Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Acer Aspire 5 : Tidak Begitu Menarik, Tetapi Komputer Riba Ini Mempunyai Harga Tinggi

Acer Aspire 5 menggabungkan sebilangan besar ciri, prestasi hebat dan hayat bateri yang cemerlang dengan harga yang rendah. Inilah ulasan penuh kami. Sekiranya anda mencari komputer riba, anda harus lebih memperhatikan bahan daripada gaya. Itulah yang dipertaruhkan oleh Acer Aspire 5.

acer aspire 5PC ini tidak kelihatan hebat - ia tidak mempunyai bezel yang sangat tipis, casisnya tidak diperbuat daripada kaca berkilat atau logam yang disikat dan papan kekunci tidak rendah dan licin, tetapi apa yang ditawarkannya adalah nilai hebat yang dipasangkan dengan kebolehpercayaan sepenuhnya yang menjadikan ini sebagai komputer riba terbaik yang pernah ada di bawah £ 500.

Walaupun kelihatan bertanggal, Acer Aspire 5 membungkus pemproses Intel Core 10th Gen dengan SSD M.2 yang pantas. Faktor RAM 8GB dan bateri 48Wh yang layak, panel IPS 1080p dan anda akan mempunyai komputer riba yang boleh anda gunakan.

Lebih-lebih lagi, seperti yang diuji, ini adalah model Acer Aspire 5 A514-52-582Y 14-inci (model 15-inci dan varian yang menjalankan pemproses AMD juga tersedia), jadi walaupun nisbah skrin-ke-badan biasa-biasa saja, tetap ada peranti yang cukup mudah alih.

Kesambungannya juga tidak teruk, dengan gabungan USB Type-C dan ethernet. Ia merangkumi sebahagian besar asas. Sudah tentu terdapat komputer riba yang lebih baik dengan harga ini (lihat kedudukan umum komputer riba terbaik kami untuk lebih banyak lagi). Tetapi selain itu, Acer Aspire 5 membentangkan pakej keseluruhan yang cukup kuat. Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut.

Pada kenalan pertama, Acer Aspire 5 terasa seperti tempat perlindungan dari sekitar tahun 2015. Reka bentuk yang agak ketinggalan zaman terkenal terutamanya untuk bezel besar dan tebal di bahagian atas dan bawah paparan 14 inci. Walau bagaimanapun, bezel sisi langsing sekurang-kurangnya memastikan bahagian keseluruhan yang cukup padat. Dengan ketebalan 1.7kg dan 17mm, mudah dibawa dan dibantu oleh bekalan kuasa 45W yang padat. Sekiranya anda mahukan sesuatu yang lebih bergaya, kunjungi perbandingan Asus Vivobook 15 vs Acer Aspire 5 kami - Asus adalah komputer riba yang kelihatan licin dengan harga yang sama, tetapi terdapat kompromi di tempat lain.

Perlu diperhatikan bahawa bekalan kuasa menggunakan penyambung tong sekolah lama. Aspire 5 memang mempunyai sambungan USB Type-C, tetapi hanya untuk data. Anda tidak boleh mengecas melalui USB-C, yang memalukan.

Namun, satu kelebihan tambahan dari penonjolan bezel relatif adalah banyak ruang di bahagian atas untuk lokasi kamera web yang tepat. Minion Zoom anda tidak semestinya menderita sudut hidung yang menjangkiti beberapa komputer riba bezel nipis.

Kekurangan reka bentuk lain ialah trackpad plastik yang agak pelit. Sekiranya anda telah mencuba salah satu trackpad kaca yang lebih besar dengan gaya moden, sangat sukar untuk mendapatkannya kembali. Pad jejak Acer terasa terhad, terhad, dan agak murah jika dibandingkan.

Namun, ia cukup mantap yang merupakan sentimen yang berlaku secara lebih luas pada Acer Aspire 5. Dengan kelingkaran papan kekunci logam dan penutup skrinnya, rasanya siap dipukul. Satu-satunya pengecualian ialah papan kekunci. Tempat tidur cenderung melambung sedikit.

Engsel paparannya juga kuat, jika ada yang terlalu kaku. Cuba angkat penutup paparan Aspire 5 sendiri dan keseluruhan casis berjalan sepanjang perjalanan. Kekecewaan.

Untuk port dan sambungan, di sebelah kanan casis anda akan menemui soket USB Type-A 2.0 lama dan bicu fon kepala. Di sebelah kiri adalah HDMI, sepasang port USB 3.1 5Gbps, ditambah penyambung USB Type-C, yang sekali lagi berjalan pada 5Gbps. Satu-satunya peninggalan yang mencolok adalah pembaca kad SD.

Dari segi audio, Acer Aspire 5 dikonfigurasi dengan sepasang pembesar suara stereo bawah di bahagian depan casis. Dari segi kejelasan dan pengimejan tahap suara, sebenarnya tidak seburuk itu. Tetapi ketiadaan sesuatu yang serupa dengan bass dan juga sangat sedikit melalui jarak pertengahan menghasilkan pengalaman audio keseluruhan yang sangat tipis.

