjadi serius.

Catat Ulasan for "Cara Memperbaiki Televisyen Rusak Tanpa Alat"