Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

6 Cara Memperbaiki alat Kawalan Jauh TV Tidak Berfungsi

Masalah yang paling biasa dengan alat kawalan jauh ialah alat kawalan jauh TIDAK berfungsi dengan TV. Sama ada anda menggunakan alat kawalan jauh yang disertakan dengan TV anda atau alat kawalan jauh universal yang anda beli untuk mengawal banyak peranti, masalahnya ialah alat kawalan jauh yang tidak responsif dan alat kawalan jauh yang tidak responsif. Panduan mengenai 6 cara memperbaiki alat kawalan jauh TV tidak berfungsi akan membantu anda menyelesaikan masalah biasa dengan alat kawalan jauh anda.

cara memperbaiki alat kawalan jauh TVMaklumat di bawah akan membantu memperbaiki TV, kotak kabel, pemain blu-ray, pemain DVD, ROKU, penerima satelit, kotak TV Amazon, dan alat kawalan jauh penerima audio.

1. Menggunakan Alat Kawalan Jauh TV yang betul?

Pastikan alat kawalan jauh yang anda gunakan adalah alat kawalan jauh yang betul untuk TV atau peranti lain. Contohnya, jika TV anda adalah Samsung, pastikan anda menggunakan alat kawalan jauh TV Samsung.

2. Adakah bateri telah diganti baru-baru ini?

Bateri di alat kawalan jauh anda mungkin rendah. Sekiranya anda menghadapi masalah dengan alat kawalan jauh anda, menukar bateri adalah perkara pertama yang anda lakukan. Bateri yang lemah atau mati pada alat kawalan jauh akan kelihatan seperti alat kawalan jauh rosak dan tidak mengawal kelantangan atau perubahan saluran.

Cara menukar bateri jauh TV

Buka penutup belakang alat kawalan jauh.
Keluarkan 2 bateri mati yang menyebabkan masalah pada alat kawalan jauh.
Ganti bateri dengan 2 bateri AA atau AAA baru.
Pasang semula penutup di atas bateri.
Uji alat kawalan jauh untuk memastikan ia berfungsi.

CATATAN: Pada beberapa alat kawalan jauh, menukar bateri akan menetapkan semula alat kawalan jauh.

3. Adakah terdapat sesuatu di dalam ruangan yang menghalang pancaran jarak jauh?

Objek di ruangan yang menyekat pancaran IR alat kawalan jauh ke TV atau peranti lain akan menyebabkan alat kawalan jauh tidak berfungsi dengan baik. Pindahkan item antara anda dan TV atau peranti lain. Pastikan terdapat jalan yang jelas antara anda dan TV atau peranti video audio lain yang anda gunakan. Alat kawalan jauh mesti dihalakan terus ke TV atau peranti yang anda gunakan. Arahkan alat kawalan jauh ke sensor jarak jauh pada peranti yang ingin anda kendalikan.

4. Adakah anda menekan butang yang salah pada alat kawalan jauh?

Sebagai contoh, jika anda mengawal kotak kabel dengan alat kawalan jauh kabel, pastikan anda tidak menekan butang yang salah di bahagian atas alat kawalan jauh. Sebilangan besar alat kawalan jauh diprogramkan untuk berfungsi dengan TV dan kotak kabel atau apa sahaja persediaan yang anda ada. Sekiranya anda mengawal kotak kabel tetapi anda telah menekan butang TV pada alat kawalan jauh, cukup tekan butang CABLE di bahagian atas alat kawalan jauh untuk menukar kembali alat kawalan jauh untuk mengawal kotak kabel. Percubaan dengan butang INPUT atas pada alat kawalan jauh agar alat kawalan jauh berfungsi semula.

5. Adakah alat kawalan jauh telah memadamkan memori yang diprogramkan?

Sebilangan besar alat kawalan jauh kabel atau satelit diprogramkan untuk berfungsi dengan persediaan anda. Kadang kala menukar bateri dapat menghapus memori yang diprogramkan. Dalam kes ini, alat kawalan jauh perlu diprogramkan semula. Cari halaman program penyedia TV kabel atau satelit anda. Anda perlu mencari kod kawalan jauh untuk kotak TV, KABEL atau SAT tertentu untuk mengajar alat kawalan jauh anda untuk mengawal setiap peranti yang anda miliki.

Banyak alat kawalan jauh mempunyai butang untuk memilih input yang diinginkan sehingga anda perlu menekan butang audio atau video yang sesuai agar input berfungsi. Beberapa remote DirecTV dilengkapi dengan suis, jadi anda perlu memastikan suis berada pada kedudukan yang betul. Alat kawalan jauh mungkin dipasang dengan betul tetapi mungkin tidak dapat mengawal peranti. Dalam kes ini, alat kawalan jauh mungkin perlu diprogramkan ke penyedia kabel atau satelit anda.

Sudahkah Anda Mencuba Menggunakan Alat Kawalan Jauh Asal yang Disertakan Dengan Peranti Anda?

Sekiranya alat kawalan jauh CAB atau SAT tidak berfungsi untuk mengawal TV, sistem audio, atau pemain DISC anda, cuba gunakan alat kawalan jauh yang disertakan dengan peranti audio atau video yang ingin anda kendalikan. Alat kawalan jauh asal yang disertakan dengan setiap peranti audio atau video diprogramkan dan mengawal peranti. Anda boleh menggunakan alat kawalan jauh asal sehingga alat kawalan jauh SAT atau CAB berfungsi dengan baik.

Sekiranya alat kawalan jauh universal mempunyai bateri yang boleh dicas semula dan berada di dalam buaian untuk dicas, pastikan alat kawalan jauh telah terpasang di buaian cukup lama untuk diisi penuh. Pastikan penyangga dipasang ke soket dinding. Sekiranya alat kawalan jauh tidak boleh dicas semula, bateri litium yang boleh dicas semula mungkin diperlukan.

6. Adakah alat kawalan jauh jatuh atau rosak?

Sekiranya pemasangan alat kawalan jauh TV di atas tidak memperbaiki alat kawalan jauh anda, alat kawalan jauh mungkin rosak. Sekiranya alat kawalan jauh dijatuhkan atau dibuang, alat kawalan jauh mungkin rosak. Anda boleh menukar alat kawalan jauh yang betul dengan mudah. Pergi ke dalam talian dan masukkan nombor model alat kawalan jauh yang salah. Anda boleh membeli alat kawalan jauh walaupun dari syarikat kabel atau satelit anda.

Catat Ulasan for "6 Cara Memperbaiki alat Kawalan Jauh TV Tidak Berfungsi"