Ulasan Acer Aspire 5: Spesifikasi dan perkakasan

Acer Aspire 5 A514-52-582Y: Spesifikasi

CPU: 1.6GHz Intel Core i5-10210U (quad-core, lapan utas, cache 6MB 4.2GHz Turbo)
Grafik: Intel UHD
RAM bersepadu: 8GB
Skrin: IPS 14 inci 1920 x 1080
Storan: Kingston 256GB PCIe M.2
Pelabuhan: 1x USB C 5Gbps, 2x USB 3.1 5Gbps, 1x USB 2.0, HDMI, fon kepala
Kesambungan: Ethernet, Intel WiFi 6, Bluetooth 5.0
Berat: 1.7kg
Saiz: 17 x 329 x 236mm

CPU quad-core, RAM 8 gigs, SSD yang layak. Yup, Acer Aspire mempunyai semua kemampuan untuk pengalaman pengkomputeran yang tepat dan tanpa kompromi. CPU yang dimaksudkan adalah Intel Core i5-10210U. Walaupun dikatakan sebagai anggota keluarga Generasi ke-10 terbaru Intel, ia adalah cip 14nm yang lebih tua daripada salah satu pemproses Intel 10nm Ice Lake atau Tiger Lake yang lebih baru.

Sementara itu, RAM 8GB masuk akal pada harga ini dan memungkinkan untuk melakukan multitasking yang baik, sedangkan SSD M.2 256GB juga merupakan penyelesaian penyimpanan yang kukuh dan seberapa banyak yang anda boleh jangkakan pada tahap harga ini.

Boleh dikatakan sedikit lebih mengagumkan adalah skrin 14 inci. Ia 1080p, yang setara dengan kursus pada harga ini. Tetapi ia juga menggunakan teknologi panel IPS, yang seharusnya meletakkannya di atas banyak komputer riba berorientasikan nilai dari segi warna dan kontras.

Bahagian terakhir dari teka-teki spesifikasi adalah hayat bateri. Aspire 5 seperti yang dikaji mengemas pakej lithium 48W yang cukup murah hati yang dikatakan oleh Acer bagus untuk 12.5 jam yang mengagumkan.

Ulasan Acer Aspire 5: Prestasi

Acer Aspire 5: Tanda Aras

3DMark: Night Raid: 5,246 Sky Divers: 4,493; Serangan Kebakaran: 1.123; Masa Perisik: 426
CPU Cinebench R20: 1254
GeekBench 5: 1060 (teras tunggal); 3231 (berbilang teras)
PCMark 8: 3593 mata
PCMark 10: 4,007 mata
Hayat Bateri PCMark 10: 10 jam 43 minit

CPU Intel Aspire 5 mungkin bukan teknologi terkini. Tetapi anda masih mendapat empat teras berprestasi tinggi yang betul, lapan utas dan kecepatan jam peningkatan hingga 4.2GHz dan frekuensi berterusan di bawah beban penuh di semua teras sekitar 2.2GHz hingga 2.3GHz.

Memang, komputer riba ini tidak akan menjadi pilihan terbaik untuk rendering atau pengekodan tugas berat. Tetapi sangat berkuasa yang akan mengubahnya menjadi penciptaan kandungan ringan dalam perjalanan. Sudah tentu, ini bagus untuk lebih daripada sekadar melayari web dan streaming video.

Oleh itu, yang terbaik adalah memenuhi harapan dari segi prestasi grafik. Tidak ada grafik bersepadu yang sesuai dengan karya permainan yang tepat dan CPU ini bahkan tidak menawarkan grafik bersepadu terbaik Intel.

Walau bagaimanapun, penyimpanan adalah satu lagi nilai tambah berkat SSD kKingston M.2. OK, terdapat pemacu M.2 yang lebih pantas. Walau bagaimanapun ujian kami mengeluarkan bacaan 1.6GB / s dan penulisan 900MB / s, menjadikannya jauh lebih pantas daripada pemacu SATA mana pun.

Bagi paparan IPS 1080p 14 inci, itu berita baik. Teknologi IPS menepati janji dengan pelbagai cara, dengan sudut tontonan yang sangat baik, warna semula jadi, dan kontras yang baik. Kecerahan adalah titik lemah dan Aspire 5 tidak menyenangkan untuk digunakan di persekitaran dalaman dengan tahap cahaya sekitar yang tinggi. Di luar rumah? Lupakan saja, lampu latar tidak cukup kuat untuk menembusi cahaya matahari langsung.

Bagi jangka hayat bateri, Aspire 5 memberikan lebih dari 10 jam di PCMark 10. Dalam dunia nyata penyemakan imbas web dan main balik video, ini bagus untuk tuntutan 12.5 jam itu. Dengan kata lain, ini adalah peranti seharian yang asli. Hebat.

Ulasan Acer Aspire 5: Keputusan

Ini bukan PC mudah alih yang paling cantik, Acer Aspire 5, dengan bezel skrin besar dan gaya casis kuno. Tetapi di mana ia benar-benar penting, komputer riba ini biasanya menghasilkan.

Terdapat prestasi yang kuat dari gabungan CPU quad-core Intel, 8GB RAM dan M.2 SSD. Paparan IPS 14 inci adalah potongan di atas dalam banyak cara pada harga ini juga. Kemudian ada jangka hayat bateri sepanjang hari. Untuk wang, ia adalah gabungan yang lebih menyeluruh.

Malah casis tidak begitu buruk jika daya tahan berbanding gaya dianggap sebagai metrik yang lebih kritikal. Yang pasti, kami berharap Acer Aspire 5 sedikit lebih menggembirakan mata. Tetapi jika anda mencari komputer riba dengan set ciri hebat, prestasi hebat, skrin hebat dan jumlah bateri yang tepat sepanjang hari, keempatnya dengan harga sekitar £ 500, Aspire 5 pasti memberikan.

Catat Ulasan for "Acer Aspire 5 : Tidak Begitu Menarik, Tetapi Komputer Riba Ini Mempunyai Harga Tinggi"