Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cara Memperbaiki Mesin Basuh Front Load Out Of Balance

Out Of Balance pada mesin basuh muatan depan? Inilah cara memperbaiki mesin basuh muatan depan OUT OF BALANCE anda. Mesin Pencuci Beban Depan adalah mesin basuh hebat dengan banyak ciri hebat. Salah satu masalah utama penggunaan Front Load Washers yang tidak dijelaskan oleh pengeluar adalah apa yang harus dilakukan dengan "beban tidak seimbang". Kami akan memberi anda beberapa contoh supaya anda tahu bagaimana menyelesaikan masalah ini.

cara memperbaiki mesin basuhMenyebabkan "Ketidakseimbangan" Di Mesin Cuci Pemuatan Depan

  • Beban yang tidak seimbang bermaksud pakaian tidak diagihkan secara merata atau mesin basuh mungkin kehilangan mata air atau kejutan menahan bak di tempatnya. Apabila kod ralat beban tidak seimbang muncul, mesin bergetar yang boleh merosakkannya dari masa ke masa.
  • Beban tidak seimbang ini sering menjadikan mesin basuh tidak seimbang, dan boleh membuat pusingan berputar menjadi sukar. Hentikan mesin basuh semasa pusingan putaran dan edarkan semula pakaian untuk keseimbangan yang lebih banyak. Anda mungkin ingin membuang beberapa barang di mesin basuh untuk membantu mengimbangi ketidakseimbangan.
  • Sebilangan besar masa, "masalah tidak seimbang" adalah dari pakaian yang bergumpal bersama di mesin basuh dan mesin basuh menjadi tidak seimbang. Anda boleh menyelesaikan masalah ini dengan mudah dengan menyusun semula pakaian atau menyesuaikan panel kawalan pada mesin basuh anda. Lihat di sini untuk mendapatkan kod ralat LG pada mesin basuh anda daripada kesalahan baki = UB atau UE.

Cara Meratakan Mesin Cuci Untuk Membersihkan "Masalah Tidak Seimbang"

Adakah mesin basuh anda bergetar terlalu banyak atau tidak seimbang? Cuba ini sebelum membongkar apa-apa. Ia dapat menyelesaikan masalah anda dengan mudah. Lancar mesin basuh anda dengan meletakkan 4 tuala di mesin basuh dan putar mesin basuh. Tunggu sehingga putaran tinggi dan sesuaikan kaki depan untuk meratakan mesin basuh muatan depan anda. Masalah ketidakseimbangan akan diselesaikan dengan memusingkan kaki sehingga menyentuh lantai secara merata. Melakukan ini mengelakkan mesin basuh tidak bergerak atau bergerak, bahkan mencegah kejutan. Ini dapat menyelesaikan masalah dengan masalah "tidak seimbang".

CATATAN: Banyak mesin basuh pemuatan depan mempunyai spring atau kejutan yang menahan sink di tempatnya. Sekiranya musim bunga atau kejutan jatuh, mesin basuh pasti akan menjadi tidak seimbang. Oleh itu, disarankan untuk memeriksa dengan manual mesin basuh anda untuk melihat apakah mesin basuh muatan depan anda mempunyai pegas atau kejutan yang menahan tab mandi dan lakukan beberapa penyelesaian masalah dari sana.

Dalam kes yang melampau tetapi tidak biasa, baca di bawah untuk masalah lain yang boleh menyebabkan masalah OUB tetapi akhirnya menjadi masalah dengan mesin basuh itu sendiri. Berikut adalah contoh mesin basuh beban "tidak seimbang" yang disebabkan oleh spring yang hilang yang boleh diperbaiki sendiri.

Cara Memperbaiki Mesin Cuci Pemuatan Depan Dengan Masalah Musim Semi

Contoh: Mesin cuci pemuat depan LG saya mengalami beban tidak seimbang yang teruk. Semasa saya memulakan mesin basuh, mesin itu menjadi tidak seimbang dan berdenyut dengan kuat. Saya memeriksa bahagian dalam badan mesin basuh dan melihat satu pegas masih melekat pada satu bahagian tab mandi dan setelah diperiksa lebih lanjut, saya melihat mata air yang hilang di sisi lain.

Punca dari masalah ini ialah salah satu dari dua mata air yang memegang sink di tempatnya longgar, menyebabkannya terkena sampah. Untuk memperbaikinya, anda perlu melepaskan bahagian atasnya, mencari mata air yang hilang, memasukkannya semula, dan memasang semula mesin basuh. Untuk mengetahui apakah ini masalah anda, anda perlu memeriksa mata air atau kejutan yang menahan bak di tempatnya agar tidak mendapat beban yang tidak seimbang.

Inilah cara untuk memeriksa bahagian dalam mesin basuh muatan depan anda untuk ketidakseimbangan

  • Anda mesti mengeluarkan kuasa ke mesin basuh dengan mencabutnya dari sumber elektrik. Tanggalkan bahagian atas atau belakang mesin basuh (bergantung pada model) dan periksa bahagian dalamnya untuk melihat apakah masalah keseimbangan adalah dari spring yang hilang, kejutan, atau yang lain.
  • Untuk melepaskan bahagian atasnya, terdapat dua pendakap plastik yang terletak di bahagian belakang mesin. (Pada beberapa mesin basuh - periksa manual untuk memastikannya) Satu melekat pada penutupnya dan masuk ke lubang di salah satu hujung kabinet; yang lain melekat pada badan dan masuk ke lubang berhampiran tempat ia melekat di bahagian bawah kabinet.
  • Buka skru, lepaskan pendakap, dan kemudian tekan penutup pada serentak sambil menggesernya ke belakang. Tudung harus keluar dari 4 pasak yang memegangnya di tempat dan anda boleh melepaskannya. Setelah berada di mesin basuh, periksa bahagian bawah mesin basuh untuk melihat apakah mata air telah terlepas dari kawasan bak mandi.
  • Sambungkan semula spring ke tab mandi. Anda mungkin harus mengangkat bak mandi agar sesuai dengan bahagian atas spring ke bahagian atas badan. Periksa juga klip plastik yang dimaksudkan untuk menahan pegas atau kejutan di tempatnya. Setelah mata air dipasang dan disambungkan dengan selamat ke mesin basuh, terbalikkan langkah untuk menyatukan semuanya. Penggantian atau penyambungan semula musim bunga / kejutan ini akan memakan masa kurang dari satu jam.

Maklumat di atas adalah kebanyakannya untuk mesin basuh LG pemuatan depan. Kami tahu bahawa banyak mesin basuh GE, Whirlpool, dan Samsung mempunyai mata air dan kejutan yang boleh keluar dan menyebabkan "masalah tidak seimbang".

Catat Ulasan for "Cara Memperbaiki Mesin Basuh Front Load Out Of Balance"