Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Audio TV Tidak Sesuai dengan Video

Satu masalah umum yang dihadapi orang ketika menonton TV ialah audio TV tidak sesuai dengan video. Beberapa ketidakkonsistenan audio-video mungkin disebabkan oleh masalah biasa yang disebut penyegerakan bibir. Penyegerakan bibir adalah perbezaan masa antara apa yang seseorang katakan di skrin dan apa yang anda dengar sebagai suara. Kami akan menerangkan cara menyelesaikan masalah penyegerakan bibir di TV anda agar audio sepadan atau diselaraskan dengan video. TV mempunyai bunyi tetapi tidak ada gambar.

audio TV tidak sesuai dengan videoIni dijelaskan dengan lebih baik apabila anda melihat mulut seseorang bergerak di TV, tetapi apa yang anda dengar mungkin memakan masa kurang dari setengah saat. Anda melihat mulut pelakon itu berkata "ya", tetapi kemudian anda mendengar "ya" setelah mereka berhenti menggerakkan mulut. Ini dipanggil masalah penyegerakan suara.

Pembaikan pantas untuk ketidakcocokan audio / video TV:

 • Terdapat beberapa sebab untuk masalah ini, tetapi yang paling biasa adalah tetapan semula kuasa di TV anda.
 • Pastikan semua kabel disambungkan dengan selamat ke TV dan peranti sumber anda.
 • Kira-kira separuh daripada semua sistem home theater menggunakan kabel optik untuk menyambungkan audio, yang kadang-kadang menyebabkan kelewatan audio. Mungkin ada juga pengaturan di TV anda yang menyebabkan masalah. Periksa tetapan untuk menyelesaikan masalah.
 • Semasa menonton program TV, mungkin siaran TV itu sendiri atau kotak KABEL atau SAT anda mempunyai masalah.
 • Sekiranya video dan audio pada DVD atau Blu-ray Disc tidak sepadan, ini mungkin disebabkan oleh sambungan yang buruk dengan TV anda atau cakera filem yang rosak atau palsu.

Bagaimana untuk menyelesaikan masalah penyegerakan video audio?

Anda mahu masuk ke tetapan audio untuk kotak TV atau kabel anda dan tandakan "tetapan kelewatan audio."

Tetapan TV untuk kelewatan audio

CATATAN: Pada beberapa alat kawalan jauh TV, ada tombol untuk menekan "ukuran bilik" atau "kelewatan audio". Menekan butang ini akan menyelesaikan masalah dengan masalah penyegerakan audio. Sekiranya anda belum membaca di bawah ...

 1. Masuk ke menu TV dan pilih PENGATURAN AUDIO.
 2. Dalam PENGATURAN AUDIO cari dan tetapkan "kelewatan audio" ke tetapan yang berbeza (lebih tinggi atau lebih rendah)
 3. Setelah anda menukar tetapan "kelewatan audio", kembali menonton TV dan lihat apakah ia segerak sekarang.
 4. Ulangi ini seberapa banyak yang diperlukan sehingga suaranya diselaraskan.
 5. Sekiranya tidak ada yang berfungsi, anda boleh melakukan tetapan semula kilang di TV anda, tetapi ingat bahawa semua tetapan yang disimpan akan hilang.

Tetapan CAB / SAT BOX untuk kelewatan audio

CATATAN: Pada beberapa alat kawalan jauh CAB / SAT BOX, ada tombol untuk menekan "ukuran ruangan" atau "kelewatan audio". Menekan butang ini akan menyelesaikan masalah dengan masalah penyegerakan audio. Sekiranya anda belum membaca di bawah ...

 1. Masuk ke menu CAB / SAT Box dan pilih PENGATURAN AUDIO.
 2. Dalam PENGATURAN AUDIO cari dan tetapkan "kelewatan audio" ke tetapan yang berbeza (lebih tinggi atau lebih rendah)
 3. Setelah anda menukar tetapan "kelewatan audio", kembali menonton TV dan lihat apakah ia segerak sekarang.
 4. Ulangi ini seberapa banyak yang diperlukan sehingga suaranya diselaraskan.
 5. Sekiranya ini tidak berjaya, mulakan semula Kotak Kabel atau Satelit anda dan lihat apakah tetapan semula atau mulakan semula menyelesaikan masalah audio.

Tetapan Bunyi Keliling untuk kelewatan audio

CATATAN: Pastikan pembesar suara TV MATI sepenuhnya. Juga, pada beberapa alat kawalan jauh suara sekeliling, ada butang untuk menekan "ukuran bilik" atau "kelewatan audio". Menekan butang ini akan menyelesaikan masalah dengan masalah penyegerakan audio. Sekiranya anda belum membaca di bawah ...

 1. Masuk ke menu Suara Keliling dan pilih PENGATURAN AUDIO.
 2. Dalam PENGATURAN AUDIO cari dan tetapkan "kelewatan audio" ke tetapan yang berbeza (lebih tinggi atau lebih rendah). Penyesuaian "kelewatan audio" sistem bunyi sekeliling biasanya berkisar antara 0 milisaat hingga 250 milisaat.
 3. Setelah anda menukar tetapan "kelewatan audio", kembali menonton TV dan lihat apakah ia segerak sekarang.
 4. Ulangi ini seberapa banyak yang diperlukan sehingga suaranya diselaraskan.

Suara TV / bunyi sekeliling mempunyai masalah penyegerakan atau gema

 1. Sekiranya anda mendengar masalah penyegerakan atau bergema ketika menonton TV, masalah anda mungkin disebabkan TV memainkan suara dari dua sumber yang berbeza sekaligus. Suara dari pembesar suara di TV menyala dan menghasilkan suara, seperti juga suara melalui bar suara atau sistem suara sekeliling. Ini akan menyebabkan masalah bunyi "gema".
 2. Sekiranya anda mempunyai sistem bunyi berasingan yang disambungkan ke TV, jangan mainkan audio melalui pembesar suara TV anda, gunakan hanya sistem suara sekeliling. Kualiti suara sekeliling biasanya lebih berkualiti dan pilihan yang lebih baik untuk mendengar audio TV / Suis / Permainan.
 3. Untuk berhenti sepenuhnya menggunakan pembesar suara TV, pilihan terbaik adalah masuk ke menu TV dan MATI pembesar suara TV.
 4. Sekiranya TV anda tidak membenarkan anda mematikan pembesar suara TV sepenuhnya, cubalah matikan pembesar suara atau matikan kelantangan sepenuhnya di TV anda. Apabila menggunakan HANYA sistem suara sekeliling anda dengan TV, ia menghilangkan masalah penyegerakan dengan suara / video dan menghilangkan gema yang mungkin anda dengar.

Masalah tv kabel?

Pastikan juga untuk memastikan bahawa semua kabel SUARA LAIN, HDMI dan AUDIO terpasang dengan selamat dan bahawa sebarang gangguan dari peranti lain tidak menyebabkan masalah. Lihat gambar di bawah untuk jenis kabel audio yang berbeza.

Terdapat beberapa sebab mengapa audio tidak dapat diselaraskan dengan kandungan video di TV anda. Sekiranya setelah membaca maklumat di atas, masalah penyegerakan audio belum dapat diselesaikan, beritahu kami masalah anda dalam komen di bawah dan kami boleh membantu. Lebih banyak bantuan di sini untuk masalah penyegerakan suara.

Catat Ulasan for "Audio TV Tidak Sesuai dengan Video"